De goudprijs steeg vandaag bover de $ 1.600 door de zorgen die beleggers en spaarders zich maken over de dollar en de euro. Beide papieren munten staan voor een crisis, En veel mensen denken dat een metaal waar overheden niet mee kunnen knoeien altijd veiliger is dan papier of digits waar ze van alles mee kunnen ritselen.

 

De euro is op korte termijn in crisis omdat Griekenland faiilliet dreigt te gaan, ondanks de miljarden die er uit andere landen al zijn ingestopt.
De politici willen er nu nog meer geld in stoppen om het faillissement nog wat uit te stellen!
Daarover proberen de EU-opperhoofden aanstaande donderdag in Brussel overeenstemming te bereiken over hoeveel van uw centen zij daarvoor zullen gebruiken.

En Portugal, Spanje en Italië en …….. zijn de volgende kandidaten die geld nodig hebben.

DE dollar is in crisis omdat de oplopende Amerikaanse schuld op 2 augustus boven het toegestane credietplafond dreigt te komen en de Congress-politici het nog niet eens zijn over de oplossing.

Meer vindt u in andere Vrijsprekerartikelen.

Een artikel vandaag op CNBC geeft een hele serie feitelijke cijfers in een artikel:

Gold Tops $1,600 an Ounce as Debt Fears Simmer
Published: Monday, 18 Jul 2011 | 10:47 AM ET

18 REACTIES

 1. Track record van de vrijspreker blijkt uit de gerelateerde artikelen.

  Goud(prijs) (nu) boven $390.- / $400.- / $450 / 700 dollar / 800 dollar / de $1000.- / $1200 (per (Troy) ounce).

  Kortstondig kan er m.i. een terugval komen (zoals waar ook Marc Faber voor waarschuwt) maar op middellange termijn zie ik de $2000, $3000, $5000 en meer (i.g.v. hyperinflatie uiteraard zelfs VEEL meer) in het verschiet liggen.

 2. @pcrs [2]:

  Optimist!
  Ik geloof niet dat politici een plafond hebben als grens om u te plukken.
  Ze hebben hoogstens een tijdelijke vertraging als ze vrezen dat de belastingbetaler echt in staking gaat.
  Het proberen om steeds een stapje verder te gaan, werkt tot nu toe heel goed.

  De inkomstenbelasting begon, meen ik, met 2 %, en de man die waarschuwde dat dat wel eens 10 % zou kunnen worden, werd uitgelachen.
  En kijk nu eens!!

  IIS [4] reageerde op deze reactie.

 3. Waar ik persoonlijk aan denk is simpel; als alles fout gaat dan gaan de heren belasting heffen op goudtransacties, en btw zou ook in beeld kunnen komen. Ik vertrouw niets en niemand meer waar het gaat als een overheid in beeld kan komen.
  Ben ik nu achsterdogtif of negatief ?
  Het goud staat vast wel ergens geregistreerd.!

  reiny [6] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.
  Leonardo Pisano [9] reageerde op deze reactie.
  Kastanjeoord [15] reageerde op deze reactie.

 4. Met goud word je oud@reiny [5]:

  Het maakt niks uit zo lang asl de overheid geld nodig heeft: of ze nu je goud inpikken, belasten og je aanslaan voor elk grassprietje in je tuin. Het gaat erom de overheid uit te kleden tot het abso minimum.

 5. En als wij niks meer hebben dan vertrekken ze naar een ander oord , waar ik hoop dat ze in vuur verdwijnen en geen enkel vrouw ze nog wil hebben. ( houden wij dat in ieder geval voor onzelf)

 6. In 2001 koste de gemiddelde eengezinswoning nabij de 220000 euro en 1 troy ounce goud koste toen 250 euro, dus een huis was in 2001 nabij de 880 gouden munten waard. Nu 2011, kost een gemiddelde eengezinswoning nabij de 240000 euro en een gouden munt nabij de 1400 euro. In 2011 is een gemiddelde eengezinswoning dan nabij de 170 gouden munten waard.

  Het goudrijs was in 1950 nabij de 50 gulden per ounce en een huis gemiddeld koste 20000 gulden dus 400 gouden munten.

  Dus de huizen waren in 2001 ten opzichte van 1950 overgewaardeerd en in 2011 ondergewaardeerd. Als je naar de huis prijzen kijkt zou je kunnen zeggen dat momenteel het goudprijs overgewaardeerd is. Het is eigenlijk niet te bevatten.

  De enige conclusie die ik kan trekken is dat door het loskoppelen van geld aan goud er een onbalans is opgetreden. Het inmengen van de overheden heeft hierbij niet geholpen.

  offthegrid [12] reageerde op deze reactie.
  Nico de Geit [13] reageerde op deze reactie.

