De beoordeling van Standard & Poor’s (en ander credietbeoordelaars over de kredietwaardigheid van de USA is praktisch altijd op de hoogste waarde, AAA, geweest. En nu trekt ook S&P de conclusie dat die toestand helemaal niet zo rooskleurig is.

Op zich betekent dit rationeel niet zoveel, maar het kan emotioneel grote gevolgen hebben voor hoe bvb beleggers/ investeerders in de toekomst gaan handelen. Gevolgen die pas later zichtbaar kunnen worden, want op de korte termijn hebben velen die er mee te maken hebben, daar al lang rekening mee gehouden.

 

Rationeel maakt het natuurlijk geen fluit uit of je 10 kilometer schaatst in een honderdste seconde sneller of langzamer dan een ander. Maar toch krijgt die eerste een veelvoud van de lof van die ander.

Voordat Amerika beoordeeld wordt als Griekenland, kan het nog dik 20 keer “ge-down-grade” worden.

Belangrijker vind ik dat S&P deze downgrading toch gedaan heeft tegen de hoge druk van Obama en Ministerie van Financiën in. En dat ze er nog bij vertellen dat Amerika moet oppassen, want anders gaan ze nog een stap naar beneden!

Van Obama is er nog geen rechtstreeks commentaar. Maar het ministerie komt met verhalen dat S&P rekenfouten gemaakt heeft!! (Smoesjes???)

Nederland heeft bij S&P nog een AAA status. Maar de Chinese kredietbeoordelaar Dagong rekent Nederland niet tot de meest kredietwaardige landen ter wereld. Nederland moet het met een iets lagere AA+ status doen van Dagong.

Het hele gedoe zal (hopenlijk) wel nog veel meer mensen bewust maken van de vreselijke ritselarijen en bedriegerijen van overheden. Nu nog het besef door laten dringen dat die ellende is veroorzaakt door die overheden en dat het hoog tijd wordt om die macht daar weg te halen.

Jammer is  dat het er echter naar uit ziet dat de politici de kans kunnen en zullen grijpen naar nog meer macht.

Zie ook vrijdag meer macht

Zo komt vanuit Brussel steeds meer aandrang voor de vorm van een echte federatie in de plaats van de EU.
En Jan-Kees de Jager en Marc Rutte buigen al, en geven teken in de Volkskrant dat “Nederland” dit al aanvaardt:
“Hervormingen en discipline noodzakelijk voor  Europa én de VS“, zeggen ze.
Lees: “Hervormingen en ‘meer macht en controle’ noodzakelijk voor ‘EU’ en VS”.

En Berlusconi roept op tot een vergadering van de G-7, Ministers van Financiën van 7 industrielanden. Uiteraard een groep waar ook Italië in zit!!
En China probeert weer meer druk te zetten op het invoeren van een wereldmunt!

Genoeg interessants aan de gang. Blijft de vraag wat te doen om er zelf geen al te groot nadeel door te ondervinden.

P.S. Een typisch bijverschijnsel maak Zwitserland nu door.  Zwitserland heeft als uitzondering wel een gebalanceerd budget, weinig werkloosheid, en een sterke munt. Daardoor willen veel beleggers/investeerder hun dollars en euro’s (o.a.) kwijt en er Zwitserse Francs voor kopen. De SF is zo gewild, dat de waarde enorm stijgt, en Zwitserse producten dus erg duur worden en de export in gevaar brengen.

Lijkt wel een geval van schade lijden door je eigen succes!!

18 REACTIES

 1. Die sterke munt had Nederland vroeger ook! Dezelfde klacht over dure export. Echter de import wordt veel goedkoper en je kunt als land ook nog eens je geldvoorraad uitbreiden om je munt minder sterk te maken. Met die vernieuwde koopkracht ga je vervolgens wereldwijd op een “shopping-spree” naar hard assets.

  Het werd hoog tijd dat de vs afgewaardeerd werden. Staten en county’s kunnen officieel niet failliet gaan, maar zakken weg in Griekse toestanden. Het mooie van de vs is overigens dat burgers kunnen verhuizen als hun lokale overheid het te bont maakt. Iets dat Europeanen helaas minder makkelijk kunnen!

