Als er een monetaire unie is zonder politieke eenheid zijn er twee mogelijkheden om de munt stabiel te houden. De eerste optie is keiharde afspraken. Een stabiliteitspact met automatisch in werking tredende maatregelen indien de deelnemende landen bepaalde monetaire doelen niet halen. De andere is een verdergaande politieke unificatie van het betreffende gebied waar het mandaat van de financieel economische maatregelen uiteindelijk centraal belegd is. En niet langer voor rekening komt van de individuele landen.

De EU heeft gefaald op beide fronten. De economische politiek alsmede de financiële discipline van de verschillende deelnemende landen loopt te ver uiteen. De Euro is nu schaakmat. Dit ziet de markt. Iedere vorm van een stabiliteitspact is ingehaald door de realiteit. Waarbij de politici steeds blijk gaven van slappe knieën en water bij de wijn deden. De geloofwaardigheid in stabiliteitspact achtige maatregelen is verdwenen. Daarnaast, de crisis is niet van gisteren, de meeste varkenslanden hebben intussen toch de nodige tijd gehad om vertrouwen van de markten te winnen door harde ombuigingen door te voeren. Dit vertrouwen hebben ze niet gewonnen. Voor zover er maatregelen zijn genomen zijn deze beoordeeld, gewogen en als onvoldoende gekwalificeerd. En de EU is niet in staat gebleken voldoende in te grijpen in het economische beleid van de perifere zuidelijke landen en Ierland om dit beleid af te dwingen. De logische conclusie is dat de euro heeft gefaald.

De enige “oplossing” is een noodfonds dat de onderliggende oorzaken niet aanpakt.

Het vertrouwen is verspeeld en dat wordt weerspiegeld in de rentepercentages die gelden voor schatkistpapier en staatsleningen. Niemand is verplicht een land geld te lenen en het aantal financiers die bereid zijn geld te steken in een slecht risico als de varkenslanden is beperkt. Hetgeen naar voren komt door de hoge rentevoeten die gevraagd worden door de instanties die toch bereid zijn dit risico te lopen.

De ECB zit in een moeilijke positie en, erkennende het falen van de varkenslanden en Brussel, kiezen ze voor de derde optie. Door als niemand de varkenslanden wil financieren dat dan maar centraal te doen door deze schulden op te kopen. Daarbij voorbijgaande aan de dieperliggende oorzaken van het probleem. De ECB lost tijdelijk het probleem op in de hoop dat op miraculeuze wijze de varkenslanden met messen het spek van hun eigen botten schrapen en overgaan op een verantwoord financieel beheer. Of in de nogal naïeve veronderstelling dat er nu een stabiliteitspact wordt afgesproken waar de politici zich wel aan houden. Of hopende dat er overeenstemming komt over uitbreiding van de bevoegdheden van het EFSF noodfonds. Dit is niet theoretisch, Reuters stelt: German Chancellor Angela Merkel and French President Nicolas Sarkozy said they were committed to getting approval from their parliaments for new powers for the European Financial Stability Facility rescue fund by the end of September. Dit laatste is overigens ook symptoombestrijding.

Wat betekent de actie van de ECB? De zuidelijke landen gaan nu niet failliet. En kunnen kunstmatig goedkoop lenen. Wat zijn de kosten? Gigantisch. Ze worden niet gemeten en zijn eigenlijk niet meetbaar. Het centrale ruilmiddel in onze zogenaamd kapitalistische maatschappij wordt al meer dan een halve eeuw door centralistische planbureau’s geregisseerd. Ieder door dwang verkregen monopolie zorgt voor steeds slechtere dienstverlening. Tegen steeds hogere kosten. Dat zou een van de lessen van de huidige monetaire situatie moeten zijn. Die we helaas niet trekken Helaas legt niemand uit dat de redding van de varkenslanden ergens vandaan moet komen. Pleuro’s worden op niet eerder geziene schaal digitaal geschapen om onze zuidelijke vrienden te helpen. Dit is een vorm van diefstal van iedereen die euro’s bezit in naam van de bescherming van de euro. Het is een kapitaal, welvaarts en inkomensoverdracht. Het is de Zimbabwaanse oplossing.

