In dit artikel dat gisteren op De Vrijspreker verscheen, meent de schrijver dat herinvoering van de gulden een must is. Is dat wel zo’n goed idee?

Veel mensen vergeten dat er ook sprake was van aanzienlijke inflatie in het gulden-tijdperk. Veel verder dan een generatie terug reikt de kennis van mensen meestal niet, en Pareto leert ons dat 80% van de mensen dat zelfs niet haalt.

Veel mensen zien ook niet in, dat het de Nederlandse overheid (inclusief koningin Beatrix) is geweest die Nederland als Europese provincie tegen de wil van de kiezers hebben verkwanseld en in feite gelegaliseerd hoogverraad hebben gepleegd, ingedekt door een grondwet die die naam niet waard is. Waarom dan in vredesnaam de gulden terugvragen aan diezelfde lieden ?

Het opnieuw invoeren van de gulden of één of andere door de overheid gesanctioneerde monetaire standaard helpt niet om de puinhoop van heden in de toekomst te voorkomen, al was het alleen al om de simpele reden dat ze de hoeveelheid geld in omloop kunnen manipuleren zodat ze de tering niet naar de nering hoeven te zetten. Ten slotte vragen de kiezers om iets voor niets (gratis busvervoer en zo). “Leuke dingen voor de mensen”; een afgekloven versie van de sigaar uit eigen doos.

En dat laatste, “iets voor niets”, is precies de kern van het probleem. Zolang er vraag is naar “iets voor niets”, is er een markt (vraag en aanbod) voor politici, waarbij eenieder hoopt dat die meer geld uit de zakken van anderen kloppen dan uit die van jou.

De oplossing ligt primair bij het oppakken van de eigen verantwoordelijkheid (zie ook bijvoorbeeld dit artikel). Vermindering van de vraag naar politici door o.a. niet te gaan stemmen maakt daar onderdeel van uit, zeker zolang er een overheid is die zich bemoeit met de economie en het financiële stelsel.

Overheid ? Weg ermee.

De keuze betreffende wat zinvol geld is en wat niet, behoort net zoals de keuze betreffende bijvoorbeeld wat lekker bier is en wat niet daar waar die hoort: bij de individuele mensen.

Gulden terug ? Niet als de overheid zich ermee bemoeit.

 

29 REACTIES

 1. Met de gulden weten we ons iig gekoppeld aan de Duitse Mark. Dat lijkt me een beter uitgangspunt dan die euro, waarbij het meerdendeel zwakke landen baat heeft bij een hoge inflatie (wegen veel schulden, geen pensioenen, geen spaargeld).

  Andre [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Eddie Willers [1]:

  Op welke manier zou ik het artikel moeten schrijven, zodat de essentie tot u doordringt ?

  Wat IS de essentie van dit artikel ?

  Was er in Duitsland geen sprake van inflatie ?

 3. Uw essentie is mooi, maar helaas een utopie. Bestuurders in Brussel zijn niet gelijk aan en Haag. Brussel is een *enorme* stap erger. Den Haag is iig een stapje de goede kant uit. Zelfbestuur ipv EUSSR. Of heeft u gekozen voor de president van de EU? Vertegenwoordigen de leden van het Europees parlement uw belangen? Wat stelt Nederland nou helemaal voor daar? We betalen, maat that’s it. Met onze munt is ons zelfbestuur (hoe slecht ook) weggegeven. De ‘Weg-Met-Ons’ mentaliteit regeert.

  Andre [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Marco [3]:

  Ook u ontgaat de essentie helaas.

  “Den Haag is iig een stapje de goede kant uit.”

  Dat zijn de morons die Nederland in de EU-modderpoel hebben gestort.

  Vragen om hulp van deze zelfde lieden is -wat zal ik zeggen zonder grof te worden- niet slim.

  Snapt u ?

  Bent u bekend met het Stockhholm-syndroom ?

  Hoc Voluerunt [5] reageerde op deze reactie.

 5. Het gaat om macht en geld.

  Niet meer niet minder. Morraal is blijkbaar – ` beside the point’

  De Bush familie, over – grootvader bij The Federal Bank, opa en zoon zijn lid van Skulls & Bones.

