De VN wil de voedselprijzen gaan reguleren omdat die ‘vanwege speculanten’ te veel stijgen. Ondertussen laten de VS een lading olie uit hun strategische reserves los om de olieprijs omlaag te brengen… Unctad’s schrijver Heiner Flassbeck, what’s in a name?, stelt dat de voedselprijzen gestegen zijn door het niet goed functioneren van de markten en niet door de toename van de vraag naar voedsel.
_
Er is inmiddels $ 270 miljard in de goederentermijnhandel geïnvesteerd door beleggers tov  slechts $90 miljard in 2005. ‘Daarom’ moet overheidsinterventie overwogen worden schrijft hij.
De hulporganisatie Christian  Aid, volgt meteen met de stelling dat speculanten de prijzen opdrijven. Na nog wat verhalen over de niet transparante markten en dat daarom meer gereguleerd zou moeten worden, komt de echte aap uit de mouw: voorgesteld wordt om een transactie belasting op commodities in te stellen. ‘zodoende komen er miljarden vrij voor ontwikkelingslanden, worden de marketen wat beperkt en daardoor zijn de gevolgen van mis-informatie ook minder’.

Laten we het eens van de pragmatische kant bekijken. De VN stelt dat er gemanipuleerd wordt in de voedselmarkten. Wat is dan los van het principiële uitgangspunt dat markten vrij van interventie zouden moeten zijn, makkelijker te manipuleren: een klein gehouden markt met veel regels, of een hele grote markt met weinig of geen toetredingsdrempels waarin iedereen makkelijk in en uit kan stappen? Natuurlijk naar mate een markt groter is is deze lastiger te manipuleren en áls het al geprobeerd zou worden, kunnen tegenspeculanten, of producenten! gebruik maken van die te hoge prijzen en afnemers van de eventuele laag gemanipuleerde  prijzen.

Dan is de Unctad nu ineens bezorgd over die te hoge voedselprijzen, maar die leidden wel tot protesten en de val van enkele totalitaire regimes, want het waren gewoon rellen door mensen die niets meer te verliezen hadden. En wat is er fout aan hoge voedselprijzen? Betekent dat niet dat er meer mensen meer voedsel gaan verbouwen? Iets dat met subsidies en gratis uitdelen van voedsel, nog steeds niet is gelukt. Integendeel.

Dan liet de VS een grote hoeveelheid olie uit haar strategische reserves los om de olieprijs omlaag te drukken. We hebben dat al eens eerder gezien met overheids/Centrale Banken goud verkopen. Het lukt even om een lagere prijs te bewerkstelligen, maar zodra ‘de markt’ ziet dat juist die reserves eindig zijn, is het weer business as usual en stijgt de olie of goudprijs ongeacht deze dreiging.
Je kunt je wel afvragen wie nu eigenlijk de speculant is. De VS overheid koopt grote hoeveelheden olie met belastinggeld op, laat de dollar dalen vanwege slecht monetair beleid zodat de olie en andere grondstoffen in dollars stijgen en vervolgens neemt de VS winst op haar olie. Wie zei er dat de overheid dom was? En daarom Vrijspreek ik dit artikel hier, die transactiebelasting op de goederentermijnhandel die de VN voorstelt is echt niet bedoeld om die arme boertjes in ontwikkelingslanden te helpen, integendeel het gaat gewoon om geld en extra macht. En dat voor de nu nog minst gereguleerde handel, die van de wereldgoederen.

14 REACTIES

 1. De VN als Salvator Ellende. Zijn naam zegt alles: in een poging als redder der (Chileense) mensheid op te treden, stortte hij zijn volk in de ellende. Vroeger vond ik dat een arme man.

 2. Voor zover ik begrijp zorgen goede speculanten voor stabielere prijzen, dus minder risico bij investeringen in die markt. Slechte speculanten raken alleen hun eigen geld kwijt.

  Of, van een andere hoek bekeken, het zijn ouderwetse handelaren die markten met elkaar verbinden. Maar dan in plaats van over afstand gescheiden markten, in tijd gescheiden markten.

  Nog altijd kunnen speculanten niet meer vragen voor hun producten dan wat de gek ervoor wil geven.

  Welke moderne economen zien speculanten als een bedreiging? En welke argumenten geven ze daarvoor? Ik weet dat Marx zich erg afzette tegen speculatie, en dat zijn ideeën zich (onbewust) door het denken van veel mensen verspreid hebben. Maar ze moeten toch in staat zijn dit te rationaliseren. Wie kan mij informatie of een link geven?

  Ratio [5] reageerde op deze reactie.

 3. Grappig dat de media spreekt over een grote hoeveelheid olie uit de strategische reserve van de US die is vrij gegeven. Het gaat om 30m barrels of oil, alwaar de US in nog net geen 2 dagen doorheen is, of de gehele wereld in een middag. Tevens heeft de US momenteel een overschot aan olie reserves in Cushing, Oklahamo, maar is het probleem in het transport van de ruwe olie naar de refineries aan de kusten. Vandaar dat ruwe olie in de US (WTI) nu meer dan 10$ onder de prijs staat van o.a. Brent Crude in London. Deze olie soort is wel eenvoudig te verschepen naar Azie of elders in de wereld.

  Ik verwacht overigens dat een belasting (zoals gebruikelijk) alleen in de westerse wereld zal gaan gelden, en dus de handel simpelweg verplaatst naar Dubai, Hongkong of Singapore.