 7. @Alex [11]: Op zich een goede vergelijking, met één hiaat: je vergelijkt een basisstof (goud) met een bubble-artikel (huis) waar overheden en banken flink mee hebben zitten rommelen.

  Beter is om een “waarde-grondstof” als goud te vergelijken met andere grondstoffen, zoals andere metalen en zelfs olie. Dan zul je zien, dat de prijs van olie in goud constant gebleven is en de prijs van olie in valuta enorm is gestegen.

  Dus valuta zakken in waarde/vertrouwen/koopkracht. Edelmetaal behoudt zijn koopkracht.

  Het goud wordt niet overgewaardeerd: overheden manipuleren de handel en de valuta zodanig, dat goud juist ondergewaardeerd wordt. Het fiat-geld zorgt juist voor een onderwaardering van edelmetaal.

  Om dit te illustreren, denk je eens in wat er zou gebeuren als de hele wereld terug zou gaan naar de goudstandaard. Dan zou al dat (uit lucht gecreëerde) geld in één klap 80-90% minder waard zijn (fiat-geld, leverage, enz). Dus dan zou goud niet 1600 USD per troy ounce waard zijn, maar in één klap 7-8-9 keer zoveel.

  Om met een bekende in de goudwereld te spreken: “because they can’t print gold”

 8. @Alex [11]:

  “In 2001 koste (…) 1 troy ounce goud 250 euro”

  Voor diezelfde munt van 31 gram betaal je nu – 10 jaar later – 1235 euro, dat is een vijfvoud. Is zoiets ooit goed afgelopen?

  Wasmachine’s, auto’s, levensmiddelen, de lonen, een stijging van 30 tot 50% in de afgelopen 10 jaar?

  Postzegels schijnen heel goedkoop te zijn. Nu kopen en over 30 jaar verkopen.

 9. Wat is het moment om uit te stappen?

  Nu nog instappen, na een vervijfvoudiging in de afgelopen 10 jaar, is toch volstrekt onverantwoord? Aan de andere kant: er is geen alternatief. Als er hyperinflatie komt loopt de prijs nog veel verder op.

  Als onroerend goed waardeloos is geworden, de banken genationaliseerd, gesocialiseerd of gecommuniseerd, en valuta en aandelen niets meer waard zijn, dan ben je een rijk mens met een handvol muntjes.

 10. @reiny [5]: Je betaalt gewoon geen belasting over goud transacties. Dan koop je ze toch gewoon ergens anders in het buitenland?

 11. Simpel en doeltreffend als je geduld hebt.

  Je neemt een bedrag dat je kunt missen.

  Als leidraad : het bedrag dat je een goede vriend in uiterste nood kado zou geven.

  Koop hiervoor goud of op dit moment zilver.

  Hou de ratio in de gaten; de laatste jaren kon je voor een kilo goud van begin 40 tot meer dan 80 kilo zilver krijgen.

  Zodra de ratio positief is met inachtname van de marge van de handelaar, ruil je zilver voor goud of v.v.

  Zo kun je met een eenmalige aanschaf spelen, het motto is, rustig blijven en ruilen zodra je een leuk resultaat hebt; de piek krijg je toch zelden te pakken.

  Ontdanks alle paranoia slaapt het veel lekkerder om het niet in huis te hebben.

  Wet van opa; dit is gokken! en gokken doe je met geld dat je niet nodig hebt.

  En met een beetje geluk kun je je blokjes vererven zonder ze ooit verkocht te hebben.

 12. Ook de goudprijzen worden gemanipuleerd. Mensen die nu of nog wat later nog voor veel geld goud kopen zijn straks gedupeerd. Ook deze markt wordt gemanipuleerd en zal op enig moment in elkaar donderen en vooral voor de mensen die op papier goud hebben gekocht en niets fysiek bezitten. Zelfs bankkluizen kunnen wel eens onveilig blijken te zijn. Kijk ook naar wat er een paar weken geleden met het zilver is gebeurd. Die kelderde ook ineens van 50 dollar naar 39 op een dag.
  Je kan beter ervoor zorgen dat je een voldoende voedselvoorraad etc. hebt wanneer alles in elkaar dondert.

 13. Per 15 juni 2011 kan je in de VS als particulier GEEN fysiek goud en zilver meer kopen.
  Je kunt nog wel een goud rekening openen, maar er mag geen goud OTC (over the counter) meer verkocht worden.

  De overheid houdt zijn reserves angstvallig voor zichzelf.

  Dit is natuurlijk toeval en gewoon een regeltje, of zou dit een teken aan de wand zijn? Nee toch, politici en bankiers liegen niet.

Comments are closed.