Op de Vrijspreker site hebben we het vaak genoeg over de risico’s van fiat geld. Alternatieven zijn onder meer beleggen in goud en zilver. Marc Haagen    http://www.haageninvest.com/ heeft een seminar gegeven over de voor en nadelen van beleggen in goud en zilver. In een serie van 4 artikelen geven we hier zijn presentatie weer. Bij deze het tweede deel.

Laat ons nu eens kijken naar het aanbod. Hoeveel goud wordt er jaarlijks geproduceerd en door wie ?

De belangrijkste goudproducerende landen zijn China, Zuid-Afrika, Australië, Canada, Rusland, Indonesië, Ghana, Peru en de Verenigde Staten.

De goudmijnproductie kent een lichte terugval. De sector heeft immers te maken met stijgende productie- en exploitatiekosten, verminderde output van oudere mijnen en politieke en economische instabiliteit in delen van Afrika.  Nieuwe goudmijnen in productie brengen kost vele jaren tijd.

De verkopen door centrale banken dan. Deze zijn ondertussen gestopt  want in 2009 werd er voor de laatste keer nog amper 40 ton verkocht. Centrale banken in het algemeen zijn van de verkoperszijde overgegaan naar de koperszijde; zij beseffen ondertussen ook wel dat goud tastbaar is, inflatiebestendig en met échte waarde, dit in tegenstelling tot alle papiergeld (maar ze zullen u dit niet aan de neus komen hangen).  Dit is een zeer belangrijk feit.

De recyclage tot slot : hoofdzakelijk zijn dit juwelen die terug verkocht worden aan de dealers en gesmolten worden. Een recordomzet werd bereikt in 2010. Het leidt geen twijfel dat ook hier vraag en aanbod spelen en zullen spelen : hoe hoger de investeringsvraag, hoe hoger de goudprijs zal gaan. Het aanbod van goudmijnen kan niet eentweedrie verhoogd worden, de centrale banken zullen houden wat ze hebben en kopen zelfs bij zoals onlangs nog voor 6 miljard dollar door Thailand, Rusland en Mexico, en alleen de recyclage kan nog stapsgewijs toenemen.

Dit is natuurlijk wat kort door de bocht want niemand kan zeggen wat er gaat gebeuren zou de goudprijs bijvoorbeeld 2000 USD aantikken of nog hoger. Als de nood aan de man of beter : de bank komt, zouden die centrale banken misschien toch geneigd zijn van hun nu dierbare bezit te scheiden ? En zullen er vast en zeker en met alle middelen nieuwe mijnen geopend worden. Maar dat…zijn zorgen voor later, véél later…

Goud als bescherming dus en goud om geld mee te verdienen, daarmee zijn we hier vanavond bezig. Waarom goud ? Omdat het al duizenden jaren als een waardevol goed wordt beschouwd en sinds 700 V.C. een wettig betaalmiddel is geweest. Omdat het niet kan worden bij gedrukt of bij verzonnen, maar slechts met veel tijd, moeite en geld uit de grond kan worden gedolven.

Pro goud zijn : een zwakkere dollar, aankopen ipv verkopen door centrale banken, een steeds maar toenemende investeringsvraag die zich o.m. uit in het opkopen en uit de markt halen van fysiek goud door de grote goudfondsen, en goud doet het goed zowel in tijden van inflatie als deflatie.

Belangrijke vraag en eigenlijk contra goud : als goud zo fantastisch is, waarom deed het dan zo goed als niets twintig jaar lang, van 1980 tot 2001 ? Een moeilijke vraag ook maar ik ga erop antwoorden : de beurzen in het algemeen waren in goeden doen maar vooral: de genoemde periode was er een van dalende grondstoffenprijzen en goud was/is zo’n grondstof. Vanaf 2000 kwamen we dan in de huidige berenmarkt terecht voor aandelen en de stierenmarkt voor grondstoffen, dus ook goud.

Je merkt de laatste tijd weer dat de goudprijs stijgt op slecht economisch nieuws. Zo hoort het ook, zo vervult goud zijn eeuwenlange rol als vluchtheuvel, als veilig eiland, voor economische en financiële calamiteiten. Goud wordt ook wel de anti-dollar genoemd en that’s fine by me aangezien ik (maar niet alleen ik) een véél lagere USD verwacht voor de komende jaren.

