dinsdag, 2 augustus 2011
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Ingezonden: Is “zwart werken” ook in Nederland in opkomst?

Dit is een ingezonden bijdrage bedoeld ter discussie. Vrijspreker.nl
staat niet per se achter de meningen die erin verkondigd worden.

En wordt het net als in België en Frankrijk? Laten we voorop stellen dat zwart werken moreel NIET te verwerpen is. Immers als twee mensen met elkaar een afspraak maken om een taak uit te voeren waarvoor de een de ander betaalt, dan heeft geen derde daar ook maar iets mee te maken! Ook geen overheid.

Dat die overheid zich ermee bemoeit en met pistool in de hand een deel van de opbrengst op te eisen, staat daar los van.

Al moet iedereen wel afwegen hoe gevaarlijk dat pistool voor hem/haar kan zijn!!

 

‘Reteip stuurde gegevens over een enquête die aangeeft dat steeds meer jongeren dit ook gaan inzien:

Peteip:

Zomaar een leuk en bemoedigend bericht via frontpage.fok.nl

Ruim de helft van de jongeren (52 procent) heeft geen probleem met zwart werk. Drie op de tien denken dat alleen de werkgever strafbaar is bij zwart werk en niet de werknemer. Dat blijkt uit een enquête van Eenvandaag onder 1400 jongeren van 12 tot 24 jaar. Van de ondervraagden neemt 63 procent een baantje in de zomer.

Een op de vijf jongeren heeft de afgelopen twee jaar wel eens zwart gewerkt. Een bijna even grote groep geeft zelfs de voorkeur aan zwartwerken. Ze kiezen voor een zwart baantje, omdat dat beter verdient en het vrijblijvender is. Het risico van een boete en een naheffing nemen ze, voor zover ze daarvan op de hoogte zijn, voor lief.

Een grotere groep, ruim de helft van de jongeren, werkt liever wit. De verzekering bij ziekte en ongelukken en de bescherming tegen ontslag geven de doorslag. [RED: plus de dreiging van de man met het pistool! Plus de last van de formulieren en vooral ook de volgende controles]

Verreweg de meeste jongeren (93 procent) werken deze zomer wit. 40 procent van hen heeft echter geen contract getekend. Jongeren met een vakantiebaan werken voornamelijk in een winkel (27 procent) en in de horeca (16 procent).

Zeker het gedeelte dat het beter verdient en vrijblijvender is.

Berichtje voor de Vrijspreker.?

Mvg, Reteip

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Belastingen, Economie, Ingezonden, Rechten
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. P.E. Middelkamp schreef op : 1

  Dat pistool wordt ook nog eens betaald met het afgedragen stuk van je opbrengst. Bizar eigenlijk…..

 2. offthegrid schreef op : 2

  Beter zwart werken dan wit werken en je blauw betalen via blauwe enveloppen.
  Met zwart werken geniet ik als op een roze wolk van mijn beloning, van wit werken erger ik mij groen en geel aan de grijze pakken van de belastingambtenaren die met rode, bloeddoorlopen ogen net zoveel van mij roven tot het punt dat Bruin het in het huishoudboekje thuis nog net kan trekken.

 3. Eddie Willers schreef op : 3

  De overheid heeft net als in de jaren 70 wederom geld nodig. Hele fortuinen zijn toen onder gebracht bij buitenlandse banken omdat de overheid tot 70% kon inpikken. De meest gestelde vraag toen was ‘werk je ook op zaterdag?’ De goede verstaander wist wat er bedoeld werd…

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 4. pcrs schreef op : 4

  Jammer voor de jongeren dat ze cash af gaan schaffen, zwart werken wordt een stuk lastiger als alles via hun bank moet lopen.

  Rien [6] reageerde op deze reactie.

 5. Hub Jongen (auteur van dit artikel) schreef op : 5
  Hub Jongen

  @Eddie Willers [3]:
  ‘‘werk je ook op zaterdag?’
  Ja typisch, toen er nog veel huizen gebouwd werden, werden in de NL-Belgische grensstreek inderdaad de meeste huizen op zaterdag (en zondag) gebouwd!

