In deze crisistijd blijkt weer overduidelijk dat steeds meer mensen veiligheid zoeken door hun spaarcenten te beleggen in goud of zilver. Logisch is, dat door de grotere vraag, de aanbodsprijs stijgt. Toen aan het begin van dit jaar de goudprijs $ 1200 per ounce was, waren er zeer uiteenlopende meningen/adviezen over de toekomst van de prijs.

 

Enerzijds waarschuwingen dat de prijs nu zo hoog was dat kopen werd ontraden. Maar anderzijds ook adviezen dat de prijsstijging nog veel verder zou gaan en dat aan het eind van 2011 wel een prijs van $ 2000 verwacht kon worden.

Sindsdien kwam het ene record na het andere, en de prijs heeft nu al even de $ 1900 geraakt. Die $ 2000 is dus nu al helemaal binnen bereik.

De oorzaak van deze stijgingen zijn de politici met hun geldzwendels. Dit heeft geleid tot failliete landen. Daarvan is Griekenland het meest in de gevarenzone en aandacht. En de politici maken daar ook de meeste blunders. Houden grote opperhoofdenvergaderingen en weten dan niet eens wat er besproken is. Het is dan ook spannend om te zien hoe zij zich uit de knoop redden.

Finland heeft wel/niet een deal voor een onderpand? Niet, zegt Rutte-deJager, want dan willen wij ook, en wij (!!) moeten die deal goedkeuren anders gaat die niet door. De Finnen zeggen echter dat dan het hele hulppakket aan Griekenland niet doorgaat.

En dan? Valt dan inderdaad de hemel in?
Of stapt Griekenland dan eenvoudig uit de EU en de euro, voert de drachme weer in, Griekenland wordt een erg goedkoop en aantrekkelijk vakantieland en de Griekse economie komt er weer boven op?

Griekenland heeft overigens behalve eilanden ook nog goud! Onlangs hebben ze zelfs nog bijgekocht!!! Betaald uit onze eerste steunronde?

Ook aan de andere kant van de Oceaan is goud in de aandacht. President Chavez van Venezuela heeft opdracht gegeven dat het deel van hun goud dat nu opgeslagen is in Canada, Engeland en Zwitserland ( 211 ton, waarde $ 12,5  miljard) terug moet komen naar Venezuela.  

Dat lijkt in deze verwarrende wereld best een verstandig besluit. Het zou goed zijn als ook de Nederlandse regering een dergelijk besluit zou nemen. In de hoop dat ze weten waar het is!!
Toen Chavez gevraagd werd of ze wel voldoende kluisruimte hadden, was het antwoord:”Als die te klein zou zijn, kun je de rest bij mij in de kelder leggen”!

Een eerste belangrijke stap voor Nederland zou zijn een volledig eerlijke openheid “waar ons goud is”! Want dat is nu niet duidelijk.

Daarvoor moet er een onafhankelijk onderzoek komen.
Zodra de petitie daarvoor 1000 medestanders heeft, zal ze met verzoek tot dat onderzoek worden gelanceerd en dan zijn we zeer benieuwd hoe de Nederlandse overheid reageert.

De Petitie Openheid over onze goudvoorraad heeft nu 914 medestanders. Hebt u al getekend, of kunt u er nog vrienden of bekenden bijhalen, dan kan dat op:  http://petities.nl/petitie/openheid-over-de-nederlandse-goudvoorraad  

18 REACTIES

 1. “De Finnen zeggen echter dat dan het hele hulppakket aan Griekenland niet doorgaat. En dan? Valt dan inderdaad de hemel in?”

  Rutte en De Jaeger zullen zeggen, dat de steun toch door moet gaan en dat het niet erg is, dat een enkel land – een kleine economie overigens, dus niet eens belangrijk – niet meedoet. De grote landen staan achter de steun, die daarom dan ook hoe dan ook zal doorgaan.

  De enige hoop is de Nederlandse bevolking, die het dan niet pikt, maar die is al decennialang demonstratiemoe wegens hun door-en-door-verwendheid.

  “Griekenland heeft overigens behalve eilanden ook nog goud! Onlangs hebben ze zelfs nog bijgekocht!”

  Ik heb het aan de VVD gevraagd via de mail; ik heb nog geen antwoord.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Vilseledd [1]:

  “Ik heb het aan de VVD gevraagd via de mail; ik heb nog geen antwoord.”

  Ik ben zeer benieuwd of je een antwoord krijgt.
  Het lijkt er vaak op dat politici bang zijn hun handen aan goud te branden!!

 3. Chavez geeft zo duidelijk aan waar het om gaat:”leg het maar in mijn kelder neer, l`état, çest mois”
  Ook mooi de reden waarom hij de goud mijnen nationaliseerde:”omdat goud zo veel waard is”
  Precies het antwoord dat Willy Sutton gaf op de vraag:”waarom beroof je banken?” ‘omdat daar het geld is’. Simpel en eenvoudig antwoord.
  Niet van dat geklets over:’ik doe het om de wereld van de ondergang te redden, of ik doe het voor de armen’.
  Gewoon heerlijk duidelijk.

