De laatste paar dagen worden mensen in Nederland vooral bewerkt met artikelen die moeten vertellen hoe belangrijk het is dat de euro wordt gered. Marc Rutte zegt dat het uw beurs gaat. Maar hoe die invloed precies plaats vindt, wordt en niet bij verteld. Hij zal wel bedoelen dat als de politici meer schuld maken, meer geld bijdrukken, dan worden uw euro’s inderdaad minder waard. Allen “moet” hij niet meer geld drukken!! De dollar volgt een zelfde plan. Ook Amerika is failliet. Het is alleen de vraag hoe lang ze ook daar kunnen uithouden en verbergen. Ook daar denken de politici dat als de ellende veroorzaakt wordt door te grote schulden, dan is de oplossing nog meer schulden!  En om dat te doen moet Congress eerst het schuldenplafond verhogen. Interessant is, dat dat automatisch blijkt te leiden tot een hogere goudprijs. Zie grafiek. Logisch wel. Het goud op zich verandert niet. Het blijft hetzelfde blokje metaal. Maar als er meer dollars in omloop komen (of euro’s) dan moet je meer, gedevalueerde, dollars neertellen voor datzelfde stukje metaal. Dat de dollarprijs “automatisch” toeneemt met de hoogte van het schuldplafon, wordt door onderstaande grafiek wel heel duidelijk aangetoond. U zult wel begrijpen dat dit niet een toevallige correlatie is, want er is wel degelijk een verband tussen goud en geld.

[Grafiek van Kritische Beleggerhttp://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/goud/schuld-hoger-goud-hoger/ ]

34 REACTIES

 1. Per 15 Juli kan men in Amerika geen puur goud en zilver meer kopen. De overheid heeft dit verboden. Waarom?

  Omdat ze WETEN dat ze Failliet zijn, en dat de Dollar geen echte waarde meer heeft, dus wil de staat al het goud en zilver bij zich houden om na de val van de Dollar de enige te zijn die nog kapitaal heeft. Immers de Dollar en de Euro zijn nu al uitgehold en veel minder waard dan de koers waarvoor ze verhandeld worden.

  Volgend jaar juli is de goudprijs boven de 2000 Us$

  Zet uw geld om in goud en zilver nu het nog kan.

  Merrekie [2] reageerde op deze reactie.
  Charles [15] reageerde op deze reactie.

 2. @Adam Onesto [152311]: Adam, gelukkig wordt de soep nog niet zo heet gegeten. De handel in puur goud en zilver is niet verboden, maar de handel in hefboomproducten. Joe Sixpack (de amerikaanse versie van Jan met de pet) houdt gewoon de mogelijkheid om Eagles en Maples te kopen (mits hij hiervoor nog ruimte heeft op zijn credit-card). Op Amsterdamgold (v/h Willem en Rolf nu Peter-Paul en Rolf) staat dit mooi uitgelegd: https://www.amsterdamgold.nl/nieuws/411/over-the-counter-markt-voor-goud-en-zilver-verder-op-slot.htm

  Voor het overige ben ik het eens met jouw reactie.

 3. Welk geld omzetteb? ow je bedoelt die enige 2000 euro die ik bezit na veel ploeteren omdat alles al afgenomen is door de overheid.

  Laat die euro maar vallen, die 2000 euro betaal ik er graag voor.

 4. Leuke chart. Ik vermoed dat er wel een beetje sprake is van “curve fitting” maar dat mag de pret niet drukken.
  Pret natuurlijk als je in zilver of goud geïnvesteerd hebt 🙂

 5. Om een visueel idee te geven hoeveel $114,500,000,000,000 eigenlijk is, ik besef nu dat het nooit en te nimmer kan worden afgelost. Tenminste, niet zonder een goocheldoos of andere trucjes..
  Link; http://www.wtfnoway.com/

 6. Hang net op met de rabonank… adviseur gaat mij terugbellen om een aparte beleggings rekening te openen waar ik maandelijks een bedrag aan overmaak wat direct in goud en zilver aandelen wordt gestoken.

  Fysiek zou beter zijn.. maar dat is ineens teveel geld.
  Van de winsten van de beleggingen koop ik vor 30% fysiek goud/zilver in.
  Da’s het plan.

