Deze zomer zal ik geen artikelen schrijven voor de Vrijspreker, maar u filmpjes van lezingen presenteren die Hans-Hermann Hoppe afgelopen voorjaar gaf in Brazilie. Hoppe legt op heldere wijze uit waarom een samenleving met privaat recht is te prefereren boven de staat. Ook verklaart hij het ontstaan van economische crises. De filmpjes zijn kort en ook voor mensen die niet bekend zijn met de Oostenrijkse School, maar wel de Engelse (of de Portugese) taal machtig zijn, laagdrempelig en goed te volgen, zonder ook maar ergens naar oppervlakkigheid te neigen. De eerste serie kan prima als een beknopte inleiding in het denken van Hans-Hermann Hoppe gelden.

9 REACTIES

 1. @Vilseledd [1]:

  1) Wie bedoelt u met jullie?
  2) Verwacht u dat alle individuen die onderdeel uitmaken van dat ‘jullie’ met één mond antwoord gaan geven op uw vraag?

  Als ik voor mijzelf spreek: ik hou van die man. 🙂

 2. @Vilseledd [3]:

  Een autoritaire Indonesische president met dictatoriale trekjes, die secessie van de Molukkers en Papoea’s de kop in heeft gedrukt, is niet te vergelijken met een Duitse professor die bovenal agressieloosheid voor staat en juist secessie wil bevorderen. Ik vind het een grove, schandalige, vergelijking.

  Ik denk dat de meningen hier over sterk verdeeld zijn. Sommigen nemen het Hoppe kwalijk dat hij een groot deel van zijn leven gewerkt heeft voor een door de staat gesubsidieerde universiteit, weer anderen nemen hem kwalijk dat hij niet negatief is over christenen, weer anderen nemen zijn cultuur-conservatisme kwalijk, sommigen zullen zijn anarchokapitalisme te radicaal vinden, weer anderen zullen hem betichten van discriminatie en homofobie en wat dies meer zij.
  Vilseledd [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Vilseledd [5]:

  Ik verhef hem niet tot idool. Hoe komt u er bij? Ik heb geen idolen. Ik vind hem wel een held en een van de weinige libertariers waarmee ik het vrijwel altijd eens ben. AK, net als ik. Cultuur-conservatief, net als ik. Uitgaande van natuurrechten, net als ik. Afkeer van ML-ers, net als ik dat heb. Een beschouwer op macro-niveau, net als ik. Anti-democratie, net als ik.

  Als je mij zou vragen welke libertarier mij het meeste aanspreekt dan komt Hoppe onbetwist op 1. Dan komt na een lange pauze Murray Rothbard en na weer een lange pauze Guido Hülsmann, Thomas Woods, Jeffrey Tucker, Jesús Huerta de Soto, Lew Rockwell, Walter Block, Frank van Dun, Carlo Lottieri, Joseph Salerno en nog een paar andere AK-ers rondom het Mises Institute.
  Vilseledd [7] reageerde op deze reactie.
  Liberty 5-3000 [8] reageerde op deze reactie.

 4. @Liberty 5-3000 [8]: Ach die Hoppe is OOK al zo’n theoretisch libertariër?
  Wel van alles uitkramen, maar er zelf niet naar leven?
  Erg hypocriet, inderdaad. Ik snap niet waarom zulke mensen dan zo opgehemeld worden en zo vaak geciteerd.

  Ik zoek mensen die vanuit zichzelf vrij (en libertarisch) leven, niet vanuit boekjes en citaten.
  Met een pak + stropdas aan een beetje elitair gaan zitten doen van andermans centen? Dat kan iedere uitkeringstrekker: jezelf laten betalen door van anderen afgedwongen geld (niet erg NAP-minded) en ondertussen dus tijd genoeg hebben om pseudo-interessante dingen te gaan schrijven of brallen?
  Misselijkmakend, zulke zielige Hoppe-figuurtjes.

Comments are closed.