  Deze is een directe mede-associate van The Thule Society, uit
  Beiern. die oa. Hitler financierden.

  Deze isotherische vereniging zou weer contacten hebben met
  de Iluminatie, de Tempeliers, de Vrijmestelarij, de Franco Masones (die Brussel beheersen) en nog een miljoenen andere mensen die alleen maar een baantje wlllen om hun hypotheek te betalen een hun families te eten te geven.

  New World Order – op Thule wiijze geschooid.

  http://www.cephasministry.com/nwothule.html

  http://www.apfn.org/apfn/thule.htm

  http://www.cephasministry.com/nwothule.html

 6. Een goede discussie op z’n tijd is nooit weg. We begrijpen elkaar wel alleen we verschillen over de manier om tot een einddoel te komen.

  Bent u bekend met de TEAParty en waar ze vandaan komt? “a dispute about the extent of Parliament’s authority, if any, over the British American colonies without seating any elected representation”

  “without elected representation” Dat is de richting waarvoor Den Haag met Brussel heeft gekozen. Alles in de andere richting is alleen maar vooruitgang te noemen. Zelfbestuur, zelf je vertegenwoordigers kiezen. Nationaal en daarna regionaal.

  Je kunt wel roepen dat iedereen corrupt is, maar daar schiet je niks mee op. Wat is dan de bedoeling? Totale vrijheid? Anarchie? Het aan de Lib. Partij om van zijn luie reet af te komen en zijn stem te laten horen. Vooralsnog gebeurd er he-le-maal niets. Ze zijn totaal afwezig in het debat.

  Andre [11] reageerde op deze reactie.
  drfunk [13] reageerde op deze reactie.

 7. @Hoc Voluerunt [9]:

  Dat niemand anders daar iop komt behalve een klein deel vrijsprekers en libertariers in nl is mij een raadsel.

  Mij niet 😀 : conditionering van de massa, propaganda via de MSM, onderwijs door de staat geregeld, bang om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor goed gedrag dus een “macht” boven zich willen hebben om zichzelf in bedwang te laten houden, vrees om de comfortzone in maatschappelijk en financieel opzicht te verliezen, enz.

  Kortom: te bang en te suf om weer eens met kloten in je lijf aan de slag te gaan, alle verzonnen nonsens aan de kant te schuiven en op een normale manier met elkaar om te gaan.

  Maar nee, men maakt zich liever druk om het feit, dat de fysiotherapeut van de parkiet nu 3 weken op vakantie is, zodat het arme beestje stijve pootjes krijgt en daarom volgende week niet optimaal op zijn stokje kan zitten tijdens de zwaar gesubsidieerde vogelshow in het evenzeer zwaar gesubsidieerde buurthuis. Het is maar een voorbeeld, een illustratie. Hopelijk is de kern van de boodschap duidelijk.

  Andre [12] reageerde op deze reactie.
  drfunk [13] reageerde op deze reactie.

 8. @Hoc Voluerunt [9]:

  “Dat niemand anders daar iop komt behalve een klein deel vrijsprekers en libertariers in nl is mij een raadsel.”

  Gaan we weer: volgens Pareto zal 80% van de mensen niet in staat zijn om out-of-the-box te denken. Het vergt moed en ook enige moeite om verder te kijken dan de neus lang is en in termen van mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden te denken. Men dient buiten de eigen comfort-zone te opereren en die constant op te zoeken.

  @offthegrid [10]:

  “..vrees om de comfortzone in maatschappelijk en financieel opzicht te verliezen, enz.”

  Inderdaad, risico aversie en een vrij uitgebreid scala aan cognitieve vooringenomenheden. Kijk hier maar eens: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases

  drfunk [13] reageerde op deze reactie.

 9. @Andre [12]: @offthegrid [10]: @Hoc Voluerunt [9]: @Eddie Willers [8]:

  Zou zeggen tegen jullie allemaal sta op en vorm die Partij?.
  Kom uit jullie comfort zone en bevrijd de mensheid van duizend+ jaar maatschappelijk indoctrinatie. Doe iets, of is het alleen je eigen hachje?. Vraag me af of dat zo werkelijk beter is en of ik in zo’n wereld wil leven.

