De OV is een voortdurende doorn in het oog van reizigers en de NS zelf. Maar hoe het ook gaat, hij zal en moest er komen. Nu is hij er en verschaft al zeker enkele maanden gratis vervoer aan mensen die net genoeg verstand hebben om een USB apparaat aan te sluiten en op een willekeurige site wat software te downloaden.
Ik ga u de details niet geven, Google en gij zult vinden.
Maar om dit te voorkomen, mag u ook weer even 50.000.000 euro neertellen. per kop van de bevolking is dat niet veel, maar het is wel typerend om een uitspraak van Milton Friedman zo letterlijk in werking te zien. ” People are careless in the spending of others peoples money” of ” you are not going to be anything like as carefull, in spending somebody else his money”.
[HTML1]
De reden dat ik dit zeg is dat de overheid en semi-overheid weer druk bezig zijn andermans geld uit te geven aan een ander, in dit geval de ” maatschappij” of in het algemeen de reizigers met het openbaar vervoer. De Ov is een gefaald overheids project dat zogenaamd mensen moest helpen en gemak zou bieden, terwijl het er eerder op lijkt een greep naar monopoly te zijn via de Wet personenvervoer 2000, daarover later in dit artikel meer. De Veiligheid is een van de problemen want mensen kunnen het apparaat net zo makkelijk kraken als de smartcard van hun satellieten enkele jaren terug, met de zelfde apparatuur die men toen gebruikte om gratis canal+ te kijken.
om dit euveltje te verhelpen wordt er weer eens een uitbesteding gedaan, van maar liefst 50.000.000 euro…. Leest u dat goed… 50.000.000 euro, voor een software probleem.Het zou een project worden van ongeveer 2 tot 3 jaar. Net zoals de Betuwelijn en de noord-zuid lijn zien we hier dus wederom een (semi-)overheidsproject . De uitwerking van dit project is het zelfde als alle projecten die het principe, andermans geld voor andermans belangen handhaafd.
 Een van de hackers zal ze haarfijn uit kunnen leggen hoe het beveiligd kan worden, gezien dit de mensen zijn die ze in de eerste instantie hebben weten te kraken, voor een miljoen is dit probleem zo geholpen zou je zeggen.
Dus, laten we eens rekenen, en zien hoeveel geld er verspild wordt.
Een gemiddeld werkjaar bedraagt 220 werkdagen van 8 uur. Een gemiddelde IT’er zal misschien 50 euro vragen per uur. In dienst van de overheid het dit zeker kosten of nog minder, gezien zijn loon weer voor de helfd of meer terug de staatskas in gaat. Dus als 1 persoon 220 dagen werkt met werkdagen van 8 uur en 50 euro per uur kost dan kost hij per jaar 88.000 euro. Laten we het pessimistisch bekijken en het project duurt 3 jaar. Dan kost die ene persoon 264.000 euro over de loop van 3 jaar.
Natuurlijk kan je het niet met 1 persoon doen, maar 50 miljoen? Dat zou betekenen dat gedurende 3 jaar meer dan 189 mensen fulltime werken aan fix voor een hack! Wat ongelofelijk onrealistische bedragen zijn gezien de personen enkel een beetje in de software aan hoeven te pakken, of een beveiliging bestaande uit enkel en alleen code.
Een hack welke ik zelf persoonlijk binnen een half jaar en 2-4 miljoen helemaal vervangen heb als ik zou willen. Zet de tegoeden van de kaart in een centrale database en hang de lezers aan een dongel,simkaart of welk medium dan ook voor een verbinding met de centrale database. De kaart bevat enkel een nummer, of nog beter de stadspas of dig-id krijgt een kaart met enkel je nummer. Deze kan je tegoeden uitlezen vanaf die database.
Maak er een ponskaart van met chip en je hebt de beste beveiliging die er is, fysieke beveiliging. De Chip en gegraveerde punten vormen een sleutel welke toegang verschaft tot de lezer, welke op zijn beurt versleutelde data gebruikt om tegoeden af te schrijven of bij te schrijven.
