Zowaar wat positief nieuws vandaag: Criminelen gaan betalen voor de misdrijven die ze hebben gepleegd. Naast de straf die de rechtbank oplegt, moeten ze voortaan ook een vast bedrag storten op de rekening van de staat.

Dat staat in een concept-wetsvoorstel dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd zoals de politie, het Openbaar Ministerie, de Raad voor de rechtspraak, Slachtofferhulp Nederland en de Nederlandse Orde van Advocaten heeft gestuurd.

De bewindsman vindt dat misdadigers de schade die zij hebben veroorzaakt moeten vergoeden. Het geld wordt gebruikt voor het slachtofferbeleid. De hoogte van het bedrag is nog niet bepaald, daar beslist de rechter over.

Na compensatie van het slachtoffer gaat een eventueel restant naar de staat. Hiermee kan de justitiële dienstverlening aan slachtoffers worden verbeterd.

Ik kan me vinden in dit voorstel. Wat jullie? Ook wil ik verwijzen naar een relevant artikel van Oscar.

32 REACTIES

 1. Met een beetje kwade wil kun je dit zien als belastinginning. Alles, wat ze van de hardwerkende burger stelen, wordt op een staatsrekening gezet.

 2. @Libertariër [30]: Aanvullende straf?
  Waarom, wraak?
  Het probleem is juist dat dit rechtsgevoel, voor het meerdere dan compensatie, voort is gekomen uit een volledig uit verband getrokken rechtsspraak.

  Communisme faaklde omdat ze de menselijke aard probeerden te ontkennen en veranderen.

  Libertarisme kan diezelfde weg opgaan of toch accepteren dat wraakzucht een menselijke eigenschap is. Netter geformuleerd ‘Genoegdoening’.

  Maar ook afschrikking en heropvoeding zijn een elentair onderdeel van straffen.

  Jouw verhaal over daders die beschermd worden gaat niet in op wat ikz ei. Integendeel, zoals ik al eerder aangaf is de huidige ‘progresieve’ strafleer teveel gericht op heropvoeding en terugkeer naar de samenleving. Het feit dat jij – samen met miljoenen anderen – dat ziet als bescherming van de dader is precies wat ik aangaf: het past niet bij het rechtsgevoel.

  Een strafsysteem zal genoegdoening moeten geven. Alleen heropvoeden zoals ‘progressieve’ willen zal niet werken. Echter enkel schadeverhoeidng zoals ommige naieve libertariers denken, gaat om exact diezelfde reden falen.

Comments are closed.