Het volledig in elkaar klappen van de euro is voorlopig weer even naar de toekomst verschoven. Voor hoelang weet niemand; en dat zou wel eens heel kort kunnen zijn. Met commentaar van Nigel Farage.

 

Het akkoord voor het vooruitschuiven werd verkregen doordat Merkel en Sarkozy het eens konden worden dat “privé”  banken maar vrijwillig mee moeten betalen om Griekenland nog even van een faillissement af te houden.

Dit neemt niet weg dat Griekenland gewoon wel failliet is. Er zijn tekorten. En de bedoelde oplossingen zijn “window dressing”.
Het blijkt dan ook dat veel bezitters van Griekse schulden hard aan het werk zijn om hun “bezit”of wat daar nog van over is te redden. Zelfs de Griekse burgers proberen hun geld van de bank te halen en thuis of in het buitenland te stallen.
Ook voor pensioenfondsen lijkt het een erg dom beleid als ze nu nog Griekse staatsobligaties bezitten.

Terwijl we nog met dit stukje bezig zijn, lezen we een waarschuwing van het IMF dat vandaag de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie naar beneden bijstelt, en tevens de EU-landen waarschuwt dat ze met vuur spelen als ze niet vlug hun hun tekorten oplossen.

Kostelijk, en leerzaam is ook het filmpje met Nigel Farage. Deze weet altijd zeer duidelijk te vertellen wat er aan de hand is. En hij doet dat op een briljante brutale manier waardoor je er met plezier naar kijkt.

.

(Video ingezonden door Filterflash)

44 REACTIES

 1. Elk woord van Farage is weer raak. Ook hij geeft aan dat de zittende eurocraten zoals Van Rompuy en Barosso er alles aan doen om de politieke unie in stand te houden. Dat de welvaart en welzijn van de europese burger naar de verdommenis gaat interesseert ze niet.

  Er is trouwens een petitie over geen nieuwe bailout voor Griekenland;

  http://petities.nl/petitie/geen-geld-meer-naar-griekenland

  Ik twijfel of ik zal tekenen want het is erg vanuit het socialistische perspectief geschreven (quote; laten we liever de zwakkeren in onze samenleving steunen!). Ik heb een grafhekel aan de europese socialistische superstaat maar ik heb ook een hekel aan de nationalistische variant ervan. Deze mensen zouden eens moeten beseffen dat juist socialisme Griekenland naar deze afgrond heeft gebracht.

  Wat denken jullie; tekenen of niet?

  vrijeradikaal [4] reageerde op deze reactie.
  pcrs [17] reageerde op deze reactie.

 2. Nigel is 1 van de weinige politici waar ik wel eens een biertje mee wil drinken.

  Maar 2 dingen ziet hij niet helemaal juist imho:

  – we hebben niet meer democratie nodig, maar juist minder. Nigel zou eens Hoppe moeten lezen.

  – deregulation in de banking sector was niet de oorzaak van crisis. Hij zou eens moeten bellen met Phillip Bagus in Madrid (of Huerta de Soto) voor een spoedcursus Austrian school economics.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.
  drnomad [22] reageerde op deze reactie.

 3. bron : de tijd

  de PAT-stelling :

  QUOTE
  De beurzen(1) reageerden enthousiast op de woorden tijdens de persconferentie. Tot nog toe was er binnen Europa immers grote onenigheid over nieuwe hulp voor de Grieken. Duitsland eiste de voorbije weken dat de looptijd van de Griekse schulden formeel zou worden verlengd.

  De Europese Centrale Bank (ECB) en Frankrijk kantten zich echter tegen dat voorstel. Zij vreesden dat de ratingbureaus zo’n verlenging zouden gelijkschakelen met een wanbetaling en nogmaals zouden snoeien in de Griekse kredietwaardigheid. Dat zou de Griekse rating helemaal doen kelderen, en tot een verwoestend sneeuwbaleffect kunnen leiden op de financiële markten.

