Afgelopen tien jaar leerde ik stap voor stap dat de wereld anders was als ik dacht deze te zien. Ik bleek door een gekleurde bril te kijken die gecreëerd was door de media. In 2007 kwam door een ontmoeting deze ontdekkingstocht in een stroomversnelling toen ik leerde dat er nog veel meer aan mijn ogen en oren onttrokken was als ik mijzelf maar voor kon stellen. Adam Curry was een van deze eye- openers op Arow Classic Rock in de vroege ochtend uren. Dat was echter maar van korte duur voordat hij van de zender (moest) verdwijnen. Het belangrijkste wat ik van hem leerde was het boek: “Confessions of an Economic Hitman” van John Perkins. 

Wat ik daar las zie ik nu weer gebeuren alleen op een nog grotere schaal en …. we zijn nu zelf in beeld in Europa om financieel uitgekleed te worden. Vanaf het moment dat ik dit boek las zat er een oranje post-it op mijn Apple met de tekst: “Schulden versneld aflossen” (hypotheek) Als je immers schuldenvrij bent kun je totaal andere beslissingen nemen in je leven dan wanneer je nog onderdeel uitmaakt van de ratrace.

Van voeding wist ik inmiddels al zoveel dat ik de noodzaak voelde om te beginnen met “square foot gardening”.
Sinds vorig jaar is dit uitgebreid met een volkstuin waar ik de helpende hand uitsteek en zo stap voor stap de kneepjes kan leren. Geweldig om te doen en een geruststelling dat ik nu goede spullen binnenkrijg zonder al dat gif! En ook een goede investering omdat ik nu behoorlijk wat geld bespaar op de voeding in plaats van werken en vervolgens btw betalen voor producten die niet voldoen aan de kwaliteitseisen die mijn lichaam daaraan stelt!

Omdat ik vond dat meer mensen moesten delen in mijn nieuw verworven kennis begon ik naast de website ook met het programma gezondheid radio in september 2008. In de podcast download top 100 ontdekte ik dit jaar dat het behoorlijk voorziet in een behoefte.

Maar steeds meer kreeg ik de drang dat ik minder afhankelijk wilde worden van het systeem. Zo leerde ik van de Weso houtkachel om mijn stookkosten omlaag te brengen en tevens een mogelijkheid te hebben om eten te koken voor het geval de pleuris uitbreekt in de wereld. Die houtkachel werd via Internet gevonden in Duitsland en heeft de afgelopen winter het huis heerlijk verwarmd.
Met een goede oogst in zicht gaan we binnenkort ook weer ouderwets wekken. We hebben immers in Japan gezien dat stroom voor de diepvries geen enkele garantie is. Alle wekspulletjes zijn al in huis dankzij onder andere de rommelmarkten.

Sinds anderhalf jaar ben ik ook actief in de LETS kring Breda. Ervaring krijgen met de ouderwetse ruilhandel is gewoon leuk om te doen. Hier heb ik ook nog wel een ideetje over. Want als banken bonussen kunnen geven over de windhandel resultaten waarom zouden we dat met LETS niet mogen? Geen belasting heffen over de arbeid maar bijvoorbeeld voor elk gewerkt uur bonuspunten ter beschikking stellen van de locale overheid die daarmee taken kan laten uitvoeren die ze nu niet meer aankunnen vanwege de beperkte budgetten uit Den Haag.

Zo heb ik nog wat plannetjes die ik kenbaar maak in mijn netwerk. Een huisje buiten de bebouwde kom of het randgebied met een windmolentje wat zonnecellen en een Permacultuur tuin en wat kippetjes. Nog minder afhankelijk van big brother. Oh, en voor ik het vergeet, mijn ziektekostenverzekering is natuurlijk de goedkoopste die ik vinden kon! De behandelingen die de westerse geneeskunde in het pakket hebben zitten zijn niet mijn keuze en het liefst zou ik nog meer eigen risico willen dragen. Het risico is immers voor diegene die met hun dure premie ongezond denken te kunnen leven.

Een ding is echter maar al te duidelijk voor mij. Om nog verder te komen moeten we met meer mensen samenwerken. Een van de speerpunten is daarbij bewustwording. Een paar jaar geleden heb ik daartoe al een poging naar ondernomen met een protestlied tegen de Codex Alimentarius; “Here’s to Your Health”.
Nu de sociale media een geweldig tool zijn geworden moet de tweede ronde een stuk beter gaan. Met de River Zydeco Band zijn we inmiddels begonnen het liedje op te nemen getiteld: “Hope Comes In The Dark”.
Doelstelling minimaal 1 miljoen gratis downloads. Ik zoek nog mensen die de video daarbij willen gaan verzorgen. Beelden die aansluiten op de tekst, die kun je al lezen op de website:
www.hope-comes-in-the-dark.com

Ingezonden door Henk Mutsaers

22 REACTIES

 1. Dat boek is ook in het Nederlands vertaald “De bekentenissen van een economische huurmoordenaar”

  Men kan dit boek echter nergens meer kopen!!!!

