Doe maar gewoon, we doen al gek genoeg. De mentaliteit van de gemiddelde Nederlander in een notendop.

Desinteresse?

 Met jaloesie kijk ik naar de verenigde staten en zie overal op TV, discovery voornamelijk, hoe men daar werkt en leeft.

Men wil presteren in het leven en wat men doet, behoort men te doen met alles wat hij in zich heeft om het perfect te maken. The American dream om het zo te zeggen. Iemand die wordt geboren in een armzalig gezin en werkt zich door bloed zweet en tranen op naar de top in welke branche dan ook. Dit zorgt voor enorme concurrentie in de markt omdat iedereen bovenaan wil staan, en gedreven genoeg is er te komen.

Maar hoe zit dat dan met ons kleine, middelmatige Nederland? 

Op scholen heerst een zesjes cultuur en een geloof dat ieder kind gelijk moet zijn. Door het ontbreken van ook maar enige marktwerking in het onderwijs zullen kinderen en studenten niet het onderste uit de kan halen om bovenop te komen. Er staat immers een enorm vangnet op hen te wachten wanneer ze geen werk hebben. De overheid neemt de slechte studenten toch aan op een traineeship in de vele gemeentes die ons land rijk is (tot mijn grote spijt).  

Wanneer is de laatste keer dat u in uw zoektocht naar kennis op youtube of in boeken, nog een originele gedachte van een Nederlandse persoon kon ontdekken. Wat niet enkel en alleen braaksel is van de onzin die iemand anders hen door de strot geduwd heeft. Het is ook niet zo moeilijk dat deze mentaliteit heerst, omdat iedere vorm van kritisch denken volledig zoek is geraakt.  Daaintegen staat het vol van de films van Amerikaanse jongeren die gedreven nieuwe filosofische vragen trachten te beantwoorden. Cursus materuiaal gemaakt door jongeren, over de manier van denken, beargumenteren en vooral logica toe te passen in het dagelijks leven.

Zoekopdrachten op bijvoorbeeld youtube naar logica, logisch denken, drogredeneringen, drogredenering, vrijheid of wat dan ook levert niet 1 Nederlandse intelligente persoon op die ook maar enig zinnig woord uit kan brengen. Ik kwam helaas niet verder bij logtisch denken dan een studente die interviews aflegde met voorbijgangers met de vraag ” waarom loopt uw neus terwijl uw voeten ruiken”

Als dat het beste is wat dit deel van europa kan doen, hebben we een zware toekomst voor ons.

Maar waardoor komt dit nu?

Zou het zijn omdat we geen concurrerende maatschappij meer zijn?

Omdat we van wieg tot graf gepamperd worden door geld wat afgenomen is van mensen die wel prestigieus zijn, die daar dus voor gestraft worden?

Zou de decennia durende socialistische staat er iets mee te maken hebben? Die onze maatschappij en onderwijs zo ontwricht, dat men het nut niet meer ziet uit te blinken in iets? Omdat aan de ene zijde een vangnet gecreerd wordt en aan de andere zijde uitblinken afgestraft wordt om dat vangnet te creeren?

Of is het puur uit desinteresse, omdat men ” het wel goed vindt zo” .

[HTML1]

Hoewel het liedje hopeloos verouderd is en de tune enigzins passe is, weet het wel mooi te verwoorden wat ik met  dit artikel wil zeggen.

Alles is gemaakt voor het kleine verstand, zonder diepgang.

De dromer en zoeker naar originaliteit wordt gezien als een gevaar en een rebel.

De bejubelen van gering tot geen talent(o o cherso, iemand?).

Waar het volk gedijd herrezen uit eenvormigheid, de toegang tot een grijs gebied van dorre paradijzen. (de consensus is waarheid)

 

Volgende week Deel 2, De wetenschappelijke geest teniet gedaan

 

 

30 REACTIES

 1. De VS hobbelt op dit opzicht hard achter europa aan. Ik zou me daar niet al te opgewonden van worden.

  Inderdaad zie ik Onderwijs als het grootste probleem. Kinderen worden gebrainwashed met het idee dat ze onderdeel zijn van een groep en ze elke vorm van individualiteit wordt eruit gehamerd. Meest simpele vorm: ik kan me herrineren dat op mijn basisschool het de norm was test resultaten niet publiekelijk te maken aangezien dit hoge scoorders in een waan kan plaatsen en lage scoorders kan vernederen. Competitie mag nie!

