Onderstaand artikel, waarvan ik hier een fragment aanlever, van arabist Hans Jansen kwam ik tegen op ‘hoeiboei’.  In het stukje neemt de bekende emeritus hoogleraar, godsdienstwetenschapper, taalkundige, schrijver, vertaler, columnist, televisie persoonlijkheid en getuige-deskundige het op voor de vrije markt. Hoewel het mij bekend was dat prof. dr. Jansen niet tot de linkse kerk behoort -moge dat zo blijven – en ’the road to serfdom’ van Friedrich Hayek heeft gelezen is de timing, het moment waarop een artikel van zijn hand  met een sterke pro-kapitalistische strekking verschijnt, toch wel een verrassing. Een aangename verrassing. Veel leesplezier met dit uitstekende artikel van Hans Jansen.

Niemand meer jaloers


Waarom wordt het nooit wat met grote delen van de Derde Wereld? Omdat de meeste mensen daar geloven in een voor de hand liggende theorie over hoe de wereld in elkaar zit. Het ligt voor de hand om te denken dat je rijk kan worden door anderen iets af te pakken. En dat is ook zo. Van afpakken kan je zonder veel moeite rijk worden. Het enige wat nodig is, is een beetje geweld, of daar mee dreigen.

In de Derde wereld heerst de opvatting dat er naast afpakken geen andere methoden bestaan om bezit te verwerven. Voor wie rijk wil worden in de Derde Wereld klopt dat. De islam, het hindoeïsme en het boeddhisme zijn derde-wereld godsdiensten. Wie opgroeit in die cultuursferen, weet wat rijk worden is. Dat is met succes anderen het hunne ontnemen of onthouden.

Wie in het Westen is opgegroeid, gaat soms ook denken dat alleen afpakken rijk maakt. In de zandbak van de kleuterschool was dat immers daadwerkelijk het geval: wie een schep wilde hebben, moest hem van een ander afpakken. Zelf in de zandbak een schep maken was er niet bij.

Het is kinderlijk, maar ook in het Westen zijn dan ook grote groepen gaan geloven dat je alleen en uitsluitend door afpakken rijk kunt worden. In het Westen is dat niet het geval, er bestaan daar meer mogelijkheden. Toch zijn er ook daar genoeg goedwillenden die geloven dat iedereen die meer heeft dan een ander, dat van een ander moet hebben afgepakt, en dus een schurk is. De directie van de kleuterschool wordt vervolgens van harte uitgenodigd met harde hand de rijkdom onder de zwakkeren te herverdelen. De lessen uit de kleuterschool maken het moeilijk om geloof te hechten aan de oude economenwijsheid dat welvaart ontstaat wanneer een ieder wordt gelaten in het ongestoorde genot van de vruchten van zijn arbeid.

Bron: http://hoeiboei.blogspot.com/2011/05/niemand-meer-jaloers.html#more

Na klachten van de maker van Hoeiboei zie ik mij genoodzaakt het uitstekende artikel van Hans Jansen, dat ik aanvankelijk integraal had overgenomen, in te korten. U kan gans het artikel lezen op http://hoeiboei.blogspot.com alweer u ook andere artikelen van Hans Jansen, maar ook diverse columns van andere publicisten en fragmenten van het werk van Gerard Reve kan lezen, sfeervolle foto’s kan bekijken en kennis kan nemen van stukjes van artistiek-nostalgische aard. Ik zou de site hoeiboei, uniek in zijn soort, van harte willen recommanderen.

Oscar

153 REACTIES

 1. @Cyclope [26]: Ik vroeg je of je in het Midden Oosten bent geweest. Ik ben daar geweest en heb gezien dat in sommige delen heel veel welvaart is. Door de oliewinning. Waar he westen dus heel veel voor heeft betaald.

  Ik ben me ervan bewust dat het westen, zeker ten tijde van de koude oorlog, en ook in het tijdperk daarvoor, in heeft gegrepen in de binnenlandse aangelegenheden door staatsgrepen te steunen. De prille democratie na WOII in Iran is duidelijk de nek omgedraaid. Nu wordt er soms weer ingegrepen. Dit is natuurlijk fout, we hebben niets te maken met hoe een land zichzelf wenst te besturen.

