Filterflash stuurde een grafiekje over de ontwikkeling van de goudprijs in euro over het laatste halfjaar. Meestal zie je de prijs in dollars weergegeven, daarom is een blik op euro’s ook interessant. Goud kostte op 1 januari 33 euro per gram, en nu is dat al 36 euro. (of 36.000 euro voor 1 kg)
Toch doet dat goud niets. Het blijft hetzelfde stuk metaal! Wat wel de bibbernel heeft, is de euro die hevig in crisis verkeert.
Maar aanstaande donderdag komen de EU-opperhoofden bij elkaar om de euro te redden. Misschien wel door uit de pensioenpotten te graaien!
The process of marking to market (MTM) the Eurosystem’s gold reserves has resulted during the FIRST decade of the Freegold (ECB MTM FLOATING gold price) “experiment”, in gold rising from 30% to 60% of the Eurosystem’s (international liquidity) reserves.
http://fofoa.blogspot.com/2010/07/gold-ultimate-wealth-consolidator.html
gold’s role [in the reserves of the Eurosystem] has gained musculature from a mere 30.5% proportion to its current dominance now at 67.1%.” That means that at the beginning, in 1999, Eurosystem reserves were made up of 69.5% foreign fiat paper and 30.5% gold. Today that has shifted qualitatively to a net foreign paper position of only 32.9% to gold’s 67.1%, a virtual flip flop!
http://fofoa.blogspot.com/2011/01/reference-point-gold-update-1.html
Although gold’s primary purpose is to provide protection during a period of inflation, it is also a SECURITY OF LAST RESORT – the one asset that isn’t owed to you, but represents value in your hand. gold is real money – portable, independent, divisible, durable, and recognizable. It survives when everything else fails.
(Harry Browne, “The Economic time Bomb – How You Can Profit From the Emerging Crises”, New York: St. Martin’s Press, 1989, p. 174)
1 Ollander op 2 wil heuro weg
http://twitter.com/#!/OpenEurope/status/92578402539802625
Ze hebben nog niet genoeg schulden.
Ze gaan nu euro-obligaties uitgeven om de schuldencrisis op te lossen.
Obligaties zijn geen schulden natuurlijk.
Andre [9] reageerde op deze reactie.
pcrs [17] reageerde op deze reactie.
Het kan even hard weer dalen, er zijn zoveel factoren, die de goudprijs bepalen, dat je het zeker niet als maat voor de inflatie kunt gebruiken, wat hier wel geïnsinueerd wordt. Het Indische trouwseizoen speelt ook een rol en als ze massaal overstappen op zilver, dan is er ineens een overaanboud aan goud en betalen we weer een tientje per gram.
Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.
Troy Ounce [13] reageerde op deze reactie.
Mike Brandenburg [16] reageerde op deze reactie.
Gisteren heb ik hieronder alles neergepend in het … Duits
Ist der Euro am Ende?
http://www.theeuropean.de/mats-persson/7368-ist-der-euro-am-ende
Ja, ik wist niet dat ik Duits sprak.
Peter Paul de Vries (toch geen domme jongen als het om beleggen gaat zou je zeggen) stapt nu ook in goud:
http://www.nu.nl/beurs/2562916/value8-stapt-in-goudwebsite.html
leuk als de politici weer in de pensioenpotten willen graaien (dat heeft Lubbers al eens gedaan), maar daar treffen ze in ieder geval geen goud aan, door hun eigen toedoen:
http://www.hetkontakt.nl/nieuws/35366/pensioenfonds-glasfabriek-heeft-te-veel-goud.html
zelf zit ik meer in zilver. ALS het waar is dat een aantal grote banken de prijs nu drukken omdat ze short zitten dan kan dit nog een leuk ritje naar boven opleveren.
verder schijnt de ECB nu ook Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op te kopen teneinde de enorme stijging van de rentes tegen te gaan.
bij Italie is dit ten dele gelukt (al schrijft de MSM dat dit komt omdat de regering daadkrachtig heeft besloten tot bezuinigingen) , maar het is wel in strijd met de afspraken dat de ECB zich alleen zou bekommeren om de harde euro/inflatiebestrijding. Zomaar euros bijdrukken en potentieel waardeloze obligaties kopen is dan een aardige verklaring voor de stijgende goudprijs.
Die korte termijn grafiekjes zeggen mij niet zoveel. Ik zie liever een grafiek van (minimaal) enkele generaties gecorrigeerd naar inflatie. Goud schijnt in de afgelopen 15 jaar al een paar keer over de kop gegaan te zijn.
Hub Jongen [12] reageerde op deze reactie.
