Hoe abject uw mening ook is, ik zal uw recht verdedigen om hem te uiten.

Dat is toch wel het thema van de film HOWL waarvoor wij van Vrijspreker 2 vrijkaarten hebben ontvangen.

Van tevoren wist ik niet echt wat wij konden verwachten, meestal bezoek en kijk ik naar de bekende Hollywood blockbusters. De schrijver en het gedicht kende ik van tevoren niet, dus dat maakt het aantrekkelijk de film te bezoeken.

 

Howl heeft een nogal experimentele structuur. De film bestaat uit een aantal verschillende delen. Zo zien we hoe dichter Allen Ginsberg worstelt met zijn homoseksuele gevoelens en zijn stem als dichter probeert te vinden.
Maar er is ook een interview te zien met Ginsberg over zijn werk en we zijn getuige van de rechtszaak waarin Ginsberg wordt aangeklaagd omdat het gedicht te obsceen zou zijn.

In een laatste deel wordt het gedicht, terwijl het wordt voorgedragen, met behulp van animaties geïllustreerd.

Als je achteraf nadenkt over deze film, besef je des temeer hoezeer wij in Nederigland in een dicatuur leven en alle vrijheid van meningsuiting de afgelopen jaren door de boven ons gestelden is ingeperkt.

Ook besef je hoezeer de vrijheid van meningsuiting in de USA meer is gewaarborgd door het 1e amendement.
Het zou een goede zaak zijn als artikel 1 van de NL grondwet zou worden geschrapt en vervangen door een kopie van het 1e amendement.

Ingezonden door Ruud

———————————————————————————

WIKIPEDIA:

Eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten

Bill of Rights

Amendement I van de Grondwet van de Verenigde Staten is een onderdeel van de Bill of Rights, die in 15 december 1791 werd toegevoegd aan de constitutie. Het artikel verbiedt het Congres om wetten aan te nemen die een staatsgodsdienst creëren of één godsdienst boven een ander plaatsen, het recht op vrijheid van godsdienst verbieden, de vrijheid van meningsuiting of de persvrijheid belemmeren of de vrijheid van samenkomst hinderen.

Het amendement zelf legt deze beperkingen expliciet op aan de wetgevende macht, maar in de loop der jaren hebben verschillende rechtbanken bepaald dat de verboden ook gelden voor de uitvoerende en rechterlijke macht. Het Federale Hooggerechtshof besliste dat het Eerste Amendement onder de bepalingen van het veertiende amendement ook van toepassing is op de door deelstaten genomen beslissingen.

7 REACTIES

 1. De Nederlandse grondwet schrijvers konden wel wat leren van de amerikaanse als het gaat om consistente vrijheidsprincipes.

  De Nederlandse grondwet is een brei aan inconsistenties, nutteloze beschreven vellen papier die bij iedere abjecte wet overboord kunen, en ook berust het op fout denken in de vorm van positieve rechten.
  Recht op werk
  Recht op inkomen
  etc etc.

  Helaas neemt de USA die van ons over en niet andersom.

  Ua begint ook een socialistische politie staat te worden en zuiver kapitalisme, liberalisme, libertarisme is moeilijk te vinden in de wetgeving.
  Gelukkig in de bevolking steeds meer en meer.

  nu hier nog

 2. ja klokkenluideronline houdt een actie tegen bilderberg voor iedereen die daarbij aanwezig is als je borden hebt met de tekst bilderberg pedo,s of bilderberg pedofielen zal je flinke schade toebrengen aan de elite en groep bilderberg. kapot moeten ze aan de schandpaal als dit uitbreekt op you tube beschadig je hun echt totaal zelfs.ik roep u op voeg u bij Micha Kat voor de uitzwaaing bilderberg en neem bilderberg pedo borden mee tijd om te verharden en gigantisch toe te slaan nodig ook de media uit dit wordt een spektakel.

 3. vrijspreker als de revolutie begint en het volk grijpt de macht dan gooien we die telegraaf admins die cencuur plegen het land uit iedere corupte rat bij de telegraaf moet het land uit.die admins zouden bespuugd moeten worden en met pek en veren de grens worden overgezet.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 4. Onze grondwet is natuurlijk een compromis ontstaan uit het polderen. Polderen is benoemd door Lubbers, maar bestond natuurlijk al veel langer.

 5. “Hoe abject uw mening ook is, ik zal uw recht verdedigen om hem te uiten.”

  Ik heb op mijn werk contact met 2 uitgesproken SP-ers. Eentje was wegens vakantie niet in de gelegenheid te stemmen (zo belangrijk is die politiek nou ook weer niet voor ze?). Ik ben bereid geweest namens diegene bij volmacht te stemmen, op de SP. Ze weten dat ik libertariër ben, en bij gebrek aan beter op de VVD stem (volgende landelijke verkiezingen wordt dat LP), en dat bij mijn liberalisme een hoge mate van respect hoort voor een ander’s vrijheid, ook als diegene er voor kiest SP te stemmen. Ze weten zich met die tolerante houding vrijwel geen raad, daar lach ik van binnen om want dat kennen ze niet bij de SP. Ik hoop dat ze er uiteindelijk iets van leren en dat het bijdraagt in hun ontwikkelingsproces.

Comments are closed.