De Vrijspreker heeft al eerder geprobeerd te vertellen wat de consequenties zijn voor al datgene wat de politici nu aan het verpesten zijn. Daarbij steeds realiserend dat niemand WEET wat de toekomst brengt. Maar toch willen we graag zonder nadeel voor onszelf en onze geliefden daar doorheen komen.
Omdat niemand weet hoe die toekomst precies zal zijn, is het toch verstandig te bezien wat anderen er van verwachten. En dan uit de problemen die daar uit blijken te trachten te concluderen welke maatregelen je zelf daarvoor kunt/wilt nemen.

Om een paar weken “cash” in huis te hebben, en om een deel van je spaarcenten in goud om te zetten, lijken mij eenvoudige en logische maatregelen.

Het inslaan van voedselvoorraden, en zo ja welke, is weer een stapje moeilijker, en meer afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.

Gelukkig zijn daar ook al allerlei adviezen voor beschikbaar.

Een “Toekomst-artikel ” tot 2015 kwam ik vandaag tegen, en dat kan u misschien weer wat meer inzicht geven op financieel gebied.

Hieronder het begin:
—————————————————–

At the end of last month, the U.S. Federal Reserve brought down the curtain on its $600 billion “quantitative easing” initiative, a U.S. Treasury-bond-purchase program that investors liked to refer to as “QE2.”
Fed Chairman Ben S. Bernanke has indicated that he does not intend to carry out a follow-up “QE3” program.

 

But here’s the reality: The U.S. federal deficit is running at about $1.6 trillion, meaning we need to sell a lot of Treasury bonds to finance the shortfall. So if the Treasury-bond market gets a case of “indigestion” – meaning there aren’t enough buyers to fulfill our massive financing needs – many folks believe that Bernanke will have to step in with the-much-talked-about “QE3” bond-buying program.

But Ben, please be forewarned: If you do this, our future is clear …

A Glimpse of Our Future

Het volledige artikel hier.

71 REACTIES

 1. Is het mogelijk je euro’s om te wisselen voor gouden dinars? In Indonesië schijnt de gouden dinar algemeen te zijn.

  De dinars meenemen naar hier, of daar opbergen in een kluisje bij de bank?

 2. Als de euro kapot gaat, dan keren we gewoon terug naar de gulden, alhoewel de regering jaren geleden het “noodplan terugkeer gulden” van – ja ja – de SP in de wind geslagen heeft. Met goud kun je weinig uitrichten; kassameisjes weten amper wat een gram is, hoe je een weegschaal moet bedienen, laat staan, hoe je een gouden tientje naar euro’s omrekent.

  Troy Ounce [3] reageerde op deze reactie.
  roger [4] reageerde op deze reactie.
  Dijk [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Vilseledd [2]:

  Met goud kun je weinig uitrichten? Sorry, goud = geld en het enige echte geld is goud. Wacht maar totdat uw kassameisje uw euro niet meer wil of mag aannemen. Want daar gaat het hier om. Daar sta je dan met je papiertjes in je beurs, 1 zillion euri in de bank en je claim op je pensioenmaatschappij.
  Zal niet gebeuren, onze financiele bollebozen bedenken wel wat? Reken daar maar niet op want ALLE bollebozen EN alle machtige financiele instituten zijn failliet.
  Goud en zilver zijn altijd en overal in te wisselen voor enige valuta. Dit is al 6000 jaar zo en zal altijd zo blijven. Het is het enige geld zonder “counterparty risk” dwz dat de waarde niet afhankelijk is van het financiele wel & wee van anderen.

  Papiergeld wordt altijd misbruikt door de politicus en bankier. Altijd? Altijd, zonder uitzondering.

  http://www.youtube.com/watch?v=7zvNV-vkEzc&feature=player_embedded (deel 1)
  http://www.youtube.com/watch?v=U4aRuiO1OuQ&feature=related (deel 2)

 4. “Met goud kun je weinig uitrichten? Sorry, goud = geld en het enige echte geld is goud.”

