Eindelijk is het dan zover, na een jaar van aftellen is de tijd weer aangebroken van de vakantie! De welverdiende, en verplicht gestelde minimaal 2 weken durende ontspanning.

Gezien wij dit jaar met de familie 2 weken gaan vertoevenop Gran Canaria, en ik verplicht een geldig slaven bewijs nodig heb, moest ik daarvoor eerst nog wat actie ondernemen.

Voorbereiding

Mijn slavenbewijsje was al bijna een jaar “verlopen”, dus maar eens even kijken wat de nieuwe regeltjes zijn om het verplichte bewijs in handen te krijgen. Volgens de website van de gemeente zijn de volgende benodigheden noodzakelijk:

 • Een goed gelijkende kleurenpasfoto die voldoet aan de criteria;
 • Alle Nederlandse of buitenlandse reisdocumenten die op uw naam staan of waarin u staat bijgeschreven; u dient deze aan de ambtenaar te laten zien, ongeacht de geldigheidsduur.

De foto

Om het eerste punt direct te tackelen op weg gegaan naar de fotograaf. Niet handig natuurlijk om dat op zaterdag te doen, maar de andere dagen dat ik daar terecht kan ben ik aan het werk. Na een kleine 10 minuten wachten werd ik geholpen. Gelukkig kende de fotograaf alle criteria van buiten. De fotokwaliteit, de achteregrond, weergave van het gezicht, de houding, de uitdrukking op het gezicht, de belichting, de positionering en de uitzonderingsbepalingen. Dus ik denk, ik ga het ook gewoon eens vragen waar dit vandaan komt. Mijn sterke vermoeden werd daarmee bevestigd. Deze criteria toegepast op een pasfoto resulteren in een plaatje waarmee uw gezicht vanuit elke hoek herkend kan worden door FRS. Jammer maar helaas, ik kan vanaf nu ook niet meer onherkend langs een camera rijden of lopen. Goed niet teveel over nadenken, ik wil immers graag op vakantie kunnen, en daarvoor heb ik deze foto’s nodig. Dus even recht zitten, niet lachen, hoofd recht, flits flats en na een minuutje waren de plaatjes klaar.

Dus ik dacht, mooi, heb mijn foto’s, mijn oude slavenbewijs, ik ben er klaar voor.

De eerste poging

Gezien vrijedagen mij spaarzaam zijn wilde ik op een avond gaan om de aanvraag te gaan doen. Ons slaven bureau is alleen op maandag later geopend dan 17:00 uur (maar liefst tot 19:00 uur). Helaas is een afspraak inplannen na 17:00 niet mogelijk, dus dan maar op de bonnefooi.

Speciaal ietsjes vroeger vertrokken van het werk, auto gepakt, in de parkeergarage gezet onder het slavencentrum en naar binnen gelopen om 18:00. Dus ruim optijd zou je denken. Na het doolopen van het vragenpad van het vage nummertjes systeem touchscreen om te selecteren waarvoor ik kom. Nummertje A157, prima zal wel druk geweest zijn. Loop ik de schuifdeur door, keek eens rond en schrok van de gigantische mensen massa. Na een blik te hebben geworpen op het voortgangsscherm, zag ik dat het huidig nummer in de A categorie nummertje 53 was. PARDON!?!?

Dus enigsinds geïrriteerd al hoofdschuddend terug naar de auto gelopen. Of ik even 1 euro wilde betalen voor 12 minuten parkeren. Nou ja ik wilde zsm. naar huis dus eurotje erin, en wegwezen.

Poging twee

De week erna een vrijedag geplanned om een nieuwe poging te gaan wagen. Deze keer was het  afspraak inplan systeem kapot, en moest ik dus maar weer hopen dat het niet al te druk was. Prima, ga ik lekker vroeg dan ben ik zo aan de beurt, dacht ik. Nou ja vroeg, ze zijn pas vanaf 10:00 open.

Dus op mijn vrijedag vroeg opgestaan, en stipt om 9:50 daar. Een hoop mensen, maar niemand achter de balies. Echt STIPT om 10:00 komen de eerste ambtenaren tevoorschijn, en worden de eerste mensen geholpen.