  In Nederland leidt harder werken tot een hogere inkomstenbelasting en minder kadootjes van de overheid. Of je dan beter af bent blijft als nog een twijfelgeval. de VS verschilt hier helaas niet zoveel meer in.

  Ik richt me vooral op opkomende economiën. Simpelweg omdat mensen daar vaak weinig hebben te verliezen maar alles hebben te winnen. Hierdoor is de motivatie hoog om uit te blinken. Dit gaat zelfs samen met bepaalde religieuze bullshit als het confucianisme in azie en het katholicisme in zuid Amerika.

  Drfunk83 [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Polity [1]:

  “In Nederland leidt harder werken tot een hogere inkomstenbelasting en minder kadootjes van de overheid. Of je dan beter af bent blijft als nog een twijfelgeval. de VS verschilt hier helaas niet zoveel meer in.”

  Weet van mijn vader en heb het zelf ook ondervonden om voor een Amerikaans bedrijf te werken en als jij net zo goed was als pikkie van 18 als iemand van 45,verdiende je net zoveel als hem. Dat motiveerd. Maar toen ik als 19 jarige bij een nl bedrijf werkte, kreeg ik van een oudere collega te horen dat hij iemand kon die in de uitkering net zoveel als mij per maand kreeg. Humeur zakte me direct in me schoenen die dag. Dat was al een van die
  momenten in mij leven dat ik dacht, word genaaid door de overheid.

  Alex [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Drfunk83 [2]:

  En in Nederland bij veel bedrijven bestaat het gesocialiseerde salaris verhogingen. Het motiveert niet echt als jij die het meest heeft gepresteerd eenzelfde beloning krijgt als de minst presterende.

  Op scholen merk ik dat kinderen die meer kunnen/presteren geremd worden door de leeraren en dat het ouders wordt ontraden om de kinderen les bij te brengen. De staat wilt een monopolie hebben op het brein van onze kinderen, vandaar ook de aversie voor homeschooling.

 4. Het werk waarvoor je kiest heeft ook een seksuele kant:

  ‘De aandacht van vrouwen voor een succesvolle man is een zeer belangrijke reden waarom mannen status willen bereiken’

  ‘De man moet letterlijk groter zijn dan zij, ten minste een trede hoger op de maatschappelijke ladder staan en in staat zijn haar te onderhouden. Ze wil een superprins op het witte paard: dit moet hij allemaal zijn en hebben, en anders hoeft het niet’

  http://www.ftm.nl/original/geen-vraag-naar-werkloze-mannen.aspx

  Als het echt om de euro’s gaat kun je daar geen rekening mee gaan houden. In branches die niet ‘sexy’ zijn is doorgaans minder concurrentie. Veel mensen beoordelen alles aan de hand van vooroordelen. Nadenken doen ze niet, laat staan rekenen.

  ‘Wat anderen ervan vinden’ speelt een heel belangrijke rol bij mensen. Geld en eer gaan niet in één zak.

  Aequitas [10] reageerde op deze reactie.

 5. Goed artikel, met name het punt over onderwijs. De lat wordt zó laag gelegd, dat iedereen het niveau kan bereiken. Oei, oei, stel je toch eens voor dat iemand in “de groep” iets een beetje minder kan. Of gewoon een domme kleautzak is die nergens voor deugt. Nee, “dat moeten we niet willen” (*kots*), iedereen moet blij en even goed/slecht de finishlijn kunnen bereiken.

  Wat is er zo erg om de waarheid onder ogen te zien? Dat er mensen zijn die ergens goed in uitblinken en dat er mensen zijn die er geen føck van bakken?

  Is het de cultuur geworden, dat we mensen die goed zijn “naar beneden” zitten te frustreren?

 6. De knuppel in het hoenderhok:
  Is het niet gewoon zo, dat zo’n 80%-90% van de Nederlandse bevolking gewoon dom is en verrekt weinig talent van welke aard dan ook heeft?
  Dan is het toch alleen maar makkelijk en goed voor je zelfvertrouwen als de getalenteerden en de slimmen afgeremd of tegengewerkt worden en het woord talent een heel andere definitie krijgt?

