Vers van de pers: Banken hebben 109 Miljard uitstaan in “schuldenlanden”

Opvallend aan dit stukje is dat erg vaag wordt gedaan over de investeringen van de pensioen fondsen in deze landen.  “Enkele tientallen miljarden” is een tamelijk ruim begrip. En wie adviseert (lees: Dwingt) de investeringen van de pensioenfondsen ook al weer?

Maar het meest opvallende zinnetje in dit hele artikel is het volgende: “In Griekenland hadden de Nederlandse banken eind vorig jaar voor 3,7 miljard aan leningen uitstaan en de verzekeraars en pensioenfondsen samen voor 3 miljard. Die bedragen zijn inmiddels flink afgebouwd.”

Voor de oplettende lezer: Inderdaad, JKdJ geeft hier toe dat de redding van deze landen, een bail-out’ van de banken was.

Op de website van KOPP (duits blad) wordt het nieuws met een iets duidelijkere toon gebracht:

Vertaling:

“In Duitsland is grote politieke ophef ontstaan nadat is gebleken dat het EU-plan om nog eens € 100 tot € 120 miljard extra uit te trekken voor de redding van Griekenland blijkt te zijn opgesteld door de Deutsche Bank, en niet door de verantwoordelijke minister van Financiën Schäuble. Met het eerste reddingspakket van € 110 miljard blijkt vooral tijd te zijn gekocht waarin Europese banken en verzekeraars massaal hun Griekse belangen van de hand konden doen, zodat het honderden miljarden kostende noodfonds vrijwel geheel gefinancierd wordt door de Griekse, Duitse en ook Nederlandse belastingbetalers. ”

*) Plaatje is een snap-shot van een scene uit the dark knight (bailout by the joker)

5 REACTIES

 1. Alsof het om Nederland gaat.

  De totale schuld van Griekenland is 350 miljard en dat zal nooit afbetaald kunnen worden. Overigens is die 350 miljard wat wij weten en er zijn ongetwijfeld ook nog “off-balance sheet schulden”. Dat deze schulden nooit afbetaald kunnen worden wisten banken natuurlijk toen ze voor de tiende keer bezig waren om geld aan Griekenland uit te lenen. En toen de zaak ontplofte zagen we dezelfde bedrijven die geld uitleenden, dezelfde rating agencies die downgraden, dezelfde jongens die onderhandelden, dezelfde set-up en hetzelfde resultaat. Jeetje, het lijkt wel een samenzwering en afpersing. In Ierland, Griekenland, Spanje, Portugal, Spanje, Belgie: allemaal hetzelfde! Erger, het lijkt meer op een criminele samenzwering met een overheid die de andere kant op kijkt. Daarom moet de fik in de bankenwereld.

  Ik begrijp overigens niet waarom de Jager alleen naar NL kijkt; het hele wereld banken/pensioensysteem is als een knoop verbonden. Gaat Griekenland eraan, valt de rest van de financiele wereld om: 1. omdat men geen idee heeft hoeveel “off balance sheet” schulden er zijn en 2. omdat Credit Default Swaps het failliessement van Griekenland met een factor 10 to 100 zou kunnen versterken. Ook deze CDS of derivaten of “Weapons of Mass Financial Destructions” zijn ongereguleerd. Niemand weet wat de uitkomst zal zijn. Is er zoiets als falliet, faillieter, faillietst?

  Burnitall [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Troy Ounce [1]: ” De totale schuld van Griekenland is 350 miljard en dat zal nooit afbetaald kunnen worden. ”

  350 miljard is een groot bedrag..Mee eens..Maar kijk even op onderstaande link. Als je de tekst leest heeft nederland een schuld van €406 miljard aan het eind van dit jaar…
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/persberichten/2010/09/21/nationale-schuld-2011-staatsschuld-en-rentelasten-nemen-toe.html

  En denk jij dat nederland dit ooit zal afbetalen..Trouwens..Aan wie is nederland dit bedrag schuldig??? De banken??? de bevolking??? Als het sculd heeft bij de bank, dfan is niet Griekenland alleen verantwoordelijk dat de banken kunnen omvallen. Maar is de overheid mede schuldig..En van wie lenen de banken dan weer geld….En war komt dat geld dan weer vandaan…Kort om, het lijkt gewon rondpompen van geld…Maar misschien zit ik er wel naast hoor…Ik ben nu eenmaal geen econoom…

  Andre NI [3] reageerde op deze reactie.
  jhon [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Burnitall [2]:

  Waar het “geld” vandaan komt ? QE1 en QE2. Met name buitenlandse (voor de VS) banken hebben hun reserves daarmee versterkt. Lees: VS dochters van Europese banken. In feite heeft de FED ervoor gezorgd dat Europese banken meer “vet” op hun lijf hebben gekregen zodat het afschrijven van schulden niet zo’n groot probleem is. Het omvallen van het Europoese monetaire kaartenhuis is niet in het belang van verzekeraars in de VS, met name omdat de verzekeringen op default van naties zoals Griekenland vooral door hen (verzekeraars in de VS) is verstrekt.

  Dit gaat “leuk” worden. Pak maar een fles cola en een zak chips om het schouwspel hoe men krampachtig het woord “default” zal vermijden te zien. Dat staat immers in de contracten als voorwaarde voor uitbetaling.

 4. Ik vind het ook uiterst verdacht dat men nooit iets leest over de uitstaande schuld van ING in Spaanse hypotheken. De huizenmarkt in Spanje is compleet ingestort en ING heeft daar een aanzienlijk deel van de hypotheken op zijn naam staan.
  Een bank dat op vallen staat als je het mij vraagt.

  Verder denk ik dat de hele financiele wereld zich aan het voorbereiden is en dat de burger keiharde klappen gaat krijgen de komende 12 maanden. Zoals ik al eerder zei, zijn onze politici en bankiers bezig met de grootste goocheltruuk ooit.Miljarden euro’s van onze spaarcenten en pensioenen overhevelen naar banken en daarbij ons laten denken dat het naar die Grieken gaat.
  We zijn dus getuige van de grootste wisseltruuk ooit, het vind plaats onder onze neus maar bijna niemand begrijpt het werkelijk.

Comments are closed.