Supermarkten hebben schoon genoeg van de strenge regels voor wekelijkse koopzondagen. In veel gemeenten willen de supers open, maar slechts een beperkt aantal krijgt toestemming. Zoals te verwachten met deze Staphorster wetgeving leidt dit inmiddels tot rare extremen.

Zo zit er in Veendam sinds mensenheugenis een Albert Heijn die al jaren pogingen onderneemt een vergunning te krijgen voor zondagsopenstelling. Wat schetst hun verbazing? Sinds kort zit er een Jumbo. Zij kregen wel toestemming, Albert Heijn niet. De omzet kelderde, waarop de plaatselijke manager besloot ook de deuren te openen.

Inmiddels is hij 150.000 euro aan dwangsommen armer. Reden voor de fascisten gemeente Veendam de zaak op zondag te verzegelen op straffe van celstraf. Dat ging zelfs de manager te ver. Dan maar op straat gratis (!) levensmiddelen uitdelen. Het publiek kwam, maar gratis uitdelen van tien pond grutten en tien pond kaas: de bevoorrechte Jumbo is de baas.

Je vraagt je natuurlijk af wie Jumbo kent in het gemeentebestuur, maar dat is niet eens belangrijk.

Ik heb wat met Polen.
Ik kom er al een jaar of twintig met enige regelmaat. De eerste keer (de Muur was toen al gevallen) viel het me op dat iedere entrepreneur een tuinhuisje neer kon zetten op straat om zijn waar te verkopen. Er waren keten bij die 24/7 open waren: een hok zo groot als een luxe toilet, waarvan het grootste stuk hout het reclamebord was waar met koeienletters GROOTHANDEL SIGARETTEN op stond geschreven. Pakjes Camel en Marlboro gingen destijds voor f 2,50 over de toonbank. Het was de tijd dat je naar de “groothandel” ging om een heel pakje sigaretten te kopen (sloffen Camel moesten worden besteld). In de kroeg kon je losse sigaretten kopen. Leuke tijd. Veel gezopen ook, maar dat terzijde.

Tijden veranderen. Dan bedoel ik niet eens de inflatie in combinatie met de ontdekking van accijns (een pakje Camel kost daar inmiddels € 2,80), maar het feit dat de tuinhuisjes uit het straatbeeld zijn verdwenen. Er ontstaan nu keurige winkelstraten en overdekte shoppingmalls en de Poolse sigarenboer doet verdomd veel aan zijn Nederlandse collega denken: Keurige winkel met een mooi verlichte stelling vol sigaretten en natuurlijk veel tijdschriften. De winkel sluit gewoon om 18 uur. Want dan gaat hij naar vrouw en kinderen. Wie dan nog sigaretten (of wodka :D) nodig heeft gaat maar naar de avond-, of nachtwinkel.

In Polen was geen vrijheid. Toen de muur viel, was het vrijheid blijheid. Ook qua winkeltijden. De tijd heeft de Polen inmiddels geleerd dat 24/7 open zijn financieel gezien vaak niet haalbaar is. De markt heeft daar een prima evenwicht gevonden: er zijn gewone winkels zoals hier, en avondwinkels. Zoals daar 😀

Terugkomend op Nederland en de gristenwet: Bovenstaand verhaal stond afgelopen dinsdag uitgebreid in het AD (jaja, abonnementje).  Er zouden stemmen op gaan om niet Den Haag, maar de gemeenten “zelf” te laten beslissen over de winkeltijdenwet.

Natuurlijk je reinste kolder. Waarom zou je een ambtenaar storen tijdens het Twitteren of Hyven? Laat de ondernemer lekker zelf uitvinden en bepalen of het zinvol is om zondag open te zijn: Op het moment dat hij met 6 man personeel 10 klanten bedient op één dag, zal hij zelf eieren voor zijn geld kiezen. Ook dáár hebben we geen overheid voor nodig.

16 REACTIES

 1. Zo is dat!

  Genoeg overheidsbemoeienis! Laat winkeliers het zelf bepalen!

  Langzaam maar zeker wordt dit steeds meer een politiestaat. Als je alleen al kijkt naar zoiets als “samenscholing”, verdwijnt de gedachte “vrij” land als sneeuw voor de zon. Zelf heb ik een keer meegemaakt dat de politie mij op een dag – samen met wat Antillianen – naar huis wilde sturen. En dat over de megafoon die op een politieauto zat. Stomverbaasd keken wij elkaar aan en al snel bleek het echt voor ons te zijn. “Ga nu naar huis. Jullie zijn aan het samenscholen!” werd er naar ons geschreeuwd. Na de verbazing begonnen we te lachen en na nog een “verzoek” zeiden we: “Breng ons naar huis dan!” Ze zijn kort daarop weggegaan (zonder ons).