NB: het cynisme druipt er eigenlijk ook vanaf. Het persbericht van de ECB heeft het over: This programme has been designed to help restoring a better transmission of our monetary policy decisions – taking account of dysfunctional market segments – and therefore to ensure price stability in the euro area. Indien beleggers dus – volgens mij terecht – vaststellen dat bepaalde landen eigenlijk failliet zijn en in het rentepercentage het hogere risico van wanbetaling mee gaan nemen, dan is dit volgens de ECB een disfunctionerende markt waar moet worden ingegrepen! Kennelijk begrijpt de ECB de relatie tussen rente en risico niet eens! En is deze planningsorganisatie bereid de markt voor te schrijven dat deze wetmatigheid niet op mag gaan als het EU landen betreft. Alles, ook de meest elementaire financieel economische wetmatigheden, worden door de centralistische planners als disfunctioneel beschouwd als het niet in overeenstemming is met hun kunstmatige droomwereld.

8 REACTIES

 1. Amerika is eigenlijk al failliet. (Alleen wil nog niemand het geloven)

  Japan is eigenlijk al failliet. (schuld 220% van BBP en een nucleaire ramp van ongekende proporties)

  En nu willen ze Europa bij elkaar houden door enorme schulden bij elkaar te maken om…..daarna
  gezamelijk als Unie failliet te gaan?

  Elke havo student economie weet dat je eigen schulden opkopen geen oplossing is en dat dit NIET gaat lukken.

  Alleen het uitstappen van de PIIGS uit de Euro, zou het monster nog kunnen redden, maar dan is er nog het probleem dat de mensen het gewoon niet meer willen. (Polls tegen meer geld naar Brussel, Duitsland 80%, Engeland 65%, Nederland 54%).

  Graag DE STEKKER ERUIT, en terug naar die gouwe ouwe Gulden tijd met grensposten waar de ex-Euro ambtenaren dan mooi paspoorten kunnen controleren, voor een kwart van hun oude salaris en zonder onkosten vergoedingen van 3000 euro/maand, belastingvrij.

  Okee, okee, “gedeelde smart is halve smart,” das waar, maar
  gedeelde dwaasheid (eigen schulden opkopen), terwijl iedereen weet dat het niet gaat helpen, is twee keer zo dom

  Beste heren politici, help Nederland en kom met een plan om de E.U. te verlaten, voor het te laat is en u wellicht onder de guilotine beland zoals de regenten tijdens de Franse Republiek.

  M. Brandenburg [6] reageerde op deze reactie.

 2. Beste heren politici, help Nederland en kom met een plan om de E.U. te verlaten, voor het te laat is en u wellicht onder de guilotine beland zoals de regenten tijdens de Franse Republiek.

  Nou zo’n vaart zal het echt niet lopen….geloof mij maar.

  Duister gefluister uit de hoek van Nyenrode ( net op Hoertl 5 ) …oplossing : Euro-obligaties.

  Maar dan hebben we wel een FISCALE Europese (EUSSR) nodig , waar de landen grote delen van hun souvereiniteit overhevelen naar Brussel.

  Ja…zo zeide hij ( orakel uit Smit – Kroes land ) : Er is veel politiek verzet tegen maaaaaarrrrr……..(let op) HET ZOU ZOMAAR ALS EEN ” ONGELUK ” kunnen gebeuren , als de markt ( lees Rothschild en co. ) er om vraagt.

  Juist een ongelukje…een crisis….een interventie….bla , bla….en nogmaals bla.

  Het plebs is middels een door de media sluw georkestreerde soap , zachkens aan voorbereid op deze machtsgreep.

  En hoe het gaat straks in Den Hoer : PVV en SP ( zogenaamd)pront tegen , en natuurlijk ( is het ooit anders gegaan ):

  CDA voor
  VVD voor
  PvdA voor ( na enige rituele draaikonterij v.h. stemvee )
  GL voor ( duurzaam voor )
  D66 voor ( jaaaahhh HERVORMINGEN voor het vaderland)

  Griezel Unie VOOR ( Rome nur du allein)
  SGP voor ( wir gehn mit gott und moneten…und Rome )

  Dieren griezels Jaaahhhh …voor de bescherming van het ongeboren kippenei.

  Kortom maak je borst maar nat….doei

  Tieneus [5] reageerde op deze reactie.

 3. Je kan nog zoveel tijd kopen als je wil maar deze bom gaat heel snel ploffen. Waarom waarom waarom. Op naar het maliveld. Spuit bruggen en muren en viaducten onder, het besef van het volk is nog ver weg, maar komt elke dag dichter bij. In tottenham is het begin al begonnen. Revolutie. Op naar de europese lente.

 4. @vrijeradikaal [3]: Die stelling zag ik afgelopen weekend ook ergens voorbijkomen.

  De oplossing: een oppermachtige Europese regering?
  Waar ze de brutaliteit vandaan halen weet ik niet, maar nu blijken opeens sommige Europese politici en economen te vinden dat de EU te weinig macht heeft om de crisis in goede banen te leiden. Dus of we maar even akkoord willen gaan met een nog véél grotere centrale economische macht, de facto een Europese politieke federatie met een centrale overheid, die ook de belastinginning bepaalt. Alleen dan is de crisis het hoofd te bieden.

