Of kunnen de politici alle gevaren weer voor zich uitschuiven?

Het Chinees “rating house” verklaart de USA nu al failliet; mogelijk nog te sussen met het verhogen van het overheidskredietplafond. Maar in Duitsland is de US-kredietwaardigheid al officieel omlaaggedegradeerd. De toestand in Griekenland is erger dan gedacht. Kosten van oorlog in Libië rijzen de pan uit. Enz. enz. enz.

 

De berichten uit China worden verklaard in http://ca.news.yahoo.com/china-ratings-house-says-us-defaulting-report-054309883.html

Doordat de Amerikanen de dollar zo hebben laten verzwakken, hebben ze kapitaal van anderen vernietigd. Vooral ook van China!

De US overheid heeft nog geld tot 2 augustus, als het kredietplafond niet wordt verhoogd boven de $ 14,29 biljard,  $14.290.000.000.000.-. En de Republikeinen willen (terecht) dat plafond niet verhogen als niet eerst de nodige bezuinigingen worden geregeld.

Ook de Amerikaanse “ratingbureaus”, Fitch, Moody’s and Standard & Poor’s, waarschuwen dat de USA zijn eerste klas status zal verliezen als geen kans zien om hun kredietplafond te verhogen. Stel je voor!!

En voor dat de inkt droog was, gebeurde het in Duitsland in werkelijkheid. Het Duitse ratingbureau Feri heeft Amerikaanse overheidsobligaties omlaaggedegradeerd van AAA naar AA !  http://www.zerohedge.com/article/german-rating-agency-feri-downgrades-us-government-bonds-aaa-aa

Griekenland is een ander dun stokje dat kan breken.

De Volkskrant: “Nederland zal Griekenland niet verder steunen als de Grieken niet voldoen aan eisen over hervormingen en bezuinigingen. ,,Zolang aan onze voorwaarden niet is voldaan, zegt Nederland geen ja’, zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag na de ministerraad.
De Jager eist maatregelen van Griekenland die ‘heel streng en heel pijnlijk’ zijn.

Ook moet duidelijk zijn dat banken en pensioenfondsen in Europa een bijdrage leveren aan de verdere redding van het noodlijdende Griekenland.”

Lekkere stoere woorden van Jan Kees. Noteer ze en let op wat er gebeurt! Die tweede zin stemt tot nadenken: “Welke bijdrage leveren de banken en de PENSIOENFONDSEN”?

Dinsdag praten de Europese ministers van Financiën opnieuw in Brussel over Griekenland. Op 20 juni wil de EU de knoop doorhakken over verdere hulp.

En dan de kreet dat banken en particulieren moeten meebetalen aan Griekenland. Wel, voor banken , staatsbanken, is daar nog iets bij voor te stellen. Maar het is te gek dat particulieren, pensioenfondsen en verzekeringen zouden moeten meebetalen; te gek voor woorden!

Aan de andere kant dreigt Geert Wilders: “Als het minderheidskabinet van VVD en CDA toch geld overmaakt aan Griekenland, dan ”hebben we een groot probleem”, waarschuwde de voorman van de gedoogpartij. Wel, de knijp!

Ook in Libië lopen de kosten zwaar uit de hand. En de Libische opstandelingen hebben nog meer geld NODIG. Moet Nederland daar ook aan bijdragen? Onder het voorwendsel dat het uit de pot van ontwikkelingsgeld komt?

Vanuit een Russische minister kwam het bericht dat de NAVO nu “één stapje verwijderd is van een landoorlog in Libië”.

Wel samen met Irak, Afghanistan, de geheime oorlog in Jemen,  , kan dit oorlogje er ook nog wel bij!!

En ondertussen regelen we dat Kroatië het 28ste deelnemende land aan de EU wordt. Op naar de …100?

Spannende tijden?  Idiote tijden!!

12 REACTIES

 1. @Vilseledd [1]:

  Het is iets dergelijks. Deze keer nog geen slaapdrank, maar een verslavingspilletje.
  Daardoor werd het overgrote deel weer verslaafd om te gaan stemmen, hun mandaat aan een Haags politicus te geven, en daarna niet meer te denken. Dat doet die politicus wel voor hen (en voor zichzelf)

 2. @Vilseledd [1]:
  De inzet is kleiner en indirecter dan in Afghanistan (nog geen grondtroepen), misschien is dat het.
  Als dat het niet is raken we waarschijnlijk wat gewend aan het feit dat we onafgebroken bij oorlogen betrokken zijn.