  Ook dat blijft nu een heikel thema. Europees president Herman Van Rompuy reageerde op het nieuws in een bericht op Twitter(2). Daarin hamert hij erop dat geen enkel spoor mag leiden tot het in gebreke blijven van Griekenland of een ‘kredietgebeurtenis’. Bij een dergelijke kredietgebeurtenis zouden houders van de oude obligaties de uitbetaling kunnen vragen van hun verzekering tegen wanbetaling (CDS). Een dergelijke uitbetaling zou het hele financiële systeem grondig verstoren.UNQUOTE

  Worstcase :

  DEXIA (België) zal dan als eerste bank in Europa omvallen, scenario à la lehman, een bailout gezien de exposure in PIIGS en municipal bonds in de verenigde staten en club med-landen is ONMOGELIJK, hoe groot men dat Europees noodfonds ook maakt, het regelrechte failliet in het kwadraat !!! van Belgenland en rest vd Eurozone volgt dan in sneltempo…

  Waar zou men dan bv nog meer geld kunnen ontlenen om de verzorgingsstaat te bekostigen ??? Veel hangt nu af van wat die Europese clowns gaan beslissen, de cholera (rentesneeuwbal) of de pest (bailout)…

 4. Een bedrijf is failliet als zij niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. De Griekse staatschuld is wel erg groot maar dar staat tegenover dat de Griekse overheid ook veel (bedrijven) bezit. In Griekenland schijnt belastingontduiking een belangrijke nationale sport te zijn. Als dat waar is dan moet het voor de Griekse regering niet onmogelijk zijn om naast het doorvoeren van bezuinigingen ook de belastinginkomsten stevig te verhogen. Als dat lukt dan zal het vertrouwen in de Griekse overheid toenemen en zal Griekse rente flink kunnen dalen. Het is daarom veel te voorbarig om te beweren dat Griekenland failliet is.

  De problemen waren in Europa veel groter geweest als de Euro er nu niet was. De Griekse economie is vrij klein zodat de Euro hier maar weinig last van heeft. Dankzij de perikelen in de Griekenland is de koers van de Euro iets gedaald maar dat is natuurlijk goed nieuws voor landen zoals Duitsland en Nederland die graag willen exporteren.

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.
  pcrs [18] reageerde op deze reactie.

 5. @Ton Hollander [6]:

  “…De problemen waren in Europa veel groter geweest als de Euro er nu niet was. ..”

  Daar geloof ik niets van. In tegendeel.
  Kun je daar een verklaring voor geven?

  Bvb, Griekenland had nooit zoveel euro’s gehad om uit te geven.
  Ze hadden het met de drachme moeten doen, en die zou gewoon gedevalueerd zijn. En hun export/vakantieindustrie zouden harder gebloeid hebben.

  Maar ik zie in de MSM jouw opmerking wel regelmatig, daarom ben ik zo geïnteresseerd in de verklaring van een verstandig iemand.

  vrijeradikaal [8] reageerde op deze reactie.
  Bon Vivant [11] reageerde op deze reactie.
  Ton Hollander [39] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [7]:

  Maar ik zie in de MSM jouw opmerking wel regelmatig, daarom ben ik zo geïnteresseerd in de verklaring van een verstandig iemand.

  Het is in facto niet eens zo moeilijk.

  De moeder der alle leugens….het stabiliteitspact !

  Lees even dit zorgvuldig door en herhaal het voor jezelf een aantal malen :

  – Als de helft v/h aantal lidstaten plus 1 (50%+1} aan de EMU ( monitaire unie ) voorwaarden voldoen dan gaat deze van start 1 januari 1997 .

  Dan volgt nu de tweede clausule uit het verdrag.

  De EMU gaat van start of de toetredende lidstaten aan de voorwaarden voldoen OF NIET , op 1 januari 1999 PUNT.

  Clausule no.3

  En vanaf deze datum mogen de toetredende landen hun munt niet meer devalueren.

  Snap je nu dat ik verdom mee te doen met het achterlijke Telegraaf gebral , het griekse volk kan er zelf niets aan doen.

  Houd op met het kijken van TV en stop met het lezen van kranten……geloof mij , je zult beter geinformeerd zijn dan ooit.

  vrijeradikaal [9] reageerde op deze reactie.
  Bon Vivant [10] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [13] reageerde op deze reactie.

 7. @vrijeradikaal [8]:

  Snap je nu wat ik bedoel met ” als je de inhoud v/d verdragen kent ” , onderstaand slap gelul niet meer verdragen kan……houd op met dat pappagaai-en.

  Dat minister de Jager en vele parlementsleden zich laten gijzelen door de angst van een failliet Griekenland. Bekend is echter dat onze banken en onze pensioenfondsen nauwelijks posities hebben in Griekse staatsobligaties. Het is belachelijk dat wij de Grieken financieel steunen om op hun 61ste met pensioen te gaan en corruptie belonen terwijl de Grieken zelf staken tegen elke hervorming. Laten we liever de zwakkeren in onze samenleving steunen!

  Het lijkt wel de tegenpartij….samen voor ons eigen !