  Tsja, en als we dat niet willen is er maar één alternatief: de EU laten klappen en weer allemaal op eigen benen staan; de gulden terug, totale crisis… “nou, je begrijpt natuurlijk wel dat dat geen echte optie is!”

  Begrijp ik het goed? Dezelfde heren die ons in deze ellende hebben gestort, voeren juist dát feit aan als excuus om nóg meer macht te krijgen?? Maar als een dergelijke centraal geregeerde financiële unie noodzakelijk was om een stabiele Euro te kunnen garanderen, waarom is men dan aan het EU experiment begonnen zonder deze machtsbasis? Leg me dat eerst maar eens uit, voor je me vraagt om méér macht!

  via: http://climategate.nl/2011/08/08/de-eu-is-dood-lang-leve-de-eeg

 5. @Adam Onesto [1]:

  Japan is eigenlijk al failliet. (schuld 220% van BBP en een nucleaire ramp van ongekende proporties)??? Ja Japan is al een tijdje failliet. Maar een Nucleaire ramp van ongekende proporties??? Waar haal je dat vandaan? Hoeveel doden zijn er gevallen door de ramp? Drie wel te verstaan. Twee zijn verdronken en een is er omgekomen onder een vallende kraan. Dat is de ongekende proporties?

  De kerncentrale staat in de schaduw van de tsunamie welke meer dan 18.000 doden heeft veroorzaakt en een nog onbekend aantal vermisten. Waarom halen mensen constant die kerncentrale aan? duizend kilometer verder is er een kuuroord waar mensen heen gaan om beter te worden, terwijl daar toch echt een hoger stralingpercentage is dan op de plaats van de ramp ‘met ongekende proporties’.

  Mensen als u maken dingen erger dan zij zijn. Meer en meer rapporten wijzen uit dat het gevaar van de straling niet eens in de buurt komt van wat mensen als u willen voorspiegelen. U lijkt Greenpeace wel met er zijn ‘Waarschijnlijk” honderduizend doden gevallen in tjernobiel. Dit terwijl allang bekend is dat de hele ramp aan niet meer dan 32 mensen het leven heeft gekost. En offiele rapporten en getuige verklaringen ook niet spreken over een ongekende toename van kanker gevallen. Het is maar net wat je wilt geloven.

  Amerika failliet? dat zal afhangen van de plannen die gemaakt worden voor langere termijn. Iets waar de democraten en republikeinen samen al aan werken, waarbij opvallend is dat dit buiten Obama omgaat. Mocht dit daadwerkelijk lukken dan zal Amerika met een sterke markt en minder invloed van de overheid de schuld gewoon weer terugbrengen naar normale proporties.

  Verder kan ik mij aardig vinden in uw reactie.
  Maar is socialisme niet mooi? Eerst afgeven op al die rijken, daarna verdelen en de norm voor rijkdom verlagen zodat iemand met iets meer boven modaal al tot rijk gerekend wordt. Om daarna nog meer te herverdelen. Waarna uiteindelijk de rijkdom zo verdeelt is dat iedereen arm is. Het blijft leuk totdat het geld van die ander ook op is.
  Frank [7] reageerde op deze reactie.

 6. @M. Brandenburg [6]:

  En u gelooft die zg. officiele rapporten? U denkt dat die objectieve feiten bevatten? U denkt niet dat daar enige belangen van de nucleaire industrie achter schuil gaan?

  Het is een grove leugen dat slechts 32 mensen het leven hebben gelaten bij Tjernobiel. Waarom is dat dan nu nog steeds een spookstad en is leven er volstrekt onmogelijk? Hoe komt het toch dat er nog steeds in Belarus zo verschrikkelijk veel kinderen met desastreuze afwijkingen geboren worden als gevolg van de nucleaire straling?

  http://youtu.be/4fCCVU4y7oE

  Mensen zoals u vegen altijd de feiten onder het tapijt en verdraaien de realiteit.

 7. @Frank
  Google eens op “Simon Roosendaal herverzekeraar energie ramp” en je vindt de feiten, gebracht door degenen die de rekening moeten betalen van dergelijke rampen: de verzekeraars. Waterkracht levert meer doden per KWh op dan alle andere energievormen bij elkaar. Kernenergie staat niet in de top 10 van “meeste doden bij ongelukken mbt energie”.
  De “anti-feiten” komen niet altijd van de belanghebbenden zelf!

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

Comments are closed.