Het is duidelijk dat van libertarische ideeën meer algemene bekendheid beginnen te krijgen.Dat de staat niet de alleenzaligmakende oplossing is, is zelfs heel duidelijk. Echter het goed begrijpen van het principe dat niemand geweld mag initiëren tegen wie dan ook, is nog lang niet duidelijk genoeg.
Zelfs het begrip “Vrijheid” is niet duidelijk. Er zijn zelfs politieke partijen met het “woord” vrijheid in hun naam die zelf op diverse punten dwang en geweld promoten!! Zie bvb de VVD en PVV.

Indicators voor het groeiend begrip zijn in veel artikelen en boeken te vinden en in studies van denktanks. Vooaral in Amerika.  Bij voorbeeld:

Libertarians, Independents, and Tea Parties” van David Boaz

En:

The coming Libertarian Age

Interessant is ook een grafiek van CNN en Gallup:

 

 

 

Almoeten we toch behoorlijk sceptisch zijn. De rode en blauwe lijnen lopen nogal horizontaal. Alleen de som geeft over de laatste paar jaar een duidelijke trend.

 

Duidelijk is wel dat er voor libertariërs die waarde aan vrijheid hechten, nog veel werk te doen is.

Maar uiteindelijk zal de moraliteit het winnen!

 

 

10 REACTIES

 1. Vind persoonlijk na al die shit wat er is gebeurd, het toch nog een minimale stijging!. Mja allle kleine beetjes helpen zeggen ze dan!.

  Vooral de periode rond 2001 11/9 vind ik niet echt helder.. Iedereen vond het toch beter dat de regering ingreep op de financiele markt, maar niemand werd er echt warmer of kouder van toen ze maar een beetje oorlog gingen voeren..

  Duidelijke taal misschien ook hoe de mensjes in elkaar zit!. Ohw me 2 de auto plannen zijn in gevaar HELP ons.. Ohw een oorlog in afghanistan ahh fudge it, ik zit er niet en rij nu in mijn 2de DODGE nitro. Greed before Need the way of life.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. Niet iedereen wil vrij zijn. Velen willen geleid worden en zullen altijd naar een leider zoeken. Ik denk het is van belang is dat wij, de vrijheid zoekenden, elkaar gaan opzoeken en ons gaan organiseren en voorbereiden op wat komen gaat. Gezamenlijk kunnen wij misschien bereiken wat we willen, een libertaire maatschappij. Laat die welke een staat willen een staat hebben, zolang ze ons maar met rust laten.

 3. @Hub Jongen [2]:

  “–OF de libertariers hebben nog steeds niet de juiste methode gevonden om een morele filosofie (NAP) over te brengen.”

  Veel mensen zien het nu eenmaal als het recht van Pietje om door Klaasje, Jantje en Henkie in leven gehouden te worden als hij het zelf niet kan bolwerken. Als K, J en H dit weigeren, dan is dat volgens hun een vorm van geweld. Dat geweldpleging een actieve daad is en geen passieve houding kan zijn, valt moeilijk aan het verstand te brengen. Sociale ‘zekerheid’ wordt nu eenmaal vele malen belangrijker gevonden dan individuele vrijheid.

 4. Eigenwaarde spiegelen aan bezitting en machtsuitoefening zijn een dooddoener voor echte vrijheid die niet wordt begrepen door het volk. Zolang de wereld rondom u, muurvast denkt over sociaal engagement en ethische kwesties zal niets principieel veranderen. Ik zie geen verandering sinds de tijd van het derde rijk toen “feldwebels” uw “schein” vroegen om gelegimiteerd toegang te verlenen tot het eind van de straat. Die politiezooi nu doet precies hetzelfde; volgens het (gestapo-)boekje dus. Oh mens, hoe belangrijk moet je je voelen in zo’n narrenkostuum.

 5. @pcrs [7]:
  Heb zelf het idee dat juist internet de katalysator is die we in voorgaande tijden gemist hebben. Wat de “gutenberg pers – revolutie” met Koning/ Religie deed, doet het Internet tegenwoordig met Staat/ Main Stream Media.
  Via twitter worden we meteen op de hoogte gebracht door mensen of iets Bullshit is of juist niet. 😀

  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Liberty 5-3000 [8]:

  “Via twitter worden we meteen op de hoogte gebracht door mensen of iets Bullshit is of juist niet. ”

  __Komen er via Twitter dan ook andere dingen dan BS? 🙂

  _Hoe kunnen we (met Vrijspreker) dan meer gebruik maken om het begrip NAP (Non Aggression Principle) te verbreiden?

 7. Ik las een van de afgelopen dagen dat ook deze site enorm veel bezoekers trekt. Ik heb van het libertarische zo’n idee dat het amper bekend is dus je wil niet weten hoe verheugend dit nieuws was. En gefeliciteerd daarmee ook. En die stijgende lijn belooft ook veel goeds. Ik kom hier zelf ook graag omdat er telkens weer nieuwe artikelen zijn en het is zo lekker vrij om te reageren zonder te registreren en dat inlog-gedoe. En het ziet er gewoon prettig uit en dingen zijn makkelijk vindbaar. En die linksen maar zeggen dat als je iets aan burgers overlaat, het een soort wilde westen wordt. Niks is minder waar. Als blijk van waardering vind ik deze site ook wel een donatie waard, ik hoop dat in dit weekend te kunne fixen. Succes!

Comments are closed.