Empire stateVrijspreker: Het begin van de 20ste eeuw was een bonanza voor overheden om hun macht te vergroten, hoe kwam dat zo?

Opperdienaar: Ik denk dat technologische doorbraken als radio, film en luchtvaart een verdere centrale sturing van onderdanen mogelijk maakten. De ideeën voor een centraal geleide samenleving bestonden al sinds Plato in zijn Politeia zijn ideale samenleving beschreef met absolute macht voor filosofen koningen. Menselijke fok programma’s zoals door Hitler opgezet, kennen hun oorsprong in Plato’s Republiek, hoewel Plato begreep dat directe partnerkeuze door de heersers op weerstand kon rekenen en hij daarom een loterij voorstelde.

De technologie van radio en film maakte propaganda voor het eerst op een schaal mogelijk die grote hoeveelheden onderdanen onder de controle van 1 heerser kon brengen. De nieuwe media vormden eigenlijk een soort stuurbekrachtiging op de onderdaan. Emotioneel geeft een radio of film toespraak ook een veel sterkere connectie naar de onderdaan toe dan bijvoorbeeld een krant. Hitler maakte daar dankbaar gebruik van. Ook iets als luchtvaart maakte het mogelijk dat hij ’s ochtends een toespraak hield in Hamburg en ’s middags in München. Voor de gemiddelde onderdaan was dat bijna goddelijk.

Vrijspreker: De Grieken spraken bij politiek nog over de polis of stad, een land controleren lag ver buiten bereik. Maar waarom kwam het juist in Duitsland zo op?

Opperdienaar: Het was een veel breder verschijnsel dan Duitsland. In 1933 prees Hitler de Amerikaanse president Roosevelt omdat deze ”recht op zijn doel af gaat, dwars door lobby’s, congres en bureaucratie’. In 1934 bejubelde de nazi krant Vlkischer Beobachter  Roosevelt en diens New Deal en zijn dictatoriale maatregelen. “Wij, ook, als Duitse Nationaal Socialisten kijken naar Amerika” Churchill prees Musolini nog in 1927 en sprak enthousiast over de omwenteling in Duitsland. Roosevelt prees Mussolini als ’that admirable Italian gentleman’ en zei dat hij veel van Mussolini’s ideeën in zijn New Deal verwerkt had. Churchill fulmineerde ook tegen joden.

Kortom iedere heerser was druk bezig zijn drukknop onderdanen in stelling te brengen inclusief joodse zondebok, van Stalin tot Roosevelt tot Hirohito. Er was alleen nog een crisis nodig om de onderdanen in een staat van paniek te krijgen die, waarin ze altijd gewillig hun vrijheid inleveren.
De laatkomers in de industriële ontwikkeling en kolonisatie waren Duitsland en Japan. Beide landen kregen met een blokkade te maken om hun ontwikkeling vroeg de kop in te drukken, Duitsland kreeg de eerste Britse zeeblokkade in 1914 (draaiboeken lagen al in 1909 klaar) en Japan een olieboycot in 1937 na de inval in China waar ook de nederlandse overheid aan meedeed door toegang tot nederlands Indische olie te blokkeren.

Vrijspreker: Kortom laatkomers vormen een bedreiging en die wordt de kop ingedrukt? Bij de crisis die ontstaat wordt de overheidsmacht uitgebreid?

Opperdienaar: Inderdaad, je ziet dat nu weer. China is een laatkomer in de economische ontwikkeling en die proberen met hun dollar reserves overal ter wereld de controle over grondstoffen te krijgen. Zo zaten er tot voor kort 30.000 Chinezen in Libië om de olievelden te ontwikkelen. Helaas moesten die Chinezen het veld ruimen toen de Nato aanval begon.

Vrijspreker: Wat een pech voor al het geld dat ze daar al geïnvesteerd hadden.

Opperdienaar: Inderdaad, pech, net zoals de opstandelingen tegen Kadhaffi (sommigen vreemd genoeg van Al Qaida) gefinancierd werden met Kadhaffi’s eigen geld (geld dat hij zelf van zijn onderdanen gestolen had), worden Chinezen ook uit Libië verjaagd, met een leger dat gefinancierd is door geld dat ze zelf aan de westerse overheden hebben geleend.

Vrijspreker: Waarom heeft de Chinese overheid dan haar eigen vijanden gefinancierd?