  De ingrepen die we doen (Irak, Afghanistan) kan ik niet echt plaatsen als modern imperialisme. Het kost de VS immers meer dan het oplevert. De militaire operaties aldaar zie ik eerder als het gevolg van druk van binnenlandse belangen groepen en politiek opportunisme.

  Terwijl de VS een decennium lang verwikkeld was in het Midden Oosten heeft China stilletjes overal elders contracten over grondstoffen gesloten en worden op vele plaatsen in onder meer Afrika, maar zelfs in Suriname, infrastructurele verbeteringen aangebracht in ruil voor grondstoffen. Dit gebeurt niet uit dwang, het chinese leger is nog maar een dwerg vergeleken met de VS. Dit zijn vrijwillige contracten.

  Cyclope [38] reageerde op deze reactie.
  deblije [59] reageerde op deze reactie.

 2. @Oscar [29]:

  Is ook de voornaamste reden. Kolonisatie was de basis van de Europese rijkdommen en imperialisme is nu nog aan de orde van de dag.
  Dat is waar Rusland,Iran, Venezuela, Cuba zich tegen verzetten.

  Het westen word compleet gedicteerd door banken en multinationals. Dat iedereen dat maar eens in gaat zien. Die gasten in Den Haag en Brussel zitten daar echt niet voor het volk.

  De westerse economieen en vrijheden zijn op papier wel mooi maar in de werkelijkheid is het een dictatuur in schaapskleren.

  Ratio [35] reageerde op deze reactie.
  pcrs [36] reageerde op deze reactie.
  Oscar [39] reageerde op deze reactie.

 3. @Oscar [25]:

  Ik denk dat hij de AIVD noemde om de mensen een beeld te geven. Ik betwijfel het of hij persé vanuit een overheid dergelijke doodseskaders voorstaat. Er kunnen natuurlijk ook dergelijke doodseskaders langs particuliere weg worden bekostigend. Overigens kan een geheime dienst met doodseskaders prima compatibel zijn met minarchisme.

  Zonder overheid zitten er geen bergen legerbasis in het midden oosten, zonder overheid worden er geen miljarden gegeven aan heersers in het midden oosten die hun onderdanen martelen. Kortom, zonder overheid haten ze ons niet en is er geen behoefte aan doodseskaders. Zonder overheid laat iedereen iedereen met rust die met rust gelaten wil worden.

  Bijna niemand zal vrijwillig doodseskaders financieren. De goedkoopste beveiling zal het winnen in de markt en dat is alleen beveiliging van lijf en leed en niet het liquideren van religieuze waanbeelden hebbende zeloten. Zonder economische steun van tyrannnie zullen mensen met van de realiteit los staande waanideeen NOOIT werk vinden. In een vrije samenleving zal dat betekenen dat ze of rationeel moeten gaan nadenken, of van de honger omkomen, waarbij ik zeker weet dat ze toch rationeel worden.

  Oscar [37] reageerde op deze reactie.

 4. @Cyclope [30]:

  En Duitsland heeft toen misschien wel een goed voorbeeld gegeven van hoe het wel moet.En niet alleen toen, nu ook nog!

  Daarvan akte.

  Maar nu de Italiaanse stadstaten. Die waren rijk, hadden geen kolonies en er waren geen naburige landen die kolonies hadden. Hoe is volgens u de rijkdom van de Italiaanse stadstaten te verklaren. Gaven die ook het goede voorbeeld?

 5. @Cyclope [32]:

  Kolonisatie was de basis van de Europese rijkdommen en imperialisme is nu nog aan de orde van de dag.
  Dat is waar Rusland,Iran, Venezuela, Cuba zich tegen verzetten.