  Met de huidige amerikaanse crisis en europese rompslomp gaat er een inflatie komen.
  Dara wil ik op inspelen.
  Door de pensioen fondsen en banken te verplichten mee te betalen tot 2020 aan griekenland en dadelijk spanje en italie ook gaat de goud waarde en zilver enorm stijgen de komende jaren.

  ook is onze service sector vle te groot en naar verwachting gaan mensen de komende jaren veel meer uitgeven aan voedsel.
  Katoen is zelfs gestegen met 124%, mats met 58% enz enz.
  Dat gaat oplopen.
  Boom and Bust… niet in huize hoc

  Reteip [7] reageerde op deze reactie.

 7. @Hoc Voluerunt [152316]: Hang net op met de rabonank… adviseur gaat mij terugbellen om een aparte beleggings rekening te openen waar ik maandelijks een bedrag aan overmaak wat direct in goud en zilver aandelen wordt gestoken.

  Het enige vervelende is dat het dan alsnog als sneeuw voor de zon verdwijnt op het moment dat hyperinflatie inzet. Je denkt dat je veilig zit maar er worden zoveel meer ‘aandelen’ goud en zilver verkocht dan dat er in het echt bestaat, dat op het moment dat mensen die aandelen in fysiek om willen zetten er niet genoeg is.
  Dan ben ik blij dat ik mijn bescheiden hoeveelheid edelmetaal gewoon in huis heb.

  Hoc Voluerunt [10] reageerde op deze reactie.

 8. Tja wat er nu weer is gebeurd, is natuurlijk veel tijd kopen en dat gaat nog meer worden. Er zit nu totaal geen marktwerking meer in de rentes die voorvloeien uit de rente verlagingen van de schuldpapieren van greece, italie etc. Hier onder een artikel:

  nog een(kort)artikeltje uit VS media van Aaron Kirchfeld(20/06/011)over Credit Default Swaps(CDS); er zijn voor ruim $ 5 miljard aan Griekse CDS afgegeven,tegenover een totaalschuld van $ 482 miljard aan(souvereine, en private )schuld,= net iets méér dan 1% v/d schuld,bij de Italiaanse CDS is het niet veel beter; totaal voor $ 25 miljard aan CDS,op een totale souvereine en private schuld van $ 2 duizend,300 miljard(net iets meer dan 1%).U voelt wel dat, als het “mis”gaat de andere 99% niet door de verzekeringen is gedekt, en iemand (u voelt wel wie dat zijn?)de verliezen moet incasseren.

  Nu gaan de beurzen wel even veren maar dit gaat weer hard dalen. Wat een farce deze reddingsoperatie. Ik weet het nu ook zeker, plannen maken om de euro’s te verwisselen. Wat een fiasco dit gedrocht wat Politieke EU is. Water naar de zee dragen. Begin maar Chinees of Indisch te leren.

 9. Kan iemand mij uitleggen wat het effect is van goud bezitten hier in Europa als straks bijvoorbeeld hyperinflatie in Amerika komt en hier niet? Hoe zwakker de dollar hoe minder waard goud is in euro’s of niet? Is goud kopen dus niet vooral interessant als je dat met dollars doet? En is het niet juist heel gevaarlijk als je dat in Euro’s doet?

  surfer [12] reageerde op deze reactie.

 10. Als de Dollar klapt dan klapt de euro mee.
  Door de huidige inflatie zal goud alleen maar ni waarde stijgen en zilver soewieso, niet alleen voor het industriele nut maar ook door de inflatie.
  @Reteip [152317]:
  Ja dat wil ik ook bereiken.. aleen ben ik niet kapitaal krachtig genoeg om ook maar 1 troyounce te betalen.

  Daarom wil ik gebruik maken van de komende goud en zilver koersen om do van de winsten die uitbetaaldworden het fysieke kan kopen.
  Is trouwens een ideale oplossing als iedereen dat deed.
  hoe meer goud er in mensen fysiek in het bezit is hoe sneller de prijzen giraal stijgen.

  J.H [11] reageerde op deze reactie.

 11. @Hoc Voluerunt [152320]:

  Het klappen van Europa betekend niet dat er hyperinflatie zal komen. Ten minste dat hoeft in ieder geval niet. Het klappen van Europa zal eerder een Japan Scenario geven denk ik. Jarenlang geen groei of deflatie. En mijn vraag is dus: wat als er hier deflatie is en in Amerika hyperinflatie? Wat heb je dan aan goud die in Euro’s is gekocht?

  De goudprijs in dollars is enorm gestegen in 1 jaar. Maar in euro’s valt dat wel mee.( de laatste weken dan wel maar dat kwam hoofdzakelijk omdat de euro minder waard werd). Dat komt omdat de dollar-euro koers enorm schommelt en hierdoor is goud in euro’s helemaal niet zo explosief gestegen als in dollars.

  surfer [13] reageerde op deze reactie.