  Ik denk dat er genoeg mensen weten dat de maatschappij van geen kanten klopt. Maar voelen zich eenmaal heel klein in zo een Grote maatschappij, wat stel ik nou voor… wat kan ik nu doen… wat als ik er nu alleen voor sta.

  weet niet wie ik aan het quote nu ben maar het was ook in het engels..

  Hoe kan een zieke maatschappij beter worden, als het opgebouwd is met als fundamenten. Moord/Macht/Corruptie/Slavernij

  Ik persoonlijk denk dat de manier van veranderen bij onze kinderen zal liggen. Ik zal mij kinderen dus ook zeker meegeven van hoe en wat de wereld een beetje inelkaar zit.

  Dit is niet te veranderen in een decenia. Hoop dat ik er naast zit natuurlijk.

  Andre [15] reageerde op deze reactie.
  Offthegrid [17] reageerde op deze reactie.

 10. @Andre: Bedankt voor de link! Ga ik zeker even doornemen. Ja een geweldloze maatschappij is het ideaal. Echter, daar zal het bij blijven ben ik bang.

  Voor zover ik weet is getracht de partij wakker te schudden. Zelf ben ik naar enkele bijeenkomsten geweest. Ik HEB aangeboden serieus mee te werken. (En ook door te doen waar ik goed in ben, nb dat is niet een partij oprichten). Er was veel enthousiasme maar die is later de kop in gedrukt door de LP (die nog steeds ‘binnenkort’ met een goed plan komt). Het enthousiasme viel op ‘droge aarde’. Ik heb het wel gezien daar, dat wordt nooit meer wat. Trekken aan een dood paard.

  Ik trek mijn eigen plan. De LibPartij is dood, of in ieder geval van geen enkel belang, net zoals alle politici. Partijen van nu zijn sinterklazen die sigaren uit eigen door beloven, aan grootheidswanzin leiden en gelegaliseerde roof beoefenen. Of nog erger: Actief de weg-met-ons mentaliteit aanhouden en het liefst hun eigen volk weggeven (niet eens verkopen).

  Een kleine mental note: Ik zie geen revolutionairen hier. Enthousiaste mensen, ja. Passie? Zeker. Maar iemand die de status quo omverwerpt?

  Ik probeer zelf via geweldloze manier te leven. (En dat betekend zeker niet dat ik over me heen laat lopen).

  Andre [16] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [22] reageerde op deze reactie.

 11. @drfunk [13]:

  “Zou zeggen tegen jullie allemaal sta op en vorm die Partij?.”

  Niets voor mij. Ook aan u ontgaat de essentie van mijn artikel (helaas). Wat o wat is die essentie ?

  “..en bevrijd de mensheid van duizend+ jaar maatschappelijk indoctrinatie”

  Zou dat ook iets met die essentie te maken hebben ?

  Drfunk83 [19] reageerde op deze reactie.

 12. @drfunk [13]: Die “partij” is er al, namelijk een wereldwijd verspreide groep mensen, die we voor het gemak maar aanduiden als libertariërs. Dat hoeft niet in een partijvorm gegoten te worden, zoals u nu van staatswege gewend bent. Misschien is het beter om die staatsconditionering los te laten? En uit te gaan van individuen die vrijwillig met elkaar samenwerken, zonder dat daar een partij boven staat, zonder die dwangmatige en onvrijwillige samenklontering in organisaties.
  Misschien bent u ook wel een van die mensen in de groep libertariërs.

  Hoe kan een zieke maatschappij beter worden, als het opgebouwd is met als fundamenten. Moord/Macht/Corruptie/Slavernij

  Precies wat we nu hebben: moord = overheid, macht = overheid, corruptie = overheid, slavernij = overheid. Dank voor deze verduidelijking en bijval van het libertarisch standpunt.

  En u heeft gelijk, het is niet in 1 decennium te veranderen, dat vrees ik ook. En dus “ja”, parallel aan iedereen, die het kan en wil bevatten, het handvat te bieden om vrij(er) te leven, is het ondertussen voor mij inderdaad mijn eigen hachje. Ten eerste als verdediging tegen de steeds groter wordende staatsinvloeden (en bijgevolg omgekeerd evenredige vermindering van mijn vrijheden) en ten tweede omdat ik liever mijn tijd steek in mensen met interesse en mijn eigen hachje, dan die tijd te steken in “lost cases” die de overheidsindoctrinatie niet los kunnen (of willen of durven) laten.