Na een halfuur wachten was ik dan toch eindelijk aan de beurt. Een toch wel vriendelijke dame hielp mij, nam mijn verlopen slavenbewijsje aan, een foto, en toen kwam het. “Meneer, volgens ons systeem heeft u ook nog een ID-kaart welke ik 2004 is verlopen”.. Mijn reactie was zo van “uuuuuhhhhh? is dat zo?” Haar reactie daarop “Ja, en die heb ik nodig anders kan ik niets voor u doen..”

Nou mijn gezicht vertrok, maar ik probeerde mezelf maar te beheersen, misschien dat het dan allemaal wat soepeler gaat. Dus ik vraag haar netjes naar een oplossing, en ik had de keuze uit zoeken, of aangifte doen. Dus ik reageerde correct en vroeg of ik dan straks weer zolang moest wachten. “Nou ja eigenlijk wel, maar hier heb je een briefje (post-it met stempel) en dan kun je gewoon bij me aan de balie komen staan dan help ik je tussendoor even.”

Nou, dat had ik toch weer ‘verdiend’. Dus terug naar huis, wel eerst even 2 euro betalen voor de garage.

Thuis aangekomen zitten zoeken in oude dozen waar die mogelijk nog kon liggen, me oma opgebeld, maar helaas nergens te bekennen. Dus dan maar aangifte doen…

Gelukkig was de aangifte zo gedaan, en sprak ik nog 3 andere mensen welke voor exact dezelfde reden daar waren. Na een klein half uurtje, gewapend met de aangifte weer naar buiten. Inmiddels was het al 1 uur, en had ik nog geen aanvraag gedaan. Maar goed, nu dus gewapend MET aangifte, pasfoto en oud slavenbewijs terug naar het slavenhuis.

Drie keer is scheepsrecht

Wederom auto in de parkeergarage, en met de magische post-it aan de balie gaan staan. Na 5 minuutjes werd ik vriendelijk geholpen, ik trachte nog onder de vingerafdrukken uit te komen, maar helaas. “Deze worden in de chip van uw paspoort geschreven meneer”. Met de kans op vakantie verbod in het achterhoofd toch meegewerkt. “Dat is dan €74,10 ..”. Ik dacht dat op de website toch duidelijk €52,10 vermeld stond. “Dat zijn administratie kosten meneer voor het verlies van uw identiteitskaart..”….

Een week later kon ik dan eindelijk mijn slavenbewijs ophalen, wel weer even parkeerkosten betalen, maar na een kleine 20 minuten had ik dan toch eindelijk een nieuw geldig slavenbewijs!

Totaal kosten:

 • 1 vrije dag
 • 7 uur persoonlijke tijd
 • € 79,10 (incl parkeerkosten)
 • Een hoop frustratie

Prettige vakantie!

10 REACTIES

 1. Vergeet niet de kosten van de (verplicht recente) pasfoto’s. Wat een geluk dat die ineens goedgekeurd worden.
  Wat een prachtig systeem toch weer; het slavenbureau beschikt nu over meer informatie over jou en daarvoor hoef je alleen maar een euro of 80 neer te leggen en een dag inkomsten mis te lopen. Vermoedelijk aan de balie geholpen door een uitzendkracht die voor de vakantieperiode is ingehuurd, want bij een echte ambtenaar, die waarde hecht aan burgers pesten regels hanteren had je zo’n post-it niet gekregen en had je weer achter in de rij kunnen aansluiten.

  Armin [8] reageerde op deze reactie.

 2. Van de kosten is het deel “frustratie” nog het ergste!!!

  Je verhaal is een duidelijk voorbeeld hoe de slaven door de meesters worden behandeld. (Los van de individuele vriendelijkheid van sommige bedienden)

  Het erge is dat dit soort behandelingen toeneemt. Logisch, de politici maken steeds meer wetten. En nu ze moeten bezuinigen, moeten minder ambtenaren (??) meer werk verzetten!

  De enige goede en morele oplossing is: Meer Libertarisme!!

  Ik hoop dat ondanks de doorstane frustratie de vakantie heel goed en ontspannen wordt. Zo goed dat je er minstens een jaar weer tegen kunt!!!