De opname van goud in een of andere vorm in uw portefeuille en bezit is dus een must; een bescherming tegen muntontwaarding, het dalen van de aandelenbeurzen en ander financieeleconomisch onheil. In welke vorm kunt u goud nu aanschaffen ? Er bestaat voor elk wat wils en ik overloop ze even in het kort :

munten

goudstaven of baren

goudpools en goudrekeningen

aandelen van goudmijnen groot en klein, al dan niet dmv een fonds

aandelen in goudfondsen zoals een GLD op de NYSE

afgeleide producten als opties, futures, turbo’s

Als bescherming van uw portefeuille zou u fysiek goud moeten bezitten : munten, staven of baren, niets agressief dus.  Ik verwijs u daarvoor naar een betrouwbare bron met een uitstekende reputatie, Doijer&Kalff,  een van de oudste financiële instellingen van Nederland, die voor verkoop, bewaring en advies kunnen zorgen.  Dit seminar kwam trouwens mede dankzij hen tot stand, maar dit zonder mijn onafhankelijkheid in het gedrang te brengen natuurlijk.

Succesvol beleggen betekent oog hebben voor diversificatie en risicomanagement. Simpel gezegd: niet alle eieren in één mandje leggen. De geschiedenis leert ons dat u uw bezit – en zeker de appel voor de dorst, uw spaargeld – moet koesteren en beschermen. Een adequaat samengestelde portefeuille zou kunnen bestaan uit aandelen in verschillende sectoren en landen, obligaties van diverse uitgevers en in verschillende munteenheden, een cash component om te kunnen profiteren van eventuele buitenkansen, om achter de hand te houden, en misschien wat goudgerelateerde waarden. Naar soort zouden kunnen gerangschikt worden :

– een fundament : vastgoed in de vorm van het eigen huis en eventueel meerdere fysieke eigendommen

– veiligheid : cash, spaarrekening en depositorekening

– inkomen : obligaties die intrest geven en aandelen die dividenden opleveren

– groei : aandelen en aandelenfondsen

– speculatie : opties, futures en turbo’s, de zogenaamde afgeleide producten

Dit is de klassieke portefeuille, gemaakt voor “gewone” tijden. De tijden vandaag zijn echter alles behalve gewoon. Vastgoed krijgt wereldwijd klappen; spaar- en depositorekeningen leveren zo goed als niets meer op; aandelen zijn onderhevig aan de manischdepressieve stemming van de meerderheid-der-beleggers en afgeleide producten lijken  op het eerste zicht bestemd voor kamikazes. Wat te doen…

En dan is er goud. En zilver. Noem het de edelmetalen. Waar vinden die een plaats ? Vroeger, tot voor het jaar 2000 toen de huidige berenmarkt een aanvang nam, zouden we daar misschien…5 procent van de portefeuille aan besteden. Misschien ! En het zou dan toch ergens weggestopt en haast vergeten in een hoekje zijn beland.

Vandaag…de tijden zijn danig veranderd. In het laatste decennium heeft goud zich onopvallend opgewerkt naar waar het nu beland is: op de voorgrond haast, op de plaats die het duizenden jaren heeft ingenomen. Hààst, want Jan met de Pet heeft er tot nu slechts notie van genomen dat hij voor dat goud- en zilverwerk, die oude juweeltjes van de grootouders nu ineens een aardige cent kan krijgen. Zou hij er weet van hebben dat reeds een aanzienlijk aantal beleggers groot geld aan het verdienen is aan datzelfde goud, zij het dan in de vorm van beleggingen ? In aandelen van goudmijnen, in de vorm van fysiek goud als baren en staven en munten, in turbo’s op goud ?

Ik denk het niet en dat is ook de reden waarom ik deze stierenmarkt in goud – want dat is het zonder enige twijfel – beschouw als zijnde in de kinderschoenen. Of laat ons zeggen…die van een puber van 14 jaar. Zover zijn we pas.

