Vorige week heb ik geen artikeltje kunnen plaatsen. Allereerst was er in en rond Nijmegen geen noemenswaardige mobiele internetverbinding meer te vinden en allertweedst was ik lichtelijk naar de filistijnen. Maar… Ik heb hem uitgelopen! Voor de geïnteresseerden een (niet libertarisch) verslagje.

Op mijn lijstje van Dingen die je één keer in je leven gedaan moet hebben stond meedoen aan de Nijmeegse 4daagse al jaren op een hoge plaats. Afgelopen winter dacht ik: het is nu of nooit. En zo deed ik dit jaar voor het eerst mee aan de 95e editie van de 4daagse. De reglementen schrijven onverbiddelijk voor dat mannen van mijn leeftijd 4 x 50 kilometer moeten lopen, willen ze het kruis voor betoonde marsvaardigheid verdienen. Bij koninklijk besluit een officiële Nederlandse onderscheiding die door militairen zelfs op het uniform gedragen mag worden.

Ik was natuurlijk een gewaarschuwd man, want de televisiebeelden met bloedende en ontvelde voeten zijn natuurlijk een jaarlijks tafereel. 200 kilometer loop je niet zo maar. Ik heb dus getraind. Véél getraind.

Het ging me (daarom?) goed af. Last van blaren heb ik totaal niet gehad en ook andere pijntjes die ik opving van andere wandelaars bleven me bespaard. Slechts het gevoel dat alle botjes in je voet gebroken waren aan het eind van de dag. Maar dat had iedereen 😀

Militairen zijn de publiekslievelingen. Ik snap wel waarom. Ze zien er natuurlijk imposant uit. En zeker de eerste 20 kilometer lopen ze in een indrukwekkend tempo. En hoewel ik helemaal niets heb met het leger, heb ik toch respect voor die gasten gekregen: wij liepen in korte broeken, poncho’s en goede wandelschoenen. Zij moesten het doen met legerkistjes en dikke katoenen pakken die in de zon bloedheet waren en in de regen loodzwaar. De snelste militairen zijn de Noren. De traagste? Nederland en de USA. De Amerikanen hebben trouwens Spongebob Squarepants tot marslied  gebombardeerd 😀

Waarom ik het deed? Ik wilde mezelf bewijzen dat ik zoiets kon. Waarom ik volgend jaar zeker weer mee doe? Omdat het ontzettend leuk is! Tevoren had ik geen enkel idee dat de 4daagse daar zo ontzettend leefde. Iedere ochtend stonden er vele honderden dronken studenten de wandelaars toe te juichen en in ieder dorp waren de bewoners uitgelopen alsof het Nederlands Elftal de wereldbeker kwam laten zien. Muziek, dans, kinderen met snoepjes, water… De 4daagse is één groot feest dat het afzien meer dan compenseert. En dan heb ik het alleen nog maar over de dag, want ’s avonds begint het natuurlijk pas echt. Voor de niet-wandelaars dan. Want de wandelaars zelf liggen dan al op één oor.

Aanstaande donderdag weer een libertarisch artikeltje, bedankt voor de interesse!

2 REACTIES

 1. Iedergeval netjes dat je het uitgelopen heb.
  200 km is zeker niet niks!!!! En over die militairen.

  Btw dit is niet om op te scheppen ofzo. Gewoon een leuke voorbeeld.

  Zat zelf bij de rode baretten en wij moesten in een training in Duitsland(Bergje op en af) 200+km met volle bepakking (+/- 60kilo) en een hittegolf van 35+ graden lopen.
  Hoe vaak ik uitgeroepen heb dit is onmenselijk kan je denk op 5 handen tellen. Pfff zal dat nooit meer vergeten. Dus ik sla die 4 daagse voor altijd over. Heb mijn portie wel gehad.

  Btw wil je een uitdaging. Loop de iron man. 🙂

Comments are closed.