  Heel veel mensen zullen zich afvragen: “Hoe weet ik dat het echt is.” Goud is geld waard, maar is allang zelf geen geld meer.

  “Heeft u toevallig een link naar een onderzoek waaruit blijkt dat de groep “kassameisjes” niet kan rekenen, amper weet wat een gram is en hoe je een weegschaal moet bedienen?”

  Ik ben iemand van de praktijk en zie ernstige tekortkomingen op elementaire rekenvaardigheden bij de kassameiskes. Gisteren nog moest ik 2,75 betalen en aangezien 5,25 geven niets scheelt ten opzichte van 5,75, gaf ik 5,25, omdat de teruggaaf tot twee muntjes beperkt blijft. ze kwam eruit, maar het koste wel wat hoofdbrekens. De enige uitzondering hierop zou zijn de Chinees, omdat ze een millennialange traditie in de handel hebben en goud niet zomaar zouden afwijzen. Ik had laatst geld tekort voor de Chinees en twijfelde tussen gaan pinnen of een zilveren rijksdaalder meenemen.

  “op gouden munten staat op hoeveel die weegt (1oz oftewel 31gram) geen weegschaal voor nodig.”

  Als die een paar keer gevallen is, of er wat krasjes opzitten, dan is hij al minder waard. Geld is informatie en een terugkeer naar een systeem, waarbij de waarde van het fysieke geld zelf de drager van de waarde is en niet de afspraak en de informatie, betekent een enorme terugval in de economie.

  “Zal niet gebeuren, onze financiele bollebozen bedenken wel wat? Reken daar maar niet op want ALLE bollebozen EN alle machtige financiele instituten zijn failliet.”

  Geld is informatie en staat als zodanig ook op bankconto’s. Het feit, dat de pinautomaten het niet doen, betekent maar weinig tegenwoordig. Zowat alles kun je giraal afhandelen. De Jager vaardigt een decreet uit, dat de banken gewoon moeten doorgaan met het girale betalingsverkeer en er is geen vuiltje aan de lucht.

  Troy Ounce [12] reageerde op deze reactie.
  Dijk [15] reageerde op deze reactie.

 5. Toevoeging:

  En als de euro niet meer als betaalmiddel gebruikt mag worden, gaat alles gewoon op de bon. dan ben je zelfs strafbaar als je met goud iets probeert te kopen.

 6. @Dijk [5]:

  daarnaast hoeft je goud niet direct inwisselbaar te zijn bij de kassa van de supermarkt.

  het idee is meer dat als je goud bezit dat het altijd om te ruilen is (bij derden) tegen iets wat wel geaccepteerd wordt (valuta X) bij de kassa en dat je met die X evenveel (of meer als er echte paniek uitbreekt) goederen kan kopen als nu met je treuros.

  ik zie ook wel dat een kilo goud niet echt een praktisch betaalmiddel is (evenveel waard als een middenklasse auto), maar als de euro halveert in koopkracht dan neem ik de moeite om te wisselen/de transactiekosten er graag bij.

 7. Betalen met goud/zilver lijkt niet practisch in de supermarkt.

  Zal er niet eerst een soort Zimbabwe proces plaats vinden, al of niet versneld?
  Daarbij wordt de euro steeds minder waard en moet je de boodschappen betalen met miljoenen.

  Dan wordt een alternatief bedacht. Misschien spontaan op de markt?
  Zoals in Zimbabwe op een bepaald ogenblik is overgegaan op Amerikaanse dollars.

