Vandaag even in actie komen voor een iets minder vervelende maatschappij? De Utrechtse milieufederatie is zo vriendelijk geweest om een enquete op het net te zetten over windenergie. Trots melden ze dat 95 procent van de respondenten het belangrijk vindt dat energie groen wordt opgewekt. Dat moeten we kunnen veranderen. De groene rekenkamer heeft een oproep op haar site staan en bij deze zet ik de oproep op Vrijspreker.

Ik denk dat de meeste Vrijsprekers hun buik vol hebben van het CO2 sprookje. Deze gekte moet ooit stoppen. Als we niet van ons laten horen zal de gekte doorgaan. Er zijn immers genoeg belangen groepen die voordeel hebben bij het sprookje. Niet in het minst de overheid die hiermee een nog grotere invloed kan uitoefenen op haar burgers. Daarnaast zijn er voor degenen die wel in het CO2 sprookje geloven genoeg redenen om zeer kritisch ten opzichte van windenergie te staan. Dus vandaar het verzoek om even 5 minuten de tijd te nemen om de enquete in te vullen. Let wel op, vandaag is de laatste dag dat u de enquete kan invullen.

Klik hier voor de enquete.

16 REACTIES

 1. je kan zelfs verschillende keren de enquete invullen, onthoudt niet of je al gestemd hebt of niet.

 2. Done. Direct maar even mijn mailadres opgegeven voor een uitnodiging voor het energie structuurvisie debat van de provincie. Kan ik daar mijn ongezouten mening over het windenergie en co2 sprookje. Heerlijk om eeen volle zaal tegen me in het harnas te jagen 🙂 He he he

  Ratio [12] reageerde op deze reactie.

 3. Die enquete is trouwens niet in te vullen door mensen die eigendomsreechten onderschrijven. Wat te denken van

  Waar in Nederland mogen volgens u nieuwe windmolens geplaatst worden?
  Zowel op land als op zee
  Alleen op zee
  Alleen op land
  Ik vind dat er helemaal geen nieuwe windmolens in Nederland moeten komen
  Geen mening

  Ik vind dat iemand op zijn eigen eigendom een windmolen mag plaatsen als deze niet tot last is van anderen.

  Onbezoldigd ruifvuller [7] reageerde op deze reactie.

 4. bij gewenste plaatsing van de windmolens, leek me een goede suggestie: ‘ondergronds’

 5. Ik vind gigascale windturbines in open zee niet zo’n slecht idee. Naar het schijnt verhoogt de opschaling het rendement enorm. Wat mij betreft mag met privĂ©kapitaal op de vrije markt hiermee rustig geĂ«xperimenteerd worden.

 6. Ach ik heb gewoon verkeerd gelezen. Maar ik kan de reactie niet verwijderen.

  Ratio: maar ik kan dat als auteur van het artikel wel! Zo beter?

 7. Je kunt best meer uit wind halen maar niet met die kleine propellertjes maar een massievere constructie. In het klein wordt die wel toegepast op daken van gebouwen maar in het groot lijkt het huidige model windmolens een beetje vastgeroest als idee.

 8. @Sandeman [2]:

  Hi Sandmeman. Ik heb een verzoek.

  Als je op die avond geweest bent kan je via info@vrijspreker.nl je bevindingen doorgeven? Vraag of het wordt doorgestuurd naar ratio. Ik denk erover een follow up artikeltje te schrijven en als jij daarbij geweest bent dan is het alleen maar mooi om je ervaringen te melden. Eventueel kan je ook zelf een stukje schrijven van je ervaringen bij deze club! Gewoon schrijven en insturen.

  We hebben ze echt verslagen, waar in 6 weken de milieu maffia 800 stemmen ronselden voor hun enquete hebben de groene rekenkamer en vrijspreker in 2 dagen evenveel tegenstemmen bij elkaar gekregen!

 9. windenergie is grillig van aanbod, dus onbetrouwbaar.
  Een eis voor windenergie zou moeten zijn dat minstens 1 week productie gebufferd kan worden.
  Helaas bestaan die buffers voor elektrische energie nog niet en de verwachting is dat die de prijs per kWh tot boven de euro zullen opstuwen.
  Exit windenergie.

  ps.1
  energie van een windmolen verloopt met de derde macht van de windsnelheid, dus halve windsnelheid levert 0,125 deel van het maximum.
  ps.2
  wind- en zonne energie wordt altijd uitgeteld aan het aantal bediende huishoudens. Maar huishoudens verbruiken slechts 5 a 6% van de landelijke energie.

 10. Windenergie is een zeer belangrijke motor voor een toekomstige duurzame elektriciteitsvoorziening.Windenergie is schoon/EN VOORAL VEILIGER !/ en komt uit een bron die nooit opraakt.Windenergie wordt de komende jaren dankzij technische verbeteringen bovendien steeds goedkoper.Windturbines wekken stroom op zonder de lucht te vervuilen, zonder het klimaat te belasten en zonder grondstoffen uit te putten. In Europa staat inmiddels meer dan 40.000 MW windvermogen, waarmee net zoveel stroom wordt geproduceerd als met tien grote kolen- of kerncentrales en ieder jaar komt daar het equivalent van zo’n 2 grote centrales bij.De huidige status en de perspectieven voor 2020 en daarna laten zien dat windenergie zich ontwikkeld heeft van een kleine alternatieve energiebron, vooral op handen gedragen door milieubewuste mensen, tot de snelst groeiende energiebron, waarmee verschillende landen een groot deel van hun Kyoto-verplichtingen na kunnen komen. De windturbine-industrie wordt tegenwoordig aangevoerd door grote multinationals als Vestas, Siemens, General Electric en Mitsubishi, die binnen afzienbare tijd de eerste windcentrales gaan bouwen ter grootte van conventionele energiecentrales (500–1.000 MW, bestaande uit honderden turbines).http://www.kennislink.nl/publicaties/perspectieven-van-windenergie

 11. windenergie is vrijwel uitontwikkeld.
  Elektrische energie is niet te bufferen tegen redelijke kosten.
  De opbrengst van een windmolen is met de derde macht afhankelijk van de windsnelheid. Dus halve windsnelheid = Ă©Ă©n achtste vermogen.
  Windmolens nemen heel veel plaats in, want moeten uit elkaar staan.
  Windenergie heeft daarom geen toekomst en zal straks alleen in het museum aan te treffen zijn.
  De opbrengst van windmolenparken wordt gewoonlijk aangegeven met het aantal bediende huishoudens.
  Maar huishoudens verbruiken slechts 5 Ă  6% van de totale landelijke energie.
  Ook moeten, vanwege de zeer variabele opbrengst, gascentrales standby staan. Deze extra kosten worden niet meegerekend.
  Windmolens : weg ermee.

Comments are closed.