 3. Ja tell me about it, ik heb doelbewust in september 2008 min paspoort vernieuwd ook al was die maar 2 jaar oud: dikke lul dat ik een vingerafdruk af zou geven.
  Ik ben overigens benieuwd hoe blind die miepjes zijn. Volgens mij kun je zomaar een valse vingerafdruk geven. Die wordt toch nooit gecontroleerd in parallel met je paspoort.

 4. @Nico de Geit [4]: Het afgeven van vingerafdrukken is dus echt. Heb je geen DNA af hoeven geven?
  Of hebben ze je DNA al via het hielprikje dat ze nemen van pas geboren baby’s?

  Het zou me niks verbazen als dat tegenwoordig achterover wordt gedrukt! Een ouder verkeert dan denk ik vast in een dusdanige roes dat die daar geen enkele vraag bij stelt.

 5. Dit gebeurt je helaas makkelijker dan dat je de grote Postcodekanjer wint.

  Prettige vakantie!

 6. @T1001 [1]: Vergeet niet de kosten van de (verplicht recente) pasfoto’s

  Goed punt.

  Niet dat alle bureaucratie in de VS beter/minder is, maar bij mij gingen de ogen open toen ik mijn rijbewijs moest halen na imigratie in de VS. Het kan dus ook heel anders.

  In Nederland:
  – theorie examen kost iets van 50+ euro
  – praktijk examen kost 200 a 300 euro
  – zélf foto’s moeten maken in een formaat enkel gebruikt door de staat
  – de staat scant deze in en gooit het origineel weg.
  – kosten rond de 50 euro
  – een week later mag je het zélf komen ophalen

  In de VS:
  – theorieexamen 20 dollar zonder afspraak. Examen afgenomen door computer (net als in NL). Bij zakken eventueel na 4 uur meteen herkansing.
  – praktijkexamen gratis zodat men geen verborgen belang heeft bij zakken. Je mag zelf je examenlocatie uitzoeken (elke staat heeft een heleboel locaties).
  – men maakt ter plekke foto’s na slagen met een digitale camera
  – kosten 25 dollar
  – je krijgt meteen een kartonnen geprinte versie mee, en gratis ligt een week later het origineel in de brievenbus.

  Als je dan beseft dat een rijbewijs ook een ID bewijs is in de VS, geeft dat wel te denken aan de bureaucratie in Nederland.
  Merk verder op dat de Amerikaanse RDW op staatsniveau werkt, en dus van haar budget ook enkel afhankelijk is van die 45 dollar.

  Enige hilarische is dat omdat een rijbewijs een ID bewijs is, je bewijs van inwonerschap moet overleggen. Huurcontract is niet geldig, maar water-aansluiting (nog nuts in de VS) wel, maar dan moet je een 2e document hebben. Autoverzekering was het enige document dat ik als immigrant uit de lange lijst kon regelen. Maar ja daar moest ik weer een rijbewijs voor hebben. maar goed, zulks is de prijs van het niet hebben van een GBA en dus een prijs die ik graag betaal…

 7. Beste Doompie. U schrijft: “…kon ik eindelijk mijn slavenbewijs ophalen…”

  Kijkt u eens achterin dat documentje, op de binnenzijde van de achterkaft:
  “Dit paspoort is eigendom van de staat der Nederlanden”.

  Al die moeite, al die kosten, en u bent slechts de houder van het slavenbewijs. Eigenlijk vreemd, dat de upgrade toch door de houder betaald moet worden en niet door de slavendrijver zelf, die het u opdringt.

 8. Wat goed van de ambtenaar, stel je voor dat je geen paspoort nodig zou hebben, wat dan? Je kunt dan het land niet uit.

  En een foto voor FRS, er fijn. Ze kunnen je dan over herkennen en weten ze precies waar je ben. Dit geeft aan dat de overheid erg geïnteresseerd in ons persoon is,je zou je bijna afgaan vragen waarom, maar gelukkig hoeven wij niet te denken, dat doen zij voor je.

  De vingerafdrukken zijn natuurlijk ook verplicht, deze hebben we ook overal ter wereld nodig. Met je paspoort heb je ze altojd bij je.

  We are Anonymous, we are legion, we don’t forgive, we don’t forget, expect us!

Comments are closed.