 8. @roger [4]:
  Nee hoor, de meest bekende gouden munt in Nederland is een gouden tientje. Daarvan is bekend dat hij 6,72 gram weegt met 22 karaat, dus 6 gram puur goud. Dat is circa 200 euro en dus te groot om wisselgeld op terug te geven.
  Kleinere muntjes zijn mij wel bekend (vanaf 1/2 gram goud), maar zijn schaars.
  Gelukkig bestaat er ook nog zilver. De oudere guldens zijn van zilver en zijn momenteel zo’n 3,50 waard.
  http://www.prakkenedelmetaal.nl/index.php?op=viewpage&page=20

 9. @Vilseledd [6]:

  >>>een terugkeer naar een systeem, waarbij de waarde van het fysieke geld zelf de drager van de waarde is en niet de afspraak en de informatie, betekent een enorme terugval in de economie.

  Dat ons systeem niet meer gebaseerd is op vertrouwen maar op schulden, corruptie, macht van de sterkste en manipulatie lijkt mij toch wel overduidelijk. En als de onzekerheid toeneemt zoeken mensen/investeerders steeds meer zekerheid waarbij het ultimum goud is. Ooit gehoord van Exters omgekeerde pyramide? Zie: http://is.gd/l7mDzB.
  Ook Greenspan weet precies wat er aan de hand is met zijn opmerking dat al het fiat geld zijn weg uiteindelijk terug gaat vinden naar goud. http://www.nysun.com/editorials/greenspans-warning-on-gold/87080/

  U bent voor 40 jaar lang voor de gek gehouden, uw financiele wereldje is gebouwd op gebakken lucht, op schulden die gemaakt zijn door regeringen en financiele instituten en die nooit afbetaald kunnen worden. Alle problemen (Euro, PIIGS landen, Fed, Euro) gaan maar over 1 ding: schulden die nooit afbetaal zullen en kunnen worden. We moeten dus terug naar “af”. Dus ja, dit houdt in “een enorme terugval in de economie”.

  Voor 99% van de mensen maakt het allemaal niet uit; die zullen hun hoofd schudden als hun pensioen weg is, slecht slapen en zullen daarna gedwee de armoede over zich heen laten komen. U daarentegen kunt er nu nog iets aan doen!

  >>>>>Geld is informatie en staat als zodanig ook op bankconto’s.

  Misschien een idee om eens te lezen wat geld nu eigenlijk is?
  http://www.youtube.com/watch?v=rC720Cl3N-0 9deel 1 van 8)

 10. Ik zag dat je op Nu.nl je vragen kunt stellen aan onze eerwaarde vriend JK de Jager. Toch maar even een account aangemaakt op dat ultralinkse blog

  Vwb de voorbereidingen;

  – goud
  – zilver
  – lood 😉
  – Noorse kronen
  – Zwitserse francs
  – Australische dollars
  -voedsel (lang houdbaar)
  – water voor minimaal een paar maanden/waterfilter
  – moestuin
  – geestverwanten waar je op kunt vertrouwen

  Om er maar eens een paar te noemen….

  Goud staat weer bijna op zijn oude alltime high in euro’s. Maar er is niks aan de hand mensen; het herstel is ingezet 🙂

  Vilseledd [17] reageerde op deze reactie.

 11. @Vilseledd [14]:
  Maximum relatief aan wat? Waarom? Enige beargumentatie is wel noodzakelijk om uw standpunt serieus genomen te laten worden.

  @Vilseledd [6]:
  U geeft een voorbeeld (anekdotes zijn geen bewijs voor een statistiek, hoe praktisch u ook bent) van hoe het met euro’s moeizaam gaat. Het is onduidelijk hoe het omrekenen van een gouden tientje onderdoet aan een papieren tientje. De andere 2 negeert u gemakshalve? En natuurlijk wat TRP zegt.