  Maar laten we gewoon met zijn allen blijven geloven dat het Rusland en China zijn die de boel censureren.

  Mijn medeleven voor deze landen wordt met de dag groter. Chavez,Kadaffi, Poetin, Ahmedinejad doen eigenlijk niks anders dan zichzelf verdedigen tegen deze vernietigende macht die zich “het vrije westen noemt”
  Dagelijks maken onze regeringen ons wijs dat ze voor vrijheid en mensenrechten vechten terwijl zij het juist zijn die op een ongelofelijke manier massamoorden plegen in landen als Irak,Afghanistan,Pakista,Libie etc etc

  EN WIJ FINANCIEREN DAT!!! VIA BELASTINGEN,BANKEN EN PENSIOENEN.

  Eddie Willers [14] reageerde op deze reactie.

 2. Goed artikel. Ik hoop er nog meer in deze trant te lezen op deze site.

  Ruilhandel; wist je dat de overheid het in haar botte harses heeft gehaald om dit te gaan belasten? Of misschien doen ze het al. Logisch natuurlijk, want een arbeidsprestatie behoort belast te worden (..) vertelde een accountant mij.

  Ik denk dat het een goed idee is geldstromen en economische activiteiten buiten het bereik van de grijpgrage vingers van de overheid te houden. Mensen mogen elkaar schenkingen doen. En je mag elkaar helpen met klusjes en zo. Dat alleen al, scheelt de nodige BTW en inkomstenbelasting die opgebracht moeten worden.

  Maar als dit – schenkingen, vriendendiensten, ruilhandel – te omvangrijk wordt, staat big brother toch eigenlijk wel graag klaar om mee te mogen snoepen uit potjes die door en voor anderen is aangelegd. Of beter, dringt de overheid zich op om te bedisselen, uit te zuigen, af te persen, etc. Bij iedere gelegenheid die zich voordoet. Want laten we wel wezen, waar is de burger anders goed voor dan rijkdom te genereren voor de werkelijke machthebbers?

 3. Niet iedereen voelt zich even prettig in de hedendaagse westerse burgermaatschappij. Randy Weaver vertrok samen met zijn vrouw en jonge kinderen naar een bergtop in Idaho, VS. Daar bouwden ze een eenvoudig onderkomen, verbouwden zelf groenten en stuurden hun kinderen niet naar een staatsschool maar gaven hen zelf les.

  Randy en zijn vrouw geloofden dat de huidige elite van machthebbers kwalijke bedoelingen zouden hebben met de burgerbevolking. Zij noemden hen de ‘New World Order’ (NWO) en wilden niets met ze te maken hebben. Randy sprak graag met anderen over politiek en samenzweringstheoriën, en al snel ging het mis. De nachtmerrie van de NWO werd werkelijkheid voor Randy en zijn familie.

  Bekijk de schokkende documentaire over Ruby Ridge:

  http://nicodegeit.wordpress.com/2011/03/27/amerikaanse-overheid-richt-slachtpartij-aan-in-ruby-ridge/

 4. Goed gezegd! Ik ben in 2008 naar Schotland verhuisd om de ratrace zo veel mogelijk te ontlopen, en om meer in contact te kunnen zijn met de “community of all life” dan dat dat in Nederland mogelijk is. Ik ben ook hard bezig zo zelfstandig mogelijk te worden.

  Maarr… ik vroeg me zo ineens af of je ooit iets van Daniel Quinn (Ishmael, The Story of B, My Ishmael, etc.) en/of Derrick Jensen (Endgame Part 1 & 2; What We Leave Behind; etc) gelezen heb. Als het over oogopeners hebt, dan zijn dit de grote twee voor mij geweest.

 5. Jep, dat heb ik ook gehoord. Net zoals dat politie in de US regelmatig (!) invallen doet, met de wapens getrokken, bij health food stores om zgn. te kijken of alles wel volgens de regels gaat. Een vriend van me heeft sinds een paar jaar een paar koeien die hij melkt voor eigen gebruik, net zoals een paar andere mensen die in die buurt wonen. Verkopen van rauwe melk is verboden in die staat, net zoals in Schotland waar ik nu woon (wat belachelijk is omdat het zoveel beter is dan dood gepasteuriseerde melk), maar het IS voor eigen gebruik. Desondanks komt daar ook de politie regelmatig langs om te controleren of alles wel schoon is.

