In  januari  1980  nam de goudkoorts toe tot ongekende hoogte.

De prijs  vertoonde dagelijks zwenkingen; er kwamen verschillen voor  van hindeden dollars per dag voor.

Ook zilver  steeg  tot ongekende hoogten en bereikte een  prijs van  $49,15 per ounce op  18 januari 1980 om daarna te dalen  tot  $3,55 op  25 februari 1991.

Het eigenaardige   was, dat het  aantal door het gele metaal  gecharmeerde personen  sterk toenam naarmate de goudprijs steeg. Mensen die nooit van hun leven iets in goud gedaan hadden, begonnen plotseling kopen.

Journalist Willem Oltmans bij voorbeeld  verkocht op advies van zijn broer   bankier  Theo   al  zijn kinineaandelen en  zette   de opbengst  om in goudstaven van 800 dollar per ounce.

Ik durf geen schatting te maken van het aantal Nederlanders dat toen de boot inging   tengevolge van de aankoop van goud of zilver.

Ook Centrale banken hebben  de eigenaardige  traditie om te kopen als de goudprijs hoog is en af te stoten als de prijs laag is.

Hopelijk   zal  het aantal slachtoffers van  goud- en zilverkoorts deze keer lager zijn.

Hugo van Reijen

 

38 REACTIES

 1. Geen goudkoorts Hugo

  Goud = vertrouwen en vertrouwen = goud.
  Goud = onafhankelijkheid van de staat, kan niet vergaan, roest niet, makkelijk te dragen, kan niet gedrukt worden, wordt wereldwijd aanvaardt en omgewisseld.

  Wie vertrouw jij, Hugo? De politicus/bankier of goud?

  Geef jij je vermogen liever aan een bankier of zet je het liever om in goud?

  Hugo, internet staat vol met verhalen over de 6000 jaar lange monetaire geschiedenis van goud as vermogensbescherming tegen de stommiteiten van politici. Zoals nu.

  Liberty 5-3000 [2] reageerde op deze reactie.

 2. Zelfs de Nederlandsche Bank heeft dit rare aankoopbeleid. IN 1999-2003 alles verkopen, terwijl de prijs historisch laag staat en nu, zij het ongemerkt, aankopen.

 3. @Liberty 5-3000 [2]: “De waarde van goud stijgt niet. De waarde van fiatgeld daalt. Een groot verschil!!”.

  Da’s ook niet helemaal waar. De goudprijs stijgt veel harder dan die van andere commodities. In werkelijkheid stijgt de goudprijs a) inderdaad omdat de waarde van fiatgeld daalt maar b) omdat mensen hierdoor in goud vluchten omdat dat het makkelijkste is om te handhaven, te bewaren en te verkopen. Probeer maar eens jarenlang een paar kuub benzine te bewaren op zolder. Om te beginnen kom je al niet langs je vrouw! 🙂
  Liberty 5-3000 [6] reageerde op deze reactie.
  offthegrid [7] reageerde op deze reactie.
  Troy Ounce [8] reageerde op deze reactie.

 4. @Ron Paul Fan [5]:
  Je zal nu een kleine spike zien, maar de fiatvaluta die dit vertegenwoordigd daalt altijd evenredig harder.
  Dat het harder stijgt dan de commodities lijkt me niet meer dan logisch. De commodities reageren altijd reactief. Er zit dus tijd tussen voordat de markt dit compenseert.

 5. @Ron Paul Fan [5]: Zou het ook iets te maken kunnen hebben met de manier waarop de prijzen (beter: de dan geldende tegenwaarde in valuta) van de meest favoriete edelmetalen tot stand komen? Manipulatie? Vertrouwen in goud en niet in Platina en Palladium?

  Bijvoorbeeld zilver en goud zijn beide oude geldstandaarden. Toch stijgt goud en daalt zilver. De klassieke verhouding tussen zilver en goud is ook al tijden zoek.