 2. de Zwitserse centrale bank en de Japanse hebben al ‘ ingegrepen’. Lijkt me nu wel duidelijk dat alle fiat currencies bezig zijn met een race to the bottom.

  enige echte ‘ safe havens’ zijn dingen die ze niet kunnen printen met een druk op de knop.

  CB Interactive [7] reageerde op deze reactie.

 3. VS: ‘blanke huishoudens 20 maal welvarender’

  Sinds de jaren ’80 is het verschil in welvaart tussen blanken en niet-blanken in de VS niet meer zo groot geweest als nu. Een onderzoek uit 2009 laat zien dat blanke huishoudens gemiddeld 20 maal welvarender zijn dan zwarte of Latino huishoudens.

  Het onderzoek van het Pew Research Centre vond in 2009 plaats waarbij informatie werd ingewonnen bij tienduizenden Amerikaanse gezinnen. Recent werd de informatie openbaar, en de constateringen zijn schokkend.

  Terwijl het gemiddelde vermogen van blanke huishoudens met $ 20.000,– daalde, werd het gemiddelde vermogen van zwarten gehalveerd. Het onderzoek laat zien dat blanke huishoudens gemiddeld $113.149,– bezaten en zwarte huishoudens gemiddeld slechts $ 5.677,–. Het gemiddelde vermogen van latino’s bedroeg $ 18.359,–.

  Volgens economen is de neergang van het vermogen vooral te wijten aan de neergang van de huizenmarkt. Waar jonge niet-blanke Amerikanen slechts een huis bezitten, bezitten oudere blanke Amerikanen ook aandelen.

  Het onderzoek toont aan dat in 2009 een derde van de zwarte en latino-huishoudens geen eigen vermogen had, of dat de schulden de bezittingen overtroffen. Bij blanke huishoudens was dat bij slechts 15% het geval.

  Bron: http://nicodegeit.wordpress.com/2011/08/07/vs-blanke-huishoudens-20-maal-welvarender/

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [8] reageerde op deze reactie.

 4. @Hub Jongen [4]:

  ‘Een aanwijzing (of een bewijs?) dat door de groei van de overheid, de zwaksten in de maatschappij op den duur SLECHTER af zijn’

  Sommigen zullen concluderen dat de 20 maal (!!!) rijkere blanken hun welvaart moeten ‘delen’ met de armen.

  Bijkomende factor: binnenkort behoren blanken in de VS tot een minderheid. Nederland volgt.

  Ik hang al zo lang rond op fora en heb zo vaak gehoord dat de link tussen blank en welvaart onzin is. Deze cijfers zouden voor iedereen alarmerend moeten zijn.

  Het gevolg zal wel weer zijn: hogere belastingen om de welvaart van de blanken – ja u leest het goed – blanken – over te hevelen naar de niet-blanken.

 5. “Terwijl het gemiddelde vermogen van blanke huishoudens met $ 20.000,– daalde, werd het gemiddelde vermogen van zwarten gehalveerd.”

  Je kunt natuurlijk ook stellen dat blanken onevenredig hard geraakt werden: waar negers slechts $ 7.000,– inleverden, leverden blanken $ 20.000,– in. Blanken leverden dus drie maal zo veel in.

 6. @The Red Pill [2]:
  Langzaam maar zeker komt er een einde aan het kapitalisme en het materialisme…Wereldwijd!!!
  Eerst de V.S.,Europa en Japan, de rest komt daarna aan de beurt. We hebben nog een laatste octaafje te gaan en dan is het einde van de toonladder bereikt en is het einde van het kapitalisme en het materialisme een feit.

  Ik zei al 7 jaar terug dat we rond 2011/2012 een totaal ineenstorting van de wereldeconomie kunnen verwachten.
  In vele oude geschriften staat dit ook beschreven.

  Iets in me zegt me dat dit doelbewust zo in scene allemaal is gezet om zo in 2012 een New World Orde te beginnen. Dit loopt allemaal volgens planning en de gewone mensen zitten als ratten in de val. Alleen met zelfvoorzienigheid en pure onafhankelijkheid van geld kun je deze crisis nog doorstaan.

  Ron Paul Fan [12] reageerde op deze reactie.
  Offthegrid [16] reageerde op deze reactie.

 7. @Nico de Geit [3]: “Een onderzoek uit 2009 laat zien dat blanke huishoudens gemiddeld 20 maal welvarender zijn dan zwarte of Latino huishoudens.”