  Rien [9] reageerde op deze reactie.

 4. @Mathia [2]: Het is altijd grappig als de overheid en de vele afgeleide internationale organisaties speculanten gaan verketteren. Overheden bestaan slechts door afgedwongen transacties, door geweld, terwijl speculanten slechts op basis van vrijwilligheid kunnen opereren. Wie is er dan niet moreel bezig?

 5. “Voor zover ik begrijp zorgen goede speculanten voor stabielere prijzen, dus minder risico bij investeringen in die markt.”

  Speculanten houden de machthebbers een speculum voor.

 6. crisis creeeren, geld drukken, alles opkopen, vrijheid van mensen de schuld geven dat de prijzen stijgen.

  Mensen proberen zich te beschermen tegen inflatie door harde zaken te kopen. Dus in feite hebben ze gelijk: Als je mensen verbiedt zich te beschermen tegen inflatie, zullen voedselprijzen niet zo hard stijgen (en zal er ook niet meer geproduceerd worden door ondernemers die op de hogere prijzen afkmomen)

 7. Wat mij stoort is dat er erg veel aandacht naar de beurs die iedere dag, zelfs per uur, verandert doordat er gegokt wordt, en het is geen langere termijn visie maar een dagelijks gegeven, en dat kan zomaar omslaan van negatief naar positief en dat gaat gepaard met jubelen of huilen. Voor mij telt alleen als niet gokker een langere termijn visie en heb niets met de beurs.

 8. @Henk Monkey [4]: 30M Barrels is een grote hoeveelheid. Vergeet niet dat de prijs in de marge gezet wordt.
  Ik denk dat vooral landen als China heel blij zijn met dit initiatief!

 9. De overheden hebben een probleem: Ze hebben meer geld nodig, en kunnen dit geld ook drukken. Maar als het eenmaal gedrukt is kunnen ze niet sturen waar het in gaat zitten.
  Dat wil de VN nu gaan aanpakken.
  Vraag is waar dan het geld naar toe zal gaan.
  Apple naar $500 per aandeel?

  Of misschien word de goud comex leeggeruimd?

 10. Het is inderdaad de schuld van de speculanten! Namelijk de traders en de bank algos die met groot volume bankgeld de markten bestoken. Dacht je dat het hun wat uitmaakt als er elders mensen verhongeren? De banken investeren het gratis geld dat ze mogen creëren oa. in grondstoffen en edelmetalen dat jaagt de prijzen op.

  Een ander element zijn de afspraken in prijs en de politiek achter de olie. Waardoor prijzen en voorraden gemanipuleerd worden.

  Als derde zijn er de particulieren handelaren. Steeds meer mensen handelen vanaf thuis in van alles en nog wat. Laag volume, maar met z’n alle beïnvloeden ze de trading rooms van de banken en de geautomatiseerde handels systemen. Het zogenaamde highspeed trading wordt getriggerd door de markt en aangezien de markt steeds drukker en sneller wordt is het een wilde boel. Terwijl het uiteindelijke goedje waar het omgaat helemaal niet meer van belang is en nooit daadwerkelijk bezeten wordt.

  Alles is virtueel geworden, razend snel en afstandelijk. Met een druk op de knop koop ik dollars, olie, graan of aandelen. Doormiddel van leverage kunnen handelaren met een veelvoud van de onderliggende waarde handelen.

  Tot slot is er de inflatie die nog meer speculatie en investering triggered. Als je je geld op de bank zet loop je achteruit.

  Hoeveel redenen wil je hebben voor de hoge grondstof prijzen?

  We zitten nu even in een deflatie sell off van aandelen en grondstoffen, de realisatie dat er we gaan dubbel dippen, maar als dit QE3 triggered (of in europa het zogenaamde PIIGS redden) dan springt iedereen binnen een paar klikken weer terug op de inflatie bandwagon.

  Het zou heel mooi zijn als alle papieren edelmetalen beleggingen wereldwijd uitgebannen zouden worden. Dan is zou de koers van goud en zilver de werkelijke waarde gaan representeren.

  peetar
  kinderpindakaas.blogspot.com

 11. Ondertussen laten de VS een lading olie uit hun strategische reserves los om de olieprijs omlaag te brengen…

  Ik zat me al af te vragen waarom ineens die olieprijzen tot aan de 120 dollar per vat stijgde,nadat Libie was aangevallen en nu ineens die olie-prijs aan het dalen is.Tot 105 euro per vat.Kadhaffie zit er nog steeds en de olie zal neem ik aan nog steeds onder zijn/hun controle staan.Al zal het niet uitgevoerd mogen worden.Betekent dus dat de prijzen zo weer zullen stijgen.

 12. Speculanten zien misschien juist wel hoe de tendenzen lopen, en ze krijgen ook gelijk. Als mensen verbolgen gaan doen over speculaten weet je dat het linkse types zijn en dat er een overheidsprobleem aan de hand is. Het is een van de symptomen.

 13. Speculanten kunnen veel geld verdienen. Geld verdienen is slecht in de ogen van de gemiddelde burger, véél geld verdienen een doodzonde.
  Omdat “men” een zondebok nodig heeft, is het dus makkelijk om te wijzen naar een groepje succesvollen. Het volk slikt het voor zoete koek en voor ze het weten zijn de prijzen gestegen omdat de prijs van de belasting er ook in verwerkt is… Sukkels!

Comments are closed.