Wat heb ik dan precies op het oog ? De dag dat ook de taxichauffeur, de bakker en de postbode goud bezitten, aan goudbeleggingen doen en ù tips gaan geven over goudmijnen met fantastische vooruitzichten. Dat is de dag dat er een ware GOUDMANIE zal heersen en de recentste goudkoers hét onderwerp van de dag zal worden. Goudkoorts. Goldfever. U zal ze vanzelf herkennen. Ze is er in vorige eeuwen verschillende keren geweest en het meest recent nog in de jaren ’70.

Die parabolische stijging eind jaren zeventig, begin jaren tachtig – dat was goudkoorts pur sang. De

koers van goud maal 18 in tien jaar tijd. En kijk naar vandaag : aan 1531 USD (we zitten hier = aanduiden op de grafiek…) staat de goudprijs slechts 6 maal zo hoog in diezelfde tien jaar tijd. We hebben nog een lange weg te gaan, dat is het minste dat je ervan kan zeggen, indien de ware goudkoorts zich zou herhalen. En hoe langgerekter de stijging, dus uitgespreid over een zo lang mogelijke periode, des te duurzamer ze ook zal blijken…

Terug naar onze vraagstelling : waar moeten we de edelmetalen vandaag plaatsen ? Ik zeg “edelmetalen” omdat ik zowel goud als zilver bedoel, en bewust. De koers of notering van zilver wordt immers “meegetrokken” door de goudkoers. Beide hebben veel met mekaar gemeen. Ze zijn alle twee waardevol, zeldzaam, mooi ook maar vooral : ze zijn sinds mensenheugenis géld geweest, geld waarin elke vorm van handel, zowel internationaal als in het dagdagelijkse leven, geschiedde. Zilver als investeringsobject heeft dan nog als voordeel dat het veel goedkoper is dan zijn grote broer en dat het bijzonder intensief gebruikt en verbruikt wordt in de industrie. Waar goud meestal gerecycleerd kan worden, wordt zilver letterlijk opgebruikt. Het is op, weg. De bovengrondse voorraden slinken dus, en er kan maar zoveel nieuw aangevoerd worden als er gemijnd wordt : met veel tijd, geld en moeite. Er

bestaan ook geen voorraden bij centrale banken zoals dat wel het geval is voor goud. Wie positief staat tegenover goud is dat dus, misschien ongeweten of onbewust, ook tegenover zilver en vice versa. Vandaar dus mijn gebruik van de term edelmetalen.

Precies omdat de edelmetalen wel hun waarde houden en dat ook hebben bewezen – dit in tegenstelling tot het veel recentere papiergeld – zou ik ze als basis nemen van uw bezit. Ze verdienen deze plaats, vandaag meer dan ooit en zeker met het oog op een bijzonder onzekere toekomst; financieel-economisch, monetair en wat de (aandelen)beurzen betreft.

Ik ga u enkele praktische voorbeelden geven van de waarde en het “koersverloop” van goud tegenover papiergeld.

In de jaren twintig kon men met een gouden 20 dollar munt, een Saint Gaudens bijvoorbeeld, een pak (kostuum) laten maken. Of men kon betalen met een briefje van 20 dollar, dat bleef gelijk. In het jaar 2011 kan men voor zo’n papieren briefje met inkt op (want meer is papiergeld eigenlijk niet) amper nog een heel goedkope das kopen, misschien in een warenhuis of discountwinkel, en dan nog. Voor die gouden munt, waarvan dewaarde ondertussen gestegen is tot 500 à 600 dollar, verkrijgt men nog altijd een heel mooi pak. Mint condition coins, munten in absoluut onberispelijke staat, zijn zelfs duizenden dollars waard… Het is niet zozeer de stijging in waarde van die munt die frappant is en de daling in waarde van het papiergeld, als wel de prijzen van allerhande die gestegen zijn. Dat is een gevolg van inflatie, letterlijk muntontwaarding. Dat doet de tijd met geld…maar niet met goud.

