Net als bij elke crisis staan ook bij deze Griekse crisis veel politici gereed om er gebruik van te maken om hun eigen doeleinden te bereiken. Het vergroten van hun eigen macht staat daarbij hoog genoteerd. En dat wordt dan meestal gespeeld onder het mom van het belang van de burgers.
Daarbij kunnen ze gebruik maken van de onkunde of goedgelovigheid van die burgers. Hoe zou anders een minister van financiën op dit ogenblik kunnen voorstellen om de hulp aan Griekenland maar te laten (mee)financieren door de pensioenfondsen? Terwijl veel van die fondsen er helemaal niet rooskleurig voor staan.

Daarom moeten die fondsen ook “vrijwillig” meebetalen.
Let eens op hoe vrijwillig, vrijwillig is!!

Dit wordt dan ook nog overgoten met dreiging en bangmakerij: Als “we” Griekenland niet helpen, dan gebeuren er veel erger dingen die “ons” tientallen miljarden gaan kosten! Een echte aantoonbare gedetailleerde berekening daarvan heb ik echter nog nooit gezien.

Ook worden politici steeds brutaler. Zoals Jean Claude Juncker, de voorzitter van de eurolanden, gewoon erkent dat hij liegt en het liefst in het geheim vergadert.

Nu komt de waarnemend baas van het IMF, John Lipsky,  met de volgende sterke verklaring. (Nu zijn baas Strauss-Kahn in New York vastzit ivm een verkrachtingsgeval). Lipsky dringt er bij de EU-opperhoofden op aan dat ze moeten ophouden met kletsen (unproductive debate) en eindelijk echt gaan integreren en een echte Europese Unie met een echt centraal gezag ervan maken.

En graag nu een beetje vlug, want Europa zit op een kruispunt! De bouwstenen liggen al klaar: IMF – EU – ECB en de landelijke Centrale Banken. Dan kunnen er gemakkelijker besluiten genomen worden en mogelijk houden de burgers dan in die machtsstructuur nog meer hun mond!

Vandaag is er een volgende scene in de Griekse saga. Vandaag moet het Griekse parlement achter de opgelegde bezuinigingen gaan staan. Zo niet, dan is er de dreiging dat ze de reeds toegezegde 12 miljard euro niet uitbetaald krijgen. En dan zou ook de volgend (ongevere) 100 miljard verder weggeschoven kunnen worden.

Het is weer een spannende, interessante dag. Leuk is anders!

23 REACTIES

 1. Als die stakers slim zijn dan bezetten ze het parlement zodat die ambtenaren niet binnen kunnen om hun geld te verbrassen!

 2. Al die angstzaaierij: “als Griekenland uit de Eu stapt”. Nou en? Wat gaat er dan kapot? Ik bedoel: draai het eens om. Stel dat Griekenland van begin NIET bij de EU had gehoord? Was die EU dan niet gekomen?
  Tuurlijk wel, want die is ook gewoon gekomen zonder dat landen als Denemarken, Noorwegen en Engeland zich aansloten.

  Laat Griekenland lekker barsten met zijn verderfelijke percentage ambtenaren en luie instelling. Laat ze lekker uit de euro en EU stappen. Laat nog meer landen dat maar doen. Dan houden we vanzelf een paar sterke landen over die de EU-munt nog economisch sterk houden.

  En dat laatste is zeer hard nodig, want de dollar staat op klappen, zelfs de Chinezen verkopen hun (eerst gedwongen aangekochte) dollars als gekken in bijvoorbeeld Afrika.

  Leestip: “Als de dollar valt” van Willem Middelkoop, check zijn bronverwijzingen als je hem niet gelooft, en de schellen vallen van uw ogen.

  Willen we de sterke landen in Europa beschermen tegen een meeslepende val, dan moeten we snel af van die bodemloze putten als Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland.

  En hoe gaat dat thuis, bij u in de buurt? Als iemand 2 huizen verderop failliet gaat, gaat de hele straat dan helpen? Omdat anders de hele straat zwaar in het nadeel zou komen als er geen hulp zou komen? Nee, die mensen gaan dan gewoon failliet en u, als buren of mede-bewoners van die straat leven gewoon verder.

  Kom op politici, denk eens rationeel na. Stop met die vage non-argumenten.

  Zie het als bedrijfsvoering. Een bedrijf evalueert ook zijn afdelingen en stoot verliesgevende afdelingen af. Zo blijven de sterke en winstgevende onderdelen over en die houden de kern gezond.