  Ergens hoop ik op een naïeve manier dat Nederland ermee stopt zogauw dat geldpotje op is. Maar ik vrees het ergste…

 3. Bij dat spannende weekend hoort ook de eis tegen IJsland om zijn schuld binnen 3 maanden terug te betalen.
  En het volk van IJsland wil dit niet (2 keer een referendum over geweest).

 4. Het bevreemd mij al vanaf de kredietcrisis 2008 tot aan heden dat een failliete USA nog steeds in een rating van trippel A status verkeerde .
  Creatief boekhouden heet dat met de wetenschap 24/7 de geldpersen laten draaien en geen enkele obligatie in feite meer waard is dan wc papier en alleen nog maar dienst doet om onze kont mee af te vegen .
  Dit beleid voert al jaren de strijd met hebzuchtige tegen beter weten in , en de enige die er nog een betaalde boterham uit trekt is de media , die smullen en lachen zich suf om de zwalkende politici die zich steeds verder in de zinkende stinkende put weg zakt.
  Wij in Nederland kennen ook een paar figuren die aan de kwalificatie populistische clown voldoen , maar nog steeds hun VVD , CDA of PVV onzin mogen verkopen aan het in slaap gedompelde stemvee, die zelfs de regie over zijn pensioen die hij of zij spaart uit handen geeft aan een stelletje hofnarren vanuit Den Haag of de vakbond.
  De ervaring leert ons dat foute beleggingen en graaien uit de pot de dekkingsgraat onderuit haalt , en men nu blind achter een akkoord gaat lopen die gedoemd is te mislukken .
  Vele zullen later op hun neus kijken als zij 66 of 67 jaar geworden zijn en geen pensioengeld in de pot zit en een schouderophalende dienaar vermeld dat er verkeerd belegd is en het behaalde resultaat niet de garantie geeft voor nu en in de toekomst.
  Vandaar dat ik rustig durft te stellen , bedankt Amerika voor het wanbeleid die de wereld in een zwart gat gedompeld heeft.

 5. De rating buro’s houden aan de ene kant Amerika hoog en doen er alles aan om Europese landen zo snel mogelijk te verlagen. Ze zijn duidelijk partijdig en worden gebruikt als politiek middel.

  Mensen zijn niet inslaap gesukkeld, maar de gemiddelde Nederlander is gewoon een domme slappeling, er zit gewoon geen enkele pit in en Politici worden als geleerden gezien die het waarschijnlijk wel het beste weten. Bij ons geen rellen als het pensioengeld weggegooid wordt, tenzij het een demonstratie van Marokkanen of Molukkers zou zijn.

  Nederlanders hebben zich volledig overgegeven, op feestjes wordt veel gediscussieerd over hoe alles anders zou moeten, maar de volgende dag gaat de loonslaaf weer voor de baas aan het werk om vervolgens zijn pensioen in handen van de politiek te leggen.

  De steeds maar groeiende overheid en massa immigratie hebben dit land uitgehold en hollen dit land steeds verder uit. Het sociale vangnet is jaren lang te goed geweest, dit heeft te veel geld gekost. De immigratie stoppen is niet zo humaan, omdat elk individueel geval schrijnend is, vandaar dat het makkelijker is om het sociaal stelsel af te zwakken en subsidies te vervangen door verhoging van de totale belastingdruk.

  Ik heb tegen europa gestemd door op de PVV te stemmen. Nog steeds geen spijt van. Ik mag graag met 160 door de 130 kilometerzone heen scheuren. Voordeel van al die belasting die ik betaal is dat een eventuele boete en brandstofaccijnzen in het niets vallen.

  Een dikke vinger aan de overheid, de wet en de weggebruikers die mij me mijn pleziertje niet gunnen.

  kinderpindakaas.blogspot.com

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 6. @peetar [6]:
  “…. en subsidies te vervangen door verhoging van de totale belastingdruk……”
  Dit is foutieve en gevaarlijke redenering.
  Poneer nooit dat de ene belasting vervangen moet worden door een andere. Het resultaat zal worden dat je straks beide belastingen hebt.