  Om te beginnen de basis fout dat ‘Rusland’ zich ergens tegen verzet. Het is een stuk grond, dat verzet zich niet. Alleen individuen verzetten zich. Welke individueen heb je het dan over? De heersers van Rusland? Ga je echt beweren dat die kliek van FSB agenten uit het Sovjet tijdperk een fundamenteel probleem hebben met kolonialisme en uitbuiting? Heb je wel eens gelezen wat ze met de Oekraine gedaan hebben (alle graan weggeroofd en een hongersnood teweeggebracht met 7 miljoen doden) Of in Afghanistan of alle centraal aziatische kolonien.
  De Sovjet unie was eeen keizerrijk en ook de huidige heersers, eten slapen en dromen uitbuiting. Het enige waar die en probleem mee hebben is als er ergens iemand uitgebuit wordt door iemand anders dan zij. Chavez heeft via directe nationalisatie en inflatie het hele land tot zijn eigendom gemaakt. Durft je met droge ogen te beweren dat hij een probleem met uitbuiting heeft?

  Basis van de rijkdom in nederland was vrijheid. Gallileo en John Lock brachten in nederland boeken uit die ergens ander verboden waren. Er kwamen hier religieuze vluchtlingen uit Frankrijk en Spanje. Vabuit die vrijheid ontstond vernieuwing (Huygens, Rembrand) en vanuit die vernieuwing welvaart. Helaas werd die welvaart belast en werd daar een empire van gebouwd, waarna het snel afgelopen was. Net zo als dat ging nadat de Spaanse heersers een empire bouwen en zoals dat zal zijn als nadat het Amerikaanse empire gevallen is (en Sovjet empire).
  Cyclope [40] reageerde op deze reactie.

 6. @pcrs [33]:

  Zonder overheid zitten er geen bergen legerbasis in het midden oosten, zonder overheid worden er geen miljarden gegeven aan heersers in het midden oosten die hun onderdanen martelen.

  Klopt.

  Kortom, zonder overheid haten ze ons niet en is er geen behoefte aan doodseskaders.

  Klopt niet. Zonder overheid zijn we namelijk ook ongelovigen. Grote kans dat de haat juist groter zou zijn zonder overheid, omdat dan het westen zou opbloeien als nooit te voren, wat de afgunst en haat tegen de ongelovigen alleen maar zal aanwakkeren. Zonder overheid, maar met behoud van beschaving, zouden aanvallen van jihad-strijders inderdaad vrij kansloos zijn. En in die zin zou uiteindelijk een doodseskader overbodig zijn. Maar dat is niet de actuele situatie en dat gaat ook niet heel snel de actuele situatie worden als Europa een gebied zonder agressie-monopolisten zou worden.

  Bijna niemand zal vrijwillig doodseskaders financieren.

  Ik denk dat je je daar in vergist. Als er een dodelijke bedreiging is dan is er een draagvlak voor vrijwillige financiering. En zo niet, dan zou dat juist pleiten voor een overheid in plaats van er tegen. Ik heb er juist vertrouwen in dat de jihad juist minder kans heeft in een vrije samenleving dan in een etatistische samenleving.

  De goedkoopste beveiling zal het winnen in de markt en dat is alleen beveiliging van lijf en leed en niet het liquideren van religieuze waanbeelden hebbende zeloten.

  Dat hangt helemaal af van de fase waarin de islamitische jihad zich bevindt. Als er voortdurende aanvallen zijn van islamitische jihadisten dan zal er niet alleen de behoefte zijn je tegen deze aanvallen te beveiligen, maar naderhand ook om het hele zooitje op te doeken.

  Ik durf specificeren.

  Zonder economische steun van tyrannnie zullen mensen met van de realiteit los staande waanideeen NOOIT werk vinden.

  Dan zou een koffieboer die, hoewel hij het historisch materialisme van Marx aanhangt en alle boeken van Herbert Marcuse en Jürgen Habermas heeft gelezen (ik noem maar een dwarsstraat), toch aardig in staat is te boeren uitsluiten in een vrije markt. Of valt deze opmerking van je ook nader te specificeren.

