Als er één bedrijfstak is waar  overheid door haar  inmengeng  een slechte invloed uitoefent,  is dat wel de gezondheidszorg. Hier treedt een aantal ongewenste verschijnselen op waarvan het  zeer onwaarschijnlijk is dat  deze in  het vrijemarktkapitalisme voor  zouden kunnen komen, zoals:

01.   wachtlijsten

02.   ondoorzichtigheid van de markt

03.   hoge, kartelmatig tot   stand gekomen  prijzen en tarieven

04.   budgetten die   tegen het einde van het jaar ijlings opgemaakt moeten worden, teneinde te voorkomen dat  het volgend jaar  het toegewezen bedrag daalt

05.   bureaucratische toestanden , die een patient het leven kunnen kosten, omdat bij voorbeeld een arts over zijn tijd   heen is en niet mag opereren

 Als  men verhalen van patienten  hoort, zijn deze soms zo schokkend, dat  zij in het geheel geen verbazing opwekken.

 Of wij ooit nog zullen belanden in een   vrijmarktsysteem in deze  sector van de economie, valt sterk te bezien. Wat dit betreft  ben ik weinig optimistisch  gestemd.

 Hugo van Reijen

11 REACTIES

 1. Het is net als bij het onderwijs. Hoe meer het kost en gereguleerd wordt, hoe meer de kwaliteit achteruit gaat. Om nog maar te zwijgen over de wanstaltige architectuur waarin dit soort instellingen doorgaans is gehuisvest.

  Ik hoor zo af en toe verhalen van hoe schandalig mensen in een ziekenhuis worden behandeld alsof het defecte auto’s zijn die moeten worden opgelapt. Of over gebrekkige hygiene, met alle gevolgen van dien, want niemand lijkt zich verantwoordelijk te voelen voor dat de zaak goed wordt schoongemaakt. Ik prijs mij gelukkig dat ik er weinig kom.
  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. door zich te bemoeien met de economie is er minder welvaart en leven mensen minder lang.
  door iedereen te beroven met veel te hoge belastingen is iedereen armer en is er minder geld voor goed eten, veiliger autos, schoner milieu en goede gezondheidszorg.
  door zich direct te bemoeien met de gezondheidszorg is er veel minder innovatie en is deze slechter en duurder, zoals alles in een stalinistisch systeem.

  als je dit gaat berekenen(zou een mooi scriptie onderwerp zijn) dan kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat de overheid jaarlijks duizenden doden op haar geweten heeft.
  een soort democide.

  de overheid maakt meer kapot dan je lief is.

 3. Besef dat de farmaceutische industrie in handen is van dezelfde elite die de media en het bankwezen bestierd, en dit doen met slechts 1 doel, en dat is vermindering van de wereldbevolking.
  Als het in dit daglicht wordt bekeken, is alles wat er nu in de wereld plaatsvindt volkomen logisch en vallen alle vraagtekens omtrent het niet maken van een eerlijke en leefbare wereld voor iedereen weg.
  Vandaar codex alimentarus, verbod van eeuwenoude holistische geneeswijzen, het bestaan van giftige medicijnen, anti- deppresiva, levensgevaarlijke drugs, vergiftigd voedsel, trage ontwikkeling van biologische landbouw, Monsanto etc.

  Compris?

  Zé.

  The Red Pill [5] reageerde op deze reactie.

 4. het hele probleem is dat men steeds achteraf regelt.
  als er plotseling een stijging of een daling van iets is, dan komen we gauw bij niewe maatregelen op papier.

  we gooien de maatregelen in de machine ( die ook wel de economie heet) en we gaan met een gestreste houding kijken wat er gebeurd. resultaten vallen tegen?

  hu… dan maar meer maatregelen, meer wetgeving, en meer vrijheidsberoving. want we moeten alles controleren en het mag niet afwijken van ons plan om nog meer van iets te krijgen of minder.
  creativiteit zorgt alleen voor chaos, dus iedereen moet braaf de zelfde lijn gaan lopen.

  dit lijdt uiteindelijk tot innerlijke leegte en dwangmatige medewerkers die alles moeten doen van hun baas, omdat die ‘alles weet’.

  mensen die ergens aan lijden zijn geen domme mensen, alleen is hun lichaam niet in balans waardoor er ziekte kunnen ontstaan.
  ook moeten we minder op papier kijken hoe een model van een bepaalt verschijnsel er uit ziet, zodat we creatiever zijn en niet boven-onder elkaar leven, maar naast elkaar.

  als we willen dat onze wereld niet onze onder gang wordt, wordt het tijd om naar ons talent, creativiteit, humor te luisteren en af te wijken aan de onnozelen regeltjes die ons dom proberen te houden, dan worden we gelukkig en komt het geld komt later wel.

 5. Wordt er in het artikel niet bedoeld dat schokkende verhalen van patiënten geen indruk meer maken omdat het schering en inslag is? Dat je er als het ware wat meer immuun voor wordt net als in WO I in de loopgravenoorlog waar ze op een gegeven moment op lijken gingen zitten als een soort bankje om een sigaretje op te zitten roken?

 6. In het artikel mis ik nog de verplichte ziekenfondsverzekering, die vervolgens uitgekleed wordt maar juist steeds duurder.
  Als er iets in het rijtje communistisch thuishoort is dat het wel.

  Wat ook zo super-verraderlijk is is de SP, je had toen een enquete over “wat stemt je portemonnee?”. Bij mij stemde mijn portemonnee ook SP maar ik weet teveel dus het werd toch VVD. Volgende keer LP trouwens.

Comments are closed.