  Ron Paul Fan [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Ron Paul Fan [5]:

  En hoe meer fiat geld men creeert (vanaf 1971) des te groter en dramatischer gaat de terugkeer naar (en daarmee de prijsstijging van) goud worden.

  Ik doel hierop niet alleen op fopgeld wat exponentieel groeit om het kaartenhuis in stand te houden maar ook op OTC derivaten. Stel je voor dat dit geld op zoek gaat naar veiligheid (waarvan goud de uiteindelijke haven is, volgens Greenspan http://www.nysun.com/editorials/greenspans-warning-on-gold/87080/)

  Trouwens, Hugo, het verschil tussen 1980 en nu is dat 1980 op te lossen was door renteverhogingen. Het probleem wat we nu hebben niet meer. 1. de consument is failliet 2. de staat is failliet 3. Alle banken zijn interconnected (Grieks probleem is ook een Amerikaans, Nederlands, Japan, Koreaans, etc probleem) 4. Produktie (datgene wat ons rijk maakte) staat allemaal in China 4. de problemen zijn systemisch en gebaseerd op gemanipuleerde statistieken.

  Onze leiders hebben ons al medegedeeld dat ze voor alles of niets gaan. Dat wordt dus gegarandeerd niets. De enige oplossing die ik zie is een terugkeer naar de goudstandaard. Maar zie jij ze dit doen? Hou je vast Hugo. Armageddon is begonnen. Denk maar niet dan de rellen in Engeland los staan van de internationale financiele problemen.

 7. @offthegrid [7]: Manipulatie bestaat mogelijk op korte termijn, maar niet op de lange. Kijk eens naar de ontwikkeling van de goudprijs op lange termijn (helemaal naar onder scrollen):

  http://goldprice.org/gold-price-history.html

  Een mooie geleidelijke curve.

  Wat je ziet is hoe sinds 2003 de westerse overheden bezig zijn met het opblazen van hun currencies. Dat is de enige werkelijke manipulatie van de goudprijs, nmlk het veel te veel bijdrukken van geld om te blijven voldoen aan de veel te vele verplichtingen die men op zich genomen heeft (uitkeringen, pensioenen, hand-outs, buitenlandse politiek, enz.).

 8. Ik zie de goudstandaard niet opnieuw ingevoerd worden. En als ze straks één of andere nieuwe munt verzinnen die iedereen opgelegd wordt, gaan mensen dan niet massaal hun goud dumpen? Je kunt je natuurlijk wel afvragen hoeveel verstandige mensen na dit fiasco nog vertrouwen zullen hebben in nieuwe fiat valuta, maar tegelijkertijd denk ik wel dat overheden in staat zijn het door te drukken.

  offthegrid [11] reageerde op deze reactie.

 9. Het lijkt me goed om even de zaken op een rij te zetten. Als we kijken naar de kapitalisatie van de financiële markten in 1980 en in 2011 dan springt een ding in het oog. De enorme divergentie tussen de twee. Terwijl de kapitalisatie van goud in 1980 zo’n 26% was van het geheel is het nu slechts 4%. Wanneer we weer naar 1980 gaan dan zal de goudkapitalisatie zo’n 6,5x moeten stijgen alvorens het de top van 1980 kan evenaren. Zover is het nog lang niet. Ongeacht de nieuwsberichten zitten nog bitter weinig mensen in het gele metaal. De euforie moet namelijk nog komen. In 1980 was de dollar koning en er bestond nog geen eurozone, alleen een Europees Monetair Stelsel zonder een ECB. De Amerikanen waren toen nog de grootste crediteuren en de schuldlanden van de eurozone bestonden nog niet.

  Nu zien we dat de zaken er compleet anders voor staan en dat goud (en zilver) een comeback maken in het financiële systeem. De waarde van goud (en zilver) is omgekeerd evenredig gerelateerd aan de waarde van papiergeld. Nu dat de krediet- en geldsluizen zijn opengezet zullen zowel goud als zilver hun rechtmatige plaats in het economische stelsel op gaan eisen. Dit zijn alleen maar de schoten voor de boeg. We moeten ons voorbereiden op de dingen die komen gaan. Goud en zilver zullen blijven stijgen, totdat zij volledig deel uit gaan maken van een post-euro en gereviseerd mondiaal valutastelsel.