  Ondanks je gebrek aan intelligentie en andere capaciteiten voel je je groeien, voel je dat je meer waarde hebt. En ook al is dit slechts kunstmatig, het is wel verslavend.

  Mensen zouden moeten leren, dat er niets mis is met een gebrek aan intelligentie of andere capaciteiten. Mensen kunnen dan nog steeds zeer nuttig zijn en ze zijn daardoor niet minderwaardig. Helaas denken nog steeds veel mensen dat je intelligentie bepaald wordt door een papiertje, je talent door de hoeveelheid subsidie en kijken ze met jaloezie en angst naar de werkelijk getalenteerden.

  offthegrid [16] reageerde op deze reactie.

 7. @Nico de Geit [4]:
  Meer vrouwen dan mannen volgen universitair onderwijs. Over het algmeen gesproken hebben ze dus meer opleiding dan de gemiddelde man.

  Dat mannen meer verdienen dan vrouwen, komt doordat de regering – maar de samenleving in het algmeen en in het bijzonder ook de vrouwen met weinig opleiding – vrouwen met hogere opleidingen discrimineren.

  Een man met te veel geldingsdrang is ook in de echtelijke woning een tiran, een heerser en een potentiaat.

  De meeste intelligente vrouwen, verkizen het om hun eigen status – sociaal, economisch en emotieel – te verdienen ipv. afhankelijk te zijn van een soort van gorrila. Te veel progesteron doodt de hersencellen !

  In de amerikaanse samenleving is de status van vrouwen, hun onafhankelijkheid, hun inkomens en hun posititie als echtgenote heel iets anders dan in Nederland, waar – INDERDAAD – de middelmaat overheerst.

  Een onderdanige Miep met de stofzuiger in de hand en boerekool op het fornuis, dát is precies wat de gemiddelde nederlandse man zich wenst ! MEDIOCRACY PREVAILS ! IN THE NETHERLANDS.

  .M [22] reageerde op deze reactie.

 8. @Jan [11]: Zo slecht was het nou toch ook weer niet, al geef ik toe ooit betere geschreven te hebben met meer aandacht.

 9. De inhoud van de versen van het liedje dat Martine Bijl zingt zijn volstrekt up to date.

  Het werkt als volgt.

  Er vormt zich – om welke onzin leus (god, religie, politiek), dan ook – een clubje mensen die denken dat ze het beter weten.
  Door zich te profileren als ‘beter wetende’ uitverkorenen, trekken ze – met name een heleboel domoren aan – die graag ‘beter wetenden willen’ zijn. Hierdoor daalt de gemiddelde intelligentie van het vermeende en zelf uitverkoren elite clubje beduidend.

  MAAR, ze spelen de bal – economisch – naar elkaar toe, doormiddel van trafficking of influence, machtsmisbruik en worden daardoor steeds rijker. In hun denkwereld
  ‘geld is macht’. En inderdaad krijgen ze steeds meer geld en steeds meer macht.

  Totdat ze zich eindelijk – als domoor-elite-clubje- realizeren dat niet GELD; maar KENNIS MACHT is.

  Zodat het – vermeende, en zelf uitgeroepen- eliteclubje van middelmatige domoren -een paar maatregelen neemt om de macht te behouden;

  1. – Niemand krijgt meer een goede opleiding, behalve een
  enkeling die in de toekomst bij de politieke elite moet gaan
  behoren. (Hitlerjugend) (Maar bv. ook het padvinders –
  politieke-jongeren – clubje dat Breivit meende te moeten
  uitmoorden)

  2. – Iedereen wordt voor z’n leven tot werkslaaf gemaakt van
  de bank (hypotheek), de verzekeringsmaatschappijen, de
  sociale verzekeringen en het pensioen stelsel.

  3. – Alleen de ‘ingewijden’ van de vermeende, zelf uitgeroepen
  eliteclubjes, worden toegelaten tot de rechterlijke macht,
  het OM en de Advocatuur. En dan wel in de zin dat deze
  justitiablen de rest van hun leven moeten dansen naar de
  pijpen van deze elite; waardoor de belangrijkste pijler onder
  een democratische samenleving wegvalt.

