Er zijn weinig begrippen/eigenschappen waar zoveel misbruik van gemaakt is als van “naastenliefde”. Libertarisch gebruik ik liever het begrip “welwillendheid” (Benevolence). Dit is een positieve eigenschap. Een samenleving waarin de mensen “welwillend” tegenover elkaar staan, is een samenleving waarin iedereen prettig kan leven.

In tegenstelling tot een statistische, socialistische samenleving waarin iedereen VERPLICHT wordt om het belang van anderen hoger te achten dan zijn eigen belang.
Hier volgt artikel van iemand die daar dan ook moeite mee heeft: (graag uw inbreng, advies)

 

Naastenliefde ?

Geloven in naastenliefde is een beperkt begrip, en je kunt je afvragen waar deze gedachte op berust of van waaruit deze gedachte ontstaan is. De eerste indruk is dat het berust op een geloofsovertuiging welke ontstaan is uit een samenvatting van zeer oude geschriften uit het verre verleden en wat later misbruikt is door een keizer om macht te krijgen.  Dat kun je vergelijken met het socialisme wat door gewone mensen ingezet is en later door de politiek overgenomen om misbruik van maken en aan de macht te komen.

Vanuit dit standpunt bekeken is geloven en vertrouwen op naastenliefde is naïef en kort door de bocht, maar nergens verboden en overal geoorloofd, en als je daar gelukkig bij bent, moet je het zo houden. Daar valt immer niet over te twisten, maar de harde wereld van geldzucht heeft er vermoedelijk geen boodschap aan.

Politici levens als god in Frankrijk, en god mag weten hoelang dat nog duurt voor dat de inwoners ze naar huis sturen.

http://www.winnipegfreepress.com/breakingnews/un-aid-groups-push-for-more-somalia-famine-relief-money-warn-crisis-will-grow-worse.html

Ingezonden door Reiny

———————————————————————————-
De Vrijspreker streeft naar een maatschappij waarin ieder mens soeverein is: ieder mens heeft het recht zijn leven te leiden zoals hij zelf wil, zolang hij datzelfde recht van ieder ander respecteert.
———————————————————————————–


6 REACTIES

  1. Welwillendheid is ook de juiste term.
    Naasteliefde, even het woord ontleden en dat zou betekenen dat je liefde moet hebben voor je naasten.

    Dat is iets wat onmogelijk is, om zonder voorwaarden je naasten lief te hebben.
    Het is eigenlijk een belachelijk hippie achtig concept als je het mij vraagt. Of je moet een Swinger zijn maar dan is het naastelust

  2. Naastenliefde neemt vaak ziekelijke vormen aan. Als iedereen nu eens gewoon voor zichzelf zou zorgen, dan zouden we al een heel eind zijn.

    Samenwerking is iets heel anders. Afspraken maken met elkaar en je daar aan houden. Het lijkt zo simpel, maar toch hebben velen er moeite mee.

    ‘Wat gij niet wil dat u geschiedt gedoe dat ook de ander niet’ – Prima uitgangspunt.

    Hoe naastenliefde precies werkt is goed te zien bij bavianen (bavianen zou je kunnen zien als de primitiefste mensensoort): zij werken ook samen, vertonen sociaal gedrag – maar altijd op basis van wederkerigheid: ze hebben belang bij hun ‘naastenliefde’.

  3. @Igor [4]:

    ‘Naastenliefde wat is dat dan precies?’

    Jezus zet het mooi uiteen: op de vraag ‘wie is je naaste’ antwoordde Jezus met het verhaal over de barmhartige Samaritaan:

    Een man was op reis en werd overvallen. De rovers sloegen hem half dood en pakten zijn bezit af. Een vrome Jood, een Cohennetje kwam voorbij en liet hem liggen. Nog een vrome elite-Jood, een Levi kwam voorbij en ook hij liet hem liggen. Een Samaritaan, een niet-Jood, kwam voorbij en hielp de man overeind, gaf hem wat te drinken, hielp hem op zijn ezel en bracht hem naar een herberg en betaalde een overnachting voor de man die buiten zijn eigen schuld in de ellende terecht was gekomen.

    Opmerkelijk is dat Jezus de Levi’s en de Cohen’s van zijn tijd neerzet als absolute psycho’s met nul naastenliefde. Opmerkelijk is ook dat de reiziger duidelijk buiten zijn eigen schuld in de ellende terecht is gekomen. Verder betaalt de Samaritaan ‘slechts’ een overnachting voor de reiziger, hij neemt hem niet in huis.

    Er bestaat dus geen christelijke basis voor het in huis halen van vreemdelingen. Je kunt ze de helpende hand toesteken als ze buiten hun eigen schuld in de ellende zijn beland, korte hulp geven, en daar houdt het op wat Jezus betreft.

    Jezus en de geldwisselaars: http://nicodegeit.wordpress.com/2011/04/24/joodse-elite-laat-jezus-vermoorden-omdat-hij-hen-de-waarheid-heeft-verteld/

    Michael jackson had het ook niet zo op Elite-Joden, hij maakte er een liedje over:

    Beat me, hate me
    You can never break me
    Will me, thrill me
    You can never kill me
    Jew me, sue me
    Everybody do me
    Kick me, kike me
    Don’t you black or white me

    All I wanna say is that
    They don’t really care about us

    Afloop bekend.

    ‘They don’t really care about us’:

    http://www.youtube.com/watch?v=baOLQBg5mZM

    Igor [6] reageerde op deze reactie.

  4. @Nico de Geit [5]:
    Ah ok iets christelijks…… vreemd verhaal…

    De term welwillendheid lijkt mij inderdaad beter aangezien deze niet is voorbehouden aan een bepaalt geloof.

Comments are closed.