  Berichten over mijn dood zijn sterk overdreven – Mark Twain

 10. Het argument:X zat ooit in een bubbel, dus nu is het weer een bubbel, lijkt me niet steekhoudend

  Verschil met toen is dat de VS toen de grootste schuldeiser ter wereld was en nu de grootste schuldenaar. De centrale bankdirecteur Volcker trok de korte rente op tot 19% om de inflatie een halt toe te roepen. Probeer je eens voor te stellen wat er nu zou gebeuren als de rente zo hoog werd opgetrokken. De VS verzuipt in de schulden en de overheid zelf rekent ook op nulrentes zo ver het oog reikt.

  Als je in Zimbabwe woonde en je goud had verkocht toen het 10.000 Zimbabwaanse dollar/ounce noteerde, met het argument dat het waarschijnlijk weer in een bubbel zou zitten, net als in 1970, dan raakte je alles kwijt, aangezien die 10.000 Zimbabwaanse dollars niets meer waard zijn.

  De gemiddelde leeftijd van fiatgeld is 27 jaar begreep ik laatst, dus de dollar is al een oude baas.
  Centrale banken zijn nu geloof ik aan het kopen, de centrale bank van Engeland onder Gordon Brown verkocht ongeveer al zijn goud precies op het dieptepunt, dus misschien is dat niet zo’n goed teken.
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article1655001.ece

  Als je eerlijk vergelijkt zijn die 850$ uit 1980 veel duurder dan de 1700$ van nu. Probeer maar eens iets anders te vinden wat nu voor de dubbele prijs van 1980 verkoopt. Alleen de euro al zorgde voor een verdubbeling van de prijzen in een paar jaar. Ik denk dat je bijna niets kunt vinden wat nu voor de dubbele prijs van toen verkocht wordt. Zilver is zelfs nog goedkoper in absolute dollars, laat staan in inflatie gecorrigeerde dollars.
  Aangepast voor de prijsindex zoals die ons door de overheid wordt voorgelogen, dan noteert goud nu 750 USD1980 volgens deze Bloomberg chart
  http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=IADMGOLD:IND
  Maar zoals iedereen weet die een beetje onderzoek doet, zijn die inflatiecijfers omlaag gemasseerd om een optisch hogere groei te krijgen en lager rente.
  http://www.shadowstats.com
  Voor geinteresseerden die willen weten hoe dit gebeurt, google op hedonic adjustment
  Volgens de CPI is 850 USD1980=2320 USD2011cpi, maar ongeveer 3 maal zo hoog met werkelijke prijsstijgingen van shadow stats, zonder alle trukendozen om de inflatie laag toe laten lijken.

  pcrs [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Matt [12]: Dat zul je inderdaad zelf moeten uitpuzzelen, wat je met jouw euro’s wilt doen.

  Wat de overheden straks gaan doen weet ik ook niet. Ik denk hyperinflatie, en dan kies ik voor edelmetaal en niet voor waardelozer geworden valuta.

  Dat is het mooie van vrijheid, je mag enkele dingen nog zelf bepalen, als vindt de overheid het fijner om jouw geld gecontroleerd digitaal te zien en niet anoniem als cash of edelmetaal.

 12. “Ook Centrale banken hebben de eigenaardige traditie om te kopen als de goudprijs hoog is en af te stoten als de prijs laag is.”
  Ergens gelezen op het internet en mij herrinner
  Een mogelijke verklaring voor de gestegen goudprijs

  1/ Shortposities op goud door bullion banks
  https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Gold_Anti-Trust_Action_Committee
  2/ ontlenen via huurcontracten aan de centrale bank, en het vervolgens verkochten op de markt !
  3/ aankoop van aandelen met de winstmarge op goud

  Nu gebeurt het omgekeerde en moeten ze hun aandelen verkopen om goud in de plaats te kopen indien de centrale banken hun goud terug willen

  Misschien weet iemand een betere uitleg

  pcrs [18] reageerde op deze reactie.

