Het politieke geritsel betreffende financiën en failliete landen is wel heel moeilijk te overzien en te begrijpen. Vandaar dat veel mensen het maar over zich heen laten komen. Doe dat niet. Ondanks alles denk na en probeer je in te dekken.

Nar Griekenland,Ierland,Portugal dreigt nu Italië een nog grotere bodemloze put te worden. En Jan-Kees de Jager maar denken dat hij door de pensioenfondsen te dwingen om te betalen dat zaak kan oplossen.

 

Op ZeroHedge zagen we vandaag een prentje dat de ingewikkeldheid in de eurozone goed illustreert:

 

14 REACTIES

 1. Jan-Kees de Jager wil ze niet dwingen, maar overhalen tot verplicht.
  Griekenland is niet failliet, maar een gedeelte van de lening gaan we afschrijven.

  Houd men zichzelf nu voor de gek, de bevolking of allebei?

  Het ergste van politici en ambtenaren is, dat ze zelf denken dat ze het heel erg goed doen.
  Zelfs als bezig zijn om hun eigen fouten op te lossen of te camoufleren denken ze dit nog.

  Hoc Voluerunt [2] reageerde op deze reactie.
  Joep [11] reageerde op deze reactie.

 2. @Romee [1]:
  een beetje de situatie als ik 6 planken koop en spijkers. een kuil graag en in de kist ga liggen, en dan zeggen dat ik lekker op vakantie ga op 1.60 diepte?

 3. Die franse lening aan Italie, meer dan een half biljoen. Wat dachten die? We hebben genoeg invloed in ECB (Draghi een italiaan) en IMF (LaGarde/Straus Kahn), om een bailout te ritselen?

  Gelukkig mogen de rating agencies niet meer zeggen dat een overheid failliet is. Dat houdt de pensieonfondsen wel in ze geinvesteerd. Zelf nadenken doen ze waarschijnlijk toch niet. Gewoon even vragen wat de rating is en het geld er naar toe smijten.

 4. Was het niet zo, dat als die rating agencies zeiden, dat er een credit event was, dat dan de Credit Default Swaps (verzekeringen tegen faillissement) tot uitkering moesten komen? Het lijkt me, dat die lui die daarop gegokt hebben, deze opstelling (van JKdJ c.s.) niet erg professioneel zullen vinden.

 5. Voor de beursgokkers onder ons: Leo Kovalis van Pension pulse zegt dat die default in de US op 2 Augustus er zeker NIET gaat komen. Het heeft allemaal te maken met de pump/dump van de elite en zij hebben geen belang bij een default. Verwacht een massieve beursrally. Zo van “he, he, toch nog allemaal goed gekomen. We kunnen weer kopen, kopen, kopen en alle problemen zijn opgelost.”
  Financiele markten zijn zo stom als het achtereinde van een varken en daar kunnen we, volgens Leo, gebruik van maken.
  Manipulation Nation (VS) zal deze gemanipuleerde rally gebruiken om zichzelf op de borst te slaan. In de tussentijd is er niets veranderd…….
  http://www.zerohedge.com/article/beautiful-day

 6. Ben zeer benieuwd hoe zwitserland erin zit met schuldpapier? Einde van de week is een euro gelijk aan een CHF. Wil je het nu al contant dan zit je al op 1 op 1. Er is natuurlijk in de laatste kwartalen veel vlucht gedrag vertoond door vermogende in de betreffende landen die alles parkeren in Swiss, zie je ook in edel metalen. Dus dit geeft eigenlijk al een signaal. Voor de mindere goden is het om bijv. koffie in te slaan en reparaties uit te voeren op korte termijn en niet uitstellen, onderdelen worden alleen maar duurder en duurder. Het is wel interesant om te zien hoe er struisvogel politiek wordt gespeeld door de diverse overheden en bilderbergers. Eigenlijk is het te schofterig voor woorden, dan heel toevallig komt ook nog eens dat pensioen akkoord om de hoek, wat dan met stemmingen van de vakbonden moet worden goedgekeurd, anders ramt Kamp het er wel doorheen. Eigenlijk diep en diep triest. Het lijkt niet te stoppen. Daadkracht in Brussel hebben ze niet en er wordt maar geld uitgegeven om nog meer schulden landen aan te trekken enof klaar te stomen voor de EU. Stop stop en doe nou eens alles stap voor stap. Lig er wakker van wat een zooitje. In september komt de klap alles wat VS is klapt. Dus geniet nog maar een paar weken. Laat het eten u nog maar goed smaken!!! Fijne avond en maak de keuze die bij u past.