  Maar belangrijker is dat vervangen net zo immoreel is. Er is maar één oplossing, zowel op morele als op praktische gronden:AFSCHAFFEN!

 7. Ik ken nogal wat(!) jongeren tussen 20 – 30 jaar die met een private schuld van 50.000 tot 150.000 euro opgescheept zitten. Sommige met kleine kinderen, sommige als koppeltjes, maar bijna zonder uitzondering is deze schuld voortgevloeid uit de (veelal) gedwongen verkoop van het eigen huis.

  Wat mij verbaasd is de lakonieke houding van deze jongeren over hun schulden. Ze halen de schouders op, en zitten er niet zo mee.

  Aanvankelijk dacht ik dat deze houding van onverschilligheid een schil van stoerheid betrof naar de buitenwereld. Ondertussen besef ik dat dit pertinent niet het geval is: ze zitten er echt niet mee. Het intresseert ze hoegenaamd niets, ze liggen er nog geen seconde van wakker!

  Maar dan denk ik: als je van een paar ton schuld op deze leeftijd al niet wakker ligt, dan lig je ook niet wakker van een paar ton in de plus op je conto…

  Ik kan daarom maar 1 enkele concluisie trekken: ‘geld’ is niet langer de motor van onze economie. De wens tot een goed leven wel, maar dat wordt steeds vaker niet meer gerelateerd aan (veel) geld.

  Als geld verwerven door productiviteit niet meer het primaire economische doel op microniveau blijkt, dan is ‘de inflatie’ vele (giga)malen groter dan statistieken ons willen laten geloven.

  Indien het geld geen waarde meer heeft in de hoofden van mensen, dan stopt het het monetaire systeem vanzelf, met daaraan gekoppeld de algehele economie.

  Opzienbarende en buitengewoon opmerkelijke tijden…

  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Sander [8]:
  “….dan stopt het het monetaire systeem vanzelf, met daaraan gekoppeld de algehele economie…..”

  Kunnen we niet eens proberen om een idee, een beld te krijgen van hoe dan de samenleving, de economie (??) kan werken?
  Hoe kun je dan iets kopen?

  Zou jij met zo’n artikel kunnen/willen beginnen en dan zien hoe het verder ontwikkelt.
  Dit zou wel eens heel belangrijk kunnen helpen met zo goed mogelijk te overleven.

  Sander [10] reageerde op deze reactie.

 9. @Hub Jongen [9]:

  Tja Hub, ik heb wel vaker geprobeerd hier een artikeltje op de Vrijspreker in te zenden. Maar waar ik ook klik, waar ik ook kijk, geen emailadres te vinden voor het inzenden van een stukje…

  Maar buiten dit alles: ik wil je verklappen dat ik sterk overweeg om in het nieuwe jaar een nieuwe website te lanceren, en bovendien overweeg lezingen in den lande te houden. Waarom? Omdat ik om de haverklap uit verschillende omgevingen spontaan ‘de tip’ krijg om juist dat te gaan doen. Vooral jongeren lijken bijzonder gefascineerd door wat ik ze heb te zeggen en hangen doorgaans ademloos aan mijn lippen.

  Dus, wie weet, moet ik juist dat wel gaan doen. Het idee is nog even aan het ‘rijpen’ onder mijn hersenpan…

  Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.

 10. @Hub Jongen
  “Ook moet duidelijk zijn dat banken en pensioenfondsen in Europa een bijdrage leveren aan de verdere redding van het noodlijdende Griekenland.”

  Banken, pensioenfondsen en burgers weten dat wanneer een inlener van geld een hoge rente biedt, het een risicovolle investering is. Banken en pensioenfondsen weten meer en wel dat zij dit risico af kunnen wentelen op de burgers.

  Kent iemand overigens een pensioenfonds bestuurder die ontslagen is of aangeklaagd is wegens wanbeheer ? Mogelijke verliezen worden gewoon verhaald op de uit te keren pensioenen !

Comments are closed.