De hackerbeweging Anonymous is vorige week gestart met twee nieuwe onthullingssites: LocalLeaks en HackerLeaks. Beide sites hopen documenten via anonieme bronnen te ontvangen, deze te analyseren en door te sturen naar de media om ‘maximale impact’ te krijgen. Waar LocalLeaks een soort lokale WikiLeaks lijkt, is HackerLeaks op zoek naar databases, veiligheidslekken, documenten en e-mail verkeer.

Waarom deze nieuwe websites als er al sites als Wikileaks en Pastebin zijn ? Volgens spokesman Commander X omdat Anonymous goede persconnecties heeft en zij ‘unieke en verhelderende analyses’ kunnen bieden.  De informatie die HackerLeaks publiceert, zou volgens hem een legale manier van verspreiden zijn. ‘We bezitten dit materiaal niet maar we publiceren alleen. Dat druist tegen geen enkele wet in.’

Aan de andere kant zegt Commander X dat hij zichzelf omschrijft als een ‘field commander of a global cyber militia’ en dat hij betrokken was bij Anonymous operaties die Visa, MasterCard en Paypal aanvielen omdat deze bedrijven hun banden met WikiLeaks verbraken. Ook zouden de overheden van Tunesië, Iran en Egypte cyberaanvallen van Anonymous voor hun kiezen gehad hebben.

Naast Anonymous zijn er diverse andere hackers actief in wisselende samenwerkingen als LulzSec en AntiSec(urity). Lulzsec maakte  een halve gigabyte aan data van AT&T buit en AntiSec kraakte de beveiliging van een Appleserver afgelopen zondag en publiceerde lijsten met beheerdersnamen en wachtwoorden. Verder kreeg de CIA bezoek via de achterdeur en nam men een kijkje in de website van de Senaat in Washington. AntiSec’s overall doel is het openbaar maken van overheids- en corporategegevens en het ‘vernederen’ van beveiligingsfirma’s.  Hun oproep: ‘Als je voor een corrupte overheid of onderneming werkt:  openbaar de gegevens.’

Naast het aantonen van gebrekkige internetbeveiliging oftewel ‘ethisch hacken of white hats’ en het ontmaskeren van leugens (Climategate) zit er ook een (links-) anarchistische en soms criminele kant aan deze zaak. Doorgestudeerde complotdenkers opperen zelfs dat dergelijke acties false flag operaties kunnen zijn om internet verder aan banden te leggen.

Dus, zijn hackers als Anonymous een zegen voor de libertarische zaak omdat ze misstanden bij de overheid en Big Corporate blootleggen ? Of schenden ze het digitale eigendomsrecht en geven ze aanleiding tot verdere inperking van vrijheid en privacy ?  Wie het weet, mag het zeggen…

 

8 REACTIES

 1. Mi heeft de elite belang bij internet als telebanking mechanisme. Dan kunnen ze betaling puur electronisch maken, en is anonimiteit volledig weg….

 2. Eigendomsrecht kan alleen voor fysieke dingen gelden. De rest zijn arbitraire regels.

 3. Alleen die term “leaks” spreekt al van een overheids verstoppertje gedoe waarbij een overheid ook nog eens faalt in zo’n beleid. Als je op de vrije markt zo’n binnenband zou produceren hou je het niet lang vol.

 4. Goed artikel Seneca.

  Ik kwam Anonymous deze week toevallig nog tegen op Youtube waar ze meldden dat ze Griekenland’s IT infrastructuur gaan slopen.
  http://www.youtube.com/watch?v=-r54hzgMzH8

  Of, waarom en waar overheden of inlichtingendiensten zich precies mee moeien in de digitale oorlogen is complexe materie, maar het komt vast neer op een ideale dubbele agenda. Bijvoorbeeld:

  1. De “criminelen” hun gang laten gaan: zo zullen de Russische autoriteiten nooit de jeugd uit Moskou e.d. gaan oppakken. Ze zijn immers heel nuttig in het (mee) platleggen van landen als Estland. Overheden kunnen hierdoor verantwoordelijkheid afwenden op “het volk”.

  2. De “criminelen” hard aanpakken: denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘hateblogs’ die dan weer dienen als argument om internet verder op slot te leggen.

  Troy Ounce [6] reageerde op deze reactie.

 5. Je hoeft echt geen computer te hacken om de misdaden van de as Washington-Londen-Tel Aviv aan te tonen. Die misdaden worden breed uitgemeten en goed gepraat in het NOS- en RTL-journaal en alle andere westerse MSM.

  De oorlog tegen Irak was gebaseerd op leugens, met de andere oorlogen is het niet anders. Het Westen doet niets dan liegen. Hoe komen we van deze duivelse club die aan de touwtjes trekt af?

Comments are closed.