De vraag wie de echte terroristen zijn kwam op toen ik het artikel zag van het Watson Institute over de ‘Costs of war’ in de VS. Die oorlogskosten voor Irak, Pakistan en Afghanistan zijn inmiddels tot over de$ 4.000 miljard opgelopen en heeft al zo’n 250.000 mensenlevens gekost._

Bovenop de 3700 miljard, komen nog 1000 miljard rentelasten, 642 miljard extra aan het Pentagon, aan het nieuwe ministerie van Binnenlandse veiligheid $ 400 miljard en de kosten van de invalide veteranen die tot 2050 op 934 miljard worden begroot. En verder zijn er dan nog al die extra ‘veiligheids’-kosten voor burgers en bedrijven: oponthoud/controles luchthavens, visa en reisbeperkingen.

De eerste vraag die opkomt is natuurlijk, als we het geld volgen: wie heeft er belang bij het in gang of voortzetten van deze oorlogen. Nou niet de slachtoffers van 9-11 dat is wel zeker. En ook niet die arme onderdrukte Afghanen: het zou goedkoper zijn al die 100 miljoen mensen,  een bedrag van$ 5.000 te geven en het ze verder zelf uit te laten zoeken.
Nog beter natuurlijk je er helemaal niet mee te bemoeien. Voeg daarbij ook nog eens de kosten van de ‘war on drugs’ waar ik geen cijfers van heb maar best durf te schatten dat aan bestrijding, politie, gevangenis en indirecte kosten, ook nog eens duizenden miljarden worden uitgegeven, o.a in Afghanistan! Eindig ook deze oorlog en dan  zouden ze in de VS geen overheids tekort maar een enorm overschot hebben.

Maar ja de terroristen/overheid weet beter wat goed voor ons is!

2 REACTIES

  1. “Voeg daarbij ook nog eens de kosten van de ‘war on drugs’ waar ik geen cijfers van heb maar best durf te schatten dat aan bestrijding, politie, gevangenis en indirecte kosten, ook nog eens duizenden miljarden worden uitgegeven, o.a in Afghanistan!”

    Je denkt dat dat de overheid geld kost? De bestrijding wel ja. Maar het verkopen van die drugs levert hun een veelvoud op. Afghanistan is in de afgelopen 10 jaar weer veruit de grootste opiumproducent geworden nadat de taliban (die het verboden had) is verdrongen.

Comments are closed.