  Bovenstaande puur op basis van het argument om Griekenland te helpen en te behouden voor de EU/euro. Echter, ik ben meer van het gehele opheffen van de EU en terug naar kleinschaligheid, kleinere regio’s, nog kleiner dan de huidige landen zoals we die nu kennen met weinig tot geen overheid.
  Maar dat gaat waarschijnlijk te ver voor de geestelijke beperking van politici en ambtenaren.

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  KlaasDenHelder [6] reageerde op deze reactie.
  IIS [7] reageerde op deze reactie.

 3. @offthegrid [4]:
  “Maar dat gaat waarschijnlijk te ver voor de geestelijke beperking van politici en ambtenaren.”

  Inderdaad is dat een stap te ver.
  Maar gewoon simpel ”
  “NEDERLAND UIT DE EU; NEDERLAND WEER SOEVEREIN!”
  moet toch haalbaar zijn?

 4. @offthegrid [4]:
  En hoe gaat dat thuis, bij u in de buurt? Als iemand 2 huizen verderop failliet gaat, gaat de hele straat dan helpen? Omdat anders de hele straat zwaar in het nadeel zou komen als er geen hulp zou komen?
  //

  Wat de Jager claimt is dat dat wel zal gebeuren omdat in deze analogie een aantal buurtbewoners geld hebben geleend aan (geinvesteerd in) de buren die failliet dreigen te gaan.
  Als dat gebeurd zien ze hun geleende geld niet meer terug.

  De beslissing om dan nog maar meer te gaan lenen is een moeilijke.
  Als je verwacht dat het faillissement onvermijdelijk is moet je dat niet doen omdat je dat extra geld dan ook kwijt bent
  Als je gelooft in herstel dan zou je dat kunnen overwegen omdat je dan een kans heb je hoofdsom weer terug te krijgen.

  De meeste politici lijken blind te geloven dat griekenland wel zal herstellen.

  Daarom ben ik benieuwd naar de informatie waarop zij dit vertrouwen baseren

  Of is de redenering “als we ze helpen met extra geld gaan we nog harder kapot …. en dat is ook de precies bedoeling” ?

  In ieder geval is het niet de eerste keer dat de burgers het wel lijken te begrijpen en de politieci toch stug doorgaan op de ingeslagen weg.

  Klaas

  offthegrid [17] reageerde op deze reactie.

 5. @offthegrid [4]:

  Eindelijk eens een reactie met vuur, mooi en zuiver vertaald.

  Ze pamperen failliete landen, ze pamperen leugenaars, ze pamperen degene die het beste kan bedriegen en stelen. Maar het wordt tijd dat het schip wordt schoon gemaakt!

 6. @IIS [3]:

  Natuurlijk zeggen die multinationals dit. Zij zijn samen met de eurocraten en banken de enige winnaars van de EUSSR.
  Je laat een Duitse arbeider een volkswagen maken en die verkoop je aan een Griek die het niet kan betalen maar het kado heeft gekregen van politici die het uit de zakken van diezelfde Duitse arbeider heeft gerold.

  Dat is de essentie van keynesiaanse “economie”; consumptie aanjagen met niet bestaand of gestolen geld van de aanjagers van diezelfde economie. En maar praten over duurzaamheid…

  Dat dit op langere termijn ook leidt tot moreel verval en teruglopend arbeidsethos snappen ze dan weer niet.
  Die Duitser zal zich op den duur regelmatig ziek gaan melden of zich laten ontslaan en zijn toevlucht zoeken in de zwarte economie. Wit werken loont niet en men moet ontsnappen aan de almaar groter wordende belastingterreur. En die Griek? Die had al niet zo’n hoog arbeidsethos en zal helemaal veranderen in een lui varken. Inactiviteit en luiheid loont zoals gewoonlijk in een socialistische heilstaat.

  Alle menschen werden Griechen.

 7. Griekenland telt 10 miljoen inwoners.
  Het BBP is 220miljard.
  De staatsschuld is 330miljard.
  De hulp van de EU 110miljard.

  Dus 11000 hulp per Griek of 44000 per gezin.
  Waarom lachen die Grieken niet ipv te demonstreren?

  En waar is al die EU hulp van de afgelopen jaren gebleven?

  GB [10] reageerde op deze reactie.

 8. @David [9]:

  *En waar is al die EU hulp van de afgelopen jaren gebleven?*

  Je dacht toch niet dat die 11000 werkelijk bij die Griek terecht komt? Gelukkig niet!
  Maar is het alternatief beter? Nee helaas,,,,

  Het wordt in het zwarte gat dat de banksters de afgelopen jaren gecreeërd hebben gegooid. Resultaat van het feit dat ze voor eigen gewin (bonussen) met bezopen hefbomen zijn gaan werken. En nu worden die banksters weer “gezond” gemaakt over de ruggen van de bevolking door hun politieke vriendjes.