Nog een voorbeeld en ik kom weer op die Amerikaanse dollar terug, vermits dit de wereldreservemunt is waarin alle grondstoffen worden uitgedrukt : olie, koper, katoen,…, dus ook goud. In 1913 werd de Amerikaanse centrale bank opgericht, de Federal Reserve. Waar de veel later opgerichte Europese centrale bank als taak op zich heeft genomen om over de prijsstabiliteit te waken, had de Fed blijkbaar andere besognes; geen idee wat ze sindsdien heeft uitgevoerd maar de USD verloor in ieder geval in de afgelopen pakweg 100 jaar maar liefst 90 % van zijn waarde!

En daarmee kom ik tot volgende vaststelling : wie door de jaren heen, zelfs door de eeuwen heen zijn bezit in goud heeft gehouden, die heeft vandaag nog evenveel koopkracht als voorheen ! Het is dus geen wonder dat ik net dat goud én zilver promoot als basis van uw bezit, van uw portefeuille…

Met basis bedoel ik niet minder dan…60 procent… Het lijkt gedurfd maar gelet op de voorbeelden die ik zonet gegeven heb…misschien net helemaal niet. Misschien is het wel veel extremer om bijvoorbeeld dat percentage in gewone aandelen te stoppen. Hoe gaan die varen de komende jaren ? Of in vastgoedbeleggingen die mogelijk nog steeds overgewaardeerd zijn ? Of in géld op een rekening dat aan waarde, aan koopkracht zal verliezen ? Niet dus.

Nu over de factor China een belangrijk bericht : China koopt goud…en raadt zijn burgers aan hetzelfde te doen! De groei van China en de houding van zijn bewindvoerders (die in tegenstelling tot onze politici wel verder kijken dan de volgende verkiezingen) kunnen wel eens een grotere impact krijgen op de goudprijs dan de stand van de rente of de Amerikaanse dollar. Dat zegt een aantal goudspecialisten waaronder ikzelf.

Drie feiten van China’s goudstrategie zijn :

– het land kent zoals vele landen vandaag inflatie en koopt goud in allerlei vormen, zowel fysiek als via de tracker GLD op de NYSE

– het grootste televisiestation – in staatshanden – dringt er door middel van commercials en nieuwsitems bij de burgers op aan om dit voorbeeld te volgen (tot voor kort was privé-eigendom van goud er verboden)

-het land is vorig jaar de grootste goudproducent ter wereld geworden en koopt toch nog bij, recent is het als koper zelfs goudland bij uitstek, India, voorbijgestoken !

De Chinese overheid kan zich geen situatie permitteren waarin ze gezichtsverlies zou lijden door de goudprijs toe te laten aanzienlijk te dalen. En het land heeft de overtuiging, de innerlijke kracht en de financiële middelen om daarvoor zelfs op zijn eentje te zorgen…

Nu wil ik u nog een aantal feiten voorleggen omtrent goud in het algemeen :

– Goud is waardevast. Het kan niet worden « bijgemaakt », bijvoorbeeld zoals gedrukt papiergeld. Het dient met enorm veel moeite, tijd en middelen uit de aarde te worden gedolven. De voorraad zowel bovengronds als ondergronds is eindig, dat is de logica zelf

– Door de gestegen energieprijzen wordt het steeds duurder om goud op te delven. Dat ook goud in prijs is gestegen, doet hier niets aan af. Een gevolg is wel dat de bestaande bovengrondse voorraad nu extra in waarde toeneemt

– De vraag naar fysiek goud in de vorm van baren en munten is fors stijgend en er worden van tijd tot tijd zelfs serieuze premies betaald om het echt fysiek in handen te krijgen, een teken van naderende schaarstein de markt

– De grote financiële genieën van deze wereld zoals een Warren Buffett en Mark Faber zien de inflatie (letterlijk: geldontwaarding) in de nabije toekomst aanzienlijk toenemen. Goud is een veilige haven voor inflatie. Toen bijvoorbeeld in 1979-1980 torenhoge inflatiecijfers werden geschreven, stond goud niet toevallig ook op een hoogtepunt van 850 USD. In dollars van nu, dus gecorrigeerd voor inflatie, betekent dat een prijs van ongeveer 2200 USD. Vandaag zijn we dus in dit opzicht nog maar op driekwart van de weg…