  Als er een volledig vrije markt in Europa zou zijn dan zouden de jihadisten het inderdaad moeilijk krijgen. Doordat ze niet langer kunnen parasiteren op een overheid zullen ze hun vuurwapens niet meer kunnen betalen. Of wel hun vuurwapens, maar geen behoorlijke voeding meer. De buitenwijken van Franse steden waar de sjaria van kracht is zullen zodanig verarmen dat ze uiteindelijk geen geld en geen kracht meer zullen hebben aan te vallen. Maar daar gaat een ellendige fase aan vooraf waarin er wapens en explosieven worden aangekocht terwijl de eigen kinderen worden verwaarloosd en geëxploiteerd. Een beetje zoals in Gaza, maar dan erger. Gaza wordt immers volop bevoorraad vanuit het westen of vanuit landen die een miljardensteun uit het westen ontvangen. Als dat uit blijft dan zal wellicht een grote kamikaze-actie de agressieve entiteit zodanig desintegreren dat deze opgedoekt zou kunnen worden. Zolang agressief geweld echter een gunstig resultaat oplevert zal men er mee blijven doorgaan. Maar omdat agressie een onlosmakelijk onderdeel is van hun identiteit zullen zij er mee door gaan tot zij geheel murw zijn geslagen door nederlagen.

  Ja, zonder de agressie-monopolisten in het westen zou het gedaan zijn met het mohammedanisme in het westen. Daar heb ik wel vertrouwen in.
  pcrs [74] reageerde op deze reactie.

 7. @Ratio [31]:

  Dat denk jij dat Afghanistan minder oplevert dan het opbrengt. Afghanistan is één van de rijkste landen ter wereld. Waar zullen de bedrijven vandaan komen die dat gaan exploiteren denk je?

  Een mooier voorbeeld van imperialisme kun je niet noemen.

  Hier, dit is een leuke:

  http://www.reuters.com/article/2008/11/25/iraq-oil-contract-idUSRAS53592020081125

  En dan even googlelen op Ronald Balkenende en Tenaris.

  Maar je zegt het goed. Er wordt een complete oorlog op de achtergrond gevoerd. Tussen VS, China en Rusland
  Een oorlog waarbij het Westen veel te verliezen heeft en China veel heeft te winnen.Daarom Irak! Daarom Afghanistan! en Daarom Libie! En Daarom graag nog Iran!

  Ratio [42] reageerde op deze reactie.

 8. @pcrs [36]:

  Rusland verzet zich zeker. Of geloof jij ook in die verhalen van een raketschild op de Russische grens die tegen Iraanse raketten moeten beschermen?

  Ik praat niks goeds van Chavez, ook niks goeds van Rusland en ook niks van China! Ik zeg alleen dat het zeer begrijpelijk is dat zij zich zo opstellen. Zij zijn nog de enigste landen die niet onder de leiding vallen van ons westerse systeem. Die ook door en door corrupt is mocht jou dat niet opgevallen zijn. Als jij al je kennis en indoctrinatie even opzij zou schuiven en de wereld vanaf de maan zou kunnen bekijken zou je concluderen dat het westen geen haar beter is dan Venezuela, Rusland of China.
  Je zou concluderen dat het Westen al een eeuw lang verantwoordelijk is voor de meeste afschuwlijke slachtpartijen hier op aarde.
  Je zou ook waarnemen dat het het westen is die zijn volk dagelijks bombardeerd met woorden als vrijheid, mensenrechten en weet ik veel wat voor een bullshit allemaal.

  En dan ga je ook nog dingen schrijven als: de basis van rijkdom in Nederland was vrijheid??????
  Alles duid op het tegenovergestelde. Waarom staat Nederland er nu beter voor dan andere landen? Omdat er geen enkel ander Europeaan zo geknecht word via belastingen en controles als de Nederlander!

  pcrs [76] reageerde op deze reactie.

 9. @Cyclope [38]: De oorlogen in Irak en Afghanistan hebben de VS tussen de 2000 miljard en 3000 miljard dollar gekost. Zoveel is nooit meer terug te verdienen. Vandaar mijn standpunt dat dit niet door imperialisme is gemotiveerd. Maar eerder door binnenlandse politieke krachten.

  Het is wel erg ver gedacht dat we in NL de oorlog in Irak hebben gesteund vanwege een pijpleiding deal die mogelijk in het verschiet zou liggen. Je laat met deze link zien dat het helemaal niet meer is terug te verdienen, 150 mln usd is niets vergeleken met de 2000 miljard die de oorlog heeft gekost.

