- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Gouda: interview met de heer Clemens Watje

Gouda – 4 augustus 2011

Naar aanleiding van het nieuwsbericht dat vandaag naar buiten kwam over de gemeente Gouda hadden wij een interview met de heer Clemens Watje, bedenker van het plan om de overlastgevende jongens van Marokkaanse afkomst karate-les te geven.

Mijnheer Watje, bedankt voor uw tijd. Wat houdt uw plan precies in?

We merken dat er heel veel agressie zit onder de Marokkaanse jongeren. Om die agressie een goede uitlaatklep te geven hebben we besloten om de betreffende jongeren karate-lessen te geven. We verwachten daar heel veel van, het geeft de jongeren immers de mogelijkheid om hun agressie op gecontroleerde wijze uit te leven.

Klinkt plausibel, weet u zeker dat het ook zo zal werken?

Zeker is natuurlijk niets, maar we verwachten naar aanleiding van onderzoek door de sociale faculteit van de UvA dat dit zeker zal werken. U moet begrijpen dat deze jongeren erg gediscrimineerd worden, dus we moeten ze vooral heel veel ondersteuning bieden.

Gediscrimineerd? Ze krijgen toch al veel kansen?

Ja, maar niet genoeg. Nooit genoeg, zou ik haast willen zeggen. Laat ik u een voorbeeld geven. Een jongen die ik ken had een baantje bij de supermarkt. Goed, hij haalde wel eens wat geld uit de kassalade, maar verder een prima knul. Zo’n jongen hoort dan dat een collega waardering kan opbrengen voor Wilders. Tja, dan krijg je natuurlijk dat zo’n jongen door het lint gaat. Hij heeft zijn collega dus een paar klappen gegeven, en wordt daardoor nota bene ontslagen. Terwijl de oorzaak van het geweld natuurlijk overduidelijk bij Wilders ligt.

Maar hoe gaan karate-lessen daar dan aan helpen?

Zo’n jongen had, om zijn collega duidelijk te maken dat Wilders’ standpunten onacceptabel zijn, nu 28 klappen nodig. Met alle gevolgen van dien, zijn vuisten hebben drie dagen pijn gedaan. Met de juiste traptechnieken had hij dit zonder enige schade kunnen volbrengen. Dat zou al winst zijn geweest.

En het slachtoffer dan?

Het slachtoffer zegt u? De mensen snappen niet dat de echte slachtoffers deze Marokkaanse jongeren zijn. Ze hebben het enorm moeilijk in deze maatschappij. In zo’n supermarkt worden bijvoorbeeld allerlei soorten ham en karbonades verkocht. Dat is uiteraard een provocatie van de eerste orde, wat totaal niet past in hun eigen cultuur. En die cultuur, daar moeten we respect voor opbrengen.

Wat is er volgens u dan zo respectabel aan die Islamitische cultuur?

Alle culturen zijn wat mij betreft gelijk. Maar de Islamitische cultuur is een masculine cultuur, waar de man het voor het zeggen heeft. Nou, dat kan ik voor mezelf niet zeggen thuis. Binnen de Islamitische cultuur is het toepassen van geweld een doodnormale zaak. Het is dan aan onbegrijpelijk dat er Nederlandse politici zijn die daar geen begrip voor kunnen opbrengen, en dat geweld willen veroordelen. Daarmee veroordelen ze in feite de hele Islamitische cultuur, en dat is natuurlijk je reinste vorm van discriminatie. Zo’n Wilders die dan roept dat we het tuig moeten aanpakken, je zou zo’n man toch een tweede Volkert toewensen? Dat zogenaamde tuig zijn allemaal prima jongeren, die vanuit hun andere cultuur in de samenleving staan. Dat moet je koesteren, en stimuleren waar mogelijk.

Draaft u niet wat door?