 7. @Romee (12-07-11, 06:42)
  Het ergste van politici en ambtenaren is, dat ze zelf denken dat ze het heel erg goed doen.
  Zelfs als bezig zijn om hun eigen fouten op te lossen of te camoufleren denken ze dit nog.
  _____________

  Ze willen niet naar Einstein luisteren.
  Die zei al:
  “Je kan een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken als waarmee het probleem is ontstaan”
  Albert Einstein

 8. Is er nog serieus iemand die zich iets kan voorstellen bij die getallen? miljarden? miljoenen? Voor mij is het een getal op papier geworden waar ik mijn gedachten niet omheen kan krijgen. Volkomen abstracte praatplaatjes die de gewone burger (IK) helemaal niet meer begrijpt. Eind van het liedje is dat er een land failliet gaat, Of “default” status krijgt. En dan? komt er dan geen water meer uit de kraan maar zand? Of zinken we met elkaar weg in het moeras waaruit we zijn ontstaan? Krijgen we vinnen? Gaan Duitsers opeens stoppen met Duits praten? Of zijn er nog ergere rampen te voorzien?

  Werkelijk waar jongens en meisjes… Wees een beetje lief voor je dierbaren en zorg voor je eigen microwereldje. Europa mislukt, integratie mislukt, alleen je eigen dierbaren… Daar kan je het mee laten lukken. De rest is BS.

  frank [9] reageerde op deze reactie.

 9. @Pendragon [8]:

  Net als wanneer een bedrijf failliet gaat en er dan niets meer kan (contracten en afspraken worden niet meer nagekomen, medewerkers krijgen geen salaris meer, producten worden niet meer uitgeleverd, tussenhandel krijgt geen geld meer, etc) kan er dus ook niets meer als een land failliet gaat. Pensioenen, salarissen van ambtenaren, diensten, niets gaat dan meer, alles gaat dicht en een uitkering kunnen ze ook al niet aanvragen als de staat failliet is.

  Denken dat het “allemaal wel los zal lopen” en alles gewoon verder gaat en je die grote getallen van miljarden en miljoenen maar schouderophalend moet relativeren, getuigt van een grenzeloze naieviteit. Jij blijft toch ook niet gewoon je rekeningen betalen en naar je werk gaan als je baas failliet gaat en jij geen cent meer krijgt….

 10. Tja, al deze shit krijg je als je politici hun gang laat gaan.
  Alles wat ze bedenken (niet gespeend met enige vakkennis overigens) loopt op een gegeven moment uit de hand omdat ze telkens weer ‘vergeten’ om verder te kijken dan de volgende ‘democratische’ verkiezingen.
  Voorbeelden te over: de sociale zekerheid, het omlaaggegleden onderwijs, de peperdure gezondheidszorg, de rampzalige immigratie, de megalomane EU en nu dus de monopolie-euro.

  Wat zou het toch heerlijk zijn als samenlevingen als onderneming bestuurd zouden worden door (echte) vakmensen/ondernemers.

 11. @Romee [1]:

  “Het ergste van politici en ambtenaren is, dat ze zelf denken dat ze het heel erg goed doen.”

  Precies. Blijft alleen de grote vraag waarom we dit allemaal accepteren c.q. alles ongevraagd door de strot laten duwen. Zelfs nú, als er begerig naar onze pensioenpotten wordt gekeken, blijft het oorverdovend stil op het Malieveld. Tot het te laat is natuurlijk. In de oude oertijd waren we niet zo laf en bedeesd…

  Overigens schijnen we geld zat te hebben. Er verdwijnen nog steeds miljarden naar allerlei contreien. In de vorm van ‘ontwikkelingshulp’ en andere ‘giften’. Gedeeltelijk openbaar maar ook vaak verborgen.

 12. Ik zie hier weinig oplossingen. Ik ga zelf volgend jaar minder werken, en het jaar daarop nog minder. Waarom vermogen opbouwen als je niet weet waar je er mee naartoe moet?

 13. Om Griekenland te steunen leent men dat land geld om het politieke beleid en de banken in stand te houden. Het bestuurlijk systeem werkt daar niet goed en men klungelde maar wat aan en iedereen maakte daar dankbaar gebruik van, dat het mis gegaan is kun je de burgers niet verwijten, die zijn gelijk als alle mensen op aarde en maken gebruik van de mogelijkheden die er geboden worden. Kijk naar Nederland waar aan vluchtelingen (meestal economische) alle kansen geboden worden om te profiteren van onze welvaart, daar is niets mis mee, maar de overheid had deze mogelijkheid niet moeten accepteren en voorzieningen getroffen hebben. Is dat nu anders dan wat er in Griekenland gebeurd, een overheid die te laks is en de lasten op de burgers verhaalt. En kijk eens wat de criminelen uit andere landen ons benadelen.