 12. @Vilseledd [14]:

  Ben het hier met je eens. Goud is uiteindelijk net als bijvoorbeeld een aandeel shell. Je koopt een dergelijk aandeel natuurlijk niet als de hausse heeft plaatsgevonden. Goud is misschien in deze tijden een aantrekkelijke commodity, maar pas op dat het geen bull-trap wordt en je het koopt op een totaal ongeschikt moment. Als ik terug kijk in de tijd dan kan ik zeggen dat de meest safe belegging goud was geweest, maar daar ben ik me niet meer zeker van als je het nu zou kopen. Ik vraag me ook af, want zo goed ken ik de markt dan ook weer niet, wat er zou gebeuren als de euro daalt ten opzichte van de dollar, zal goud dan stijgen of juist dan sterk gaan dalen? Ik vind ook dat enige scepsis ten aanzien van goud mag worden geuit, domweg blind varen op goud omdat iedereen het opeens zo aantrekkelijk vindt is gevaarlijk…Vergeet niet de tijd dat iedereen op goud spuugde, toen het nog lekker laag stond en betaalbaar was, toen had je moeten toeslaan. Nu iedereen roept “kopen” wordt ik erg terughoudend.
  Dijk [18] reageerde op deze reactie.
  offthegrid [19] reageerde op deze reactie.

 13. Vilseledd noemt zch praktisch, maar vertrouwt op de puur fictieve en theoretisch opgebouwde bankbiljetten? Lachertje.

  Verder mis ik elke onderbouwing van zijn uitspraken. Olie over 9 jaar op? Weet u wat peak oil is, dat punt bereiken we binnen 15 jaar (bron o.a.: De Permanente Oliecrisis van Willem Middelkoop), maar dan is de olie nog lang niet op.

  Qua olie, crisis, geld en goud zal ik het u gemakkelijk maken: lees de boeken van Willem Middelkoop, te weten:
  Als de dollar valt
  Overleef de kredietcrisis
  De permanente oliecrisis.
  Als u deze boeken hebt gelezen en de genoemde bronnen heeft gecontroleerd (want boeken zomaar geloven is natuurlijk het domste wat je kunt doen), zullen de schellen van uw ogen vallen en zult u geld en goud heel anders gaan bezien.

  Die boekjes zijn zeer eenvoudig leesbaar en staan vol met bewijs, onderbouwing en links naar de originele artikelen waar hij zijn kennis vandaan haalt.

  Als u dan volwassen bent geworden in de begrippen olie, crisis, goud en geld, dan praten we weer verder. Voor nu betekenen uw bijdragen in deze discussie niets anders dan humorvolle en niet onderbouwde one-liners. Sorry Vilseledd, maar u maakt zich hier erg belachelijk en ik probeer u alleen maar te helpen in de goede richting.

  @IIS [16]: Bekijk de grafieken met de goudprijzen van de laatste 10, 20, 50 of van mijn part 100 jaar. Trek een lijn langs alle bovenste punten van zo’n grafiek en een lijn langs alle onderste punten van die grafiek. Het midden van die 2 lijnen laat ALTIJD een stijgende lijn zien. Omdat geld nu eenmaal blijft dalen t.o.v. goud (of, voor de dommerikken: omdat goud altijd duurder wordt). Er is geen “goudbubble”, de bubble zit in het fiatgeld en die bubble gaat klappen. En u hoeft niet meteen aan de Weimar Republiek te denken. Zimbabwe en Argentinië zijn recente voorbeelden. Griekenland heeft even uitstel, USA staat op kantelen.

  Dan zult u ook zien dat niet het goud in waarde is gestegen, maar de valuta in waarde zijn gezakt. Kostte vroeger een middenklasse auto (omgerekend) € 10.000 en destijds 1 kilogram goud, nu kost diezelfde klasse auto € 30.000 en nog steeds 1 kg goud (iets minder zelfs). Wat spaart u liever: fictief geld dat aan koopkracht verliest of blokjes zilver en goud die in koopkracht gelijk blijven? Denk niet in geld, denk in goud en KOOPKRACHT.

  Voor de geïnteresseerden wil ik komend weekeinde hier best een en ander citeren uit de praktijk van Willem Middelkoop.

