De Amerikaanse overheid heeft in de periode 1980-2009 ruim 13 miljarddollar uitgegeven om ‘ de toevoer van drugs vanuit Latijns Amerika naar de VS tegen te gaan’. Als met alle overheidsuitgaven is dit geld in feite gegaan naar handige jongens en bloeit de narcoticatak als nooit tevoren.  Senator Claire McCaskill bracht er vorige week een rapport over uit. War on drugs ? Wasted taxes !

De twee belangrijkste overheidsorganen op dit gebied – het State Department en het Department of Defense – hebben geen gecentraliseerde database of systeem waarmee anti-drugs acties kunnen worden gevolgd. Hierdoor worden er wazige contracten gesloten met schimmige partijen voor dubbelzinnige en overhaaste ‘projecten’.  Enige vorm van controle of verantwoording is uiteraard ver te zoeken.

Het State Department’s Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL) sloot contracten ter waarde van meer dan 50 miljoen dollar met ‘verschillende buitenlandse leveranciers’, en nog een slordige 7 miljoen voor ‘diverse goederen, voorraden en/of diensten’ tussen 2005 en 2009. De boekhouding van het INL heeft geen idee wie deze bedrijven zijn of wat ze moesten gaan doen. Ze zijn allemaal wel betaald.

In mei 2010 besloot het State Department een onderzoek in te stellen naar de uitgaven van het INL. Nu een jaar later kan het INL nog steeds de betalingen niet thuis brengen.

In de periode 2005-2009 gaf de Amerikaanse overheid 1,6 miljard uit aan ‘vliegtuiggerelateerde diensten, onderhoud, logistiek, ondersteuning, apparatuur en training’.  Het leger gaf 75.000 dollar uit aan paintball voorraden (hot shot ?) en 5.000 dollar aan rubber eenden, slang voor namaak M-16’s. Drie Alaska Native bedrijven kregen voor meer dan 50 miljoen aan contracten om maaltijden, constructiewerk, IT ondersteuning en beveiligingspersoneel te leveren in Bolivia en Colombia.

Het onderzoek van McCaskill wijst volgens haar uit dat ‘de inspanningen van de VS om de drugshandel in Latijns Amerika te bestrijden, grotendeels mislukt zijn’. President Barack Obama blijft echter volhouden dat ‘de VS en haar Latijns Amerikaanse partners de oorlog tegen drugs winnen’.

Het enige waar politici en de MSM(edia) goed in zijn, is het verkopen van de illusie dat de overheid drugs effectief kan bestrijden. Het enige waar het uitvoerend staatsapparaat goed in is, is afgeperst belastinggeld over de balk smijten. En het enige waar de Amerikaanse burger goed in lijkt te zijn, is het lijdzaam betalen en accepteren van dergelijke bullshit.

 

 

3 REACTIES

  1. En dan hebben ze het nog niet over de kosten om al deze drug criminelen in de gevang te houden.

  2. Denk zelf niet dat ze veel aantrekken van zo’n petitie. Heb het wel getekend.

    Ban Ki Moon gaat een task force maken, hebben ze weer wat te onderzoeken, waar we al weten wat de resultaat van gaat worden. Zolang het lucratief is voor de elite om drugs gecriminaliseerd te hebben, zal het wettelijk verboden blijven. Om het te veranderen moet echt weerstand komen.

Comments are closed.