En zo zijn er nog honderden verschillende manieren om een systeem kraak vrij te maken, of in ieder geval gecompliceerder te maken zodat de huis tuin en keuken hacker dit nooit kan kraken.
Welke imbeciel ooit bedacht heeft dat de tegoeden op de kaarten zelf moeten worden gezet is mij een raadsel. Manipulatie van passen, airmiles, smartcards is al jaren een issue en mensen weten dat er nooit bedragen, tegoeden, data die toegang verschaft, op de kaarten zelf moet komen te staan.
[HTML2]
Het leven kan soms toch zo simpel zijn nietwaar?
Maar ambtenaren hebben blijkbaar geen flauw idee waar ze mee bezig zijn. Je hoeft immers ook geen verstand van zaken, of verstand in het algemeen te hebben om verkozen te worden. De enigste vereiste is genoeg slijmen om bij mensen in de smaak te vallen en ” your in”
Maar ik draaf door.
Maar waarom lijkt de OV dan de weg naar een monopolie gecreëerd door de staat?
Een ordinair monopolie op het vaststellen van prijzen en het inkrimpen van de markt. Jawel u hoort het goed, het is gewoon een economisch plan welke de markt beperkt en speciale groepen bevoorrecht over de anderen.
Leest u DIT even door.
Wanneer u dit gelezen heeft zal u zien dat de overheid hiermee tarieven gaat vaststellen d.m.v. Consessieverleners welke onderdeel is van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.
” De concessieverlener verdeelt het grondgebied en/of de bestaande lijnen in in zogenaamde consessiegebieden die als hapklare pakketten worden aanbesteed. Voor zo’n concessiegebied kiest de concessieverlener voor een periode van maximaal acht jaar (bij concessies met rail maximaal 15 jaar) de vervoerder die de beste kwaliteit, de laagste prijs of een combinatie van beide biedt. De tendens is dat steeds meer OV-autoriteiten de beoordeling voor een groter deel afhankelijk laten zijn van de geboden kwaliteit.”
En even later.
“Met de ‘laagste prijs’ wordt eigenlijk de vervoerder bedoeld die de minste exploitatiesubsidie nodig heeft (of denkt te hebben) om het vervoer te kunnen uitvoeren. Met de ‘beste kwaliteit’ bedoelen de meeste concessieverleners de vervoerder die de meeste dienstregelinguren (DRU’s) levert. Sommige concessieverleners stellen echter geen tot weinig eisen waar deze DRU’s dienen te worden ingezet, zodat een vervoerder extra DRU’s mag inzetten op succesvolle spitslijnen en minder DRU’s op het platteland.”
De potentieel lezers van Atlas shrugged hoeven het boek niet meer te kopen, het is al werkelijkheid.
[HTML3]
En dat nog met spoorwegen ook.
En zo wordt de volledige infrastructuur genationaliseerd en gesocialiseerd. Een werking van de vrije markt wordt volledig weg genomen en vervangen door een gereguleerd systeem. Het zijn niet meer de consument en de aanbieder van het product ” vervoer” die bepalen wat ze willen geven en wat ze nodig hebben. in plaats daarvan is het een overheid die speciale groepen het voorrecht geeft deze dienst te mogen leveren voor een prijs waarvan ze eerst door de overheid zijn goed bevonden voor de rest van de bevolking. De verplichting van de acceptatie van dit gedrocht van een kaart is al een eerste aanwijzing geweest.
En zoals we zien hebben ze een enorm sterk vermogen om prijsverhoudingen in de kunnen schatten, vindt u ook niet?
( dat was sarcasme voor de onoplettende onder ons)
Ik vraag me af wat er met mensen gebeurd die deze dienst ook aan kunnen bieden, tegen een nog lagere prijs om te concurreren. Zeer waarschijnlijk mogen deze de dienst niet aan gaan bieden, en volgen straffen als ze het toch doen. Fysiek geweld volgt wanneer men de sancties niet geaccepteerd.