@Ivo Cerckel [3]:
Natuurlijk niet ! Je krijgt de mogelijkheid om te participeren in de opbrengsten van de NV Pleuropa !
Idiots are running the asylum.
Ekonomie = Kreatie van welvaart & welzijn (rijkdom).
Als de ekonomie steeds meer op schuld moet gaan draaien, dan fabriceren we een schijn welvaart.
Dan kan je ook uw overschotten (rijkdom vruchten) daar ook niet intakt meer in bewaren voor overdracht.
Daarom moet en zal vrijgoud die funktie steeds duidelijker gaan opeisen en krjgen : Vrijgoud als rijkdom konsolidator.
De ECB heeft hiervoor al de voorzet gegeven door haar goudreserve op de balans ieder kwartaal te boeken aan marktwaarde.
Gewoon volgen na grondig onderzoek.
@Vilseledd [4]:
” factoren die de goudprijs bepalen, dat je het zeker niet als maat voor de inflatie kunt gebruiken, wat hier wel geïnsinueerd wordt”
Het is zeker niet de bedoeling dit te insinueren! De grafiek geeft alleen aan dat er dit jaar constant stijging in de prijs van goud is, dat de euro de bibbernel heeft, en dat nu goud stabieler is dan de euro.
Als je terug wilt gaan tot 1971 (closing goldwindow) dan zie je dezelfde stijging over 40 jaar. Niet constant lineair, daarvoor zijn er inderdaad te veel factoren die de prijs bepalen. Onder andere overheidsgeritsen.
Ik houd me aanbevolen als je ooit goud voor 10 euro kunt kopen. Ik koop het direct van op en je mag dan onmiddellijk 25 % winst rekenen. Is toch vlug verdiend?
@Nico de Geit [8]:
“…..al een paar keer over de kop gegaan te zijn…”
Ja, Nico, en so what?
De euro is in die zelfde tijd wel 20 (??) keer (negatief) over de kop gegaan!!
Nico de Geit [15] reageerde op deze reactie.
@Vilseledd [4]:
Natuurlijk zal de goudprijs weer gaan dalen. En dit zal gebeuren als politici en bankiers komen met een systeem waarin iedereen vertrouwen heeft. Tot die tijd zal “vertrouwen” wegebben en daardoor de goudprijs stijgen. Goud is dus NIET weer een ander beleggingsobject zoals diamanten, kolen of graan.
Ons financiele systeem is kapot en er kan nu niets meer aan gedaan worden; de klap gaat er komen todat er een systeem komt waarvan goud of zilver deel uitmaakt en vertrouwen terugkeert. Geef dat nog maar enkele jaren.
Nico de Geit [14] reageerde op deze reactie.
@Troy Ounce [13]:
“Natuurlijk zal de goudprijs weer gaan dalen. En dit zal gebeuren als politici en bankiers komen met een systeem waarin iedereen vertrouwen heeft”.
Ik denk niet dat het vertrouwen herstelt: erger, het neemt verder af. Ik ga er vanuit dat het westerse systeem een langzame aftakeling tegemoet gaan.
De wereld draait gewoon door en het gaat erom om er toch iets moois van te maken, ondanks de aftakeling van het systeem.
Goud kan ook overprijst raken. Ik heb liever een nieuwe wasmachine dan 15 gram goud. Met die wasmachine weet ik wat ik heb, met dat goud moet ik het maar afwachten.
De mensen die alles al hebben en toch nog geld over hebben zouden goud kunnen kopen, maar dan wel fysiek. En dat traject heb ik al eens doorlopen en dat werd niets: legitimeren en registratie, controleren of het echt is, aan- en verkoopkosten, enz.
In het verleden ging het ook altijd mis met goud: er werd iets doorheen gemengd, de munten werden kleiner, enz.
IIS [18] reageerde op deze reactie.
@Hub Jongen [12]:
‘De euro is in die zelfde tijd wel 20 (??) keer (negatief) over de kop gegaan!!’
In de afgelopen 15 jaar? Onroerend goed misschien twee of drie keer, maar aandelen, een wasmachine of een auto?
@Vilseledd [4]: Ja het kan, opmerkelijk is dat het dat eigenlijk al 6000 jaar niet doet. Genomen over een periode van 6000 jaar kan je dus zeggen dat goud bovenmatig waardevast is. Dit integenstelling tot valuta welke een levenstijd hebben van tussen de 15 en 60 jaar. Waarin zij zover devalueren dat zij moeten worden vervangen.
De Dollar is er het langst om de doodsimpele reden dat de Dollar als laatste is losgekoppeld van de goudstandaard. Na loskoppeling is duidelijk te zien hoe de Dollar spontaan aan waarde is gaan inleveren.