  Het probleem van dit soort onterechte overheidsbemoeienis is simpelweg omdat de massa het pikt. Alles wordt duurder, steeds meer wordt belast. Ik heb mezelf al beloofd dat als de overheid nog meer overdrijft, dat ik me laat uitschreven in Nederland en hoogswaarschijnlijk Pool word. Betaal je minder belasting ook, volgens mij heb je dan tot 40% van je salaris extra over. Dat zouden meer mensen moeten doen, maar we zijn liever schapen.

  Vastklampend aan het beeld “we hebben het goed hier”. Als het rekeningrijden een feit was geworden, was ik zeker weggegaan. Ik ben $#%$# geen koe met belletje om mn nek! Vooral het feit dat ik, verantwoordelijk gehouden zou worden voor het goed functioneren van het kastje baarde mij zorgen.

  Van de ene kant is de overheidsboeienis op het gebied van bijvoorbeeld sigaretten en alcolverkoop aan minderjarige goed.. De andere kant: hoe heeft het zover kunnen komen met de opvoeding? Ik ging ook vaak sigaretten halen als klein mannetje. Het kwam niet eens in mij op om stiekem te gaan kopen om te roken, omdat ik wist dat ik er niet mee kon thuiskomen.

 2. ik geloof het niet…..of zoals m’n oma zei geloven doen we in de kerk.

 3. “Ga nu naar huis. Jullie zijn aan het samenscholen!”

  Samenscholen? uit welke oude doos hebben ze dat woord gehaald; dat kent de jeugd helemaal niet meer en veel twintigers en dertigers ook niet. Ik ben toch niet verantwoordelijk voor wie er in mijn buurt staat, zelfs als ik een gesprek met hem aanknoop.

 4. Eigenlijk moeten alle retailers de hele week dicht, want maandag is slenterdag, dinsdag is bloemetjesdag, woensdag is vogeltjesdag, donderdag is luilakkendag, vrijdag is een vrijdag en zaterdag (sabbatdag) is bijkomdag en de zondag is zondag en die hebben de slinkse vromen zich toegeëigend. En zo kan iedereen een invulling geven aan de dagen. Als men zou willen dan kan iedere dag de retail dicht, maar net zo goed kan de retail iedere dag open, het is maar net wat je wilt.

  Te gek voor woorden natuurlijk dat een aantal sprookjesboekfanatici de dienst uitmaken op zondag. Feitelijk zou je een gelovige die ziek is of zijn nek breekt op zondag moeten laten creperen, want niemand mag werken op zondag, ook de dokter niet. Ook de dokter dient zich aan de regels van een stuk samengebonden papier te houden.

  Had vorige week, zoiets gebeurt altijd uitgerekend in het weekend, een zenuwontsteking in het bekkie, maar op zaterdag en zondag geen tandarts te vinden die kan helpen, hoe verrot is deze hoog moderne wereld waar men in het weekend geen tandarts kan vinden die even de pijn kan wegnemen?

  Ik wil ook gewoon in het weekend mijn ding kunnen doen, dus ook naar de tandarts kunnen, is dat te veel gevraagd in deze zogenaamde hi-tec wereld? Of leven we nog ergens diep in de vorige eeuw van het toenmalige zwartgallige calvinisme? Jongens het geloof is achterhaald en moet eens ophouden zo treurig diep in één of ander middeleeuws, op zondag uitgestorven, boerendorp te leven.
  pcrs [7] reageerde op deze reactie.

 5. De tijd heeft de Polen inmiddels geleerd dat 24/7 open zijn financieel gezien vaak niet haalbaar is. De markt heeft daar een prima evenwicht gevonden: er zijn gewone winkels zoals hier, en avondwinkels.

  Eigenlijk wel jammer dat kleine 24/7 kioskjes uit het straatbeeld verdwijnen.
  Zou dat door de markt komen, of door roverheidsregulering?

  Reteip [6] reageerde op deze reactie.

 6. @IIS [4]: “Eigenlijk moeten alle retailers de hele week dicht”
  Dat zou een mooie aktie zijn:allemaal de hele week dicht en zondag open gaan zonder vergunning der heersers. Kijken of ze de tent komen sluiten en dwangsommen gaan uitdelen.
  In de praktijk net zo onmogelijk als prijsafspraken natuurlijk, omdat dergelijke afspraken altijd gebroken worden vanwege het aanlokkelijke winstperspectief voor de eerste breker.