[HTML5]
Conclusie:
De OV is een schreeuwend duur kapot Trabantje voor de prijs van een Ferrari onder de de IT mogelijkheden welke betaling voor openbaar vervoer mogelijk maken. Het is tevens ook een monopoliserend middel welke de staat volledige macht geeft over de bepaling van prijzen en aanbieders in de markt van openbaar vervoer.
Ik stel voor dat het idee wat ik voor stelde als oplossing door individuele partijen zelf beheerd wordt, en dat zij de eigen tarieven mogen bepalen, zodat de consument op basis van kwaliteit, conform en prijs zelf mag bepalen met welk vervoersmiddel of maatschappij hij of zij wil reizen. De concurrerende partijen zorgen zelf voor een prijsverlaging welke altijd tot stand komen in een markt met veel toetreders die concurreren met elkaar.
Of blijven we liever wachten tot de heren ambtenaren en politici zonder enige kennis what so ever van logica, vervoer of IT weer met een grandioos socialistisch project op de proppen komen wat gedoemd is om te falen?
Het mooie aan de vrijheid is, wanneer iemand zijn betalingsmogelijkheid niet goed beveiligd, hebben ze er zichzelf mee. Wanneer de overheid hier voor zorgt, mag iedereen bloeden. Behalve de personen die het ingesteld hebben. zij gaven enkel andermans geld uit, aan anderen.
[HTML4]
Hoe bestaat het dat er nu nog veel mensen zijn die menen dat de spoorwegen “geprivatiseerd” ZIJN! ?
Liberty 5-3000 [2] reageerde op deze reactie.
@Hub Jongen [1]:
exact.
Communisme:
Alle eigendommen in handen van de staat.
Verlies en winst zijn beiden voor de staat.
Fascisme/ Corporatisme:
Veel eigendommen in handen van de staat, maar onder “privaat”-bestuur. De resterende eigendommen worden door de staat gereguleerd.
Verliezen worden door belastingen teniet gedaan.
Winsten verdwijnen in privézakken van staat en staatsgelieerden.
Anarchokapitalisme:
Eigendom in privéhanden.
Verlies en winst zijn beiden voor prive.
2012, dan is de NS compleet geprivatiseerd, nu zitten ze nog in de verzelfstandigde fase. ProRail daarentegen is een voorbeeld van een bedrijf dat de winsten verspreidt onder de aandeelhouders en de verliezen verhaalt op de staat.
Liberty 5-3000 [4] reageerde op deze reactie.
@Slappe Zuigvis [3]:
De staat is 100% aandeelhouder. Wat is hier privé aan?
Vroeger toen ik nog heel klein was gingen we altijd naar de treinen kijken op het station. Ik was er helemaal wild enthousiast van. Ik zie ook nogal met lede ogen aan dat het zo’n geld slorpend iets is, en hoe ze dat aanpakken, ze komen bij de overheid dan toch aan een stukje roots en nostalgie. Ik zou mede voor privatisering zijn omdat je dan nóg meer types en kleuren treinen langs ziet komen, en erin kunt rijden. Ik vind het ook fascinerend om te zien hoe je al die verschillende locomotieven hebt in het goederenvervoer, dat is echt een nieuw beeld op de grotere stations de laatste tijd, met bedrijfslogo’s, en je hoort er nooit een probleem over. In Amersfoort vind ik die blauwe trein ook leuk die via Barneveld naar Ede gaat, die is een genot om in te rijden (heb ‘m 1 x moeten gebruiken omdat ik vanuit Nijmegen (Stalingrad aan de Waal) kwam. Deze treinen zijn ook op maat voor rolstoelers, op perronhoogte, en er is een trendy gedeelte voor jongeren en dat kunnen ze aanbieden voor een zacht prijsje. Het is een andere maatschappij dan de NS ik ben even de naam kwijt maar het wekt een ongelooflijk vertrouwen in het private openbaar vervoer.
Comments are closed.