  Goud maakt momenteel maar een fractie uit van de wereldomvang in beleggingen en pensioenfondsen (2-5%). Enig idee wat er met het goud gaat gebeuren, wanneer beleggers gaan inzien dat ze 2-5% MEER in goud moeten gaan zitten? Of 50% meer?

  Op dit moment is er ruwweg 160.000 ton goud gedolven en boven de grond. Bijdrukken gaat niet, winnen van goud wordt steeds moeilijker. Die 160.000 ton lijkt veel, maar het is niet meer dan een massieve kubus van puur goud (99,99%) met zijden van 18 meter. Dat is al het goud van de wereld. Ik kan u maar 1 advies geven: zorg ervoor dat u fysiek een fractie van die kubus in bezit krijgt. Om met het NU verdiende geld over 10, 20 of 50 jaar nog KOOPKRACHT te hebben van dat geld. Hopelijk heeft u enig besef van hoe waardevol mijn tip is. Leer uw kinderen dit, ze zullen u dankbaar zijn.

  Of beter: doe het maar niet. Als ik u allemaal gek maak om goud te kopen, wordt het voor mij ook duurder.

  IIS [26] reageerde op deze reactie.

 14. @Vilseledd [17]:

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/ronboer/10150138/__Noorse_kroon_vluchtvaluta__.html?sn=ronboer

  Ik kan me wel vinden in dit verhaal.
  De rijkdom aan olie wil ik nog niet eens tot het discussiepunt maken. Waterkracht zie ik wel als een effectieve en onuitputtelijke bron voor de toekomst.
  Water(kracht) zie ik ook als een grondstof net zo goed als goud, zilver of olie. Commodities worden hét ijkpunt voor de rijkdom van een land de komende deccenia en niet papieren luchthandel.
  Ik zie persoonlijk meer in Noorse kronen dan in Zwitserse francs aangezien deze laatste ook een grote bankensector heeft.

 15. De koers van de Noorse, Zweedse en Deense kronen liggen op het niveau van een aantal jaar geleden, omdat ze heimelijk gekoppekd zijn aan de euro. Sjuul Paradijs moet zijn werk dus eens wat beter doen.

  “Water(kracht) zie ik ook als een grondstof net zo goed als goud, zilver of olie.”

  Waterkracht is een abstractum, dus nooit een grondstof. Daar kunnen ze hoogstens Noorwegen zelf mee van energie voorzien.

  GB [25] reageerde op deze reactie.

 16. @Dijk [18]: Klopt wel: het geconditioneerde, Keynes-economie-ingestampte, volkje zal dat allemaal best roepen. Maar ja, die zitten er ook al allemaal 40 jaar naast. 😉

  Ik kan u in ieder geval verzekeren, dat er daadwerkelijk mensen zijn die periodiek hun flut-euro’s omzetten in echt geld: goud en zilver (baren en/of munten).
  Ik ben zo iemand en ken er nog enkele. Ik doe dit maandelijks. Alnaargelang het bedrag dat ik maandelijks overhoud gaat er minstens € 500 – €1000 cash flutgeld apart én tussen de 1000 – 3000 pleuros in goud en zilver. Geen geld op de spaarrekening, geen aandelen in edelmetaal, neen: fysiek in eigen bezit op een veilige plaats.

  Phil O Soof [68] reageerde op deze reactie.

 17. Voor de goede orde een rectificatie op mijn reactie nr.19:

  Er is momenteel een goudvoorraad van 169.000 ton bovengronds, een gouden, massieve kubus van 19 x 19 x 19 meter.

  De eerdere informatie was enkele jaren oud.

  Er wordt jaarlijks ongeveer 2300 ton goud gewonnen, terwijl de jaarlijkse vraag naar goud 4100 ton is. Gaat er al een lampje branden, beste valuta-vereerders?
  Daarbij: verschillende onderzoeken lijken te hebben aangetoond, dat de goudmijnproductie al in 2003 zijn piek heeft gehad en dat de totale goudmijn-output de komende jaren verder zal afnemen.