  Nu gaan ze er vanuit dat men Griekenland willen ondersteunen, maar is dat wel zo als je dat land geld leent tegen een hoge rente, terwijl je het zelf voor een lage rente kunt lenen. Ook het eisen dat ze bedrijven en instellingen moeten verkopen is uiteraard niet goed voor de economie van dat land, en buitenlandse organisaties die dit kopen gaan met de winst naar huis, ze kopen het echt niet om er aan te verliezen, deze winst zou juist in dat land moeten blijven. Het is een onlogische beredenering die negatief voor Griekenland zal uitpakken.

  Kapitalen aan Griekenland verstrekken om daarmee de rente van banken en instelling in andere landen af te lossen is geen juiste optie. Gewoon rente verlagen van alle schulden, en laat banken en instellingen die daar jarenlang van geprofiteerd hebben nu maar iets inleveren, dan kunnen ze later met open ogen ook weer zaken met dat land gaan doen. Als men structureel het bestuur in Griekenland gaat ondersteunen met advies en begeleiding dan ben je tenminste oprecht bezig dit land te helpen, en komen andere landen ook niet om steun in de vorm van kapitaal, en zullen ze niet bereid zijn zich te onderwerpen aan de kronkelgedachten van de onkundige besluiteloze Europese leiders.

 14. Schandaal: Premier Papandreou verdient miljarden aan Griekse financiele crisis
  De socialistische premier van Griekenland, George Papandreou, liet zijn land doelbewust het financi?le armageddon tegemoet gaan (2).
  Dat de Grieken logen en bedrogen om tot de eurozone te kunnen worden toegelaten en daarna massaal op kosten van de Europese Unie een ongekend luilekkerland voor zichzelf cre?erden is iedereen wel bekend. Juist nu Griekenland nog meer financi?le hulp nodig heeft om het dreigende staatsbankroet te vermijden komen er nieuwe feiten boven water die wijzen op een ongehoord en bijna niet voor te stellen fraude schandaal: de Griekse elite, waaronder de socialistische premier Papandreou, speculeerde al v??r het uitbreken van de crisis op het faillissement van hun eigen land, waardoor de premier voor zijn familie en vrienden vele miljarden wist binnen te halen. Miljarden, die het land zelf nu heel goed zou kunnen gebruiken. Ongeveer een jaar geleden werd bekend dat de Griekse Postbank (TT Helenic Postbank) kredietuitvalverzekeringen (Credit Default Swaps / CDS) ter waarde van ? 1 miljard had gekocht over het staatsbankroet van Griekenland. Een Grieks staatsbedrijf speculeerde dus toen al op de financi?le ondergang van het land. Nu blijkt het slechts het topje van de ijsberg te zijn. Premier Papandreou lijkt namelijk in een ongelooflijk schandaal betrokken te zijn waarbij deze Credit Default Swaps via een omweg in het bezit van zijn familie en vrienden zijn, en die dankzij het dreigende Griekse bankroet ? 23 miljard euro waard geworden zijn. Dat de Griekse Postbank zich tegen het faillissement van het land wilde beschermen is nog voorstelbaar. De bank kocht deze CDS al in augustus 2009, toen Kostas Karamanlis nog premier van het land was. Door de regeringswisseling veranderden ook de CDS van eigenaar en kwamen voor ? 1,3 miljard in handen van de private firma Informed Judgement Partners in Gen?ve. De Postbank verdiende ? 35 miljoen aan deze transactie, maar dat valt volkomen in het niet bij wat deze CDS op dit moment waard zijn. Dankzij de Griekse financi?le crisis steeg de waarde van deze CDS namelijk met maar liefst 2700%. Griekenland zou deze schat van ? 23 miljard nu h??l goed kunnen gebruiken, ware het niet dat het geld in bezit is van I.J.Partners, een onderneming die zich -overduidelijk met veel succes- bezig houdt met hun rijke klanten nog rijker te maken. Verbijsterend genoeg bevinden zich daar veel Grieken onder – bankiers, exporteurs, en ook de econoom Miranda Xafa, die bemiddelde tijdens de onderhandelingen tussen Griekenland en het IMF. De vice-president van I.J.Partner, Jose-Maria Figueres, blijkt een hele goede bekende van de heer Andreas Papandreou te zijn, de broer van de huidige premier, onder wiens toezicht juist deze CDS aan I.J.Partners verkocht werden. Schaamteloos bedrog Papandreou