  Dat is de reden die ze geven tenminste: kijken of alles schoon is en of het volgens de regels gebeurt. In werkelijkheid is een groot deel van hun doel mensen af te schrikken van het verbouwen van hun eigen voedsel om zichzelf of alleen de eigen gemeenschap te voeden.

  Monsanto, de corporatie die Roundup produceert en ook Agent Orange maakte voor de Vietman oorlog, en die ook de leider is in GM gewassen, is hard bezig om de wetten aangaande voedsel te laten veranderen door de politici die ze in hun zak hebben. Ze hebben naar verluid zelfs hun eigen huurleger aangeschaft om groeperingen die het niet eens zijn met Monsanto “de mond te snoeren”.

 6. @pcrs [7]:

  “In Amerika is een vrouw door de machthebbers verboden groenten in haar voortuin te telen”.

  Ik mag mijn tuin ook niet verbouwen tot een groentetuin, het moet een siertuin blijven. Ik mag het niet als stalling gebruiken voor een handeltje in wasmachines, motorfietsen, caravans, 2e hands auto’s, enz.

  Het bestemmingsplan zegt: siertuin. Punt. En dat is maar goed ook.

 7. Zelf groente verbouwen spreekt tot de verbeelding, maar zelf hou ik liever voorraad. Voor weinig geld koop je een enorme vracht voedsel.

  Als alles radio-actief is kun je je zelfverbouwde groente niet meer eten, maar je voorraad wel. Ik ga pas groente verbouwen als daar behoefte aan is.

  Ik mag geen groente verbouwen in mijn tuin, in een volkstuintje mag het wel. Maar die wordt natuurlijk meteen leeggeroofd als de voedselprijzen enorm stijgen.

 8. Zolang er nog voedsel te krijgen is in de supermarkten kun je inderdaad inslaan. Ik denk dat de supermarkten alleen niet zo heel erg lang meer zullen voortbestaan. Hoe lang? Moeilijk te zeggen. Het kan morgen instorten, of het kan nog 1, 5, 10 jaar duren. Maar we zijn peak oil voorbij, peak soil ook, en zonder oil en soil is er geen grootschalige landbouw meer mogelijk. Als het hele zootje dan niet instort, dan is de enige kans op voedsel nog als je het in je eigen omgeving hebt staan, of het te verzamelen (incl. vissen en jagen) in het wild. Niet voor niets ben ik maar naar Schotland vertrokken 2.5 jaar geleden.

 9. +Dat met die ziektekostenverzekering doe ik al 3 jaar. Zo goedkoop mogelijke verzekeraar (dit jaar Anderzorg.nl ) met het hoogst eigen risico. Kost mij 66 euro p/m , maar omdat ik onder de 32000 per jaar zit ( voor ons normaal) krijg ik zorgtoeslag van 62 euro p/m. Ben dus verzekerd voor 4 euro p/m. Wat als iedereen dit kan doen of doet, dan hebben de zorgmanagers een groot probleem, vooral wat hun salaris betreft. Wist je trouwens ondanks dat je het hele jaar nooit naar een dokter bent geweest er toch per maand wordt afgedragen door je zorgverzekeraar aan het gezondheid centrum waar je ooit eens bent geweest, je staat er ingeschreven en ze declareren ong 15 euro p/m voor je bij je zorgverzekeraar. Wat is dit, diefstal of wat?

  Nico de Geit [20] reageerde op deze reactie.

 10. @Bart [13]:

  ‘Wist je trouwens ondanks dat je het hele jaar nooit naar een dokter bent geweest er toch per maand wordt afgedragen door je zorgverzekeraar aan het gezondheid centrum waar je ooit eens bent geweest, je staat er ingeschreven en ze declareren ong 15 euro p/m voor je bij je zorgverzekeraar. Wat is dit, diefstal of wat?’

  Hoe noem je zoiets? Socialisme, communisme?

 11. Grappig; ik heb bij Adam Curry in de klas gezeten.
  Ik wist niet dat hij over de economie nadacht.

  Zelf ben ik ook begonnen met moestuin, zonnepanelen en afstand van het systeem. Daar is op langere termijn weinig goeds van te verwachten, dat denk ik ook.

  Keep up the good works!

Comments are closed.