  De aarde bevat nog bronnen met goud, o.a. op de oceaanbodem, maar die zijn economisch (nog) niet rendabel om te exploiteren.

 18. @Dijk [18]:

  Hoe ik erbij kom dat “iedereen” roept dat men in goud moet gaan?

  Ik weet niet welk nieuws u volgt, maar zelfs MSM, die normaal niet anders doet dan ons een rad voor de ogen draaien, maakt ons/zij/jullie/iedereen die het maar wil horen wijs dat goud een vluchthaven is waar geld veilig is.

  Bijvoorbeeld; Middelkoop, is een aardige vent zo op het oog niks mis mee, maar is zeer nauw betrokken bij de verkoop en promotie van goud. Zo af en toe mocht hij zelfs bij RTLZ indirect zijn baren aanprijzen. En zo zijn er legio mensen die goud promoten en graag zien dat de prijzen stijgen. Natuurlijk zijn er ook weer mensen die liever het geld zien verdwijnen in een grote zwarte hoed met de meest krankzinnige beleggingen waar de honden/’experts’ geen brood van lusten.

  Elk mens heeft belangen en degene met de meeste belangen in goud roept het hardst om daarin te beleggen.
  Roger [37] reageerde op deze reactie.

 19. @Vilseledd [21]:

  *omdat ze heimelijk gekoppekd zijn aan de euro.*

  Natuurlijk is die koppeling er (nog)! Zal die koppeling er ook nog zijn als de domino Griekenland valt? En daarme de domino Portugal/Ierland/Spanje etc?
  De huidige koersen van zowel flutpapier/ietsminder flutpapier als flutpapier/edelmetaal zeggen me weinig door steeds verder gaande manipulaties van banken en overheidsingrijpen in die markten.
  Wat heeft Sjuul hiet trouwens mee te maken?

  *Waterkracht is een abstractum, dus nooit een grondstof. Daar kunnen ze hoogstens Noorwegen zelf mee van energie voorzien.*

  Jouw interpretatie. Prima; de mijne is anders. We zullen zien vwb de NSK. Ik zie het als een goede diversificatie want helemaal blind gaan voor edelmetaal lijkt mij ook weer riskant. Je weet niet wat overheden gaan doen als ze echt in het nauw komen. Je kan van alles van dit tuig verwachten.

 20. @offthegrid [19]:

  Iemand die wil beleggen kan dat doen in goud, maar evenzo in andere producten. Door de jaren heen bleek goud een goede belegging? Ten opzicht van welke belegging bleek goud een goede belegging? Had je ‘belegd’ in een spaarrekening dan was je er door geldontwaarding op achteruit gegaan, maar had je belegd in aandelen en op de juiste manier gekocht en verkocht dan had je toch redelijk tot een behoorlijke winst kunnen boeken en vaak nog in korte tijd ook.

  Goud heeft jarenlang niks gedaan, pas de laatste 7 jaar zie je een duidelijke trend naar boven, maar daarvoor deed goud bijna tot helemaal niets.

  Als ik kijk naar de goudgrafiek dan zie ik niet over welke winst of jarenlange stijging je het hebt……. http://goldprice.org/images/monthly_euro.gif Had goud gekocht in jaren tachtig dan had je wel erg lang moeten wachten op de beloofde winst.
  offthegrid [29] reageerde op deze reactie.

 21. Goud is niet meer dan een belegging en zo dient men er ook naar te kijken, wie denkt dat goud de redding is zal wel eens heel vies op de koffie kunnen komen.

  Goud kan volop worden gemaakt, dagelijks kan men goud kopen op rekening en deze aankopen zullen de prijzen zeker beïnvloeden.

  Mocht geld en het hele systeem kapot gaan en denkt men te kunnen overleven met fysiek goud, die wil ik alvast het allerbeste en veel sterkte wensen met een wereld in totale chaos, waarin je beter uit bent als je collaboreert met NOW de machthebber dan je zakken met goud te moeten legen voordat je in één of ander fema-camp verdwijnt.
  offthegrid [30] reageerde op deze reactie.
  Armin [38] reageerde op deze reactie.