 4. Moeten jullie nou toch eens lezen:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10418744/__Flinke_stijging_orders_duurzame_goederen_VS__.html?p=24,1

  Dit bercichtje heeft de markten enorm doen stijgen volgens onze MSM.(kwam overigens door defensie orders,ander was cijfer negatief geweest)

  En hetzelfde berichtje deed vervolgens het goud zakken van 1900 naar 1750 volgens onze MSM:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10419918/__Goudprijs_verliest_terrein__.html?p=18,1

  RTL-Z is nog zo fatsoenlijk om wel de echte oorzaak te noemen.

  Maar dat terzijde.De dictators gaan goud wel klein krijgen en zullen ons dwingen om van hun nepgeld gebruik te blijven maken. Met geweld als dat nodig is. Walgelijk gewoon.

  pcrs [5] reageerde op deze reactie.

 5. Heb via de heer van Alfen van de telegraaf een artikel geplaats vorige week waarom de DNB enige penisoenfondsen dit jaar verplicht heeft via een rechtzaak hun investering in goud (een fonds had 13procent!! van hun portefeuille geivesteerd) moesten verkopen en terugbrengen naar 3procent op laste van de heer Wellink middels de Voorzieningsrechter. Had hun dekkingsgraag nu prima geweest!! Fonds procedeert nu tegen de DNB ook Zorg en Welzijn zou gemaand zijn door Wellink (is lid TC en was al eens op en paar bijeenkomsten). Tja wanneer gaat deze vervelende man nou eens voor de bijl na zijn vele blunders, wellicht aan de schandpaal net als vroeger incl. de euro lobbyisten zoals Zalm.

 6. @pcrs [5]:

  ‘Ze hebben vast Kadhaffi zijn goud te pakken’.

  Ik zou daar niet zo makkelijk over denken – 144.000 kilo goud.

  De Sahara is eindeloos, en een oorlog in de Sahara ook. Kadaffi is een Jood en Joden kunnen overleven in de woestijn. De Joden die 3000 jaar geleden Egypte uitgedreven werden namen ook hun goud mee de woestijn in, ze maakten er een gouden kalf van.

  Er zijn heel wat mensen geïnteresseerd in dat goud. De 1,6 miljoen op het hoofd van Kadaffi is een lachertje vergeleken bij 144.000 kilo goud.

  Ik vraag me af waar dat goud zich nu bevindt. De sluwe woestijnvos heeft daar vast over nagedacht. Heel wat mensen zullen bereid zijn hun leven te riskeren voor een paar kilo goud.

 7. Waarom goud kopen?

  Ik hou een mix aan van (verhuurd) onroerend goed, aandelen, valuta (Euro’s) en edelmetalen. Die mix zou ik graag uitbreiden met landbouwgrond.

  Edelmetalen: Door de jaren heen heb ik van alles verzameld, een belangrijk deel heb ik pas verkocht, een ander ‘waardevol’ deel moet ik nog zien te slijten vanwege gebrek aan interesse alhier – ik moet naar Duitsland rijden.

  Goed, de bonte verzameling eruit, Krugerrands en Maple Leafs erin. Waarom? Omdat ik verwacht dat die veel beter verhandelbaar zijn, wereldwijd. En je kunt ze in noodgevallen meenemen in het vliegtuig.

  Vergis je niet: als hier echt de pleuris uitbreekt dan neem ik waarschijnlijk het eerste vliegtuig naar Bangkok. Als alles ‘vol’ zit laat ik even weten dat ik ook in goud kan betalen als ze dat liever hebben. Goede kans dat de medewerker dan opeens wel plaats heeft. Met een hand vol gouden munten kun je het een hele tijd uitzingen in de tropen, en misschien zelfs iets opzetten waardoor je permanent daar kan blijven. Scooters verhuren of een bar overnemen in Pattaya, met een hand vol gouden munten kom je een heel eind.

  Op een spaarrekening krijg je zo’n 2% rente, daar gaat de inflatie vanaf, 3% of meer, en de vermogensrendementsheffing 1,2%. Jaarlijks loop je een paar procent achteruit, in 10 jaar kunnen je spaarcenten wel eens gehalveerd zijn.

  Aandelen heb ik en dat is ook niet om vrolijk van te worden.

  Nu goud kopen is veel te laat, dat had je tien jaar terug moeten doen. Maar aan de andere kant: vrijwel niemand heeft fysiek goud. Als die mensen straks massaal ontdekken dat beleggen en sparen niet opschiet stappen ze alsnog in waardoor de prijs explodeert. Wat als China zijn dollars om gaat ruilen voor goud? Wat als Chavez zijn goud terugwil? Wat als mensen die papier goud hebben levering eisen?