  Lenen van de ECB tegen 1%; uitlenen aan Griekenland tegen 10-15% rente en als het te heet onder de voeten wordt al die toxische rotzooi dumpen bij de ECB en de belastingbetaler er voor laten opdraaien.
  Dit spelletje stopt pas als de banken al hun rotzooi kwijt zijn aan de ECB (lees; belastingbetaler).

  De ECB heeft al honderden miljarden van die rotzooi op hun balansen staan die in feite nog maar een fractie waard is van waar het voor in de boeken staat. Weginflateren is de sleutel voor het oplossen van dit probleem in de toekomst.
  Die pensioenen hier in NL opgebouwd gaan wegsmelten als sneeuw voor de zon.

  Ik raad Rutte aan om ieder NL-er gratis 100.000 euro te geven en alle bezuinigingen te schrappen.
  Zorgen dat je meer schulden maakt als andere landen in de EUSSR op weg naar die onvermijdelijke afgrond. Willem MIddelkoop heeft het al eens aangegeven. Als iedereen door rood licht rijdt en jij blijft staan dan ga je de strijd verliezen.

 9. “Volgens Geithner moet Europa de rangen sluiten en met een duidelijke strategie naar de markten stappen.”

  Is deze figuur geen stroman (goldman$) en nu Amerikaans minister van financiên. ook aanwezig bij die geheime bilderberg-“conferences”.

  Geen (transatlantisch) complot te bespeuren…Misschien eerder chantage. Nu betreft, die duidelijke strategie, is een “duidelijk” lek binnen dit genootschap.
  Wil ik meteen ook graag weten hoe Europa de rangen moet sluiten…

 10. De veranderde wereld . ( een kopie van iemand anders op Vrijspreker ??)

  Als wij de zaak Griekenland eens goed onder de loep houden zien wij dat de zaken compleet anders zijn dan dat de media ons willen doen geloven. In Nederland krijgen wij in kranten te lezen dat de Grieken ons bloed kunnen drinken. De media wakkert haat aan tussen de bewoners van Griekenland en Nederland. De Duitse media willen af en toe een ander gezicht laten zien.

  Onderstaande tekst komt van de website van das Erste, de publieke omroep in Duitsland. Via een kort verslag maakt men duidelijk hoe banken zichzelf verrijken over de ruggen van alle burgers in Europa. Zet je haat overboord en zie wat er echt aan de hand is. Men probeert burgers van verschillende landen tegen elkaar uit te spelen om de grootste wisseltruc uit de geschiedenis te verbloemen.

  De financiële elite kleed land voor land uit en probeert de burgers de schuld hiervan te geven.
  Banken maken geld uit niets, rijkere landen betalen via belastingen miljarden aan de Grieken en andere noodlijdende landen maar het geld komt niet bij die noodlijdende landen maar gaat rechtstreeks naar banken en verzekeraars waarmee de problemen niet verholpen worden maar juist erger. Nu wilt de financiële elite dat er nog meer geld gegeven wordt aan de Grieken maar ook dat geld zal verdwijnen in de oneindige diepe zakken van de banken en verzekeraars.

  Onder druk van de EU, het IMF en natuurlijk de banken en verzekeraars moeten de Grieken nu nog meer gaan bezuinigen en wil de financiële elite dat ze bedrijven en instanties gaan privatiseren. Als dat gaat gebeuren is Griekenland niet meer van de Grieken maar van de financiële elite. Het wrange is dat de elite met de centen die ze nu al verdiend hebben aan de ellende van de Grieken makkelijk instanties en grote bedrijven kunnen opkopen. Het is een scam van de ergste en smerigste soort.

 11. Het zijn interessante tijden. De triljarden vliegen je om de oren en alles staat op omvallen. Het lijkt wel of je morgen wakker kunt worden en dat na grondig uitwerken van alle failliesementen, heel europa eigendom blijkt te zijn van een fietsenmaker in Tsjechie.

 12. Het valt me nog mee dat nog niemand heeft opgemerkt dat Bilderberg vorig jaar in Griekenland werd gehouden.
  Zo de tering, dan hebben ze wel heel veel drankjes en hoeren gepakt op het Griekse belastinggeld. We hebben een Staatsschuld van bijna 400 miljard met een rente van 11 miljard een een jaarlijks Rijksbegrotingstekort van 32 miljard en dat is stijgende. Dat kan helemaal niet voortbestaan, alleen is er geen enkele politicus die daar de ultieme consequenties uit durft te trekken in alle eerlijkheid.Er is ook geen DNB of ECB die Nederland in het keurslijf van een gezonde begrotingsdiscipline dwingt. Integendeel: Alle EU-landen, waaronder ook Nederland, worden sinds de bankencrisis steeds Griekser qua begrotingsdiscipline en de DNB en ECB stimuleren en faciliteren dat tegen hun eigen regels in, terwijl hun taak is om dat te voorkomen.Politici in Europa staan voor een fundamentele keuze: kiezen we voor een harde euro en een sterke economie of kiezen we voor euroscepsis en nationalisme?