Opperdienaar: Omdat die vijanden anders geen geld hebben om de produktie van Chinese onderdanen te kopen.

Vrijspreker: Waarom moeten ze zo nodig aan mensen verkopen die geen geld hebben? Je zou zeggen dat ze net zo goed geld kunnen lenen aan maanmannetjes om daarna hun productie de ruimte in te schieten. Zelfs als die maanmannetjes achteraf niet blijken te bestaan.

Opperdienaar: Breng Paul Krugman niet op ideeën, hij meende al dat een invasie van niet bestaande buitenaardse wezens de economie uit het slop zou kunnen trekken en er zijn onbevestigde berichten dat hij het jammer vond dat de recente aardbeving niet meer schade had aangericht. Die academici zijn leuk om je plunderingen te rechtvaardigen, maar soms kramen ze echt onzin uit.

Vrijspreker: Het lijkt wel of veel heersers iets van zelfmoord in zich meedragen, atlijd voorzien ze hun tegenstanders van munitie.

Opperdienaar: Dit financieren gebeurde overigens ook toen het Britse keizerrijk wegzonk, het toen opkomende jonge keizerrijk USA had enorm veel geleend aan het ondergaande Britse keizerrijk en werd toen noodgedwongen meegezogen in de oorlog om die investering niet geheel kwijt te raken. Nu heeft het opkomende Chinese rijk veel geleend aan het tanende rijk van de USA. Er zit iets vader zoon achtigs in. Je vraagt je af hoe die hun verlies gaan nemen. Maar het klopt dat wij dienaren der natie op ons niveau wel eens moeite hebben om betrouwbare partners te vinden om ons gestolen geld aan uit te lenen. Hoewel ik denk dat onze compulsieteam leider Jan Kees de Jager aan vadertje Griekenland, bakermat van het systeem ‘wie de meeste aanhangers heeft naait de minderheid’, een goede lening heeft gedaan. Als het toch op een crisis uitloopt, is dat alleen maar gunstig.

Jan Kees de Jager probeert bij geld te komen
Jan Kees de Jager probeert bij geld onderdaan te komen

9 REACTIES

 1. Als de techniek er de oorzaak van is dat er straks een werelddictatuur komt, zou het dan niet beter zijn die techniek te vernietigen? De Unabomber hield er ook zulke gedachten op na.

  De oorzaak van de werelddicatuur is gelegen in de slapheid van de mens. Hij komt te laat in actie. Eerst marcheren de NAVO/terroristen door de straten, dan gaan ze auto’s controleren, dan huizen, en dan je leven. Met de enkeling die protesteert wordt hard afgerekend.

  Igor [3] reageerde op deze reactie.
  Liberty 5-3000 [4] reageerde op deze reactie.

 2. ‘Schotland derdewereldland in 2030′

  Volgens econoom Douglas McWilliams verandert Schotland binnen afzienbare tijd in een derdewereldland. Eerder voorspelde McWilliams dat Schotland in 2050 de status van derdewereldland zou bereiken, maar daar komt hij nu op terug, en maakt er 2030 van. De oorzaak is volgens McWilliams gelegen in een te grote overheid, onverantwoorde overheidsuitgaven en te weinig ondernemerschap.

  Bron: http://thescotsman.scotsman.com/news/We-could-be-a-Third.6827015.jp

  Iedereen moet natuurlijk zijn eigen broek ophouden en is verantwoordelijk voor zijn eigen welvaart. Als Robinson Crusoë op zijn kont was blijven zitten was hij van honger omgekomen. Crusoë besloot anders: hij bouwde een onderkomen en verzamelde voedsel en zorgde op die manier voor zijn eigen welvaart.

  De overheid dwingt mensen de vruchten van hun arbeid te delen met anderen. Dat werkt demotiverend. Crusoë zou geen grote hut bouwen of veel voedsel verzamelen als hij dat aan anderen af moet geven.

  Het uiteindelijke resultaat van gedwongen ‘eerlijk delen’ is een totaal verarmde maatschappij.

  https://nicodegeit.wordpress.com/2011/08/29/schotland-derdewereldland-in-2030/

  In principe heb ik niets te maken met een overheid of anderen. Ik heb het recht om zelf te kiezen of ik wel of juist niet met anderen samenwerk en met wie. Welvaart creëer je zelf, maar het is de overheid en meute’s kansarmen die je het leven moeilijk maken door je steeds lastig te vallen en je te bestelen.