 22. – Volgend weekend komen ze bij mij een waterput slaan.
  Hydrofoortje erop, welke ik op de huisleidingen aansluit, en omstelbaar met kraan van gewoon leidingwater naar eigen bronwater.
  – 4500 watt diesel-aggregaat.
  – 400 liter diesel.
  – Een 15-tal campinggas 907 flessen. 3 Shel flessen. 4 Euro gasflessen.
  – 4 gaslampen op campinggas.
  – 4 warmtestralers op gas
  – 200 potten groenten in glas (Hak).
  – 100 blikken soep (Unox).
  – Verder genoeg WC-papier voor enkele maanden, schoonmaakartikelen (zeep, shampoo, afwasmiddel)
  – Genoeg hout voor een hele koude winter, en natuurlijk een houtkachel in de woonkamer.
  – enkele pakken meel (ca 15 kg) om brood te bakken.
  – Verder kan ik alles koken en bakken op een houtvuur.
  Zelfs brood. Dat doe ik met een Dutch Oven. Kijk op Qvist.nl.

  Ben benieuwd naar jullie voorbereidingen.

  Als er niks ergs gebeurt als de economie compleet instort heb ik een huis vol voorraad.
  Omgekeerd heb je nog enkele weken te leven.
  Hoeveel zie ik er niet die, als ze vanavond een boterham willen eten, 1 plakje kaas , en 2 sneetjes brood kopen.
  Of meer bier in het wagentje hebben staan als fatsoenlijk eten.

  De economie wordt nooit meer hetzelfde als deze ooit was.

 23. @IIS [26]: Elke belegging is voor een lange adem, behoudens de uitzonderingen waar je snel rijk van wordt. Elke belegger zal u kunnen vertellen, dat het om lange termijn gaat bij beleggen.

  Als een belegging van 100.000 euro na 30 jaar 150.000 waard is geworden, maar je kunt er maar de helft van kopen als 30 jaar geleden met die 100.000, dan heb je aan koopkracht ingeboet. Goud behoudt koopkracht. Ik beleg niet in goud, ik stel mijn koopkracht van mijn huidige beloningen (die toevallig in euro’s binnenkomen) veilig. Dat is iets anders dan beleggen.

  Goud heeft niets gedaan? Mooi. Valuta hebben wél wat gedaan. Vooral sinds 1971, toen Nixon het laatste draadje heet doorgeknipt van de verbinding tussen goud en valuta. Valuta zijn enorm in waarde teruggelopen. De US Dollar is nog maar 5% waard, van wat hij 100 jaar geleden waard was. Had je 100 jaar geleden dus voor die dollar goud gekocht, had je nu je KOOPKRACHT behouden, in plaats van er 95 procent van ingeleverd.

  Wat je ook koopt, spaart of belegt, het gaat uiteindelijk om koopkracht. Het maakt geen zak uit, of je dat brood, je huis, je auto of nieuwe stereo in goud, euro, dollar of hutsefluts betaald. Ik wil mijn huidige koopkracht behouden, daarom kies ik voor goud en zilver.

  Ik hoop dat je dit begrijpt. Zonder dit begrip, zul je nooit overtuigd raken van de constante koopkracht van edelmetaal.

  Verder: de valutamarkt zoals die nu is, heeft zijn langste tijd gehad. Dat nieuws zal ook u opgevallen zijn. Valuta drukt men bij, girale getallen worden in de computer vermeerderd, terwijl er niets tegenover staat: geen assets, Amerika produceert 600 miljard dollar, maar heeft geen assets voor dat bedrag als tegenwaarde.

  Goud is niet bij te drukken.