  Nu kun je zo naar de bank gaan en je spaarcenten opnemen, hoe lang nog? Nu kun je zo Krugerrands of Maple leafs kopen (en verkopen) hoe lang nog? Historisch gezien was er vaak gebrek aan gouden munten – eenvoudig niet leverbaar.

  Wat als de goudprijs in elkaar dondert? Geen punt. Ik verdien meer dan dat ik uitgeef en heb ieder jaar geld vrij om te beleggen. Als de goudprijs halveert ga ik stevig bijkopen.

  Verdere voordelen fysiek goud: kijk naar kadaffi: al zijn buitenlandse bezittingen zijn in beslag genomen, hij heeft alleen nog zijn fysieke goud en zijn contante buitenlandse valuta.

  Goud is een prima levensverzekering.

  Ron Paul Fan [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Nico de Geit [9]: Aan wat voor pleuris scenario zit je te denken? En waarom zou Thailand in zo een geval uitkomst bieden?

  1. Financieele collapse. Zeer goed denkbaar. Sta ik toch liever in de rij voor een nederlandse gaarkeuken dan een thaise, if any.
  2. Ethnische onlusten. Ook goed denkbaar, maar alleen in de randstad. Zou ik eerder naar Drente verkassen als naar Thailand.

  Nico de Geit [14] reageerde op deze reactie.

 9. @Ron Paul Fan [10]: Goh, wat erg. Die dagen ervoor, dat het zo hard steeg ben je al vergeten? 😉
  Natuurlijk varieert het aantal euro’s of dollars dat je voor goud moet betalen grillig, per dag en soms per uur.
  De grote lijn op middenlange tot lange termijn is en blijft een stijgende lijn. Niet omdat ik dat voorspel of goudgoeroe’s dat voorspellen, maar omdat er geen signalen in de wereld zijn van veranderingen aan het kredietsysteem, evenmin aan fiatvaluta.

  Ron Paul Fan [13] reageerde op deze reactie.

 10. @offthegrid [12]: Nee, ik denk niet dat goud definitief naar beneden tuimelt. Zelfs de MSM denken dat niet:

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,782364,00.html

  Experten rechnen trotz des starken Einbruchs vorerst aber nicht mit einem Ende der Rekordjagd beim Goldpreis. Der Stimmung der Investoren an den internationalen Finanzmärkten sei weiter extrem nervös, sagten Händler. Der kurzfristige Kurssturz beim Gold sei auch deshalb so stark ausgefallen, weil einige Börsenbetreiber die Anforderungen an die zu hinterlegenden Sicherheiten für Goldprodukte erhöht hätten. Langfristig sei das gelbe Edelmetall aber nach wie vor als “sicherer Hafen” bei den Anlegern gefragt.

 11. @Ron Paul Fan [11]:

  ‘Aan wat voor pleuris scenario zit je te denken?’

  Geen idee, waar het om gaat is dat je Krugerrands of Maple Leafs overal ter wereld om kunt wisselen tegen plaatselijke valuta. Je kunt failliet gaan, aangeklaagd worden of weet ik wat. De ‘pleuris’ kan ook individueel zijn.

  Goud kun je beschouwen als een soort jokers, het is universeel inzetbaar.

 12. ‘En waarom zou Thailand in zo een geval uitkomst bieden?’

  Het is daar gewoon een heel andere wereld. Plaatselijke problematiek is te ontvluchten door ver weg te gaan. Daar verblijven of iets opzetten kost geld.

  @Ron Paul Fan [10]:

  ‘Goud heeft in een paar dagen tijd 130 euro verloren, dat is 10 percent’.

  Mooi moment om in te stappen! Nogmaals: nu kun je zo Krugerrands of Maple Leafs kopen, als iedereen dat gaat doen zijn ze gewoon op. De productiecapaciteit is beperkt, en als niemand zijn munten/goud verkoopt is het aanbod te laag om aan de vraag te voldoen. Dat is niet alleen theorie, dat kwam in vroeger tijden geregeld voor.

  Je geld op de spaarrekening laten staan, dat schiet lekker op: 2% rente, 1,2% vrh, 3% of meer inflatie, kortom na 10 jaar is de waarde van je spaargeld gehalveerd, of erger.

 13. http://tv.globalresearch.ca/2011/08/federal-reserve-admits-we-have-no-gold

  Video met Ron Paul. Op 1:54 zegt een FED-erast: “The FED does not own any gold… ever since 1934”.

  Het enige wat ze hebben zijn certificaten.

  Betekent dit dat er geen goud ligt in Fort Knox?

  Wil dit zeggen dat het principe van fractional reserve lending ook is toegepast op goudstaven, dwz zeggen dat ze een goudstaaf bij wijze van spreken meerdere malen hebben uitgeleend?

  Wil dit zeggen dat als er een run gaat ontstaan van allerlei landen op echt fysiek goud, dat dan de meesten naar hun goud kunnen fluiten?

 14. hub, ik ben je mailadres kwijt door computeruitvan, wil je mij even een mail sturen?

Comments are closed.