De befaamde investeringsgoeroe Jim Rogers zei in een interview met The Economic Times in India dat de VS allang naar een lagere kredietstatus had gemoeten. ‘What are they waiting for ? America already should be downgraded’ zei hij in een exclusief vraaggesprek over de VS zijn AAA kredietstatus en de plannen van de drie creditratingagencies.

‘De kredietbeoordelaars zitten al 10 tot 15 jaar fout’, zegt Rogers. ‘Amerika is bankroet. Waar hebben we het over ? ‘  In het interview zegt hij verder dat een flinke marktcorrectie absoluut op zijn plaats is maar dat dit helaas wordt gedempt door het onbeperkt drukken van dollars.  Met de komende presidentsverkiezingen in zicht (2012) zal het scheppen van geld out of thin air nog wel een tijdje doorgaan, verzucht hij.

Jim Rogers steekt zijn geld liever in Azië dan in het bankroete Westen. Hij geeft toe dat er in de Chinese onroerend markt veel luchtbellen zitten maar ziet dit anders dan de Amerikaanse situatie. Het grootste probleem voor China vindt hij niet een burgeroorlog, epidemieën, depressies of opstanden. Daar kan je van herstellen. De grootste dreiging is volgens hem het komende gebrek aan water. Naar zijn zeggen investeren de Chinezen enorme kapitalen om dit probleem op te lossen. Op zijn beurt ziet Rogers schoon water als een belangrijke investeringskans in de toekomst.

In 1999 ondernam Jim Rogers met zijn vrouw een reis van 1.101 dagen door 116 landen met een speciaal geprepareerde Mercedes sportwagen. Na afloop schreef hij de bestseller Adventure Capitalist. Hierin noteerde hij zijn ervaringen met alle overheden, bureaucraten, NGO druktemakers en VS buitenlandse-zaken-bobo’s die zij op ieder van de zes continenten tegenkwamen. Quote: ‘Je komt van een land meer te weten via een hoerenmadam of zwarte verkoper dan via een ontmoeting met de minister van buitenlandse zaken.’

 

3 REACTIES

 1. l.s.

  alle aardse wereldrijken zijn al duizenden jaren failliet gegaan

  what the heck – homo lupus est

  isn t it ?

  maar als ik zomer s achter in mijn volkstuintje zit
  de voeten in een teiltje water en op mijn knar
  een wit geknoopte zakdoek en mijn knietjes gevleid met
  een kistje kersen ipv een laptop (wat een eng woord)

  dan kunnen alle piskijkertjes de berish krijgen nou ja
  of de rambam

  tante toos tondeldoos

 2. Rogers vergeet echter dat de geldpers in China ook overuren draait …

  Inmiddels is de staatschuld daar ook rond de 100% BNP. Niemand weer precies hoe hoog, daar private banken daar direct onder controle staan van de staat. Private schuld is daar nog mee dan bij ons publieke schuld. Ook is de rentestand daar kunstmatig hoog gedicteerd voor spaarders om zo de private spaarquote omhoog te houden.

  Voeg toe een kunstmatig lage wisselkoers en een inflatie van structureel 5 a 10% per jaar en ik zou daar toch niet van ene monetair voorbeeld willen spreken.

Comments are closed.