  Er is een tijd geweest dat er een overproductie was van ruwe grondstoffen waardoor de prijzen daalden. Dit proces is nu deels omgekeerd. Vandaar dat er nu meer interesse is in grondstoffen. Om nu te stellen dat dit een oorlog is gaat wat ver. De oorlogen in Afghanistan en Irak zijn zoals ik stel vooral het gevolg van binnenlandse politiek in de VS.

  Cyclope [45] reageerde op deze reactie.

 10. @Ratio [35]:

  Ja, je hebt gelijk. Ze hebben al die schepen vol met goud overboord gegooid om hout te gaan laden in Scandinavie. En al die Afrikanen brachten ze naar Clubmed vestigingen in Zuid en Noor Amerika omdat ze vonden dat ze dat verdient hadden. Ze hebben er nooit een cent aan verdient.

  Je kan natuurlijk wel zeggen dat sommigen landen er niks mee gedaan hebben. Maar dat is voor Nederland zeker niet het geval.

  De kolonisaties staan aan de basis van de rijkdommen van Europa. Vervolgens is de industriele rvolutie gekomen die Europa steenrijk heeft gemaakt. Dankzij de olie.

  Ratio [47] reageerde op deze reactie.

 11. @Cyclope [30]:

  De rijkdom van Noorwegen is inderdaad volledig te danken aan hun olie.

  Nee hoor, ook Noorwegen was heel vroeger een land met koloniën. Zij regeerden over een groot deel van het huidige Schotland en zelfs het plaatsje Westkapelle (in Zeeland) is van oorsprong van Noorse afkomst.

  Cyclope [46] reageerde op deze reactie.

 12. @Ratio [42]:

  2000 a 3000 miljard gedrukte dollars ja.

  Amerika verdient het tienvoudige aan die oorlogen. Die oorlogen dienen er juist voor om hun gedrukte dollars om te vormen in waardevolle eigendommen als grondstoffen.

  Complete pensioenfondsen, banken,wapenfabrieken, soldaten, verdienen miljarden aan deze oorlogen.

  Ratio [48] reageerde op deze reactie.

 13. @offthegrid [44]:

  Ja, en die miljoenen die ze toen hadden wegen natuurlijk meer op dan die miljarden die ze nu met olie verdienen.Noorwegen is op dit moment een enorm rijk land dankzij hun olie en gas voorraden.

 14. @Cyclope [43]: De industriele revolutie is gebaseerd geweest op steenkool uit europa en water uit europese beken en niet op olie.

  De hanze heeft veel welvaart gebracht zonder dat er onderdrukking was. Amsterdam heeft een deel van de houthandel overgenomen en daar zeer van geprofiteerd. Daarnaast was er in ieder geval in nederland veel nijverheid, er stonden duizend molens in de zaanstreek producten te maken.

  De bijdrage van slavenhandel was relatief bescheiden. Maar slavenhandel is van alle tijden en niet strikt een europese aangelegenheid. Noord afrikanen deden vrolijk mee. Dat slavenhandel is afgeschaft is deels aan europee inzichten te danken.

  De kolonisaties zijn niet de basis van onze welvaart.

  Ratio [49] reageerde op deze reactie.

 15. @Cyclope [45]: Amerika verdient juist niet aan deze oorlogen maar gaat eraan kapot. De economie van de VS zou volgens jouw criteria uitstekend moeten draaien. Dat is niet het geval.

  Er worden inderdaad miljarden verdiend door het militair industriele complex. Maar niet genoeg. Die paar duizend miljard die gedrukt is ondermijnt het financiele systeem. En zijn grotendeels weggegooid geld. Dat uit de economie is onttrokken. Geldschepping onttrekt net zo goed productiviteit aan de samenleving en is schadelijker dan directe belastingheffing.

  Oorlogen verbloemen een falende binnenlandse politiek.

  Cyclope [51] reageerde op deze reactie.

 16. @Ratio [47]: De industriele revolutie is gebaseerd geweest op steenkool uit europa en water uit europese beken en niet op olie.

  nu ben ik zelf te kort door de bocht, arbeid, vernuft en kapitaal, inclusief een wettelijk kader dat eigendomsrechten respecteerde waren net zo hard nodig.