Ach je moet het maar willen zien. Mensen die vast zitten in een bepaalde manier van denken zullen nooit licht zien in die donkere kamer. Maar denken dat duisternis altijd blijft.
@Ivo Cerckel [3]: euro obligaties zijn de opmaat voor euro belasting. Want hij die obligaties uitgeeft, moet tenslotte ook rente betalen. Dus moet hij ook inkomsten hebben en dus gaat de europese overheid belasting heffen.
failure=success
mislukte euro => obligaties uitgeven (roep om ‘politieke unie’)
mislukte rente uitbetaling => europese belasting heffen
mislukte belastingheffing => europees leger/politie
gevangenkamp euro is compleet
@Nico de Geit [14]:
We kunnen lang en breed doorlullen over goud, maar je was spekkoper geweest als je het 8 jaar geleden had gekocht, om nu op de valreep nog even wat te kopen is riskant of de goudprijs moet verdubbelen en dat zou betekenen dat een kilo richting 69.000 euro moet.
Als men toch de absolute gok wil nemen en geld te veel heeft koop dan dollars die ten opzichte van de euro laag staan. Want gaat de dollar/Amerika failliet of gaan wij met de EUro failliet? Ik gok dat wij met onze blote ballen het eerst door de gehaktmolen gaan.
En voor de rest is alles een gok en vooral koffiedik kijken…En gaat Amerika failliet dan gaan wij ook failliet, dus koop dollars voor het geval de euro failliet gaat en Amerika niet….En waarom geen dollars kopen, kunnen we eerdaags goedkoop met vakantie naar stasi fantasia land.
Hub Jongen [21] reageerde op deze reactie.
Hier een astrologische benadering die ook al geen duidelijkheid verschaft, maar wel de zaken even van een andere kant belicht, misschien?…. http://www.markettiming.nl/nl/beurs-actueel/financiele-astrologie-weekvooruitblik-18-juli-2011
Nico de Geit [20] reageerde op deze reactie.
@IIS [19]:
‘astrologische benadering’
Het tijdperk van Waterman staat voor de deur. Het wisselt het tijdperk van de vissen af. Zo’n tijdperk duurt zo’n 6000 jaar.
En goud heeft een traditie van 6000 jaar? Astrologisch gezien uiterst riskant.
Hub Jongen [21] reageerde op deze reactie.
@IIS [18]:
@Nico de Geit [20]:
OK, niemand WEET wat er gaat gebeuren. Inzicht en ook gevoel spelen een rol bij ieders beslissing over toekomstplannen.
Ik denk dat euro’s omwisselen voor ander bedrukt papier het domste is wat ik zou kunnen doen. (Met kleine uitzondering voor Zwitserse Francs)
Zie ook het korte filmpje van Marc Faber dat op maandag 18 juli op de Vrijspreker staat.
PS. Niet dat het veel zegt, maar toevallig is op dit moment de goudprijs hoger dan $ 1600.-. Nog nooit zo hoog geweest!!
De goudprijs gaat niet omhoog.
De US$ en alle fiat currencies dalen in prijs tov goud Dat is iets heel anders.
offthegrid [23] reageerde op deze reactie.
@Troy Ounce [22]: Zeer correct. Hetgeen inhoud, dat je met goud je koopkracht van nu kunt behouden voor de toekomst. Dat gaat met valuta niet.
Pensioenfondsen hebben nu circa 1% van hun “waarde” in goud belegd. Vaak nog papiergoud. Stel, dat die pensioenfondsen wakker worden en (laten we zeggen) 3% in fysiek goud gaan beleggen. Om zomaar een reden te noemen: hun klnaten willen meer garanties.
Wat denk je dat er dan met goud gaat gebeuren?
Van 1% in goud beleggen naar 3% in goud beleggen is maar 2% stijging. Maar dat zou de koopkracht van goud wellens gemakkelijk kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.
Troy Ounce [24] reageerde op deze reactie.
@offthegrid [23]:
Overigens heeft DNB pensioenfondsen in NL verboden om in goud te beleggen om dat schijnbaar te veel risicos met zich meebrengt.
Kan je het geloven??
offthegrid [25] reageerde op deze reactie.
@Troy Ounce [24]: Hilarisch. Dit wist ik niet, maar het is wel erg grappig: “jullie mogen niet in goud beleggen, beleg maar in euro’s en dollars, want dat is minder risico.”
Ik vind het allemaal prima. Laat iedereen nog maar een jaartje of 10 NIET in fysiek goud beleggen. Sprokkel ik tussendoor een paar kilootjes bij elkaar, in al mijn domheid (…). 😉
Comments are closed.