Het glas is half vol of half leeg. Een bekende uitspraak om te bekijken of u het leven optimistisch of pessimistisch benaderd.

Feitelijk is het glas niet half vol, noch half leeg. In het glas zit water, ongeveer tot de helft gevuld. Of: het glas bevat gelijke porties van gas en vloeistof  binnen zijn cilindrisch gevormd interieur. Of: het glas is volledig vol met lucht en water. Of … Nou ja, ik hoop dat het duidelijk is.

Het draait allemaal om perceptie. Het leven is niet hoe het is, het is hoe u het ziet.

Als u de wereld ziet als een koude, harde plek, dan is voor u de wereld inderdaad koud en hard. Vervelend natuurlijk.

Als u de wereld ziet als een leuke en uitdagende plek, dan is voor u de wereld een leuke en uitdagende plek.

Ik stel het altijd als volgt: De kijk op mijn leven is als een reeks van lenzen. Mijn perceptie op het leven wordt beïnvloed door de lenzen waardoor ik het bekijken. Elke lens is ‘gekleurd’ door de ervaring. In feite word elke lens gemaakt door een samenvatting van de ervaringen uit het verleden, in een ketel gegooid en vermengd met emotionele reacties en cognitieve rationalisaties.

Het is (daarom) ook onmogelijk om echt objectief te zijn, tenzij u een robot bent natuurlijk. Maar als mens is het onmogelijk vanwege de werking van onze hersenen. Studies hebben aangetoond dat herinneringen worden gesmeed in een oven van emoties. Interessant genoeg worden emotionele herinneringen daarom ook beter bewaard dan die zonder emoties.

Denk eens aan uw kindertijd. Welke herinneringen staan u nog het meeste bij? Diegene welke het meest pijnlijk of gelukkig zijn, toch? Maar hoe zit het met het 378e bad welke u ooit nam? Waarom herinnert u zich deze niet? Dat is omdat het nemen van uw 378e bad (waarschijnlijk) weinig tot geen emotionele inhoud heeft.

Na verloop van tijd vermengen emotionele herinneringen zich met uw genetische aanleg (u kunt uw ouders daarvoor bedanken) en met omgevingsfactoren (onderwijs, culturele opvoeding, vrienden & familie, religie, sociale status, etc) welke uw onbewuste kijk op het leven vormen. Ik zie dit mengsel alsof het is gehard in een lens waardoor u nu uw leven bekijkt.

Lenzen zijn altijd beperkend. Ze beperken hoe ver u kunt zien en ‘wat’ u kunt zien. Dit is niet perse een slechte zaak. Het is een natuurlijke vaardigheid welke u bescherming biedt, uw afweermechanisme. Vooroordelen, aannames en overtuigingen komen allemaal voort uit uw lenzen. Sommige beperkingen kunnen kwetsend zijn, sommige kunnen nuttig zijn, hoewel de mate van dergelijke erg subjectief zijn natuurlijk.

Er is niet slechts één lens waardoor u het leven benadert. Er zijn er enorm veel, gevormd in, en door de verschillende fasen van het leven. Zo kunt u beschikken over uw familie lens, uw werk lens, uw school lens, enz..  Het aantal lenzen is afhankelijk van het aantal verschillende ervaringen welke u heeft meegemaakt en uw bewustzijn van de ‘synthese’ in deze levensfasen. Verhuizen naar een vreemd land bijvoorbeeld, kan iemands  kijk op de wereld versplinteren en een nieuwe lens creëren.

Mijn lenzen set bijvoorbeeld bevat mijn familie-lens, mijn Nederlander-lens, mijn Brabantse-lens, mijn reizigers-lens, mijn libertarische-lens,  mijn zelf-reflectieve-lens, mijn zelf-verbeterings-lens, mijn technologie-georiënteerde lens,  en nog veel en veel meer. Zelfs lenzen waar ik mijzelf niet van bewust ben, dat weet ik zeker.