  Zodra Justitie niet meer functioneert; hebben de dieven, de
  sociophaten en de Alpha-gorrillas het voor het zeggen in een
  samenleving die wordt beheerst door ANGST om de brood
  winning te behouden.

  4. -Als iemand z’n kop boven het maaitveld durft uit te steken
  wordt deze eraf gemaaid ! Dat geldt ook voor de eigen
  eliteclubleden wanneer ze niet gehoorzaam zijn – Strauss
  Kahn van wege zijn reactie tegen het IMF beleid in
  Griekenland. DE MIDDELMAAT REGEERT !

  5. – Nét als in Rusland worden alle intellectuelen mond dood
  gemaakt, voor gek verklaard en gedeporteerd naar Syberië.
  Daar dat echter een ‘dure’ oplossing is; heeft de
  pharmaceutische industrie daar een veel praktische oplossing
  voor; – het vaccin en de virus.

  Zodat er daarna alleen nog maar onder ontwikkelende
  werkslaven zullen zijn en er een walgelijke – uit pus
  bestaande – elite tot stand zal zijn gekomen die de rest van
  de mensheid om brute wijze terroriseert.

  De geschiedenis veranderd nauwelijks. Iedere keer laat de bevolking zich manipuleren.

  De elite in het oude egypte, de elite in Betlehem, de griekse- en de romeinse elite, de katholieke elite en dan hebben we de TERREUR van de vrijmestelarij elite. Bilderbergjes, Thule, Skulls & Bones.

  GEWELDIG – die middelmaat van de overheersende elite !

  De inhoud van versjes die Martijne Bijl zingt zijn nog steeds van toepassing.

  MEER DAN OOIT. Want er is nu al een UNIVERSELE
  GRIEP injectie – dwz. voor 80% van de wereldbevolking.

 10. @Corné [7]: Zit wel wat in. Dat kunstmatig aangeprate talent begint al vroeg.

  Elke beweging die een baby/peuter/kleuter maakt die NIET tot vallen of stoten leidt, wordt met luid applaus en gejuich onthaald. Elke teringkrabbel op papier met de uitleg “huis” of “auto” die in de vertse verte niets, maar dan ook NIETS met gecontroleerde motoriek te maken heeft, wordt als een Nachtwacht van Rembrandt gewaardeerd. Kinderen zijn prinsjes en prinsesjes op een voetstuk. Onterecht. Het zijn lerende wezens die nog geen flikker kunnen.

  Gevolg is dat die kinderen op 12-16 jarige leeftijd denken dat ze de hele wereld in hun zak hebben en denken dat al het goede maar aangewaaid komt. Ze hebben nog geen zak gepresteerd maar wel een arrogantie “ven hier tot Tokio”. Aangepraat door opvoeding (zowel ouders als onderwijs).

  En dat is dan de nieuwe generatie die de schuldenberg van de huidige moet wegwerken?

  Zo, nog een knuppel in het hoenderhok erbij.
  Hannes [23] reageerde op deze reactie.

 11. @17 Hoe ze verkapt op leeftijd discrimineren, hebben ze ook al van de echte arbeidsmarkt geleerd. Duits en Frans wordt al niet meer verplicht gesteld. Ik zou zelf denken als selecteur, dat als ik er 15 uit 100.000 pasafgestudeerden mag kiezen, ik iemand wil hebben, die alle drie de talen uitstekend beheerst.

 12. Petra Stienen heeft daar voor zichzelf nog de eis aan toegevoegd, dat je je Limburgse afkomst moet verloochenen en moet praten, alsof je uit ’t Gooi komt.

 13. Het is krankzinnig om de VS, het Walhalla van de affirmative action, als voorbeeld te nemen van hoe het wel moet.

  We leven in een linkse tijd en daarin is de zesjes cultuur de norm. Pas als het egalitaire waardensysteem ten val is gebracht kunnen we weer dromen van excellence als norm.

 14. @Aequitas [17]:

  Ik ken er een paar: dropl%llen van jewelste.

