Hoe kritisch je moet zijn met het interpreteren van het ( NOS)  nieuws blijkt uit onderstaand voorstel. Daarbij worden heel vaak  zaken beweerd tegengesteld aan de waarheid. Dan zie je bepaalde accenten net iets anders gelegd. En daardoor kan een volgende stap weer verder van de echte waarheid af zijn.
De NOS zegt:

Duitse private steun voor Griekenland’
[Dit alleen suggereert al dat die steun definitief is toegezegd]

De Duitse minister van Financiën Schäuble vertrouwt erop dat de Duitse private financiële instellingen bereid zijn steun aan Griekenland te geven. Dat zei hij in een interview met de krant Bild am Sonntag.

Volgens hem is het in het belang van de banken, verzekeraars en pensioenfondsen zelf dat Griekenland door de crisis wordt getrokken. Hij verwacht exacte financiële bijdragen te kunnen noemen op 3 juli tijdens een vergadering van de EU-ministers van Financiën.

Verder zei Schäuble in het interview dat hij hoe dan ook verwacht dat Europa en de euro de Griekse schuldencrisis te boven komen. Hij vergeleek de situatie met de financiële crisis in 2008; toen lukte het de wereld ook om de problemen gecoördineerd te lijf te gaan.

——————————-

Maar uit een Reuterverslag over dat Bild interview citeer ik:

“We are doing everything to prevent the crisis from escalating, but we must be ready for everything. That’s our responsibility and we are preparing ourselves for that,” he said.

[Hij zegt dat zij zich op het ergste voorbereiden. Zo zeker zijn ze dus niet]

“German banks, which say they have some 10-20 billion euros in exposure to Greece, have called for the state to guarantee their risk with taxpayer money should they participate in some form of a debt rollover.”

{Zo gul zijn ze dus niet. Ze willen zelf garantie van de belastingbetaler]

Welt am Sonntag wrote that as of Friday banks were only offering to grant a one-year extension, instead of the five that the German government wanted.

—————————————–
————--Oordeel zelf maar.

19 REACTIES

 1. Die vrijwilligheid was heel belangrijk, want bij dwang zouden de rating agencies het alsnog als een default zien van de griekse overheid.
  Ik verwacht dus grote truken om die vrijwilligheid te sturen. Ooit bedong Reagan een vrijwillig productiebeperking van de Japanse autofabrikanten, omdat ze anders importheffingen tegemoed konden zien.
  Die vrije markt toch….

 2. Nee, dan Brandpunt. Welke drogredenen de journalisten tegenwoordig slikken zeg. Vooraanstaande hoogleraren kunnen niet over het pensioenstelsel oordelen, omdat ze het zelf niet tot stand hebben gebracht. Dus maar nooit meer naar de dokter gaan, want stel je voor, dat die gaat oordelen over een lichaam, dat hij niet tot stand heeft gebracht.

  Burnitall [8] reageerde op deze reactie.

 3. het NOS journaal heeft ook heel erg de neiging om het belang van demonstraties volledig op te blazen. vandaag nog aandacht voor de massale protesten van de kunstwereld tegen de bezuinigingen. Toch wel 250 man te verwachten. Zou als ik in de buurt was een tent gaan huren om warme broodjes te verkopen..
  Staan er drie mensen zoals laast met een bord bij de Israalische ambasade dan heet het ‘massaal nederlands protest tegen beleid in Israel’ en zo. Waardoor er bewust of onbewust gewoon een verkeerd beeld wordt gegeven. Van de overige 15.999.997 werd niet vermeld waar ze waren. Hadden ze toch ter volledigheid ook even moeten melden dan ..

 4. Ik zag het vorige week bij RTL4 ook: een verslaggever beweerde, na de vrijspraak van GW, dat het vonnis niet betekende dat wij, de gewone mensen, islamkritiek konden uiten, dat was alleen voor politici (binnen de context uiteraard etc).
  Evenzo met verslaggeving over het wetsvoorstel van de PvdD: hoe vaak ik wel niet heb gehoord dat het zou gaan om een verbod op ritueel slachten. Doen ze het nou expres vraag ik me dan af of zijn zij nou zo dom.

 5. Het NOS nieuws is de roeptoeter van de gevestigde orde.
  Onafhankelijke nieuwsgaring is er niet.
  Bij het bezien van het journaal denk ik telkens weer: de waarheid is precies andersom, dan wat gebracht wordt.

  Zé [16] reageerde op deze reactie.

 6. @Burnitall [8]:

  Ten eerste kun je appels prima met peren vergelijken ten tweede gaat het over precies hetzelfde: een nieuwsrubriek.

 7. @Meneer Storm [6]:

  Ach ja,het is waar je je eigen nieuws dan wel vandaan plukt.Joost Niemoller em professor nietwits van Frikschoten.Zij weten het wel.

 8. De realiteit is dat nazionalistisch duitsland ook werd gecreeerd door de bankers die eveneens het communisme financieerde en de huidige democratie.Of keuze A,of keuze B.Zolang de welvaart draait er een kapitalisme/democratie is,en als de welvaart stopt we een nationalisme of communisme gaan krijgen.Die bankers zijn diegene die het leveren,wat deze welvaart heeft opgebouwd en ze wilde er wel wat voor terug hebben.Your ash is nu hun eigendom.

  Goebbels zou best wel jaloers mogen zijn.Zelfs zij werden gebruikt/misbruikt destijds,zonder dat ze het zelf door hadden.

 9. Deze “vrijwilligheid” is een inleiding tot verplicht.
  Met deze tussenstap komt het niet zo hard aan en raakt men langzaam aan het idee gewend.
  Het is een beetje een psychologisch politiek spel om de bevolking rustig te houden.

 10. Waarom geen 8 uur Vrijspreker journaal, gepresenteerd door Hub Jongen???.

 11. De indruk die de NOS-versie op mij achterlaat is dat een EU figuur zijn optimisme staat of valt met het bijspringen van de banken (hoezo gaat hij er zomaar van uit, is dat een gok of een voorspelbaarheid?). Die van de andere versie is dat het k.m.p. is met de situatie, dat komt daarin weer duidelijker naar voren. Dat moet je bij de NOS-versie door zelf na te denken meer afleiden.
  Tussen de regels door zie je dat het bedrijfsleven geen been ziet in Griekenland’s overheid. Dus dan kun je beter die indrukken volgen want de private sector (de markt) heeft dingen veel beter in de smiezen dan een overheid.

 12. Wat mij opviel aan het nieuws gisteravond (zondag),
  is dat op het einde werd gesproken over tests met
  het kraken van ondergronds gesteente (fracking),
  om zo de gassen eruit te kunnen opvangen.
  Dit zou veilig zijn, maar ondergrondse watervoorraden
  worden er wel hartstikke door vergiftigd.
  Ik heb een uitzending van Maxwell Igan ondertiteld
  die je hier kunt vinden:
  http://www.youtube.com/user/VacuumZero#p/u/0/ivM0PUW-vCc
  Er wordt uitgelegd wat het vernietigende effect is
  van fracking als je doorspoelt naar 8 minuten.
  Een aanslag op de natuur en we zullen gedwongen
  zijn alleen nog maar “dood” gerecycled water te
  drinken.

 13. @Hub Jongen [12]:

  Het brengt je allemaal af van je zelf. Door überhaupt aandacht aan meningen van derden te geven, dwaal je af van jezelf en je eigen kracht.
  De hoogste waarheid is in jezelf.

  Hecht daarom ook geen aandacht aan mijn mening, het brengt je verder weg van jezelf.

Comments are closed.