 13. De politici zijn gebiologeerd en verblind door:
  1,de euro moet blijven
  2.de EU moet blijven
  3.ALLES om falen te voorkomen is geoorloofd!

 14. Men moet gewoon terugkeren naar goud als geld, bij voorkeur zonder centrale banken, dus met een volledig vrije bankenmarkt (“free banking”). Men zal dan automatisch goud gebruiken; ongedekt, inflatoir geld dat ongelimiteerd wordt bijgemaakt is op de vrije markt niet levensvatbaar. Zo blijven ons de geldontwaarding, zeepbellen en crises bespaard, die samenhangen met overheidsgeld. Geld is dan weer ruilmiddel, niet een “beleidsinstrument”. Wat een rust zal dat geven. Veel leesplezier gewenst.http://www.ratiovincit.nl/Gouden_standaard.html

  offthegrid [18] reageerde op deze reactie.

 15. @KlaasDenHelder [6]: Eerder geld geleend en nu een moeilijke beslissing? Nee hoor: “sunk cost”. Geld dat weg is, is weg. (het is niet eens geld, het is uit lucht gecreëerd krediet)

  De vraag stellen om weer geld uit te lenen, op basis van een vorige lening is irrationeel. Dat vorige geld komt niet terug, het zijn gezonken kosten, ofwel “sunk cost”.

  De enige argumentatie is om uit te gaan van de huidige status. Is het verdedigbaar om Griekenland te helpen met een nieuwe lening, uitgaande van nu een “nulmeting”?

  Mijn visie: NEEN.

 16. Politici gebruiken de crisis om hun eigen doelstellingen te bereiken.

  Politici wensen steeds meer controle, over Email, banksaldo, reisbewegingen enz, enz. Politici lijken een enorme behoefte te hebben aan controle.

  Je gaat mensen controleren als je bang bent voor die mensen, politici zijn bang voor de enkele mens met zijn enkele overtuiging.
  Ze zijn bang dat 1 enkele mens hen de macht kan ontnemen.

  Politici kennen onze kracht beter dan Vrijspreker doet.
  Want politici weten dat je burgers moet controleren om de macht bij politici te kunnen houden.

  En als je dat beseft, dan zie je dat Bilderberg berichten en 99% van de berichten alhier slechts de mensen angstig houden en/of boos maken.

  Kijk naar politici en leer wat zij vrezen: u de zelfstandig denkende burger die volledig in zijn eigen kracht staat.

  Ieder mens, iedere burger is vrij, je hoeft uitsluitend je indoctrinatie via school en opvoeding te verwerken. En weer bij je innerlijke kracht aanwezig te zijn.

  Hub Jongen [20] reageerde op deze reactie.

 17. @Hub Jongen [20]:

  Beste Huub, ja dat wil ik in een artikel uiteen zetten.
  En dan heeft dit artikel betrekking op de laatste alinea van mijn reactie ##9 ?

 18. http://www.n-tv.de/mediathek/videos/wirtschaft/USA-draengen-EU-zur-Rettung-article3630091.html

  Foto boven in dit topic is van John Lipsky die kwam en zag morrende gezichten bij de EU onderdanen. Dat de schuld indirect bij Goldman Sachs ligt daar hoor ik de heren en dames niet over praten. Natuurlijk is Griekenland en de EU zelf verantwoordelijk voor dit debacle, maar Goldman Sachs en de overige broeders hebben dit natuurlijk niet voor niks gedaan en heeft dit alles misschien zelfs een diepere reden. Verdienen ze nog steeds aan Griekenland en de EU en welke geldkranen staan er richting GS en de US nog steeds open??…..Wat worden heerlijk verneukt, tot op de dag van morgen. Oorlog kost nu eenmaal veel geld.

 19. Als we niets doen kost het tientallen miljarden?
  Dat is goedkoper dan die eerste bailout, + 110 + alvast een nu al in het vooruitzicht gestelde latere 83 miljard na die 110, die je waarschijnlijk ook amper zult terugzien.

  De meeste van die “dreigingen” waren zo vaag dat je er een soort ondergang van het avondland in kunt voorstellen. Dat is dan kennelijk door politici die écht geen flauw benul hebben over de getallen die erbij horen. Die zijn het dan ook niet waard om te regeren.

Comments are closed.