 17. @Cyclope [41]:

  Dus de bron van de rijkdom van de Italiaanse stadstaten ligt volgens u in de handel met Azie? Of het verschil in rijkdom tussen Noorwegen en Afghanistan?

  Voor handel is productie nodig. Men zal namelijk eerst iets moeten produceren voordat men het kan ruilen tegen een ander goed (dat ook eerst geproduceerd dient te worden). Is u dat met me eens?
  Cyclope [52] reageerde op deze reactie.

 18. @Ratio [48]:

  Weet jij dan waar Amerika wel zijn geld mee verdiend? Belastingen zijn laag, benzine kost er niks.Goederen kosten minder dan de helft dan hier.
  Denk jij dat 300 miljoen consumerende Amerikanen genoeg zijn om al die legerbasissen en oorlogen te finacieren?
  Enig idee hoe Amerika jaarlijks vele miljarden aan subsidies kan geven aan tientallen landen?
  Het drukt geld! Uit het niets! Nu ik er zo over nadenk begin ik in te zien dat zij juist als geen ander begrijpen dat papiergeld totaal geen waarde heeft. Maar zij gebruiken het wel om de wereld op te kopen. Ze hebben de hele wereld opgezadelt met hun nepdollar. En ondertussen loopt iedereen rond met nepdollars maar hebben zij de echte waardevolle dingen in handen. Irak, Afghanistan,en straks Iran. Dat is geld waard, niet die dollars!

  Ratio [53] reageerde op deze reactie.
  Oscar [54] reageerde op deze reactie.

 19. @Cyclope [51]: Niemand uit het buitenland heeft iets te zeggen in Afghanistan, zodra de buitenlandse troepen weg zijn. Idem Irak. Daar hadden de Amerikanen zelfs toen ze er waren weinig te vertellen. De opdeling die nu min of meer in Irak is geschied is er eentje waar vooral Iran blij mee is. Amerika heeft bitter weinig over gehouden aan deze decennia van oorlog voeren.

  Je analyse van geld drukken klopt wel. Daar waarschuwen we op deze site voor. De QE 1 en QE 2 waren niets anders dan op Zimbabwaanse manier, maar dan net iets eleganter, de geldpersen aan zetten. Hiermee benadeelt de Amerikaanse overheid in eerste instantie haar burgers en in tweede instantie iedereen die dollars bezit.

  Cyclope [56] reageerde op deze reactie.

 20. @Cyclope [51]:

  Belastingen zijn laag,[…]

  Onzin. De belastingen in de V.S. zijn bijna net zo hoog als de belastingen in de EU-landen.

  Goederen kosten minder dan de helft dan hier.

  Klopt ook niet. En veel goederen zijn in de V.S. relatief duur. Dagelijkse boodschappen als groenten bijvoorbeeld.

  Het drukt geld! Uit het niets!

  Dit klopt wel. En de V.S. heeft in 1944 ‘afgesproken’ met de rest van de wereld dat grondstoffen voortaan in dollars moeten worden afgerekend.
  Cyclope [58] reageerde op deze reactie.

 21. @Cyclope [52]:

  Dat is de eerlijke manier van handel ja.

  Ja, en het is die handel, en de productie, die een economie tot een bloeiende economie maken. Als roof(bouw) het voornaamste segment van de economie zou zijn geweest dan had men het nooit eeuwen kunnen volhouden. Ik ontken niet dat westerse landen geroofd, gekolonialiseerd en uitgebuit hebben. Integendeel. Wel stel ik dat de voorsprong van westerse landen op de andere landen niet daardoor te verklaren is.

  Helemaal niks en toch nemen ze ieder jaar minimaal 1,5 ton mee naar huis.

  Dat ben ik volkomen met u eens. Daar zou ook een einde moeten komen. Een einde aan legale en illegale roof.