  En wat is er mis met het zorgen voor je eigen hachje? Als meer mensen dat eens zouden doen, hadden we minder onterechte uitkeringstrekkers, minder immorele subsidies, enz, enz. Ik kom daar eerlijk voor uit, want mijn eigen lichaam en gedachten zijn mijn hoogste bezit en hoogste prioriteit.
  Drfunk83 [19] reageerde op deze reactie.

 13. We kunnen naar de Drachme, die naam wordt momenteel toch niet gebruikt.

 14. @Offthegrid [17]:

  Ben het bijna met alles met je eens, behalve stukje eigen hachje.
  Ik ben juist meer iemand die anderen op de eerste plaats zou zetten. Begrijp wel aub dat dit mensen zijn die het natuurlijk in mij ogen ook verdienen. En wat je zegt over lost cases en geïndoctrineerde mensen ik ken ze en zou me leven voor ze geven.

  Ik denk ook als meer mensen dat zou kunnen doen dat je al aardig ver komt met het realiseren van een gezonder maatschappij. En als die personen nou ook eens top functies bekleden en mensen dus op de eerste plaats zou zetten, dan macht en geld etc etc.
  Mja thats me.

  @Andre [15]:

  Hahaha ik vind je wel kikke. Net zo leraar die je probeerd te triggeren om verder te zoeken.

  Btw ik ben dus ook drfunk. Dit is mijn mobiel nickname. 🙂

 15. @Andre [16]: Ja misschien heb je wel gelijk. Ik weet i.i.g. zeker dat er weinig anderen zijn die zwaar in fysiek goud zitten. (Dat is al revolutionair genoeg in deze tijden). Of die een studie hebben gemaakt van deze economische tijden & wat dat betekend voor de gemiddelde Nederlander.

  @ Drfunk83
  “Ik ben juist meer iemand die anderen op de eerste plaats zou zetten”
  Lees eens ‘How I Found Freedom In An Unfree World A Handbook for Personal Liberty – Harry Browne.htm’ Het is bij The Pirate bay te vinden. Wat een EYEOPENER was dat.

  Drfunk83 [25] reageerde op deze reactie.

 16. De overheid , zowel de Nederlandse als die van de EU, hebben niets te vertellen.
  De banken en de grootindustrielen maken al lang de dienst uit.
  Zij bepalen en wij kunnen alleen maar balen.

 17. @Eddie Willers [14]:

  “zover ik weet is getracht de partij wakker te schudden. Zelf ben ik naar enkele bijeenkomsten geweest. Ik HEB aangeboden serieus mee te werken. (En ook door te doen waar ik goed in ben, nb dat is niet een partij oprichten). Er was veel enthousiasme maar die is later de kop in gedrukt door de LP (die nog steeds ‘binnenkort’ met een goed plan komt). Het enthousiasme viel op ‘droge aarde’. Ik heb het wel gezien daar, dat wordt nooit meer wat. Trekken aan een dood paard.

  Ik trek mijn eigen plan. De LibPartij is dood, of in ieder geval van geen enkel belang, net zoals alle politici. Partijen van nu zijn sinterklazen die sigaren uit eigen door beloven, aan grootheidswanzin leiden en gelegaliseerde roof beoefenen. Of nog erger: Actief de weg-met-ons mentaliteit aanhouden en het liefst hun eigen volk weggeven (niet eens verkopen).”

  Ik heb deze opmerking al van meer kanten gehoord.
  Maar als daar de grond droog is, laten we dan elders zaaien.
  Laten we trachten meer libertariers te vinden die aan een bepaald plan werken.

  Daarvoor is nodig het idee voor dat plan waar meer mensen achter kunnen en willen staan.

  Zou jij kunnen formuleren hoe dat plan van jou er uit ziet? Laat het dan weten en via de vrijspreker zoeken we dan meer medestrijders.

