Onder veel invloedrijke en succesvolle entrepreneurs is het libertarisme actief aanwezig. In deze serie zetten wij een aantal van hen in de schijnwerpers. Dit keer Andy Beal, miljardair, bankier, pokerspeler en Nascar racer. Begonnen met het opknappen van afgeschreven gebouwen sloeg hij op verschillende markten zijn slag, richtte banken op en startte zelfs een ruimtevaartbedrijf.

De 58 jarige Andy Beal is een schoolverlater-zonder-diploma die ruikt waar de kansen liggen en die optimaal benut. Na de bouwsector – Donald Trump is een persoonlijke vriend van hem – richtte hij drie banken op. Maar in de periode 2004 – 2007 stopte hij met lenen en uitlenen. Terwijl de kredietmarkten oververhit raakten, beperkte Beal zijn bankactiviteiten omdat hij dacht dat de markt zou ontsporen. Hij halveerde zijn personeelsbestand en verbaasde vriend en vijand met zijn gedrag.

Na de fall-out in 2009 kocht hij – zonder overheidssteun – massaal slechte leningen op. Voor meer dan 800 miljoen dollar stak hij in de uitverkoop waarbij hij bijvoorbeeld 5 miljoen betaalde voor leningen ter waarde van 15 miljoen. In de periode waarin Citigroup en Morgan Stanley belastinggeld verzwolgen, zette Beal 5 miljard dollar aan het werk en verdrievoudigde hij het kapitaal van Beal Bank naar 7 miljard.

Andy Beal vindt dat de overheid medeverantwoordelijk is voor de kredietcrisis en dat het waanzin is dat falende banken uitgekocht worden. Maar ook dat deze periode de kans van zijn leven was. ‘We worden een 30 miljard dollar bank zonder enige hulp van de overheid.’  Feit daarbij is dat Beal 100% eigenaar is van zijn bank en dus niet met andermans geld gokt.

Hij groeide op in Lansing, Michigan en trok naar Texas waar hij een appartementencomplex kocht. Richtte in 1988 Beal Bank op die slecht renderende onroerend goedleningen van falende banken opkocht. In 2000 riep American Banker Beal Bank uit tot meest winstgevende bank in de VS.

In 2001 liep Andy Beal het Las Vegas Bellagio in en daagde ’s werelds beste pokerspelers uit voor een wedstrijd om 2 miljoen dollar – de hoogste inzet destijds. Hij hield zich goed staande en verzamelde 11 miljoen dollar op één dag. ’n gokje met outerspace deed hij in 1997 via zijn bedrijf Beal Aerospace. Een ruimtevaartonderneming die de grootste raketmotor sinds de Apollomissies bouwde. Nadat hij 200 miljoen geinvesteerd had in vier jaar trok hij de stekker er uit omdat het onmogelijk was om te concurreren met de subsidiestroom die NASA kreeg.

Over de overheid is hij kort: ‘I hate big government. I don’t like the government-issued paper currency rules or the laws that require its use.’ Andy Beal steunt politici die zweren de overheid te kortwieken. Voor de Amerikaanse economie voorziet hij een langdurige depressie.

Door zijn aandacht voor details, groot wiskundig inzicht, kostenbesef en actief ondernemersschap slaagt hij waar anderen falen. Andy Beal maakt het beste van het slechtste in situaties die mede door de overheid geschapen zijn.

 

6 REACTIES

  1. Is niks van zijn imperium beursgenoteerd, zodat we erin kunnen participeren?

  2. Interresant: Je kunt de ondernemers kennelijk indelen in twee klasses:
    – Zij die geld willen verdienen in “samenwerking” met de overheid
    – Zij die geld verdienen door tegen het systeem te wedden.

    De tweede categorie lijkt de laatste tijd beter te presteren.

Comments are closed.