 8. @vrijeradikaal [8]:

  Als ik de Tokkiegraaf mag geloven zijn er aardig wat ‘bon vivants’ in Griekenland. Daar kan men hier nog wat van leren (in plaats van werken, werken, werken) Ik ga het er vast gezellig vinden…

  Inderdaad, het land wordt bestuurd door corrupte idioten, net als dit land. Alleen is het beleid anders maar de bestuursidioten hier naaien hun maten (belastingbetaler die geacht wordt hen te vertrouwen) maar al te graag om hun mede-idioten in Griekenland aan de macht te houden.

  Tegenpartij? Welnee… Welke malloot heeft ooit verzonnen dat “wij met z’n allen”, ‘solidair’ moeten zijn tot elke prijs? Wat doen die Grieken (bestuursidioten) er voor terug?

  Hub Jongen [13] reageerde op deze reactie.

 9. @Hub Jongen [7]:

  Dat klopt van die vakanties. Ik ben er zelf niet geweest maar bekenden van mij die er regelmatig kwamen beklaagden zich over de enorme prijzen die je in Griekenland moest betalen nadat de Euro was ingevoerd. Ik weet niet of het nog steeds zo is.

  Griekenland prijsde zich uit de markt, Turkije zich er in. Al zou ik nooit tussen de tokkies uit heel Noord- en Oost Europa op vakantie willen gaan. Dus als Griekenland de Euro vaarwel zegt wordt het weer aantrekkelijk om er eens rond te kijken.

  bert van toren [12] reageerde op deze reactie.

 10. Ik verwacht dat het woord ‘vrijwillig’ door het toilet gaat, net zoals het woord ‘liberaal’

  “We would like to have a participation of private creditors on a voluntary basis,” Merkel told reporters in Berlin today at a joint press conference with French President Nicolas Sarkozy.
  “This is a breakthrough,” Sarkozy said on the Greek crisis. “Finally we have found a solution for an involvement of the private sector on a voluntary basis,” he said.

 11. @GB [1]:
  “Elk woord van Farage is weer raak.”
  Niet helemaal: hij wijt de problemen aan het opheffen v an regulering van de banken (regulation went out the window).
  The bankmedewerkers reageren gewoon rationeel op de mogelijkheid risicos te nemen zonder voor de consequenties op te draaien als het verkeerd uit pakt. Als er een mechanisme is om ellende af te wentelen op anderen, is onvermijdelijk wat er gebeurde.
  Het is alsof ik kan roken en jij de longkanker krijgt.

  “we need a good dose of democracy”
  democratie is het mechanisme dat sommigen het geld van anderen mogen uitgeven onder dwang. De verhouding tussen Griekenland en Duitsland is als die tussen een nationale regering en zijn onderdanen. De een geeft het geld van de ander uit en gaat daarin zo ver als mogelijk.

  GB [24] reageerde op deze reactie.

 12. @Ton Hollander [6]:
  Als de Griekse roverheid de griekse onderdaan effectiever afperst met zwaardere belastingen, neemt het vertrouwen in de Griekse roverheid toe.

  Punt is gewoon dat je alle griekse onderdanen in noord koreaanse slavenkampen kan zetten en dat er dan nog niet genoeg geld binnenkomt voor de Griekse afpersers. Politici zullen nooit genoeg geld en nooit genoeg macht hebben.

  Gisteren hoorde ik op de no agenda show een clip van Barrack Obama. Die vermaande de burger zuinig met geld om te gaan en het niet te verspillen. Om het goede voorbeeld te geven had hij de website van een banjo band off line gehaald. Daar had de overheid wat geld in gestoken en dat was volgens hem pure verspilling. Daarna volgde een clipje waaruit bleek dat de us gvt 6 miljard ‘kwijt’ was geraakt in Iraq.
  Ze hebben daar burning pits, waar gloednieuwe computers in de fik gaan omdat de verkeerde virusscanner er opstaat en vrachtwagens van 70k$ die er aan gaan omdat het olifilter vervangen moet worden. Allemaal dikke makkelijke orders voor bevriende amerikaanse bedrijven.
  Politici preken altijd fundamenteel tegen zichzelf. Ze hebben nooit genoeg van jou geld om de leegte in hun ziel te vullen.