 3. @Nico de Geit [1]:
  Ik lees nergens dat techniek de oorzaak zou zijn, alleen dat de techniek de mogelijkheden heeft vergroot, maar het mes snijd aan 2 kanten, hoewel machthebbers techniek gebruiken om zich meer macht toe te eigenen zijn zij niet degenen met de kennis van deze techniek hebben en dat kunnen wij ook in ons voordeel gebruiken.

  pcrs [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Nico de Geit [1]:

  Als de techniek er de oorzaak van is dat er straks een werelddictatuur komt, zou het dan niet beter zijn die techniek te vernietigen?

  Het zijn de ideeën die in de hoofden van mensen leven welke niet conformeren aan realiteit die de oorzaak zijn.
  De huidige techniek is alleen een voortbrengingsmechanisme.

 5. De Rode Khmer wilde mensen ook hun moderne verworvenheden afnemen, en iemand die techniek afschaft zorgt er natuurlijk altijd wel voor dat niet die techniek wordt afgeschaft waarmee hij zelf een punt kan maken. Zo had de Unabomber vernuftige mechanismes bedacht om zijn bommen tot ontploffing te brengen, en de Rode Khmer behield nog altijd wel zijn AK-47’s en landmijnen. Zo gek zijn ze nou ook weer niet. Het gaat om de techniek van een ánder, niet die van hunzelf. Al dat soort praatjes van techniek reduceren of afschaffen dient allee iemands eigen agenda en praat weer zogenaamd namens een ander die dat zelf wel bepaalt hoe technisch die is en met welke doeleinden.

  Nico de Geit [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Pteranodon [5]:

  akkoord, het gaat om de techniek van die ander. Als ik al mijn techniek wegdoe, dan ontkom ik nog steeds niet aan de dictatuur. De dictatuur bedenkt geraffineerde manieren om je te laten gehoorzamen.

  Vanmiddag mijn tank weer volgegooid met geroofde brandstof en netjes gepind. Dat geld gaat vrijwel direct naar de overheid die er wapens van koopt om mensen als ik te onderdrukken en te vermoorden.

  Ik kan wel stoppen met tanken, voorlopig gaat de overheid gewoon door met roven en moorden.

 7. @Igor [3]: Ik denk dat de specifieke techniek van radio en TV, oftwel van prekers naar aanhoorders, meer paste bij een overheid.
  De telefoon werd al een ander verhaal, aangezien dit van onderdaan naar onderdaan gaat. Boekdruk kunst, was denk ik al met al in hun nadeel en internet ook. Ik denk zelfs dat het internet heel sterk in hun nadeel is en dat ze daar snel wat aan moeten gaan doen. Ik ben benieuwd waar ze mee komen (behalve repressie).

  Nico de Geit [8] reageerde op deze reactie.

 8. @pcrs [7]:

  ‘Ik ben benieuwd waar ze mee komen’

  Waar ze mee komen? ‘een hogere vorm van gekheid: massamoord’

  ‘Er staat een prijs op het hoofd van onze vriend Kolonel Kadaffi – Wanted dead or alive – denkt de NAVO dat het een cowboyfilm is? Hoeveel kinderen kwamen om in Tripoli door de NAVO-agressie? We hebben informatie dat er 2.000 of 3.000 slachtoffers te betreuren zijn. Verslaggevers werden met geweren bedreigd om te voorkomen dat ze de gruwelijkheden begaan door de NAVO vast zouden leggen’ aldus Chavez. Filmpje:

  http://www.youtube.com/watch?v=Ez2ygU3fWUg

  pcrs [9] reageerde op deze reactie.

 9. @Nico de Geit [8]: Ik denk dat ze niet voor niets het geweld uit beeld willen houden. Om hun eigen belastingslaven beter uit te buiten, moeten ze lekker productief zijn. Dat kan niet met pure repressie. Als ze het geweld zichtbaar maken, dan kost dat ze geld, dat weten ze ook wel. Vandaar afgeschermd geweld in het buitenland en onzichtbaar geweld thuis.
  Ze kunnen natuurlijk ook iedereen in een werkkamp opsluiten, maar dan gaat hun welvaartsniveau naar dat van Kim Il sung en dat hebben ze liever niet.

Comments are closed.