Het ongeluk van het stadion FC Twente wordt door maar liefst vier commissies onderzocht. Natuurlijk, van elk ongeluk kun je leren en herhaling trachten te voorkomen. Maar vier commissies? Naast de betrokken bouwers en medewerkers, want die gaan natuurlijk ook nog eens na wat er fout gegaan is. Zou het kunnen zijn dat zodra er iets gebeurt, allerlei commissies hun bestaansrecht moeten bewijzen? _ Want owee als je geen fouten kunt aantonen, of nog erger, dat een instantie die een commissie levert, niet goed vooraf gecontroleerd zou hebben. En zonder onderzoek, ook geen foutenbewijs  en ook geen kans op uitbreiding van die commissie in de toekomst om de nieuwe procedures vast te stellen en te controleren. Let wel, ik vind elk ongeluk verschrikkelijk en ik vind ook dat mensen aansprakelijk zijn voor hun fouten, maar vier commissies?

9 REACTIES

 1. Heh, maar het mooie is dat die commissies niet nodig zijn. In talloze fotos van er vlak voor en het puin na het instorten is het duidelijk dat de dwars- en kruisverbanden, die knikken en zijwaarts uitbuigen moeten voorkomen, niet aanwezig zijn.
  Het heeft er daarom heel veel van weg dat de zaak in de verkeerde volgorde is opgebouwd. Bij het verder belasten van de constructie is wegens het ontbreken van eergenoemde verbanden een kritische last overschreden: namelijk de zijwaartse kniklast van de ondersteunende constructie. Alle spanten aan de buitenkant zijn dan ook zijwaarts verbogen.

  Liberty 5-3000 [5] reageerde op deze reactie.

 2. Ik gok op communicatieproblemen tussen alle managementlagen van de diverse bouwbedrijven en de eenzame overwerkte leidinggevende monteur die met zijn handen in het haar zat met al die uitzendkrachten..Het dak is er af zal maar zeggen

 3. @Liberty 5-3000 [1]:
  Niet om te lachen…. die zijn er al enorm veel.
  Heel het politie apparaat loop op controles op de controles van de controlerende agenten.

  Of er is gewoo een hooligan van ajax bezig geweest met een ijzerzaagje..

  Dat zal’m zijn

 4. @Liberty 5-3000 [5]:

  Jij hebt duidelijk geen verstand van vakwerkconstructies. Met kruisverbanden en dwarsbalken tussen de spanten (die je in de andere reeds voltooide delen vh stadion wel ziet) hadden de spanten nooit opzij weg kunnen knikken. En als je goed naar de foto’s kijkt, ze zijn allemaal zijwaarts bezweken.
  Men zegt al dat de kraan te klein was om over de opbouw heen te reiken als de dwarsbalken al aan waren gebracht.
  http://www.tctubantia.nl/regio/9073265/De-Grolsch-Veste-voor-en-na.ece
  Op de derde foto zie je gewoon een kraan staan (die meest linkse) waar gewoon een dwarsbalk had moeten zijn.

 5. Ik denk dat de commissies unaniem van oordeel zullen zijn dat vorst en regering een herdenkingsbijeenkomst zullen bijwonen, dat het volk geschokt is op het niveau van toen de verkering van Yolante en Jan dramatisch eindigde met het verdwijnen van alle gastendoekjes en dat als er in de toekomst beter naar Europa geluisterd wordt deze vreselijke gebeurtenissen tot het verleden zullen behoren.

  Of ze moeten Pieter van Vollenhoven de zaak uit laten zoeken, dan heb je kans dat er mankerende kruisverbanden en dwarsliggers in beeld komen.

 6. @pcrs [7]:
  Dat lukt nooit. Iedere commissie moet toch met haar eigen originele conclusie komen.
  De enige goerde oplossing is een nieuwe commissie die de samenwerking tussen 4 commissies bestudeert en richtlijnen maakt voor toekomstige onderzoeken.

Comments are closed.