  Deze formulering is natuurlijk bogus. Dat getal 20 slaat op de financieele reserves van de verschillende ethnische groepen, hoofdzakelijk bestaande uit (gedeeltelijk afbetaald) onroerend goed bezit bij de blanken; uiteraard is een meer realistische benadering van ‘verschil in welvaart’ het consumptie-niveau en dat verschil zal wel geen factor 20 bedragen; in blanke en zwarte magen passen ongeveer even veel Mona-toetjes. 😉

  Even on-topic: die AA+ rating is natuurlijk hevig geflatteerd ten gunste van Amerika. Die S&P staat dicht bij het hart van het amerikaanse establishment en heeft gedeelde interesses daarmee. De amerikaanse staatsschuld gaat nu richting 100%, wat binnen de westerse context helemaal niet zo uitzonderlijk is; het probleem natuurlijk is dat de amerikaanse overheid zichzelf met zoveel verplichtingen heeft opgezadeld (policing the world, empire, pensioenen, welfare, medicare) zonder dat daar inkomsten tegenover staan, dat ze nu met structurele tekorten van boven de 10% zitten. In Amerika is nu iedereen blut. Verder is nu meer dan 50% van de kinderen die in de VS geboren worden niet-blank, dwz een mensensoort die bewezen niet in staat is een westerse samenleving overeind te houden. Dat gaat nog voor vuurwerk zorgen. De Soviet-Unie na de crash bestond nog steeds uit blanken met een gem. IQ van 100; die komen er dus wel nadat ze dat vreselijke links-marxistische systeem hebben afgeschudt. Het lot van Amerika is veel gruwelijker dan dat van de USSR vanwege de ethnische tegenstellingen. Na de onvermijdelijke crash komen de ethnische spanningen, waarvan die van gisteren en vandaag in London nog maar een zwakke afspiegeling zullen zijn.

  http://news.sky.com/home/uk-news/article/16045049

  (uiteraard moet je een beetje door die smerige media-leugenaars heen lezen om de ware ethnische aard van de gewelddadigheden te begrijpen).

  Amsterdam gaat eveneens een inter-ethnische warzone worden nadat de overheid zonder geld is komen te zitten. Alleen idioten kopen nog onroerend goed in de Randstad.

 8. Nog even over die AA+ rating, hier staat wat er werkelijk aan de hand is:

  http://news.yahoo.com/dont-caught-holding-dollars-u-default-arrives-191153227.html

  Die staatsschuld van 100% slaat op een schuld van 14.3 triljoen.

  Wat niet wordt meegerekend wordt zijn de ‘unfunded liabilities’ van 62+5 = 67 triljoen Fannie Mae and Freddie Mac + total liabilities and unfunded obligations for Social Security and Medicare.

  En dan hebben we het over 500%, dwz blut.

  Uiteraard gaan die liabilities gewoon niet uitgekeerd worden. Zoals we uit de post-Soviet-ervaring weten kan een man van 80 best boodschappen-tassen helpen vullen bij de supermarkt, toch?

  Maw de baby-boomer generatie (wij dus) gaat van een hele koude kermis thuiskomen. Vergeet dat nieuwe huis, nieuwe auto, vakantie naar verweggistan, enz., enz.

  En aangezien U dat inderdaad ook gaat schrappen gaat U dus ongewild de crisis alleen nog maar verscherpen.

  Ach ja, na uitademen volgt onvermijdelijk inademen. De decades lange krediet-expansie komt nu ten einde.

  Het wordt weer ganzeborden. Ook leuk. Overleven op water, gehaktbal op zaterdag en appels tussendoor is zelfs gezond.

  Die reclame van die ondernemer die gedwongen moest verkassen naar een flatje en ondertussen de moed erin houdt, da’s ongeveer het beeld waar U aan moet denken. Om te beginnen. Daarna komt het visioen van ‘ethnic street fighter’. Da’s minder gezellig dan ganzeborden.

 9. @Offthegrid [10]: De beurs in Tel Aviv is vandaag (die mensen doen aan de zaterdag) stilgelegd vanwege een 6% dip bij de opening. Dat wordt dus een slachting morgen op de beurzen, allemaal tgv S&P.