 13. @leo [17]: negatieve reeele rentevoet is ook belangrijk in deze. In Duitsland is de reele rente zojuist weer negatief geworden, wat betekent dat als je geld op rente zet, de vergoeding lager is dan de ontwaarding van het geld. Oftwel je kunt er over een jaar minder van kopen dan nu, omdat de rente niet opweegt tegen de inflatie. Rentes kunnen ze niet optrekken ….
  http://blogs.forbes.com/steveschaefer/2011/08/09/fed-to-keep-rates-low-to-2013-but-no-qe3-yet/
  dat is een enorme opsteker voor goud, niemand zet graag zijn geld op de bank om er koopkracht op te verliezen.

 14. ‘Ik durf geen schatting te maken van het aantal Nederlanders dat toen de boot inging tengevolge van de aankoop van goud of zilver’.

  Maar waar met je dan heen met je geld? Je kunt ook de boot ingaan met onroerend goed, aandelen of valuta. Van alles wat, dat lijkt mij het beste.

  jerry [20] reageerde op deze reactie.

 15. @Nico de Geit [19]:
  van alles wat:
  Zonder risico: grond
  beetje risico: metaal, diefstal
  iets meer risico: onroerend goed, slijtage><onderhoud en vernieling.

  De vraag is of je er rendement uit verwacht, of enkel koopkracht wil behouden.

  In het laatste geval koop je een stuk grond, liefst boomgaard aan de rand van een stad; je kunt hem ontginnen of verpachten maar de grond behoudt zijn waarde, of wordt tzt opgewaardeerd tot bouwgrond.

  metaal is genoeg over geschreven

  onroerend goed. enkel op goede lokaties wanneer je rendement zoekt

 16. @Charles [21]: Jaaaa, ja. (?) Natuurlijk, dank voor uw “kundige” woorden. Kun u even aangeven welke goudprijscrash in bijgaande grafiek te zien is? Dat dipje? Een van de vele dipjes en piekjes in de almaar stijgende lijn?

  http://www.kitco.com/charts/popup/au1825nyb.html

  U zult vast al enorm rijk geworden zijn met uw inzichten en korte termijn beleggingen. Voor de lange adem en koopkrachtbehoud heb ik hier op Vrijspreker echter nog geen enkel alternatief gezien voor edelmetaal.

  U heeft nog steeds niet door, dat er geen goudprijs of olieprijs in elkaar sodemietert, maar dat de valuta de enige volatiele middelen zijn. Door het in elkaar sodemieteren van dollar en euro, moet u meer van die waardeloze papiertjes uit de beurs trekken om iets van waarde te kunnen kopen.

  Het lijkt hier af en toe wel SBS6 (herhalen, herhalen, herhaaaaalen). 😉

  Charles [23] reageerde op deze reactie.

 17. @offthegrid [22]:

  U kunt uw denigrerende opmerkingen stoppen where the sun doesn’t shine !

  Herhalende opmerking WAAR DAN ?
  We meten de prijs af tegen papierwaarde en bij inflatie stijgt de goud/zilver prijs. Als jij het wenst af te meten tegen je knikkers vind ik prima, echter ik gebruik het te gerbruikelijke ruilmiddel: geld.

  Grafieken ? Ben je bitch niet, zoek lekker zelf ! Goud en zilver zijn wisselend, in 2009 gekocht en nu rustig afstoten. En later weer inkopen.

  In ieder geval heb ik zilver tegen 10USD gekocht en tegen 45 verkocht ! Mijn goud 2x inkoop verkocht.

  En dat zonder gejammer op Vrijspreker !
  offthegrid [24] reageerde op deze reactie.
  Liberty 5-3000 [26] reageerde op deze reactie.

 18. @Charles [23]: De functie van een knipoog nog niet begrepen op internetblogs? Lange teentjes? Frustaties moeten eruit? Wie jammert er op Vrijspreker?