  Regel 1: Je bent ambtenaar
  Regel 2: Je bent ambtenaar
  Regel 3: Je bent ambtenaar

  Vergeet van die talentenjacht. Je wordt opgeleidt als ambtenaar.

 15. @Aequitas [10]: ¨Meer vrouwen dan mannen volgen universitair onderwijs. Over het algmeen gesproken hebben ze dus meer opleiding dan de gemiddelde man. ¨

  U maakt -net als vele ¨onderzoekers¨ overigens- de fout blindweg alle studies als evenwaardig te beschouwen. Maar als we kijken waar we vooral vrouwen zien en waar niet en als we aan studies gewichten zouden toekennen dan ziet het plaatje er ineens heel anders uit. Tenzij u meent dat drs. Niet-Westerse Culturele Antropologie, Vrouwenstudies, Milieukunde of Vrijetijdskunde (!) even serieus genomen moet worden als pakweg een Hartchirurg of een Kernfysicus.

  Het allemaal op 1 hoop gooien van studies en ¨studies¨ als waren ze evenwaardig, is in wezen niets anders als op de middelbare school cijfers verzwijgen of de leeghoofdige spierbundel als evenwaardig aanzien omdat ie de hoogste cijfers heeft voor gym, ofschoon hij gebuisd is voor wiskunde en Frans.

  Ik beweer niet met een ultieme accuratesse de precieze gewichten te kunnen bepalen zoals 1 ingenieur = 1,3 arts = 1,8 econoom = 3,5 socioloog = 7,8 vrijetijdskundige o.i.d. maar ik denk dat mijn punt duidelijk is. Als je niet -vanuit een misplaats gelijkheidsideaal!- alle studies als gelijk beschouwt, en je gaat met wegingen werken, dan studeren er helemaal niet meer vrouwelijke ¨student-equivalent-eenheden¨ dan mannelijke.

  Aequitas [29] reageerde op deze reactie.

 16. Lijkt mij hoog tijd voor een remix van koning middelmatigheid, music for the revolution hehe 😉

  de videoclip bied uiteraard nog meer mogelijkheden, lijkt iemand dat wat?

 17. Kijk eens hiernaar: http://maps.google.com/maps?q=veenendaal+google+maps&ll=52.00808,5.554147&spn=0.013499,0.037937&oe=utf-8&client=firefox-a&t=h&z=15&vpsrc=6&layer=c&cbll=52.008134,5.554405&panoid=q22TU1r6wZEsbNSA2NLhTg&cbp=12,162.65,,1,-3.11

  (lange link trouwens tiefus)
  Wat is dat voor een architectonische bullshit? Ik wordt helemaal ziek van nederland alsof communisme een soort religie geworden is. Alsof rijtjeshuizen nog niet communistisch genoeg zijn moeten ze ook nog eens die progressieve architectuur in je smoel gooien. Ik wordt helemaal strontziek van nederland dat grauwige totalitaire, die alom aanwezige ‘democratie’ en alles moet in het teken staan van de ‘democratie’. Dit is gewoon de fukking DDR maar dan in het kwadraat of zo. Zelf stalinisme heeft nog meer smaak en stijl dan die ‘wij zijn een moderne democratie’ bullshit architectuur. Ik wordt helemaal ziek van ‘nederland’ wat is dit voor een totalitaire heilstaat? Serieus ik heb hier gewoon geen zin meer in. Zo’n grauwige topdown geplande vlakte met rijtjeshuizen en alle kindertjes gaan netjes naar ‘school’ en iedereen betaalt netjes de belastingen en houd zich aan de ‘wetten’ en gaat netjes stemmen.. brrr die ‘overheid’ heeft heel nederland ingepakt en bezet en ge her-inricht naar eigen inzicht. Praktisch niemand die daar woont die zal denken als ik, ze vinden het allemaal ‘normaal’. Ik ben het helemaal zat die moderne ‘democratie’ het is een soort communisme. En ik heb een ingebouwde teringhekel aan ‘communisme’. Ik begin steeds meer te neigen om op te rotten naar zwitserland. Dat neder-communisme gaat me steeds meer tegenstaan als een soort ideologie: ‘als iedereen nou netjes samenwerkt dan komt het wel goed’. ‘Als iedereen zich netjes aan de wetten van onze overheid houdt dan komt het wel goed’. Een soort calvinistische mentaliteit die zich combineert met ‘de overheid’ en ‘democratie’ en er voor zorgt dat ‘de overheid’ geen strobreed in de weg gelegd wordt.

