Vandaag las ik op Nu.nl goed nieuws: de wereld was nog nooit zo rijk. Wereldwijd gezien is één op de 100 huishoudens dollarmiljonair (tegenwoordig toch goed voor een pakje sigaretten), want vorig jaar is het aantal met een dikke 12 procent gestegen.

De aarde telt inmiddels 12,5 miljoen miljonairs. Deze 0,9 procent van de huishoudens bezit 39 procent van het wereldwijde vermogen. We kunnen  eerdaags dus wel weer wat nivelleringsprojectjes tegemoet zien.

Singapore heeft de hoogste concentratie miljonairs: 15,5 procent van alle gezinnen bezit minstens een miljoen dollar. Singapore heeft bovendien ’s werelds snelst groeiende aantal miljonairs; ze namen met een derde toe vergeleken met het voorgaande jaar.

In Europa is de hoogste miljonairsdichtheid te vinden in Zwitserland. Hier is bijna een op de tien gezinnen dollarmiljonair.

Zowel Singapore als Zwitserland kennen een kleine overheid. Zou het één het ander uitsluiten?

23 REACTIES

 1. 12,5 miljoen miljonairs, bijna 7 miljard aardbewoners. En 1 op 100 (huishoudens) is miljonair? Volgens mij klopt die berekening niet helemaal.

  Ik ben nog geen dollarmiljonair, maar als het zo doorgaat zal ik dat op enig moment zijn. Ik dacht vroeger dat het bezit van geld tot euforie zou leiden, dat blijkt niet zo.

  Als je genoeg hebt om de kosten van huisvesting en levensonderhoud te betalen heb je eigenlijk genoeg. Als je excessief veel uitgeeft aan huisvesting en levensonderhoud heb je al snel te weinig.

 2. Vraag me af of iedereen met een vermogen onder de miljoen ook nog vooruit is gegaan? In een ander onderzoek concludeerden ze dat afgelopen jaar de armoede groter was dan ooit en de 100 rijksten desondanks hun vermogen zagen stijgen met als nr 1 de Mexicaanse telefoonmonopolist wiens naam ik niet meer weet. Bron AD.nl paar weken terug

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

 3. Dit soort berichten gaan we nog heel veel zien.

  Duurste appartement verkocht, duurste boot, hoogste transfer som ooit, record benzineprijs, voedselprijzen, hoogste salaris, bonussen weer hoger etc etc. Allemaal omdat centrale banken op dit moment maar getallen blijven inkloppen op hun rekening.

 4. Schoot me in eens te binnen: de reden dat we zoveel dollarniljonairs hebben komt natuurlijk doordat die munt steeds minder waard word wordt. Als straks de dollar gelijk staat aan de koers v/d Turkse Lira van 10 jaar geleden, dan is de trotse eigenaar van een bak koffie al 3 dubbel miljonair

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.
  pcrs [15] reageerde op deze reactie.
  Dijk [22] reageerde op deze reactie.

 5. Vraag me alleen af hoeveel van die miljonaire gelinked zijn aan overheid.
  Zoals top ambtenaren of 3e partijen die samenwerken met de overheid.

  Dat lijkt haast de enige manier om nog rijk te kunnen worden in het westen… voorrechten verkrijgen van de wetgevende macht.
  Iedere andere mogelijkheid is met de grond gelijk gemaakt

 6. “Zowel Singapore als Zwitserland kennen een kleine overheid. Zou het één het ander uitsluiten?”

  Dat verband is overduidelijk. Hoe groter de overheid, hoe meer geld ze afpakken van productieve mensen, en hoe moeilijker het wordt om geld over te houden en te sparen.

  Zelfs al word je door de geldontwaarding (van die overheid) ook wel weer eerder miljonair!!
  Cyclope [5] reageerde op deze reactie.

 7. @Hub Jongen [4]:

  Volgens mij is dat niet zo. Nederland staat mondiaal voorop qua het afpakken van geld van burgers. Maar heeft Nederland de grootste overheid? Bijna geen enkel land is zo belast en zo duur als Nederland. Of het nou benzine, prijzen van producten of belminuten zijn. Alles is hier veel duurder dan in andere landen.