 22. @Ratio [53]:

  Voor de buitenwereld lijkt dat natuurlijk zo ja. Maar de werkelijkheid is dat Amerika in bijna alle landen iets te zeggen heeft. Landen die dat dwars zitten mogen bommen verwachten. Wat dacht je van Nederland t.ov Amerika? Als er 1 land is die met bibberende knieen naar Amerika luisterd is het Nederland wel. Europa staat toe dat Amerika op jouw en mijn bankrekening mag kijken. Nog meer bewijs nodig?

  Geloof maar dat Amerika niet alleen bommen zit te gooien in Afghanistan. Het gaat dat land straks met velen gedrukte miljarden subsidieren zodat ze hun land naar westerse maatstaven kunnen opbouwen. Met andere woorden: hetzelfe corrupte banksysteem die wij nu kennen en regeringen zullen de popjes zijn van Westerse multinationals, Multinationals die een regering kunnen maken of breken. En dat allemaal in ruil voor gedrukte velletjes met dollar tekens.

  http://youtu.be/t3gov8HZHUE

  Ratio [57] reageerde op deze reactie.

 23. @Cyclope [56]: De VS hebben in veel landen iets te zeggen. Dat betekent niet dat ze het voor het zeggen hebben. Neem Pakistan, ze spenderen vele miljarden maar Pakistan doet gewoon wat het wil. Zo is het straks ook in Afghanistan, of eigenlijk nu al. Egypte krijgt ook decennia lang geld van de VS, als het ene regime valt dan sponsoren ze gewoon de volgende heerser.

  Multinationals hebben ook invloed, maar dat is corporatisme. Iets dat we op deze site verwerpen en een gevolg is van een overheid die teveel bevoegdheden heeft.

  Multinationals hebben vooral te winnen bij een groeiende wereldeconomie. We zien tal van zaken die de wereldeconomie ondermijnen en niet in het belang zijn van multinationals. Dat zijn tekenen dat multinationals niet aan de touwtjes trekken. Ze hebben wel invloed op nationaal beleid. Maar trekken niet aan de touwtjes.

 24. @Oscar [54]:

  Ik ken de belastingtarieven in Amerika niet eerlijk gezegd. Ik weet wel dat Bush ze een aantal keer verlaagd heeft.

  Ik weet wel dat je als werkende Amerikaan veel meer overhoud dan hier. Ze verplichten je daar niet aan allerlei overbodige sociale voorzieningen.Als je daar iets gebeurt ben je vaak de zak, niemand betaald voor jou. Hier ben je de zak als je niks hebt. Amerikanen die Europa bezoeken weten niet wat ze meemaken. Ze staan versteld over de hoogte van belastingen maar ook over alle zorg die mensen krijgen. M.a.w , Amerika is een land die veel beter is voor libertariers. Of je zo’n land wilt financieren is een tweede.

  Pak een willekeurig voorwerp uit je huis. Een tv,camera of zoals ik laatst een accuboormachine. Zoek het typenummer op en ga vervolgens op amazon.com de prijzen even vergelijken. Ik zeg je met 100% zekerheid dat een Amerikaan minder dan de helft betaald dan ons. Dit geld voor apparatuur en kleding. Voeding weet ik niet.
  Mijn accuboormachine kan ik in Nederland nergens goedkoper krijgen dan 319,- euro. Precies dezelfde machine in de VS kost 140 euro. precies dezelfde typenummer!
  Verder stond las ik laatst een enquete over inkomsten. Men keek hoeveel uren men moest werken om een bigmac te kunnen kopen. Amerikanen stonden bovenaan met 12 minuten. De Nederlander moest 20 minuten werken om een Big mac te kunnenkopen.

  Dit is al zo zolang ik me kan herinneren. Sportkleding,cd’s etc etc hebben altijd maar de helft gekost van de Hollandse prijzen.

  Oscar [60] reageerde op deze reactie.

 25. @Cyclope [58]:

  Ik ken de belastingtarieven in Amerika niet eerlijk gezegd.

  Goed dat u dat eerlijk zegt. Ik heb het vaker gehoord van andere Europeanen dat de belastingen in de V.S. laag zouden zijn, maar die waren niet toegevelijk in het feit dat zij niet op de hoogte waren van de belastingtarieven. Qua belastingtarieven doet de V.S. echter niet onder voor de EU-lidstaten. Het is enkel een beetje minder hoog dan in Nederland en in Scandinavische landen, maar dat is niet laag te noemen.