  En je bent ook nog eens twee ton kwijt voor zo’n ‘woning’ en ondertussen mag je je hele leven werken in een fabriek om al dat geld bij elkaar te verdienen en het meeste geld gaat naar de staat. En je mag eindigen in het ‘zorgstelsel’ wat natuurlijk ook heilig is in een ‘democratie’. Dit is niet ‘live free and die’ dit is ‘live in a hospital and die there’. Ik heb het een beetje gehad met de mening van de meerderheid het zijn voornamenlijk illusies zoals dat dat schoolsysteem zo verschrikkelijk belangrijk en productief is. Praktisch iedere ondernemer heeft niet meer dan mavo maar de ‘democratische meerderheid’ denkt dat ‘een diploma’ zo verschrikkelijk belangrijk is. Zo worden al die ‘illusies van de massa’s’ in wetten vastgelegd. Sorry hoor maar ik heb een enorme afkeer van die typische nederlandse totalitaire vinex shit. De democratische vinex heilstaat (sinds 1946)

  Hoc Voluerunt [26] reageerde op deze reactie.
  Alex [27] reageerde op deze reactie.

 18. @Harry [25]:
  Mooi is anders geef ik toe.
  Sommige amerikaanse huizen en in sommige landen in europa hebben ze mooiere.
  Dit is geen porem

 19. @Alex [27]: Ja en wat ook de pest is is zo’n pro-actieve ‘overheid’ die ‘haar verantwoordelijkheid neemt’ en gaat proberen om heel nederland van begin tot eind te managen. Maar dat verwacht ‘democratie’ ook van de staat op een bepaalde manier het zit ingebakken in de hele constructie. Ik verlang ondertussen naar de oude staat die alleen maar belasting heft en oorlog voert. Belasting heffen oorlog voeren en koppen dicht!!
  En op een bepaalde manier.. waar bemoeien ze zich eigenlijk mee? wat kan de staat het nou voor een hol interesseren in wat voor een huizen nederlanders wonen hoe ze hun kinderen opvoeden hoe ‘de economie’ het doet.. wie heeft eigenlijk ooit bedacht dat de staat zich met alle details in zo’n land bezig moet gaan houden. Het ‘zealotisme’ staat me tegen. Ik heb liever een luie en corrupte ‘overheid’ die het niks intereseert. Waar komt dat pro-actieve vandaan? wat kan hun het nou voor een hol interesseren of dat mensen in een cafe wel of niet zitten te roken?

 20. @.M [22]:
  Beste .M

  U hebt blijkbaar niet begrepen dat het niet gaat om welke studies door meer vrouwen worden gevolgd, maar dat het gaat om het discriminerende gedrag in Nederland jegens vrouwen met een universitaire opleiding.

  En dat terwijl er meer vrouwen met een universitaire opleiding dan idem dito mannen in nl. rondlopen.

  Ugh [30] reageerde op deze reactie.

 21. @Aequitas [29]:

  En waarom worden ze gediscrimineerd?

  Heb je daar vaststaande feiten over, of alleen een inschatting die gebaseerd is op politieke correctheid?

  Er schijnt namelijk een verschil te zijn tussen mannen en vrouwen, hoe graag sommigen ook graag denken dat dit niet zo is.

  Zo willen veel vrouwen namelijk ook zwangerschapsverlof, om maar een voorbeeld te noemen, terwijl sommige bedrijven daar gewoon niet op zitten te wachten.

  Zou best kunnen dat hier en daar puur uit seksisme wordt gediscrimineerd, maar over het algemeen lijkt het mij zeer sterk dat een dergelijke reden in de meeste gevallen de overhand heeft boven het inhuren van vrouwen daar waar zij oprecht het meest geschikt zijn. Bedrijven willen namelijk voornamelijk winst maken. En met het door mij genoemde voorbeeld is er wellicht gewoon meer productiviteit te verwachten van mannen die zich niet een tijdlang met kinderen bezig hoeven te houden.

Comments are closed.