Hoe zijn nu de reacties nadat het Griekse parlement de bezuinigingen heeft goedgekeurd? Met een kleine meerderheid.

Er zijn heel wat verschillende meningen, gevoelens. En ook die zullen op korte termijn wel weer veranderen.

Op dit ogenblik zien we de verschillende reacties:

 

De Premier Papandreou is trots dat hij de bezuinigingen er op papier door heeft kunnen persen en geld uit de EU krijgt.

Trots is ook Jan Kees de Jager die zich zo stoer heeft opgesteld dat de Grieken wel moesten.

De voor-stemmende Griekse parlementariërs zijn twijfelend of ze het wel goed gedaan hebben.
De tegen-stemmende Griekse parlementariërs zinnen op mogelijkheden hoe zij nu aan de macht komen.
Alle Griekse parlementariërs zinnen op mogelijkheden het beste gebruik te maken van de mogelijkheden die al die miljarden nu weer bieden.

Het Griekse volk is verdeeld:
Een aantal hoopt dat het nu rustig wordt.
Een groter deel is zeer ontevreden en stelt dat de ellende door gaat. Dit is pas het begin; zie hiervoor bij voorbeeld het artikel in Der Spiegel:
“Relief Abroad, Riots in Athens
Zij zinnen op nieuwe acties en op wraak.
En dan is er, net als in andere “democratieën” een groot deel dat het niet (meer) interesseert en die alles maar over zich heen laten komen.

EU-Politici voelen zich lekker stoer, zij hebben de euro en de wereld “gered”, althans de directie ondergang even voor zich uitgeschoven.

Veel Nederlandse burgers denken niet meer. Zij zijn al indolent en vinden “dat je er toch niets aan kunt doen” . Overigens vreemd dat velen daarvan wel gaan stemmen en hun mandaat gewoon afgeven aan een politicus.

Een ander deel Nederlanders, waaronder productieven en belastingbetalers, die hebben de pest in dat er weer zoveel geld van hen wordt afgedwongen en dat dan in een bodemloze put verdwijnt.

In ieder geval zitten we in een overgangsmoment, en in de EU en met de euro zullen zeer binnenkort weer opnieuw schokkende gebeurtenissen komen..

We leven in “interessante” tijden!!

8 REACTIES

 1. Zomaar tussendoor.

  Ik was even aan het ‘skypen’ met mijn Griekse kennis Pecunios Hilarios. Hij liet mij via zijn computer zijn schitterende huis op Kreta zien, en vervolgens toonde hij mij een catalogus van de nieuwe Mercedessen.

  “Ik wilde je even heel erg bedanken voor die Mercedes die we gaan kopen. Ook namens mijn vrouw Luia en mijn kinderen Naxarbeidos en Bedligos.”

  “Hoezo bedanken? Wat bedoel je?” vroeg ik

  Pecunios vertelde: “In ons heerlijke Griekenland wonen negen miljoen Grieken. Ons lieve Europa leent ons 110 miljard. Dat is dus 12.000 euro per Griek. Dus ons gezin krijgt zo’n 48.000 euro! Van jullie! Dank jullie wel.
  En dan te bedenken dat ik, op mijn 53ste, gepensioneerd ambtenaar ben.”

  Omdat ik niets terug zei en hij misschien mijn verbaasde gezicht zag, zei hij: “Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik er niets van snap.”

  “Wat snap je niet?” vroeg ik. “Nou, een maand geleden zag ik via internet op de Nederlandse televisie twintig staatscommissies en een minister en een ministerpresident die zeiden dat Nederland absoluut 26 miljard moest bezuinigen. Dat was om de staatsschuld terug te dringen.
  Er werd zelfs gezegd dat alle ontwikkelingshulp gestaakt moest worden.
  Jullie betalen ongeveer vijf miljard aan ontwikkelingshulp. En nu betalen jullie ons ook zo’n vijf miljard. Hi hi hi.”

  Pecunios begon onbedaarlijk te lachen. “En wij dachten nog dat we niks zouden krijgen, want jullie hebben IJsland ook al twee miljard gegeven.” Hij keek weer eens recht in zijn scherm en vroeg: “Wat is er, waarom word je zo rood?”