 12. @J.H [152319]:
  “Hoe zwakker de dollar hoe minder waard goud is in euro’s of niet?”

  Ja, maar het is frequent dat bij een verzwakkende dollar de goudprijs stijgt.

  “En is het niet juist heel gevaarlijk als je dat in Euro’s doet?”

  Als je dat in dollar doet, moet je die nog altijd omzetten naar euro om de opbrengst hier te kunnen uitgeven.

 13. @surfer [152323]:

  Ja ok, en nu het antwoord: Wat als er in Amerika hyperinflatie komt en in Europa deflatie?

  Dus de dollar stort in t.o.v de euro zeg maar. Dan trekken toch al die Europeanen die goud in euro’s gekocht hebben aan het kortste einde en zijn het de Amerikanen die goud in dollars gekocht hebben die winnen?

  De stijging van de goudprijs gaat toch gepaard met de koers van de dollar voor mensen die in euro’s betalen? Als de goudprijs 20% stijgt maar de euro 40% meer waard wordt t.o.v de dollar heb je toch niks verdient?
  Dat is mijn vraag.

  surfer [16] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [17] reageerde op deze reactie.

 14. @surfer [152326]: @J.H [152324]:
  Goede vraag inderdaad maar een deflatie zie ik niet gebeuren.
  Ik zie eerder een hyperinflatie in euro’s aan komen omdat iedr land gesteund moet worden door middel van enorme krediet expansies.

  immers van die miljarden hoeven de banken maar voor 10% garant te staan, al die leningen aa landen zijn voor 90% niet bestaand geld.

  Sowieso als de euro sterker wordt tegenover de dollar is het enkel een kwestie van een ravijn.

  de euro en dollar vallen en wie is het eerste bij de bodem, echter goud blijft op de grond bij de afgrond staan.

 15. @ hoc

  Allereerst lijkt het mij verstandig om je valuta om te wisselen tegen dingen die je sowieso nodig hebt: koop in de supermarkt alles dat je normaal koopt, alleen zoveel je verbruikt tot de uiterste houdbaarheidsdatum. Als je toeslaat bij aanbiedingen heb je extra voordeel.

  Je geld omwisselen tegen een nieuw bankstel, koelkast, auto, tv, wat dan ook, kan nooit kwaad.

  Voor € 650,– koop je vijf 1/10 Krugerrands: http://www.mijnwinkel.nl/shop8146/

  Als alles instort is een handvol gouden munten wel fijn. De bank bestaat dan niet meer, dus aan goud bij de bank heb je niets. Banken en overheden zijn één pot nat: ze zijn onbetrouwbaar.

  J.H [19] reageerde op deze reactie.
  J.H [22] reageerde op deze reactie.

 16. Jaren geleden informeerde ik hoe ik fysiek goud kon kopen. Ik kwam terecht bij de holland unie of zoiets, en daar moest ik me legitimeren. Hoe ik het weer precies om moest ruilen tegen euro’s bleef nogal vaag. Vooral die legitimatieplicht zat mij dwars. De overheid kan zomaar een wet uitvaardigen die het bezit van goud strafbaar stelt, en ik word geregistreerd als koper.

  Bij Krugerrands gaat dat heel anders: die wissel je gewoon om tegen contant geld – tot zo’n 10.000 euro geldt (nog) geen legitimatieplicht. De verkoopkoers is ca. 8-10% lager dan de aankoopkoers. Een munt van één troy ounce (31 gram) is iets groter dan een twee-euromunt. Ermee vliegen is dus geen punt: je stopt ze gewoon in je portemonnee. Krugerrands kun je overal ter wereld omwisselen voor valuta.

  Zoals eerder betoogt: als alles is ingestort ben je een rijk man met een hand vol gouden munten.

  Zolang de onzekerheid groot is in de wereld zal de goudkoers eerder stijgen dan dalen, alhoewel je rekening kunt houden met een tijdelijke dip van 50% – een prachtig aankoopmoment.

  Goudmijnen heb ik al jaren, binnenkort ook maar wat fysieke muntjes aanschaffen.

 17. @J.H [152329]:

  ‘Wat doe je dan met die handvol gouden munten als alles instort?’