  Ik weet wel dat je als werkende Amerikaan veel meer overhoud dan hier.

  Dat is nog maar de vraag. Hangt er helemaal van af waar in de Verenigde Staten je woont. Als je in een hypotheekvrij huis woont ergens in New-Mexico, ik noem maar iets, en je hebt het geluk dat je in een gebied woont met een redelijke koopkracht (de koopkracht verschilt in de V.S. namelijk nogal per gebied) dan zou het redelijk toeven zijn en zou je relatief veel over houden. Maar je krijgt wel minder terug van de overheid. De V.S. is weliswaar een welfare-warfare state, maar een veel hoger percentage gaat op aan warfare dan in bijvoorbeeld een land als Nederland. Ik denk dat de werkende Amerikaan gemiddeld niet meer of niet veel meer overhoud dan een werkende burger uit een EU-land.

  Ze verplichten je daar niet aan allerlei overbodige sociale voorzieningen.

  Er zijn in de Verenigde Staten wel degelijke sociale voorzieningen die met belastingsgeld worden bekostigd. Dat het stelsel van sociale voorzieningen minder omvangrijk is zou verlichting kunnen brengen, ware het niet dat wat het geld dat niet wordt gevorderd om er sociale voorzieningen Nederlands-Scandinavische stijl mee te financieren wel wordt gevorderd om er militaire operaties mee te betalen.

  Ze staan versteld over de hoogte van belastingen maar ook over alle zorg die mensen krijgen.

  De belastingen zijn in Nederland en in Zweden enkel een beetje hoger. En in Nederland en Zweden krijg je er een beetje meer verzorgingsstaat voor ”terug” en in de V.S. krijg je er een beetje meer militaire operaties voor ”terug”.

  M.a.w , Amerika is een land die veel beter is voor libertariers.

  Dat is nog maar de vraag. Als de vanzelfsprekende koppeling dollar-grondstoffen komt te vervallen dan verdwijnt het grote voordeel van de Amerikanen en dan doet het zich gevoelen dat:
  1) Europa ondanks de beweging richting centralisatie iets minder gecentraliseerd is dan de V.S.
  2) Er in Europa iets meer wordt geproduceerd dan in de V.S.
  3) de dollar een iets waardelozer munt is dan de euro

  Daar staat echter tegenover dat de kwaliteit van de emigranten in de V.S. beduidend hoger is. Amerika heeft meer werklustige latino’s en programmerende indiers en Europa heeft meer parasiterende Pakistani en Noord-Afrikaanse uitvreters. Als Europa die vervloekte verzorgingsstaat zou afschaffen dan zou Europa beslist beter af zijn dan de V.S.

  Ik zeg je met 100% zekerheid dat een Amerikaan minder dan de helft betaald dan ons. Dit geld voor apparatuur en kleding. Voeding weet ik niet.

  Gezonde voeding is in de V.S. erg duur. En laat dat nu een dagelijkse levensbehoefte zijn. Als je een accuboormachine op je boterham zou kunnen smeren dan zou de Amerikaan beslist beter af zijn dan de Europeaan. Dat veel spullen in de V.S. goedkoper zijn was mij bekend, maar ook dat veel spullen in de V.S. een stuk duurder zijn.

  Amerikanen stonden bovenaan met 12 minuten.

  Klopt, Big Macs en hamburgers zijn in de V.S. erg goedkoop. Net zoals macaroni with cheese.

  Sportkleding,cd’s etc etc hebben altijd maar de helft gekost van de Hollandse prijzen.

  Dat soort producten wel. Klopt. Maar als ik, als typische onversneden klassieke Europeaan daar zou wonen dan zou ik elegante kleding willen kopen (wat in de V.S. schreeuwend duur is), zou ik verse groenten willen (wat in de V.S. schreeuwend duur is), wil ik een wijntje bij het eten (wat in de V.S. beduidend duurder is), wil ik geen Amerikaanse auto etc. etc.

  Libertariër [62] reageerde op deze reactie.
  Rechtse Rakker [64] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.