 6. Rien schreef op : 6

  @pcrs [4]: Call to action: Betaal alleen in cash? Laat de chipknip, eurocard en credit card liever thuis?

 7. Burnitall schreef op : 7

  Het feit dat jongeren zwart werk ok vinden , wil in mijn ogen nog niet zeggen dat ze het oneens zijn met de huidige democratie. Daarbij jongeren van 12 tot 18 zijn niet belastingplichtig. Dus hoeft hun werkgever geen inkomstenbelasting in te houden. Als ze dit wel doen kun je dit terugvragen via het onvolprezen T biljet (Al bestaat deze niet meer.)Wel opletten dat je ook de rente krijgt (5%) overgemaakt.

 8. Nico de Geit schreef op : 8

  Met of zonder bon?
  In Nederland barst het van de belastingslaven. Als je ze een korting aanbiedt van 19% op het totaal, maar dan krijgen ze geen bon, dan slaat meer dan 90% dat aanbod af. Van die 90% kijkt de helft je aan alsof je een of andere oplichter bent – en daar zit ik niet op te wachten. Bedrijven moeten altijd een bon.

  Werknemers zwart betalen kan tot grote problemen leiden. Soms geeft een ex-werknemer je aan bij de belastingdienst. Soms je ex-vrouw.

  Beter is het eenvoudig te leven en weinig te werken en zo min mogelijk belasting te betalen.

  klaasDenHelder [9] reageerde op deze reactie.

 9. klaasDenHelder schreef op : 9

  @Nico de Geit [8]:

  Veel mensen denken dat zonder bon ook zonder garantie betekent.
  En vaak is dat ook zo.

 10. Oog schreef op : 10

  Het hele principe van ‘zwart’ geld bestaat eigenlijk niet eens. Het geld dat men aan bijvoorbeeld een schilder of stratenmaker geeft voor geleverd werk is vaak afkomstig van een spaarrekening. Die spaarrekening wordt gevuld met ‘wit’ geld, geld waar belastingen op afgedragen zijn. Dat de (r)overheid voor elke transactie een gedeelte mee wil verdienen is je reinste diefstal!!! En laten we over erfbelasting al helemaal niet beginnen!!

  Je kan deze diefstal heel eenvoudig stoppen. Betaal alleen nog maar contant en laat u niet afschrikken door de media die listig wordt ingezet om u digitaal te laten betalen (overvallen e.d.).

  Men wil u digitaal laten betalen opdat u geen verdachte transacties kan maken!!

  Qvic [11] reageerde op deze reactie.

 11. Qvic schreef op : 11

  @Oog [10]:

  Daar ben ik helemaal mee eens, ook al je geld op een buitenlandse spaarbank, daar betaal jij al in dat land belasting over en dan wil Nederland er ook nog eens belasting er over heffen en noemen dit zwartsparen om deze diefstal recht te willen praten. Dat is de grootste diefstal die er maar bestaat. Maar nu met de Euro om andere landen te sponseren met ons geld, die de regering namens ons uitgeeft. Met dit geld worden hoofdzakelijk buitenlandse banken mee gered en er wordt door onze eigen regering identiteitsfraude gepleegd omdat zij al toekomstig belastingen uitgeven namens ons, terwijl wij hier voor geen toestemming voor verleend hebben. Daarmee is het bewijs geleverd dat de overheid een criminele organisatie is en de koningin hier de leiding aan geeft. Deze organisatie heeft zich zelf gelegaliseerd en claimt zelfs goederen die voor 100% in particuliere bezit zijn als de hunne, omdat we belasting moeten betalen voor eigen grond en onze huizen en e.d.

 12. Cees schreef op : 12

  Zwart werken is vanuit ethisch oogpunt zeer verwerpelijk. Uit bovenstaande reacties is veelal af te lezen hoe individueel wij als Nederlanders aan het worden zijn. Onze overheid heeft de taak om het volk te dienen en te zorgen voor elke burger. Ze regeert vanuit haar gezag over ons. Alhoewel er soms ongelukkige keuzes worden gemaakt, is zwart werken hoe dan ook nooit toe te staan. Al in de oudheid komen we deze discussie tegen. Echter, geef de keizer wat van de keizer is.