Doordraven? Nee, zeker niet! Wij Nederlanders zijn meer dader dan de Marokkanen. We hebben ze hierheen gehaald om te werken voor ons. Een schande, wat ik u brom. Werken zit totaal niet in de Islamitische cultuur ingebakken, dus door hen hier te laten werken hebben we ze gedwongen om afstand te nemen van hun eigen cultuur. Dat is een misdaad tegen de menselijkheid.

Maar ze kunnen toch ook terug naar hun eigen land?

Mijnheer toch, wat een racistische praat! Dit is hun eigen land. En als wij het ze niet vrijwillig geven, dan zullen ze het met geweld inpikken. Dan zul je zien dat de PVV weer voorop staat te schreeuwen, terwijl het natuurlijk onze eigen schuld is als we ons land niet vrijwillig delen met hen die het ook graag wensen. De vrouw die in elkaar geslagen wordt nadat ze heeft gepind, die vraagt daar toch ook zelf om? Ten eerste omdat ze geen rekening houdt met de culturele gevoeligheden, bijvoorbeeld door zonder hoofddoek en alleen naar buiten te gaan, ten tweede omdat ze haar geld niet vrijwillig afgeeft. En dan komen we weer bij de karatelessen: zo lang de Nederlandse bevolking niet zomaar aan alle wensen van de Marokkaanse jongeren tegemoet wil komen, zullen we deze jongeren moeten ondersteunen. Zo’n karate-les is daar een goed voorbeeld van, dankzij die lessen kan men op een veel meer gecontroleerde manier een straatroof plegen. Ook de Nederlander heeft daar baat bij, uit onderzoek is gebleken dat de verwondingen toegebracht door een ervaren vechtsporter vaak sneller genezen dan verwondingen toegebracht door bijvoorbeeld een mes.

En u ziet dat als een voordeel?

Jazeker! We zien ook dat het zelfvertrouwen toeneemt bij deze jongeren, en dat is op heel veel fronten belangrijk. Laat ik u een voorbeeld geven. Youssouf, een gouden jongen van 14, werd zwaar gediscrimineerd op school. Zo had hij bijvoorbeeld geen iPad. Wat doet zo’n jongen? Die leent een scooter, rijdt langs een oudere vrouw, en pikt haar handtas. Heel begrijpelijk allemaal.
Nu, na enige karate-lessen, hoeft Youssouf die scooter niet meer te lenen, hij heeft voldoende zelfvertrouwen om direct op mensen af te stappen om ze hun spullen af te laten staan. Dat is pure winst, al was het maar vanwege de mindere CO2-uitstoot nu de scooter niet nodig is.

Begrijpt u dat veel Nederlanders enigszins sceptisch zijn?

Nee, daar kan ik geen begrip voor opbrengen. Die intolerante racistische Nederlandse kleinburgerlijkheid, zoals door Wilders verwoord, het is een schandaal. Zij zijn hier, wij hebben ons maar aan hen aan te passen en hen te faciliteren. Zo simpel ligt het. Als we dat niet doen, dan zouden we rassenrellen krijgen, en dat moeten we toch niet willen. Bovendien, we zijn een rijk land. Er is niets mis met het delen van die rijkdom.

En wat is uw eigen belang in deze?

Aan eigenbelangen doe ik niet. Ja, natuurlijk ontvang ik van de gemeente een onkostenvergoeding. Ziet u, ik ben als ambtenaar met de VUT gegaan toen dat kon, zodat ik vanaf mijn 50e jaar toch 80 procent van mijn inkomen kon behouden. En nu huurt de gemeente mijn expertise in via mijn adviesbureau, zodat ik mijn inkomen enigszins kan aanvullen. Maar ik kom nauwelijks boven de Balkenende-norm uit, nauwelijks. Maar om terug te komen op uw vraag, eigenbelangen spelen geen enkele rol. Het is onze taak om solidair te zijn met de onderdrukten in deze maatschappij, en waar dat kan zal ik die solidariteit afdwingen.

Hartelijk dank voor uw tijd mijnheer Watje. Een prettige dag verder.

Graag gedaan, Salam Aleikum!