In  januari  1980  nam de goudkoorts toe tot ongekende hoogte.

De prijs  vertoonde dagelijks zwenkingen; er kwamen verschillen voor  van hindeden dollars per dag voor.

Ook zilver  steeg  tot ongekende hoogten en bereikte een  prijs van  $49,15 per ounce op  18 januari 1980 om daarna te dalen  tot  $3,55 op  25 februari 1991.

Het eigenaardige   was, dat het  aantal door het gele metaal  gecharmeerde personen  sterk toenam naarmate de goudprijs steeg. Mensen die nooit van hun leven iets in goud gedaan hadden, begonnen plotseling kopen.

Journalist Willem Oltmans bij voorbeeld  verkocht op advies van zijn broer   bankier  Theo   al  zijn kinineaandelen en  zette   de opbengst  om in goudstaven van 800 dollar per ounce.

Ik durf geen schatting te maken van het aantal Nederlanders dat toen de boot inging   tengevolge van de aankoop van goud of zilver.

Ook Centrale banken hebben  de eigenaardige  traditie om te kopen als de goudprijs hoog is en af te stoten als de prijs laag is.

Hopelijk   zal  het aantal slachtoffers van  goud- en zilverkoorts deze keer lager zijn.

Hugo van Reijen

 

38 REACTIES

 1. @Nico de Geit [32]: Ja, de jonge starters, die hebben logischerwijs niets, maar we hadden het over het gemiddelde, en dat zit zeer stevig in de plus.

 2. Fictief vermogen op OG kan zo verdampen als de markt krimpt, maar de hypotheekschuld is absoluut (als getal, niet als waarde). Sommige Nederlanders rekenen zich onterecht rijk. Als je een huis koopt van pak ´m beet €200.000, met eigen vermogen van €70.000 en een hypotheek van €130.000 heb je op papier veel geld. Maar als de huizenmarkt drastisch instort en de waarde van je woning daalt tot onder de €130.000 zit je alsnog in de schulden.

  De beste voorbereiding op de crisis is om zoveel mogelijk uit de schulden te raken. Als er een hoge hypotheek rust op uw woning, is het aan te bevelen om een stapje terug te nemen en een woning aan te schaffen met meer eigen vermogen en minder schuld. Een kleinere woning, of een woning gelegen in een goedkopere regio.

  Heeft u een eigen bedrijf met veel geleend vermogen, probeer dit dan te beperken tot een minimum. Lean & mean in paarse broeken taal.

  En alhoewel ik in mijn optimistisch wereldbeeld niet direct doem en verderf verwacht, lijkt het me toch handig om wat boeken over doe-het-zelf en tuinieren/landbouw aan te schaffen voor het geval dat. Altijd nuttig om zelf je wasmachine te kunnen repareren of zelfgekweekte groenten te eten of te roken.

  Goud en zilver zijn prima als vermogensbescherming voor ‘excessief vermogen’.

  Dit is wat ik doe met mijn bedrijf en middelen, en u moet zelf maar zien of u dit advies in borstzak danwel kontzak steekt.

 3. Beste mensen
  Het fiat geld systeem staat op springen, in het bijzonder de US dollar, de reserve munt van de wereld. De toestanden van sociale onrust , zoals wij gezien hebben in Noord Afrika, komen wel heel dichtbij, zie Griekenland, Groot britannie. Revoluties zijn niets meer of minder dan broodoorlogen, de gewone man is niet meer instaat om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien, voedselbanken schieten als paddestoelen uit de grond. In de VS leeft 40 % van de bevolking op voedselbonnen.Indien de VS dollar haar functie van reserve munt kwijtraakt dan zal het gevolg daarvan zijn dat de prijzen van eerste levensbehoeften minstens drie maal zo hoog worden. Europa zal in de malaise meegesleurd worden. Het enige alternatief als tegennwicht voor het fiat geld is goud en zilver, de natuurlijke vervanging van fiatgeld. het is niet voor niets dat Staten goud aan het hamsteren zijn( China, Rusland, Korea, Thailand ,Mexico Indonesia VS Utah, etc, etc) De Europese Centrale banken kopen goud. De Grieken ruilen hun spaargeld om tegen goud.
  wees verstandig ruil uw fiat spaargeld om tegen fysiek goud en zilver, zolang het nog kan, voor dat er restricties van Overheids wege van toepassing zijn op de aankoop van goud en zilver.
  Zolang er nog fysiek goud en zilver aangeboden kan worden.
  Uw Fiat spaargeld verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  mvg.

Comments are closed.