  Maar goed, ik probeerde nuttige tips te geven. Verder is iedereen vrij om die tips ter harte te nemen of naast zich neer te leggen. Advies: Lees die boeken die ik hierboven aangeef en u zult zien dat Middelkoop bewijzen heeft.

  Dan de vraag: schrijft Middelkoop over goud, omdat hij een bedrijf daarin heeft? Of heeft hij een bedrijf daarin, omdat hij weet waarover hij het heeft en is hij met zijn kennis in de media gekomen?
  Het boek “Als de dollar valt” heeft hij in 2007 geschreven. Hij doet daarin voorspellingen (gebaseerd op rationeel bekijken wat er toen gaande was) en hij heeft akelig eng gelijk gekregen, inclusief de Amerikaanse huizenbubble die hier naartoe is overgewaaid, inclusief oorlogen, financiële criminaliteit van hypothekers, verzkeraars, banken en centrale banken, enz, enz.

  Maar nogmaals: het is uw keuze er iets of niets mee te doen. Ik hoop dat u zich deze artikelen over 15-20 jaar nog herinnert. En nog eens aan mijn goedbedoelde adviezen zult denken. Zonder u te verdiepen is het niet wijs om belangrijke beslissingen voor de lange termijn te nemen, vind ik. Wat u vindt, is aan u.

 24. @IIS [27]:

  Goud is niet meer dan een belegging en zo dient men er ook naar te kijken, wie denkt dat goud de redding is zal wel eens heel vies op de koffie kunnen komen.

  Niet juist. Goud is een garantie voor KOOPKRACHT. Zó dient men er naar te kijken. Dit niet begrijpen is voor velen de reden voor niet al te slimme uitspraken.

  Goud kan volop worden gemaakt, dagelijks kan men goud kopen op rekening en deze aankopen zullen de prijzen zeker beïnvloeden.

  Goud kan men niet maken. Succesvolle alchemisten bestaan niet. Goud kopen op rekening is hetzelfde criminele gedoe als sparen en beleggen: leverage (hefboomwerking), u koopt met 25 mensen 1 kg goud op rekening. U denkt alle 25 dat er voor u 1 kg ligt. Er ligt echter maar 2 kg. De bank heeft al een probleem als er 3 mensen hun 1 kg komen halen. Dan moet die bank al elders 1 kg goud lenen. Precies hetzelfde zoals banken met valuta werken. Verdiep u in de materie, ik blijf het herhalen. Dan pas kunt u ware uitspraken doen. Criminelen beïnvloeden inderdaad de prijs van goud. Centrale banken namelijk, die de waarde van goud bewust laag houden.

  Mocht geld en het hele systeem kapot gaan en denkt men te kunnen overleven met fysiek goud, die wil ik alvast het allerbeste en veel sterkte wensen met een wereld in totale chaos, waarin je beter uit bent als je collaboreert met NOW de machthebber dan je zakken met goud te moeten legen voordat je in één of ander fema-camp verdwijnt.

  Ik hoop met u de vergelijking nog eens te mogen maken. Voor goud blijft altijd een markt, ook in chaos. Goud is koopkracht. Nogmaals, probeer dit te snappen. Verdiep u erin. Lees Middelkoop’s boeken en zijn bronnen die erin vermeld staan en ik daag u uit om ze te weerleggen. U zult dit niet kunnen. Meer ga ik hier niet over schrijven. Ik heb het nu genoeg geprobeerd, al meer dan ik bij anderen doe. Ik ga mijn tijd niet verder verdoen aan mensen die het niet kunnen of willen begrijpen. De boeken kosten enkele tientjes per stuk en ze zijn de beste investering die u kunt doen.

  Ik heb ze aan 2 vrienden cadeau gedaan, de hele serie van Middelkoop. Omdat zij het in mijn omgeving waard waren (en zij niet zo geconditioneerd zijn) om ze dit duidelijk te maken. Voor de rest van de wereld: hetzelfde advies, maar kopen doet u ze zelf maar.

Comments are closed.