 13. 2011 het jaar waarin de babyboom cold war generatie 65 wordt. Een generatie 10 keer groter dan die van 1945.
  Het bankkartel dwingt pensioenreserves aan te gaan spreken om de euro-constructie in stand te houden. Afpersing. Chantage. Dat is het doel. Bail out Griekenland daarna weer Portugal, Spanje, Ierland en dan Italie.Leegroven heet dat.Niks banken omvallen, “too big too fail” Amerika was al aan de beurt in de laatste week van Bush.jr. Nu Europa. En dan? Oorlog. Weer verdienen. History repeating.

 14. @Hub Jongen [13]:

  – Als de helft v/h aantal lidstaten plus 1 (50%+1} aan de EMU ( monitaire unie ) voorwaarden voldoen dan gaat deze van start 1 januari 1997 .

  Dan volgt nu de tweede clausule uit het verdrag.

  De EMU gaat van start of de toetredende lidstaten aan de voorwaarden voldoen OF NIET , op 1 januari 1999 PUNT.

  Clausule no.3

  En vanaf deze datum mogen de toetredende landen hun munt niet meer devalueren.

  Dus dan verwacht ik dus in het draadje terug te lezen…..hoeveel lidstaten voldeden dan aan de EMU norm ?

  Hub dit is mijn probleem !

  Zou het kunnen zijn dat er een derde factor in de maatschappij aanwezig is , die onzichtbaar op de achtergrond blijft ?

 15. @The Red Pill [2]: Het is voor Farage niet verkeerd om één stap tegelijk te zetten. Het hele central bank verhaal, een boel mensen zijn daar nog niet klaar voor.

  Overigens zeker een briljant filmpje weer.

 16. @Bon Vivant [19]:
  Helemaal niets waarschijnlijk in jouw ogen.
  Je staat duidelijk BOVEN de tokkies.
  Er zijn mensen geweest in de geschiedenis die er ook zo over dachten. Dat waren de Ubermenschen en de leider was zo,n eng mannetje met een raar snorretje. Misschien dat je je daar beter thuisgevoeld zou hebben dan tussen de tokkies!!!!

 17. @pcrs [17]:

  *Niet helemaal: hij wijt de problemen aan het opheffen v an regulering van de banken (regulation went out the window).*

  Ok moet ik je gelijk in geven. Het proces van deregulering heeft het proces wel flink versneld. Hierdoor was de rem er voor de banken af en konden ze gaan werken met steeds grotere leverages tot wel 1 op 40 op het eind. Deregulering is prima maar je moet dan wel zorgen voor een gezond monetair systeem (m.i. goudstandaard) dat een natuurlijke rem zet op de expansiedrift van banken. Deregulering in combinatie met het geldmonopolie bij de twee-eenheid overheid/banken is funest.

  *democratie is het mechanisme dat sommigen het geld van anderen mogen uitgeven onder dwang.*

  Ook hier wil een kanttekening maken. Als je het democratische systeem met directe invloed van bevolking/kantons en bindende referenda van bv Zwitserland neemt kan ik er mee leven. Niet ideaal maar ok als tussenvorm vanuit je verder kunt kijken. Het probleem is; hoe meer centralisatie van de macht hoe meer dictatuur en hoe minder invloed van de burger.
  Ik herriner er je aan dat tweederde van de bevolking tegen het verdrag van Lissabon was en nu ruim 70% tegen een nieuwe bailout van Griekenland. Vwb dat laatste; de meerderheid was al voor de eerste bailout.
  Het gezonde verstand en denken in eigenbelang van iedere afzonderlijke burger is verre te prefereren boven het eigenbelang van politici die zeggen voor jou op te komen.

  De afschaffing van de democratie is iets wat je kunt nastreven maar je moet je wel bedenken dat de wereld ook voor een groot deel bestaat uit collectivisten. Ik blijf hierin pragmatisch en streef in eerste instantie vooral naar minder overheid, minder centralisatie en vooral naar minder EUSSR.

  Dit allemaal in acht nemende verdient Farage 100% steun vanuit ook de libertaire hoek ongeacht of je het helemaal met hem eens bent.

  pcrs [31] reageerde op deze reactie.

 18. UPDATE

  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/2446623/2011/06/18/Juncker-vreest-uitbreiding-schuldencrisis-naar-Italie-en-Belgie.dhtml

  “De voorzitter van de eurozone, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, vreest dat de schuldencrisis van Griekenland zich kan uitbreiden naar België en Italië. Hij heeft in interviews gewaarschuwd voor het laten meedoen van particuliere schuldeisers aan het reddingsplan om de Griekse schulden te saneren.”

  Is volgens mij een belangrijke aanwijzing en aanduidbare reden van hoe snel het kan gaan.
  Heeft iemand van jullie hier meer informatie over ?

