Uitspraken van de president van de ECB, Jean-Claude Trichet, en de EU-economie-Commissaris, Olli Rehn, geven aan dat zij

er zelf ook stiekem voor vrezen. “The Elliot Wave Theorist” van Robert Prechter zegt het net als vele anderen echter rechtuit.
En de officiële kredietbeoordelaar kunnen dat elk ogenblik bevestigen.

 

Jean-Claude Trichet spreekt zijn vrees uit, maar zegt erbij dat daarvoor wel al 55 miljard euro (van wie?) klaar liggen om dat op te vangen:

EUOBSERVER / BRUSSELS – European Central Bank chief Jean Claude Trichet on Thursday (21 July) said that he could not prejudge if ratings agencies would declare a ‘selective’ default of Greek bonds, but noted that eurozone leaders have prepared for that event with €55bnn for bank recapitalisations and improving the creditworthiness of Greek government debt.

Er is ook nog zoiets als “wishful thinking”” in het proces door de hoop dat de uitverkoop van Grieks staatseigendom 28 of 50 miljard euro gaat opbrengen. (Wie gaat dat kopen?)

Part of the €109bn figure is also the assumption that the Greek privatisation program goes ahead and returns at least €28bln. Athens has estimated that by selling state-owned assets and company shares, the government will be able to bring about €50bn.

“It is clear there is still much work to be done in all corners of Europe before we are firmly out of the stormy waters. But the direction is now clear,” economics commissioner Olli Rehn said Friday in a statement.

Maar de uitspraak in de nieuwsbrief van Prechter lijkt veel reëler:

Whoa. Another stunning comment, but this time it’s stunningly obvious common sense. It identifies the real problem and at the same time offers the real solution. There’s more:

“A recent opinion piece on Bloomberg said, ‘The euro has turned into a bankruptcy machine.’ (Bloomberg, 11/16) Iceland collapsed, Greece is imploding, Ireland is failing, Spain and Portugal are on the brink, Italy and Latvia are weak, and Germany and Finland are fed up. And Europe is not isolated. When the world is loaded with debt, the failure of any major sector imperils everyone. It’s like an unsecured mountain climbing chain. If one guy falls off the ledge, everyone is going down.”

Tot slot nog een rare opmerking door Elsevier:
EU-akkoord is gemiste kans : Kleine schuldreductie
……. betalen de banken niet te weinig? Met de huidige afwaardering daalt de schuld van Griekenland wel iets, maar niet heel veel. De banken betalen 50 miljard euro, 15 procent van de totale schuld van 350 miljard euro.
Griekenland is echter nog niet uit de problemen. Het is onzeker of de staatsschuld voldoende daalt om een definitieve oplossing voor het kwakkelende land te forceren. Daarvoor zouden de banken veel meer moeten kwijtschelden – misschien wel 50 %.
De huidige oplossing, waarbij Europa Griekenland gedeeltelijk failliet laat gaan, creëerde – hoe dramatiscn ook – een kans om Griekenland in één keer uit het slop te trekken. Maar die kans wordt maar half benut. En zo kan het ons uiteindelijk nog veel meer gaan kosten.

Realiseer je daarbij dat het geld van de burgers is!
Wie zijn gat brandt, moet maar op de blaren zitten; en niet derden beroven om de kosten te dekken.

8 REACTIES

 1. Eigenlijk is het meebetalen van banken aan de schuldsanering van een schuldeiser ook een default. De bank is zijn geld kwijt.
  Ook wel apart dat er vrijwillige bijdrage nodig was van banken om te voorkomen dat het een default genoemd zou worden en dat ze dat dan doen en dat er eigenlijk gelijk achteraan komt: trappen we niet in, eigenlijk toch een default.
  Op het einde toch nog even een bak goed geld achter slecht geld aangesmeten.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. @pcrs [1]:

  “Op het einde toch nog even een bak goed geld achter slecht geld aangesmeten.”

  Ik vrees dat dit nog niet het einde is.
  De bodemloze put is immers nog niet gevuld.
  En gekke Henkie is blij om er weer 4 a 5 Nederlandse belastingeuro’s in te mogen gooien.

  Het gros van de afgevaardigden die van kiezers hun mandaat gekregen hebben, staan er ook glunderend bij.

 3. Rutte heeft gezegd dat hij blij was met deze uitkomst. Want het zou de euro sterk houden. Aan deze uitspraak ga ik hem houden!!!

  Ook al begrijp ik, dommerik, niet helemaal precies hoe je een munt sterk kunt houden, als je hem voor de tweede keer met bakken in een risicovolle en bodemloze put gooit.
  Bij mij, in mijn huishoudboekje, werkt dat net even anders…

  frank [4] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.