  Schrijf het hieronder of zend het rechtstreeks naar mij op info@vrijspreker.nl

 18. Even heel kort; na het lezen van boek ‘How I Found Freedom In An Unfree World A Handbook for Personal Liberty – Harry Browne’ ben ik van mening dat alleen ik voor mijn geluk (en de mijnen) kan zorgen. (Dit boek is ook als HTML webpagina te vinden op het internet. Harry is dood en het wordt niet meer gedrukt). Het boek behandeld o.a. dat je alle andere mensen niet kunt veranderen, maar wel hoe jij zelf met ze omgaat. Daarin ligt de sleutel tot het vinden van maximale *eigen* vrijheid. Je leest er ook hoe je het beste je eigen bedrijf kunt inrichten en dat is waar ik nu mee bezig ben, naast een full time baan. Kostte wat goud, maar goed dat stond toch al bijna op 200% winst. Ik mis een echte business opleiding maar ook daar wordt aan gewerkt. Lichamelijk heb ik mezelf ook voorzien van ‘upgrades’. Jarenlang heb ik het uitgesteld (want operatie=eng). Ook mijn persoonlijke veiligheid heeft de aandacht gekregen die het verdiend. Beide zijn trouwens mede mogelijk gemaakt door de overheid met haar subsidies, ha ha!
  Een nieuwe partij starten, naast fulltime werken, een bedrijf van de grond proberen te krijgen en een gezin is wat te veel van het goede. Vooral omdat ik vanaf nu niet meer filantropisch werk wil verrichten. (Of i.i.g. minder). Dank voor de goede discussie!

  Andre [24] reageerde op deze reactie.

 19. Andre zegt in zijn verhaal: “Veel mensen zien ook niet in, dat het de Nederlandse overheid (inclusief koningin Beatrix) is geweest die Nederland als Europese provincie tegen de wil van de kiezers hebben verkwanseld en in feite gelegaliseerd hoogverraad hebben gepleegd”

  Is dat wel helemaal zo? Ik zelf was tot minstens 2000 een gloeiende voorstander van het Europese project, al is dat sindsdien behoorlijk bekoeld. En dat gold voor een meerderheid in Nederland. Nederlands is decennia lang het meest enthousiast pro-Europa geweest. Voor mij werd Europa uitstekend gesymboliseerd door dit:

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Bundesarchiv_B_145_Bild-F013405-0030,_Frankreich,_Staatsbesuch_Konrad_Adenauer.jpg

  Het betekende een afsluiting van een periode van totale destructie en een nieuw begin. We zijn er economisch wel bij gevaren, misschien wel te goed. Maar nu zien we daadwerkelijk gebeuren wat velen al gevreesd hadden (ik te weinig), namelijk dat de EU dreigt uit te groeien tot een neo-marxistische multikul EUSSR, die totaal niet geinteresseerd is om de Europese identiteit te beschermen, maar alleen maar om een zo groot mogelijke monster-bureaucratie op te zetten, die bij wijze van spreken het liefste Noord-Korea ook nog zou willen opnemen nadat de toetreding van het islamitische Turkije een feit is.

  Ik ben inmiddels ook zo goed als klaar met die EU… maar niet met Europa. Dan maar weer terug naar de Gaulle met zijn ‘l’Europe des Patries’, inclusief Rusland. Weg met het EU-parlement, weg met die dood-geboren ‘constitutie’ en ruil de euro maar in voor de germano (OK, over de naam valt nog te praten). En misschien moeten we, net als in Iran, maar weer allemaal naar de kerk. Toen ik die bisschop Williamson zag opereren was ik zowaar 5 seconden in de verleiding om katholiek te worden 🙂 Eindelijk eens een keer een Christen met ruggegraat.

  Andre NI [29] reageerde op deze reactie.

 20. @Ron Paul Fan [28]:

  “Ik ben inmiddels ook zo goed als klaar met die EU… maar niet met Europa.”

  Zie ook het artikel van Albert Spits: http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/07/europese-desintegratie/

  “Is dat wel helemaal zo?”
  Ik denk het wel. Het voorstel tot een EU “grondwet” werd per referendum door 61.5% van degenen die de moeite namen, afgewezen. Nu zitten we opgescheept met het Verdrag van Lissabon, een andere vorm van diezelfde EU “grondwet”. De mening over de EU is inderdaad in het laatste decennium veranderd.

Comments are closed.