Hoe idioot het ook klinkt, maar als je goed luistert, hoor je dat de politici dit openlijk verkondigen. Waarschijnlijk begonnen ze daar in Duitsland over, maar Jan Kees de Jager heeft het al lang overgenomen. De eerste aanduidingen waren voor banken en pensioenfondsen die mee moesten betalen. Over banken hoef je in dit verband niet veel te praten, want dan zijn eigenlijk ook staatsinstellingen.

 

Maar pensioenfondsen zijn toch van de spaarders, al is ook daar de rol van de staatvergaand. Het is echter nogal simpel dat spaarcenten van de mensen gebruikt worden voor een risicoproject als Griekenland. Te gek voor woorden.

De Belgische minister van financiën, Didier Reynders, heeft dat alles op het weekend nog eens hard bevestigd: In een interview met “De Morgen” verklaart hij dat er zeker een nood pakket komt. Hoeveel zal waarschijnlijk op 20 juni door de EU-ministers van Financiën worden besloten. (Iets  van 80 – 100 miljard).

Een belangrijker vraag vindt Reynders HOE de privésector bij de reddingsoperatie wordt betrokken. (let op”Hoe” niet “of”). “We willen namelijk 25 miljard euro voor de Grieken ophalen bij banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, die vriendelijk verzocht worden bestaande leningen aan Griekenland te verlengen.” (gelukkig via een vriendelijk verzoek)

Reynders vindt dat dat best gevraagd mag worden van de private sector, nu EU en IMF de Griekse regering dwingen tot meer privatiseringen van staatsbedrijven. “Desnoods oefenen we wat zachte dwang uit op die privé-investeerders (Nou best, want als die zachte dwang niet werkt, wat dan? Juist dan is er altijd nog harde dwang.)

Jan Kees de Jager doet nog even lekker stoer:”De Grieken moeten eerst bewijzen dat orde op zaken stellen. Anders doen wij niet mee.” Let op, “Nederland” gaat gewoon meedoen!! Op dat bewijs kan/wil niemand wachten.

Ook hier weer de dreiging dat het zo slecht voor “ons” is als de Grieken failliet zouden gaan. ” Als de EU Griekenland laat vallen, komen de banken in problemen, en dan moet de overheid die weer redden. Bovendien brengt een failliet van Griekenland de euro in gevaar. Dat is nadelig voor exporterende landen als Duitsland, Nederland en België, aldus de Waalse liberaal”

VRAGEN:

…dan moet de overheid de banken weer redden” Waarom? Zijn banken privé of niet? En hebben zij de mogelijke problemen niet zelf veroorzaakt onder andere door te veel risico te nemen? En wat is het verschil voor de belastingbetaler of hun geld gepikt wordt voor Griekenland of voor de banken???.

“Hoe brengt faillissement Griekenland de euro in gevaar”? Is de euro dan geen sterke munt waarbij dat pietsie Griekenland gewoon kan worden afgeschreven?

“Waarom is dat nadelig voor de exporterende landen als Nederland”? Dat pietsie Griekenland zal toch niet veel uitmaken? En ALS er euro’s te kort zijn, dan kunnen die toch even bijgedrukt worden? Dat betekent dan toch dat de euro minder waard wordt, en dat is toch prachtig voor de export?

Tot slot nog een geruststelling voor de belastingbetaler: Hoe dan ook, bedenk dat de overheid zelf geen geld verdient. Alle geld dat ze heeft, komt van u, Dus of ze dat rechtstreeks via inkomstenbelasting, of via die zogenaamde privé-instellingen pikken, u bent altijd het haasje!

8 REACTIES

 1. Uiteindelijk zijn het altijd mensen die betalen, en mensen die die betalingen in de zak steken. Doordat rechtspersonen aansprakelijkheid voor daden beperken tot het geinvesteerde vermogen van de aandeelhouders, wordt het aantrekkelijk de ‘bestuurders (ook al met beperkte aansprakelijkheid) risico’s te laten nemen die ze niet zouden nemen zonder de voor aandeelhouders en bestuurders beperkte aansprakelijkheid.

  Dat zien we nu: de banken en bestuurders zeilden scherp aan de wind, met alle dividenden en bonussen van dien, zonder zich echt druk te hoeven maken over wat er zou gebeuren als het echt mis zou gaan. Een loterij voor hen met alleen hoofdprijzen en zonder nieten.