– Centrale banken bezitten goud in fysieke vorm en blijken de laatste jaren – dit in tegenstelling tot het verleden – niet meer zo happig op verkopen. Sommige bestuurders zijn zelfs zo intelligent als de Chinese centrale bank, die een netto koper is gebleken van het gele edelmetaal, bij wijze van diversificatie naar hard assets, duurzame waarden. Ze hebben liever goud dan Amerikaanse staatsobligaties in dollars, want wat zijn die nog waard, nu de Amerikaanse overheid dollars bijdrukt dat het een lieve lust is. Maar ook Rusland, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Mauritius, Bangladesh, Thailand en verscheidene Arabische en Zuid-Amerikaanse landen zijn koper geworden

– De nauwe verhouding tussen de goudprijs en de Amerikaanse dollarkoers is ook een feit. Wanneer de dollar daalt, zoals we dat de afgelopen honderd jaar al zagen, dan stijgt meestal ook de goudprijs. Omdat de onvoorstelbare tekorten de Amerikaanse regering nopen tot almaar meer papiergeld bij te drukken, vermindert de waarde van de dollar gestaag. Verscheidene beursgoeroes, zoals bijvoorbeeld Jim Rogers, de grondstoffenspecialist, zien dit verschijnsel nog verder doorgaan op termijn, ergo: tegenhanger goud zou nog verder moeten stijgen.

Het heeft ook en vooral te maken met vertrouwen. Het vertrouwen in aandelen, obligaties en vastgoed, de meest gangbare beleggingsobjecten, is…een beetje of een beetje veel…zoek. Bij uitbreiding kun je zelfs stellen dat het vertrouwen in papiergeld (bijvoorbeeld de USD maar ook de euro door wat we maar even de Griekse Crisis zullen noemen), de economie (de kredietcrisis) en de politieke overheden (hun mogelijkheden om invloed uit te oefenen) tanend is. En dan richten beleggers zich niet toevallig tot tangible assets, tastbare waarden.

Goud heeft dan ook nog als niet onbelangrijk aspect dat het altijd een echt betaalmiddel is geweest.

Dat u eender waar op aarde nu nog altijd goederen en diensten zult kunnen verkrijgen in ruil voor een gouden munt of een staafje goud. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd wel zo blijven. Zelfs een terugkeer naar de goudstandaard, toen de hoeveelheid geld wereldwijd gelinkt was aan de hoeveelheid goud in de kluizen, zit er volgens sommige goudkenners en -specialisten in, wanneer de economische toestand van een land, een werelddeel, maar erg genoeg wordt. U kunt zich wel voorstellen wat voor een opwaardering van goud dit met zich mee zou brengen…

Kort gezegd : de fundamenten zijn gelegd voor een nog jarenlange stijging van de edelmetalen…Tot daar goud als bescherming van uw portefeuille en uw bezit…

Maar…wanneer u écht groot geld wilt verdienen aan de nog verwachte stijging van de goudprijs, kunt u met iets meer risico en iets agressiever te werk gaan.

5 REACTIES

 1. Klopt de titel wel?
  Er staat “verdienen met goud en zilver” maar het artikel gaat meer over waardebehoud, dus niet verdienen.

  Overigens de aanbod kant van goud is niet beperkt tot de productie uit goud mijnen. Terecht wordt er ook de CB verkopen en de second hand markt vermerkt.
  Maar nog korrekter zou zijn om er op te wijzen dat goud nagenoeg niet verbruikt wordt, en er dus aan de aanbod kant de gehele voorhanden goudvoorraad staat. De jaarlijkse mijn productie valt daarbij in het niet. (En ligt zeker beneden de inflatie van het fiat)

  Ratio [4] reageerde op deze reactie.
  Offthegrid [5] reageerde op deze reactie.

 2. @Rien [3]: in deel 3 komt het verdienen meer aan de orde (turbo’s, beleggen met een hefboom waardoor grotere winsten mogelijk zijn).

 3. @Rien [3]: Vraag naar nieuw goud 4100 ton per jaar. Aanbod (productie) niet meer dan 2300 ton.
  Muntendrukkers kunnen de vraag niet aan.

  Blijkbaar is er weinig roulatie en hecht men grote waarde aan het bezit en behoud ervan.

Comments are closed.