  Amerika bijvoorbeeld heeft ook een grote overheid. Maar hoeveel betalen zij voor een gallon benzine? Ik keek laatst naar de prijzen van gereedschap in Amerika. Ik kwam daar accuboormachines tegen die ik hier nergens goedkoper kan krijgen dan 330 euro. Daar kost dezelfde machine nog geen 140 euro.
  Dit geld voor alle produkten daar. Ze kosten daar ruim de helft minder.

 8. Dollarmiljonairs dus. Hoe lager de dollar, des te meer miljonairs (die omgerekend in euro’s nog lang niet miljonair zijn) zo kan ik het ook 🙂
  Als alles zo door gaat kan je met 1 miljoen dollar enkel nog maar een bakje koffie kopen, zoals 10 jaar terug met de Turkse lira.

  Vraag me af hoe het trouwens met het niet zo rijke deel van de wereld zit. Meen een paar weken terug te hebben gelezen dat het daar wereldwijd niet zo goed mee ging. Sowieso omdat de meeste landen nog steeds een overheid hebben met bijbehorende belastingheffing, regulering en bemoeizucht.

  ps webmaster. had al eerder gepost via mijn mobiel, maar die reacties blijken niet geplaatst te zijn. Is er mischien een bug?
  Ron Arends [19] reageerde op deze reactie.

 9. ze drukken geld uit dunne lucht en verrijken zichzelf het mooiste is u betaalt dit alles via belasting en staatschuld.ze kopen villa,s goud,zilver,auto,s,diamanten,bedrijven op u kosten terwijl ze zichzelf en de familie veilig stellen financieel mag u wegrotten in een ghetto en ten onder gaan.zolang de politiek bestaat en de elite macht heeft zullen wij boeten en lijden.

 10. Dat veel miljonairs in Zwitserland of Singapore willen wonen is ook niet zo gek. Waar zou jij willen wonen als je veel centjes had? In een land waar de staat minder met z’n tengels aan je zuurverdiende doekoe’s zit natuurlijk. Logisch dat het percentage miljonairs in die bergstaatjes groeit. Ze doen echt alles om miljonairs te trekken. In Oosterijk zie je de kapitale villa’s nu ook al met bosjes tegen de berghelligen groeien. Dus daar zal ook wel een voordeeltje te halen zijn voor de rijken.
  In Liechtenstein mag je zelfs voor een paar duizend euro letterlijk op de troon zitten. De macht wordt daar echter wel beperkt: Je mag hooguit een straat naar jezelf vernoemen. Zo heeft rapper Snoop Dogg daar al een nachtje op de troon gezeten 🙂
  Maar ja, Zwitserland blijft natuurlijk erg aantrekkelijk met zijn lage belastingen.

 11. Vreemd vind ik dit niet , het electoraat word weer maanden van te voren gekneed om de aanstormende bezuinigingen te kunnen doorvoeren zodat het lijkt dat het breed gedragen kan worden .

 12. ja idd, weet je nog die PvdA wethouder uit Amsterdam die zijn eigen stichting (zgn om achterstandsbuurtkindjes op vakantie laten gaan) subsidie gaf, zodat die stichting zijn gezin met vrienden en al op een luxe vakantie kon trakteren. De overheid laat zijn ware gezicht zien.

 13. Ik denk dat de Gotha Saxe Coburg en de Rothshield familie het rijkst zijn, maar dan echt rijk, grondstoffen, land, goud, ontroerende goederen. Dit alles verkregen door moorden , liegen en bedriegen. De Rothshields alleen al hebben via allerlei constructies al 52 % van alle welvaart in handen en ook de media en bv de plutonium handel (de hand van EL)
  Waarom zien toch veel mensen het niet?
  Deze lenen fictief geld aan de staat (oligarchy) met rente , vervolgens komen deze landen in de problemen en ja dan komt de aap uit de mouw, privatisering en het GOUD!!!
  Dit Pyramide spel moet stoppen.
  O ja er worden geen wegen gebouwd hoor van uw belastingeld, dat gaat straight naar de private bankiers, pure fraude.
  Kom op libertariers zoek het nou eens goed uit en maak je los van dit gedrocht. (overigens makkelijker gezegd, dan gedaan),
  maar er zijn wel wat wegen.