  Het tijdstip waarop dit ‘enigszins’ verdachte zaakje zich afspeelde is bijzonder pikant, namelijk precies tijdens de onderhandelingen die premier Papandreou achter gesloten deuren voerde met Dominique Strauss-Kahn, de topman van het IMF, over het inmiddels beruchte ‘reddings’pakket van ? 110 miljard, waar zogenaamd geen alternatief voor zou zijn en dat de rest van de Europa door de strot werd geduwd. Bedenk dat het publiek nog niets afwist van deze onderhandelingen. Ook het Griekse parlement was nog niet op de hoogte gesteld van de desastreuze financi?le situatie van het land, noch van de ’tegenstrijdigheden’ in het Griekse huishoudboekje. De rente voor Griekse staatsschuldpapieren was dan ook nauwelijks hoger dan die van Duitsland. Met andere woorden: de kredietmarkten hadden nog geen flauw benul van de werkelijke financi?le situatie van Griekenland. De kredietuitvalverzekeringen (CDS) waren daarom nog spotgoedkoop – een ideaal moment om deze papieren aan te schaffen. Vooral voor iemand, die wist hoe explosief de geheimen waren die in de Griekse schatkist verborgen zaten, en tevens wist dat deze spoedig zouden exploderen. En toen dit eenmaal gebeurde stegen de kosten voor de verzekeringen tegen een Grieks staatsbankroet pijlsnel, waardoor de waarde van deze CDS net zo hard toenam. Premier Papandreou, die als hoogste politieke autoriteit toen al moet hebben geweten van de dramatische financi?le situatie van zijn land, heeft de verkoop van deze CDS aan een priv? firma niet enkel toegestaan of zelfs gearrangeerd. Nee, dit enorme staatsvermogen werd verkocht aan een firma waar hij en zijn familie nauwe banden mee hebben. Terwijl hij de plicht had om als premier zijn land zo goed mogelijk te besturen, wist hij door middel van deze CDS astronomische winsten voor zichzelf en zijn familie en vrienden op te strijken. Papandreou -de voorzitter van de socialistische internationale!- had zelfs het onbeschaamde lef om publiekelijk tekeer te gaan tegen de speculanten die de rente over Griekse schuldpapieren zo hadden opgedreven, terwijl hij en zijn familie en vrienden juist hierdoor schat- en schatrijk werden. ‘Links lullen…’ Terwijl de socialistische Griekse premier de aloude volkswijsheid ‘links lullen, rechts zakken vullen’ een nieuwe dimensie gaf -immers, hij belazerde niet alleen zijn eigen volk maar ook de burgers van de rest van de eurozone- gaf de Griekse centrale bank na enkele regels te hebben veranderd opdracht tot de leegverkoop van Griekse staatsobligaties middels grote banken zoals Goldman Sachs, JP Morgan, Royal Bank of Scotland, UBS, Deutsche Bank en Societ? G?n?rale. Dat versnelde de prijsval van de Griekse staatsleningen en jaagde de rente die het land betalen moest tot ongekende hoogte. Tegelijkertijd gingen ook de prijzen voor de Griekse CDS drastisch omhoog, iets waar de illustere klanten van I.J.Partner bijzonder blij mee zullen zijn geweest. Zelfs al zou Papandreou niet persoonlijk van deze handel met CDS geprofiteerd hebben, dan nog had hij gezien de omstandigheden en de penibele financi?le situatie waarin zijn land zich bevond nooit met een transactie mogen instemmen die het land een miljardenverlies heeft opgeleverd. Een paar dagen geleden trad de Griekse parlementsafgevaardigde Panos Kammenos met deze ongehoorde gang van zaken naar buiten. Hij uitte zijn verwijten ook in het Griekse parlement en noemde Papandreou een ‘betaalde broker van van internationale speculanten’. Hierbij kreeg hij steun van de voorzitter van de LAOS partij. Even was het Griekse volk verlamt van schrik dat de hoogste baas van het land zo’n onvoorstelbare fraude lijkt te hebben gepleegd, juist in een historisch ongekend zware periode waar het land doorheen gaat. Griekenland leeggeroofd. Net zoals het voormalige Oost Duitsland werd Griekenland volledig geplunderd en gesloopt door de elite, zozeer dat nu zelfs het goud dat in het bezit is van de Griekse centrale bank als onderpand lijkt te gaan dienen voor nog meer zinloze kredieten aan het land. Zo wordt de soevereiniteit, ja, uiteindelijk zelfs het bestaan van een oude Europese natie opgeofferd aan de ideologie van de socialistische ‘EU-Superstaat’. Ondertussen vult de rijke en machtige elite zijn zakken, ten koste van de gewone burgers. Zelfs voor het leegroven van hun eigen land schrikken ze niet terug. U hoeft er geen helderziende voor te zijn te bedenken dat in Athene de lont in het kruitvat is aangestoken. De woedende Grieken steken bij hun protesten inmiddels kleine galgen omhoog met daarop de tekst ‘Papandreou, dit staat jou te wachten!’ (1)

Comments are closed.