  Fijn dat u zo goed verdiend heeft met goud en zilver. Hopelijk ging de inkoop om enkele miljoenen dollars, dan scoort het rendement meteen lekker in absolute bedragen.
  En nu? Wachten tot de heren politici en centrale bankiers die winst in aantal geldbiljetjes laten verdampen door hyperinflatie?

  Dat is namelijk het verschil tussen ons, lijkt mij zo: u probeert op korte termijn te scoren, ik wil mijn koopkracht op lange termijn behouden. U gokt op de piekjes en dalen, ik gok op de langere trends. En ik vind dat prima hoor, IK wordt daar niet pissig over. U wel, zo te lezen.

  Maar dit neemt niet weg dat u inhoudelijk uw eerdere “sodemieteren”-beweringen (reactie 21) nog steeds niet kunt onderbouwen.

  Ik maak hier, zoals ik en vele anderen al HERHALEND hebben geschreven, duidelijk, dat valuta in waarde dalen. Olie bijvoorbeeld kost in goud nu net zoveel als 5 of 10 of 20 jaar geleden. Dat is WEER een herhaling, ik lijk SBS 6 wel, of u dat nu leuk vindt of niet. U wordt alleen pissig als u daar op gewezen wordt.

  Ik geef u een link met een grafiek (van Kitco, toch wel een van de goed aangeschreven grafiekenbouwers in dit segment) waar er eind 2009 een dipje te zien is in een verder stijgende lijn van aantal dollars die nodig zijn voor dezelfde hoveelheid goud.

  U jammert dus, op Vrijspreker. U reageert allesbehalve rationeel, maar louter emotioneel. Mooie menselijke eigenschap, daar niet van, maar dit maakt u in mijn visie verre van kundig op dit gebied en niet iemand wiens adviezen ik voor mijn kapitaaltje zou willen opvolgen. Niet in de laatste plaats gezien uw begrip over de volatiliteit van grondstoffen versus valuta.

  En u mag dit hele commentaar ook steken waar de zon niet schijnt. Have a nice day. 😀

  Charles [30] reageerde op deze reactie.

 19. @Charles [21]:

  ‘Het wordt nu weer tijd om het zilver en goud te verkopen’.

  Door omstandigheden kom ik om in euro’s. Ik moet er vanaf, ik slaap er slecht door. Ik heb zojuist een enorme vracht aandelen bijgekocht. Ik ga ook mijn edelmetalen verder uitbreiden. Ik moet van die euro’s af.

  In euro’s of andere fiat-valuta zitten, dat is pas link. De ECB is nu in handen van Zuid-Europeanen.

  Wat blijft er over van aandelen als het fiat-geldsysteem in elkaar dondert? Iemand?

  – De meeste burgers hebben alleen maar schulden

  – De banken hebben veel geld uitgeleend dat – als het tegen zit – nooit terugbetaald zal worden

  – De Nederlandse overheid die mijn spaarcenten garandeert heeft alleen maar schulden

  Zijn banken mijn vertrouwen waard? Is de Nederlandse overheid mijn vertrouwen waard?

  Ron Paul Fan [27] reageerde op deze reactie.

 20. @Nico de Geit [25]: “- De meeste burgers hebben alleen maar schulden
  Is de Nederlandse overheid mijn vertrouwen waard?”

  Je overdrijft. Nederland is nu het land in de EU met het hoogste inkomen per hoofd, afgezien van Luxemburg.

  Een gemiddeld huishouden in NL heeft een vermogen van een ton, als je de huiswaarde niet eens meerekent.

  http://nos.nl/artikel/149000-vermogen-huishoudens-stijgt-fors.html

  De Nederlandse overheid is van alle overheden op deze planeet nog een van de meest geloofwaardige en competente (ik durf het hier bijna niet te zeggen).