 14. @Johan Jongepier [4]: Het staat momenteel wel even stil nu het debt ceiling bereikt is. Het zou mij niet verbazen als er eerst een 20% drop komt, voordat QE3 komt en het debt ceiling weer omhoog gaat.
  Huizen in de VS hebben alweer een nieuw dieptepunt neergezet.

 15. We weten allemaal wat een euro (of dollar) waard is.
  Zo kost bv een kop koffie ca 2 euro.
  Als die miljoenen echt zijn, dan moet het dus mogelijk zijn om alle miljoen om te zetten in een kop koffie van 2 euro.

  Wedden dat dat niet gaat? Wedden dat er meer geld is dan koffie? Zelfs al zou ALLE productie op aarde koffie zijn, dan nog zou er te veel geld zijn en te weinig koffie.

  Ergo, een groot gedeelte van tegenwaarde van die miljoenen bestaan helemaal niet.

  Ben je dan miljonair als je de waarde van die miljoenen niet kunt realiseren?

  Johan Jongepier [18] reageerde op deze reactie.

 16. Ja, Pepijn zo werkt het “vernuftige” systeem. Hier tegenover staat het “dom” volk. De onwetenheid, (vals)geloof en vertrouwen in een gepredefinieerd begrip: geld. Hoe dwaas moet je zijn om een concurrerent te zijn, streven naar betere performance en nog hogere productiviteitcijfers. Papiergeld of een digitaal cijfer is geen vaste waardeopslag; het wordt keer op keer buiten de schijnwerpers gemanipuleerd met verlies aan koopkracht of duurdere consumentenprijzen. Of je nog meer kapotwerken om hetzelfde doel te kunnen bereiken. Het bezit van geld motiveert de “zwakken van geest” slaafs te presteren tot een gedefinieerde pensioengerechtigde leeftijd. Vergeet niet, hoe meer je werkt aan privébezit, hoe meer je een systeem creeert met elitaire belanghebbenden die uw “bezit” verwerven zonder slag of stoot… Iedereen wil (financiele) vrijheid dmv geld eventueel verkregen door hard labeur of nering terwijl u het bezit van rijke families bestendigt en uw vrijheid en onafhankelijkheid moet inboeten om uw verworven inboedel te beschermen tegen een roverheid. Gelooft u deze klucht nog… Of wat te denken bij: arbeid maakt vrij ?

 17. @Rien [16]: nee, mijn vergelijking met die miljoen dollar en die kop koffie ging over de lage koers van de lira. Ik moest tien jaar terug 3 miljoen lira betalen voor een kop koffie. En als de dollar zou zakken op de stand van de lira tien jaar terug zou je bij de prijs van een kop koffie al ruimschoots miljonair zijn

 18. @Johan Jongepier [8]:
  ps webmaster. had al eerder gepost via mijn mobiel, maar die reacties blijken niet geplaatst te zijn. Is er mischien een bug?

  Posten via iPad en iPhone is inderdaad een crime. Je ziet de reactie dan niet op je device, maar hij is dan wel op het forum geplaatst met een vage HASHCASH-melding 😀

 19. Ik ben blij dat ik geen dollars bezit.

  In de tijd dat in Italie de lire nog een wettig betaalmiddel was waren de miljonairs in de meerderheid.

  Wat wil een miljonair ons eigenlijk vertellen.

 20. “Zowel Singapore als Zwitserland kennen een kleine overheid.”

  Weet je dat voor Singapore wel zo zeker? Singapore heeft gigantisch veel verboden. Er is daar zelfs een verbod op kauwgom. En ze hebben kilometerheffing met tolpoortjes. Zoiets moet toch gehandhaafd worden?

 21. @Ron Arends
  Heeft toch niks te maken met eventuele Libertarische visie op Apple producten?

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

Comments are closed.