  “Niks,” zei ik, “ik ben alleen blij dat jullie je moeten houden aan het IMF.”
  Hij begon weer te lachen. “Het IMF… ach ja, ik zag jullie Kamerdebat. Zijn jullie vergeten dat jullie vorig jaar ook al tien miljard aan het IMF hebben gegeven? Dat geld krijgen wij nu ook.”

  “Luister eens, Pecunios. Ik zou mijn mond maar houden, want anders gaan wij terug naar de gulden!”

  “Ja,” zei Pecunios, “dat zou verreweg het beste zijn voor jullie, maar ja dat doen jullie niet..
  Zeg, welke Mercedes vind jij het mooist?”

  Troy Ounce [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Zomaar [1]:

  Leuke grap, maar de Grieken zien zelf niets terug van dat geld. Dat gaat linea-recta naar de interationale banken die de leningen aan de Grieken hebben vertstrekt (en tergelijkertijd weddenschappen afsloten dat de Grieken deze leningen nooit zouden kunnen terugbetalen).

  Winsten worden geprivatiseerd; schulden gesocialiseerd.

  Pteranodon [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Troy Ounce [2]:
  Leningen terugkrijgen is iets anders dan een product met winst verkopen. Banken hebben juist een geweldig risico gelopen en zonder hen was er allang een staatsbankroet geweest. Achteraf kun je misschien wel zeggen van ja die banken weten wel zeker dat ze het terugkrijgen maar er is toch nog enige discussie aan vooraf gegaan voor die tweede leningen werden verstrekt.

  Griekenland is nog steeds niet van zijn schulden af maar deze bailout was alleen om een imminent staatsbankroet te voorkomen. Dit krijgt dus nog wel een staartje.

  Wat me verder ook nog opvalt is dat het falen van Papandreou’s bewind niet door iedereen wordt beschouwd als een hoop dat er een rechts regime voor in de plaats komt. Er is daar ook nog een groep (met een hele grote bek) die ervan overtuigd is dat hoe linkser, hoe beter de sociaal-economische problemen kunnen worden aangepakt, en dat Papandreou heeft gefaald omdat hij niet links genoeg was. Ongelooflijk maar waar. Dat is echt het worst-case scenario en ik hoop dat ze wijs zijn in Griekenland en dat ze inzien dat dit rampengebeuren sterk is beïnvloed door het socialisme of etatisme.

  Het socialiseren van schulden is links, by the way.

 4. Ik moet weer naar een verjaardag, en dat is ook goed K. U. T.
  Wie is er nou zo gek om zoiets te vieren, zit je in een overvolle kamer omdat het alweer rot weer is, en komen al die verveelde gezichten van die mensen die er natuurlijk ook al geen zin in hebben!
  En dan die gastvrouw die zich het vuur uit de sloffen loopt om het iedereen tegen beter weten in naar de zin te maken.
  BBBAAAAHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ik ga nooit meer naar een verjaardags feest omdat ze vervelend zijn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  VERVELEND ZIJN!

 5. Dat men Griekenland ging financieren had ik nooit aan getwijfeld. Redenen is dat de banken, pensioen instellingen en de staat anders geld zouden verliezen. De politici denken maar aan een ding, dat is het redden van deze instellingen om verzekerd zijn van hun job. En je denkt toch niet dat politici aan de burgers denken, in tegendeel politici vinden het niet erg om de burgers te belasten want dat is niet zo erg. Dat zijn een groot aantal mensen die dan betalen, en als je dat verlies gaat verdelen over dit aantal dan is het per persoon maar een laag bedrag. ( in de ogen van politici dan, die met meer dan één ton per jaar naar huis gaan en onkostenvergoeding ontvangen

 6. Het Troika plan wordt niet aanvaardt door de Rating Agencies en wordt gezien als een default.

  Het Troika plan wordt ook niet aanvaardt door de Grieken zelf: als je het in je hoofd haalt om hier goedkoop boodschappen te doen (eiland opkopen of de Acropolis of iets dergelijks), kan je een bom verwachten onder je investering. Letterlijk.

  http://www.real-democracy.gr/nl/teamvotes/2011-07-03-waarschuwing-aan-troika-banken-en-beleggers

  Iedereen die denkt dat het Griekenland verhaal afgelopen is moet weer nadenken.

Comments are closed.