  Meer dan met lege handen, haha! Niet de hele wereld stort in. Misschien ga ik wel scooters verhuren in Khao Lak of neem ik een bar over in Pattaya. Misschien ga ik vakantiewoningen verhuren in Cuba. Misschien begin ik een boerderij in China. Daar heb je harde munten voor nodig. Die Krugerrand is zo’n harde munt.

  Goud wordt altijd en overal geaccepteerd als betaalmiddel.

 18. @Hub Jongen [152333]:

  Dan kun je dus veel beter andersom denken. Dan kun je beter boer zijn en veel inslaan. Alcohol, sigaretten, koffie, meel,suiker,rijst enz enz.
  Producten waar je zeker van bent dat je de crisis doorkomt en ze kunt ruilen. Zal een boer zijn voedsel tegen goud ruilen als de crisis zo toeslaat dat hij zelf nauwelijks genoeg kan verbouwen om zelf te overleven? De prijs van levensmiddelen zal dan juist exploderen en goud zal dan uiteindelijk zijn waarde verliezen volgens mij. Wat moet je dan met goud als er te weinig voedsel is om het tegen te ruilen?

  Want goud is volgens mij toch riskant. Wie bepaald nu de prijs van goud? Welke valuta doet dat? Welke valuta staat op omvallen? Wie gaat nadat deze valuta is omgevallen de prijs van het goud opnieuw bepalen? Wie zegt dat een ounce goud dan op 1600 dollar wordt bepaald en waarom niet maar op 300 dollar? Zij maken toch de wetten uiteindelijk , dus volgens mij kunnen ze zoiets gewoon flikken.

  Nico de Geit [26] reageerde op deze reactie.

 19. @J.H [152334]:

  ‘Want goud is volgens mij toch riskant’

  Natuurlijk kleven er risico’s aan goud. Je moet het ook hebben naast valuta (contant en op de bank), aandelen en onroerend goed. Als je 5-10% van je vermogen in goud steekt dan kun je daar nooit een buil aan vallen. En natuurlijk zorg je dat je kasten goed gevuld zijn met levensmiddelen.

  Maar de grote plus van die Krugerrands is dat ze mee kunnen in het vliegtuig* en dat je ze overal om kunt wisselen tegen lokale valuta. *Informeer naar de voorwaarden bij uw overheid.

 20. @Nico de Geit [152335]:

  Bedankt! Ik denk dat ik er wel iets mee ga doen. Al is het alleen maar om van alles iets te hebben. Maar als het zover mocht komen dat alles instort,dan ben je beter af met een grote kelder vol levensmiddelen dan goud denk ik toch.
  De vraag naar levensmiddelen zal dan exploderen, niet de vraag naar goud(goud zal dan juist in waarde dalen denk ik). Degene die aan die vraag kan voldoen in die periode zal bakken met goud verdienen. Misschien dat er dan zelfs zo’n schaarste is aan voedsel dat je al je goud in waarde niet opweegt tegen de waarde van voedsel. Als je 10 gram goud moet gaan ruilen voor een paar dagen voedsel schiet dat natuurlijk ook niet op.
  Sigaretten en dergelijke zijn op zo’n moment goudklompjes.

  Nico de Geit [28] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [29] reageerde op deze reactie.

 21. @J.H [152337]:

  Begin je begrip te krijgen wat waarde is?
  Dat is heel wat anders dan “prijs”

  Als jij in de Sahara zit en bijna sterft van de dorst, dan ben je best bereid om een miljoen aan papiergeld te betalen voor een fles water!

 22. Ik begrijp nog steeds niet waarom “goud” nou zo waardevol moet zijn? je kunt er weinig mee, hooguit wat sieraden van maken of wat elektronica voor de rest is het eigenlijk waardeloos metaal.
  Een moestuin levert je tenminste nog een volle maag op en de mogelijkheid om te overleven, dat doet goud toch echt niet en een eigen moestuin is bijna voor iedereen bereikbaar.
  Dat er mensen zijn die toch voor goud kiezen, denken zeker dat wat weinig voorkomt veel geld waard is. In vredestijd is het een super overgewaardeerde stuk metaal en in oorlogstijd is dit zelfde metaal nog minder waard dan een kilo aardappels, want eten zou je toch moeten, wil je overleven. Dan is een eigen moestuin veel meer waard dan tonnen aan goud te hebben. En dat regeringen ons wijs willen maken dat het geld wat we gebruiken is gedekt door de waarde van het goud, hoeveel I.Q. zou je moeten hebben om deze onzin willen geloven.

  Rien [32] reageerde op deze reactie.
  Nico de Geit [33] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.