  Hoc Voluerunt [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Reteip [6]:
  Dat is geen omkopen….. dat heet een vergunning.

  Zelfde woord maar komt op het zelfde neer.
  Je geeft geld aan een ambtenaar om iets te mogen wat anderen verboden is.
  een betere definitie voor beide en steekpenningen kan ik niet noemen

  @pcrs [7]:
  dat snappen mensen niet die zeggen dat er zonder overheid prijsafspraken worden gemaakt.
  Erg frustrerend

  Libertariër [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Hoc Voluerunt [8]:

  Dat is geen omkopen….. dat heet een vergunning.

  Vergunningen of steekpenningen, in beide gevallen is het corruptie …
  Maar, zou er in dit geval een ambtenaar zijn die buiten zijn roverheidsboekje om, zichzelf verrijkt heeft met steekpenningen?
  Dat moet bijna wel…

 9. Ik snap de fuzz ook niet over koopzondagen. Die zijn gebaseerd op een theocratie uit het oude testament, die over het beloofde land ging en niet over Nederland als het om wetten gaat en een overheid.
  Christenen kunnen best geloven dat ze God gunstig stemmen als ze de sabbath (op zondag??) respecteren, dat zou zich dan vertalen in allerlei zegeningen op de doordeweekse dagen plus zaterdag, met bakken winst.
  Het is dan juist des te concurrerender voor christenen om de heidenen toe te staan hun winkels op zondag te openen. Stel dat ze God nou daarmee tarten dan gaat het ze stukken minder af dan christenen die op zondag dicht zijn.

  Godsdienst is alleen een wet in het beloofde land, en verder zijn er geen aanwijzingen dat dat elders ook via een overheid moet gaan. Elke grond ontbreekt in de bijbel dat een christen zijn wil via de overheid aan andersdenkenden moet opleggen. Het begrip gemeente is daar vergelijkbaar met een sekte waar mensen uit overtuiging bij gaan, is niet hetzelfde als wat nu gemeente wordt genoemd bij een overheid. Ze hebben dus geen poot om op te staan.

  Armin [16] reageerde op deze reactie.

 10. Het samenscholingsverbod stamt naar mijn weten nog uit de 2e wereldoorlog.
  Het is toen ingevoerd om groepjes bestaande uit meer dan 3 personen zonder pardon op te pakken.
  Was toen zo handig, dat deze wet na de oorlog niet meer is afgeschaft.
  M.a.w. de werkelijke ‘be-vrij-ding’, moet nog steeds plaatsvinden….

  Zé.

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.
  Ratio [12] reageerde op deze reactie.

 11. @Ratio [12]: Hoi ratio, bedankt. Ik had een vraag gesteld over dat Hashcash gedoe, vreemde term trouwens, maar kreeg geen antwoord, dus maar even gegoogled.
  Ok, maar voorheen gebeurde dat nooit met mijn berichten, dus waarom nu wel met zowat elke reactie die ik stuur?

  Zé.

  Ratio [14] reageerde op deze reactie.

 12. @Zé [13]: WP hashcash is een veel gebruikte plug in voor WordPress, waarmee we de site hebben opgezet. Hashcash probeert te bepalen of je een spam robot bent of iemand die de site met een webbrowser opent. Ik heb even snel gekeken maar kan geen duidelijke oorzaak vinden. Het lijkt erop dat hashcash je browser niet herkent.

  Zé [15] reageerde op deze reactie.

 13. @Ratio [14]: Never mind Ratio, fijn dat je het in de gaten houd en er zorg voor draagt dat mijn reacties geplaatst worden waarvoor mijn dank.
  Ik ga mijn schapen tellen en verzorgen, en weer aan de slag de zon schijnt wederom.

  Zé.

 14. @Pteranodon [10]: Die zijn gebaseerd op een theocratie uit het oude testament, die over het beloofde land ging en niet over Nederland als het om wetten gaat en een overheid.

  Dat zijn 2 SGP zetels in de kamer.

  De rest van de stemmen zijn socialisten die niet op zondag willen werken en dat via de wet afdwingen, plus ondernemers die niet op zondag willen werken en hun concurent dat dan ook wil verdienen omdat ze donders goed weten dat de klanten dat wel willen.

Comments are closed.