Zoals u misschien heeft gezien, zijn deze lenzen niet alleen aan de fasen van uw leven gekoppeld, maar ook op de verschillende manieren waarop u uw identiteit kunt bekijken (overtuigingen, interesses, beroep..). En, natuurlijk, zal er altijd een overlap zijn.

Er zijn geen goede of foute lenzen, noch betere of slechtere, enkel niveaus van ’toegevoegde waarde’  acterend in een samenleving en de beïnvloeding van uw acties. Sommige lenzen kunnen u helpen een ??zeer succesvolle persoon te zijn in sommige situaties, maar vreselijk onhandig in anderen situaties. Anderen lenzen kunnen u vreselijk ellendig maken in sommige situaties en anderen kunnen u beschermen tegen schade door anderen.

Echter, zoals ik al schreef, bent u niet opgescheept met één bepaalde lens. U kunt uw visie veranderen, zolang u cognitief blijft proberen. Het kost u enkel de inspanning. Soms enorme inspanning, maar het is mogelijk, voor iedereen!

Hoe? Voor sommigen is het gewoon een kwestie van bewust zijn van de verschillende lenzen. Voor anderen, kan steun van vrienden en familie  helpen. En voor weer anderen, is professioneel advies en hulp nodig.

Ik weet zeker dat u mensen heeft ontmoet welke de belangrijkste lens waardoor ze het leven bekijken hebben veranderd.  Zij kunnen zo enthousiast zijn over hun nieuwe inzicht dat zij niet ophouden er over te praten. Zo’n persoon heeft een grote openbaring meegemaakt (wat eigenlijk het effect is van hoe een grote verandering in de lens de mening van een persoon beïnvloedt) en is er natuurlijk enthousiast over, maar niet alle veranderingen zijn zo groots, desondanks waardeer ik elke verandering. Hoe klein ook.

Naast veranderen, is er nog een mooie mogelijkheid: Wat als u in staat bent om lenzen te combineren? Of schakel tussen verschillende lenzen in één bepaalde situatie? Wat als je als een F1 coureur , de race ook vanuit het inzicht van de team baas zou zien? Dat is wat een team baas vaak doet. Het bekijken van de race door meerdere lenzen. Hij moet zich kunnen inleven in de coureur, in de pit-crew, en zijn tactieken en belangen als team baas.

Combineren van lenzen biedt vaak kansen. Het opent uw geest voor andere meningen en inzichten welke u anders misschien niet zou hebben beschouwd. Het houdt uw geest beminnelijk voor nieuwe ideeën en nieuwe contexten.

U kent het gezegde, “Beoordeel nooit een persoon voordat je in zijn schoenen hebt gestaan”? Hetzelfde principe geldt hier. Wanneer u uw situatie bekijkt door een andere lens, herziet u de natuurlijke beperkingen van wat u waarneemt. Waarschijnlijk vervangt u deze met de beperkingen van een andere lens, maar u bent nog steeds grenzen aan het verleggen. Dat is de kracht van verandering door het combineren van lenzen.

Natuurlijk is dit allemaal een mening gevormd door mijn eigen lenzen. Maar dit is hoe ik mijn leven waarneem. U kunt  het anders zien en liever uw huidige kijk op de wereld houden. Dat is aan een ieder zelf.

 

31 REACTIES

 1. @Doompie [28]: Ik denk dat we hetzelfde zeggen (niet zo verwonderlijk) maar in andere bewoording.

  Bv, wat is kennis?

  Is kennis iets anders dan een verwachte output op een actie die volgt op een input?
  Voor mij niet.

  De reset op 0 begrijp ik niet, waarom zou dit zo zijn? Immers elke input/actie/reactie zal de ervaring verbeteren, en daarmee een invloed hebben op de toekomstige acties. Een reset zit daar niet in. In tegendeel, een echte reset is onmogelijk.

  Ik denk dus dat we gewoon hetzelfde bedoelen maar een licht andere definitie gebruiken.

Comments are closed.