  Als je de pest hebt aan moslims en andere buitenlanders dan kun je altijd nog naar Assen of Winterswijk verkassen en nog steeds genieten van de geneugten die dit land te bieden heeft; de Randstad is inderdaad voor de dommen. Bovendien ben je hier in NL in je eigen ethnische groep, in het buitenland zitten ze niet op jou te wachten, hooguit op je geld.

  Het is nog steeds het beste om te vechten en niet te vluchten. Doel is (voor mij) om te vechten voor een samenleving met kleine overheid, waarin ik kan zeggen en doen wat ik wil, waar de derde wereld resoluut buiten de deur wordt gehouden en openlijk wordt gezegd dat dit hoofdzakelijk een ethnisch Nederlands feestje is. Ras/ethniciteit zijn geen vieze woorden. Weliswaar blijven we nog steeds correct tegen legale buitenlanders die hier tijdelijk zijn, ongeacht afkomst. Maar we gaan er strikt op toezien dat we niet worden overgenomen. Asiel wordt afgeschaft. Illegalen worden indirect weggepest door legalen die werk bieden aan of onderdak verhuren aan illegalen, keihard aan te pakken middels hun portemonnee, tot aan onteigening toe. Reken maar dat dat wel werkt itt verscherpte grensbewaking.

  Nico de Geit [28] reageerde op deze reactie.

 21. @Ron Paul Fan [27]:

  Die Nederlanders hebben met elkaar een hypotheekschuld van 1000 miljard euro, (650 plus 350 ‘off balance’). Nergens ter wereld is die schuld per hoofd van de bevolking zo hoog. Dat niet alleen: in NL wordt 106% hypotheek verstrekt, dat is sub-prime.

  Stel: ik ga naar de bank en vraag een lening om drie ton aandelen of goud te kopen, en vraag 106% – die 6% extra is om op te maken. Wedden dat ik die lening niet krijg? Op onroerend goed krijg je die lening van 106% wel. Waarom? Omdat de overheid garant staat.

  Iedereen mag zoveel vertrouwen hebben in overheden als hij wil, maar ik hou rekening met de instorting van het systeem. Waarschijnlijk langzaam, misschien ook snel.

  Voorheen hield ik het ook voor mogelijk dat het systeem in elkaar zou klappen, maar nu zoek ik naar mogelijkheden om mij daar zo goed mogelijk tegen te beschermen. Dat doe ik door mijn vermogen te spreiden.

  Ron Paul Fan [29] reageerde op deze reactie.

 22. @Nico de Geit [28]: Ik heb hier cijfers van een ‘doom site’:

  http://huizen.prijsverloop.nl/algemenestatistieken/

  Die zeggen dat 2/3 van de woningwaarde is gefinancierd, dwz dat 1/3 eigendom is.

  http://www.vn.nl/Standaard-media-pagina/RijkdomEnPensioen.htm
  Nederlandse huishoudens zijn hartstikke rijk, en worden steeds rijker. Het gemiddelde Nederlandse huishouden had in 2007 financiële bezittingen ter waarde van een kleine halve euroton, vooral in de vorm van bank- en spaartegoeden. De waarde van de niet-financiële bezittingen (voornamelijk: het eigen huis) beliep gemiddeld 185.000 euro, wat het totaal aan bezittingen op 233.000 euro bracht. Tegenover de bezittingen stonden schulden (vooral: hypotheek) van zestigduizend euro.

  Er is dus geen sprake van dat de ‘meeste Nederlanders alleen maar schulden hebben’, in tegendeel.

  Nederlanders behoren tot de rijksten van de wereld. Waarom (ik kan het niet laten)? Omdat het Nederlanders (Germanen) zijn. 🙂

  Alleen (niet-Israelische) Joden hebben nog meer inkomen/vermogen, vanwege hoger IQ.

  In het boek The Bell Curve is al eerder een ijzersterke correlatie aangetoond tussen groeps-IQ en groeps-inkomen.

  De mensen met het hoogste IQ op deze planeet zijn Japanners, Koreanen, NW-Europeanen. Die hebben dus het hoogste inkomen. En helemaal bovenaan staan dus de Joden.
  Nico de Geit [32] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.