  Maurice de Hondt heeft vandaag gepeild dat een meerderheid van de Nederlanders niet meer geloofd in de euro en ook dat die ter ziele zal gaan:
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/311010/Meeste-Nederlanders-verwachten-uiteenvallen-eurozone.htm

  Maar ook dat ‘een of andere euro’ over zal blijven. Die zou ik nu dan alvast als werktitel de ‘Germano’ willen meegeven, totdat we een betere hebben gevonden (Mark, Florijn, Frank, Thaler/daalder, Goelden, zeg het maar).

  Ondertussen staat Marine le Pen bovenaan in de polls:
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/8364812/Marine-Le-Pen-would-beat-Nicolas-Sarkozy-in-presidential-election.html

  Weliswaar gaat die niet winnen, vanwege de steun van moderaat links/rechts aan elkaar in een tweede ronde net zoals destijds met papa het geval was, maar over uiterlijk 5 jaar gaat ze wel winnen. En als de crash nu komt, gaat ze mogelijk toch over 14 maanden winnen.

 10. @CB Interactive [7]: “Iets in me zegt me dat dit doelbewust zo in scene allemaal is gezet om zo in 2012 een New World Orde te beginnen.”

  Wat voor NWO er ook gaat komen, niet de joodse NWO met Washington in het midden. Daar hebben de Chinezen echt geen boodschap aan. En Moskou ook niet. En de Islam al helemaal niet.

  Wat we nu gaan beleven, en die plofnoor Breivik was slechts een voorteken, is de opgang van het model van Samuel Huntington en diens ‘Clash of civilizations’. We worden allemaal fundamentalist. Einde multiculti, einde moderniteit, einde linksigheid, einde cultuur-marxisme, einde anti-racisme. De enige manier voor ons Europeanen om in die nieuwe wereldorde de eerste viool te blijven spelen is om een economisch en militair verbond aan te gaan met Moskou: hun grondstoffen tegen onze producten. Het model van de Gaulle, het Europa der Vaderlanden ipv de EU. Nadat de VS zijn gebalkaniseerd kunnen de blanke restanten eventueel (als junior partner) aanschuiven bij de as Parijs-Berlijn-Moskou. De US-SU dichotomie van de 20ste eeuw wordt dan afgelost door die van Greater Europe-China.

  Dat is wat er volgens mij gaat gebeuren. De stoelendans gaat beginnen. Diegenen met een PvdA-partijboekje hebben bij voorbaat al verloren.

 11. Zo ziet het eindstadium van een multiculturele ‘samenleving’ er uit, beelden uit Londen:

  http://www.spiegel.de/panorama/justiz/0,1518,778840,00.html

  Interessante details in de video in seconde 8; alleen voor niet-ingewijden is het een verrassing om te zien dat ‘bepaalde mensen’ (die in die witte overhemden, de traditionele planetaire revolutionairen) de kant van de zwarte mob kiezen.

 12. @CB Interactive [7]:

  Langzaam maar zeker komt er een einde aan het kapitalisme en het materialisme…Wereldwijd!!!

  Welk kapitalisme? Dit gebeurt in landen waar een zeer hoog overheidsgehalte is, dus verre van kapitalistisch. Kaptalisme = geen overheidsinmenging. En daar kunnen we toch niet echt van spreken, in de wereld.

  “Materialisme”? Okay, dat is er zeker. Maar echt geen kapitalisme. Was dat er maar, dan zou er evenwicht zijn, zowel in materialisme als ook in multiculti.

  “Get your definitions straight”. 😉

 13. Goed artikel weer vandaag van Gary North:

  http://lewrockwell.com/north/north1017.html

  In de conclusie haalt hij een recente uitspraak aan van Greenspan:

  “The United States can pay any debt it has because we can always print money to do that. So there is zero probability of default” said Greenspan on NBC’s Meet the Press.

  Da’s helemaal waar natuurlijk, op een klein puntje na: het hele spelletje houdt op zodra het buitenland weigert zich nog te laten betalen in dollars. De Iraniers, Russen en Chinezen werken daar allang naar toe. Dat zal het moment worden waarop de ineenstorting zal gaan beginnen.

 14. Mooie globale schuldenkaart in flash:

  http://www.spiegel.de/flash/flash-26720.html

  Nederland en Spanje staan er relatief nog gunstig voor.

  Voor de (vele) potentieele landverhuizers hier: aan Nederland verwante landen als Denemarken en Zweden staan er keurig voor; ook de Baltische staten mogen er zijn.

Comments are closed.