  Ton Hollander misschien ?

  GB [26] reageerde op deze reactie.

 19. @leo [25]:

  Deze angstzaaierij van Juncker past naadloos in de quotes van Wellink, de Jager en van Rompuy van de laatste degen.

  Lees het volgende zeer interessante artikel over het kruispunt waarop we op dit moment zijn aanbeland en dat het over veel meer gaat dan alleen Griekenland;

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/06/de-griekse-kredietcrisis-%E2%80%93-het-web-ontvouwt-zich

  Het lijkt dat er zich een strijd achter de schermen aan het ontwikkelen is tussen de eurofederalisten en de soevereine staten. Hoe meer men de griekse schulden kan overhevelen naar de ECB hoe meer kans dat we in de toekomst onze soevereiniteit (én onze pensioenen) verliezen aan de grote europese herverdelingsmachine. Niet voor niets is al eens een balletje opgegooid over eurobonds.
  Er staat veel op het spel de komende jaren en dan gaat het niet alleen over geld maar over nog iets veel kostbaarders; onze vrijheid. Noordeuropa de eewige werkslaaf en zuid europa de eeuwige big spender.

  leo [27] reageerde op deze reactie.

 20. @GB [26]:

  Bedankt voor uw reactie.
  Deze eye opener verrast mij eigenlijk niet en kan niet langer gebagatelliseerd worden. Alle desinformatie en propaganda ten spijt is zoals u terecht opmerkt, een verborgen agenda in een machtstrijd onder de titanen. Kwestie waar men de focus legt. Dan vraag ik mij af, moeten wij rebelleren ? Bij ontstentenis aan tastbaar bewijs blijft het bij gissing en mobiliseert zich geen enkel volk om een libertaire revolutie te ontketenen. Hoe kan een zich bewustzijnd libertariër zich onafhankelijk en defensief gaan opstellen. In ons kapitalistisch systeem wordt geldbezit en vrijheid aan elkaar gelinkt want zonder geld sluiten zich alle deuren ook het portaal van de vrijheid. Mijn gedacht !

  GB [29] reageerde op deze reactie.

 21. @leo [27]:

  Ik denk dat de sleutel tot ineenstorting toch in de zuidelijke landen ligt en dan vooral Griekenland. Houd wel in de gaten dat een groot deel van de bevolking daar niet heeft geprofiteerd van de gratis geldstroom uit het noorden. Zij hebben ook weinig te verliezen. Hoe meer geweld en hoe meer instabilitiet daar hoe beter het is voor het uiteenvallen van de EUSSR. Ik vind het huiveringwekkend om zo te moeten stellen maar politici willen niet luisteren en zullen dus moeten voelen. Misschien moeten er wel letterlijk koppen gaan rollen.

  De eurocraten hebben wel veel te verliezen namelijk hun megalomane droom, macht en hun baantje in Brussel. Ze zullen er alles aan doen om de mening van de meerderheid van de bevolking te schofferen. Want de bevolking in bijna alle europese landen is klaar met deze politieke kaste. Vóór de verkiezingen zal er daarom dermate veel nationale macht moeten zijn overgeheveld naar Brussel/ECB dat ze daarna van daaruit nationale regeringen hun wil kunnen opdringen als ze hun meerderheid kwijt raken.

  De tijd dringt dus wel. In Finland hebben ze het tij nog kunnen keren en is door met een vijfpartijen (!) coalitie de partij van de echte finnen buiten de deur gehouden. Misschien dat verkiezingsfraude nog een optie is om de zaak verder op te rekken. Een beproefd recept voor dictaturen dus waarom niet voor een dictatuur in wording?

  leo [30] reageerde op deze reactie.

 22. @GB [29]:

  Dan ben ik pleite. We staan aan de vooravond van een gecentraliseerde diktatuur in wording zonder volksvertegenwoordiging, kunnen we die hielenlikkers en landsverraders meteen de laan uitsturen! De periferie van Europa kan zich misschien voorlopig wat loswrikken maar hoelang nog ? het vangnet wordt aangehaald. Voor we het enigzinds gaan beseffen is het te laat om er daadwerkelijk wat aan te doen. Wie wil betogen tegen Europa ? Slogan die destijds insloeg als een bom : “Wij zijn het volk.” (cfr remember voormalige DDR en val van de Berlijnse muur…)
  Bij deze profileer ik mezelf als subversief, strafbaar en vogelvrijverklaard voor de EUSSR…

Comments are closed.