  Hun geld was binnen en kan niet teruggehaald worden (nou ja, dat is nu nog even de fictie dan, want meer dan een fictie is de corporate veil natuurlijk niet), en daarom moet het maar weggehaald worden bij degenen die de winsten niet genomen hebben en die niets gedaan hebben. Die zijn namelijk opeens geheel en al aansprakelijk voor de gevolgen van de daden van degenen die met een beperkte aansprakelijkheid hebben gehandeld, en juist daarom al die risico’s hebben genomen. Een loterij dus zonder hoofdprijzen en met enkel nieten.

  Grappig niet?

 2. Ik heb ook een vraag: waarom wordt het verdrag van Maastricht niet gewoon toegepast? Bij mijn weten verbiedt dat verdrag dit soort staatssteun uit andere landen.

  Er lijkt maar een conclusie echt van toepassing: de politici beginnen wanhopig te worden en hebben geen idee hoe ze hier uit kunnen komen. Dan maar liever 500 miljoen mensen failliet (politici uitgezonderd) dan een handjevol Grieken.

  Ik acht het ook mogelijk dat er speciale belastingen worden ingevoerd om de ‘solidariteit te bevorderen’. Net als in (West-) Duitsland 20 jaar geleden.

 3. Ze zijn heel erg tegen een formeel faillisement, terwijl dit in feite al gebeurd is. De vraag is niet laten we ze failliet gaan of niet, maar wie draagt de kosten?
  Moeten degenen die het risico genomen hebben daar voor boeten, of degenen die bewust dit risico niet namen, gegeven het feit dat Griekse staatsleningen op de vrije markt niet te slijten waren.
  Van elk project dat mislukt is duidelijk dat het eindigt met
  -straf de onschuldigen
  -huldig de schuldigen (het lintje voor Karremans effect)

 4. Griekenland had gewoon failliet kunnen gaan en de euro kunnen houden. In dat geval had men (gelukkig) niet de waarde van hun munt kunnen devalueren en zou men dus tot fiscale discipline worden gedwongen.

  Nu worden de incompetente gered ten koste van de competente.

  Trichet heeft tegen het advies van de Duitse centrale bank enorme schuldposities genomen in Griekenland en Ierland. Daarom mogen belastingbetalers de fout van Trichet – die het Maastricht-verdrag volledig geschonden heeft – goedmaken.

 5. Ja Hub, goed artikel maar onze Waalse “Didier” heeft een agenda, met name deze van -Cercle de Lorraine/ Club van Lotharingen- ziet eerder een bijdrage van Vlaamse spaarcenten in de orde van 250 miljard euro onderpand of zelfs meer (?) in die bodemloze put. Vandaar die flamboyante uitspraken van die man dat het waarschijnlijk weer “géén probleem” zal zijn. Klinkt goed als je wist dat de man “wedijvert” voor een lucratief postje bij een hoge internationale instantie: IMF ? moraal van het verhaal: beloof een andermans zijn geld, en u wordt unaniem gekozen voor een corporatief postje ! Voor alle duidelijkheid: zo werkt het perverse systeem.

  info: Cercle de Lorraine = selecte club en regionaal bijhuis van de Bilderberg.

 6. BRON: http://www.beurs.com/

  auteur: MAARTEN VERHEYEN

  Weer heel wat stoere taal en krasse uitspraken dit weekend. Het is duidelijk dat de tweede schijf verse euro’s voor Griekenland heel wat voeten in de aarde heeft. Meer en meer partijen lijken gewonnen voor een herschikking van de schulden. Dit weekend was er opnieuw Juncker die ervoor pleit om de banken mee in het bad te trekken. Hij heeft het over een “zachte herstructurering” waarbij banken 25 miljard euro laten vallen.Het is opvallend hoe de toon de voorbije weken veranderde. We spreken nu heel openlijk over één of andere vorm van default mensen! Politici laten proefballonnetjes op en wachten af hoe de markten reageren.Ik vond nog deze grafiek die perfect weergeeft waar het probleem zit: de schulden zijn te groot om gedragen te worden door de Griekse economie.10

  NB grafiek
  http://www.beurs.com/2011/06/12/default-griekenland/4619

 7. Wordt dikke winst voor de PVV: krijg je toch al het gevoel dat alles ivm je pensioen buiten je medeweten om geregeld wordt, nu wordt je pensioen ook nog in de waagschaal gesteld. Nu begrijp ik ook waarom dat pensioenaccoord er opeens doorgejast moest worden.
  En waarom grijpen de media nooit terug op de uitspraak van JK de J toen de Griekse zaak begon te spelen: Nee hoor, dit gaat de mensen niets kosten. Grote kans dat er nog winst gemaakt wordt. Stop aub dat stuk onbenul!

 8. Specialists tell that personal loans aid people to live their own way, just because they are able to feel free to buy necessary goods. Furthermore, some banks give consolidation loan for different persons.

Comments are closed.