vrijeval

Vrijspreker: Wat je vaak merkt in discussies met mensen over vrijheid, is dat ze dit exotisch klinkende experiment afwijzen op basis van het argument:”Zo slecht gaat het huidige systeem toch niet vergeleken met andere landen?”

Opperdienaar: Aha, het ‘never change a winning team’ argument. Ze beoordelen hun materieële situatie als afdoende en hun veiligheidssituatie als redelijk. Laten we eerlijk zijn, het kan ook een stuk slechter. Als heersers gebruiken we dit overigens altijd en overal om onze onderdanen een lekker gevoel te geven, ongeacht de realiteit.
Ik weet me nog te herinneren dat er voor het eerst Chinezen overkwamen om als gast student in Nederland te studeren. Deze Chinezen kregen 1500 gulden per maand van de Nederlandse overheid. De Chinese ambassade pikte daar gelijk 1200 gulden van in. Van de 300 gulden die overbleven, gebruikten de Chinezen 100 voor eten, 100 voor wonen en ze spaarden 100 om met TV’s, koelkasten en andere elektronica terug te gaan naar hun vaderland (er kan veel veranderen in 30 jaar). Het interessante is dat deze Chinezen in het kapitalistische westen een maatschappij dachten aan te gaan treffen waarin een flinterdunne groep superrijken een grote massa paupers met zwepen voortdreef om hun winsten te vergroten.
Dat was ze verteld door hun heersers. Ze probeerden hun waarnemingen in te passen in hun beeld van wat hun verteld was dat die realiteit was. Dat ging moeilijk, maar lukte sommigen toch. Zo werd de afwezigheid van lange rijen voor de winkels gezien als bewijs dat er niets te koop was in die winkels. Uiteindelijk trok een Chinees de stoute schoenen aan en vroeg mijn vader om hem die paupers te laten zien waarover hem zo veel verteld was en waar zijn heersers hem tegen beschermden.

Die deed de stoute schoenen aan en reed hem door de armste wijk in Rotterdam die hij kon vinden. Dit was een grote teleurstelling voor de Chinees, want hij beschouwde het als pure rijkdom. Het is duidelijk dat de uitwisselingsprogramma’s die met keukenapparatuur beladen Chinezen terugbracht snel tot een einde kwamen. Vrije communicatie is een grote bedreiging voor ons, wij moeten de controle houden over denkbeelden van onze onderdanen. Ze moeten blijven geloven in hun bevoorrechte positie, zodat ze tevreden doorploeteren voor onze doelen, in de hoop dat onderdanen in de omringende landen ooit zo bevoorrecht zullen worden.

Vrijspreker: Dit is waarschijnlijk ook de reden dat de VS hier worden afgeschilderd als een meedogenloze survival of the fittest hel, waar je maar het liefst van afgeschermd wilt worden door een beschermende overheid.

Opperdienaar: Inderdaad, hoewel dit nu niet meer nodig is, nu de VS de 1 na hoogste bedrijfsbelasting ter wereld hebben na Japan en vrijheden zo goed als verdwenen zijn.
Als je een onderdaan die zojuist van de 20ste verdieping van een gebouw afgesprongen is, interviewt terwijl hij langs de 15de verdieping komt vallen, zal hij je vertellen dat hij geen problemen heeft. Hij ziet geen reden om die vlaggenmast te grijpen. Never change a winning team, het gaat prima zo. Als iemand zich suf koopt aan consumptiegoederen met geleend geld, kun je aan de buitenkant niet zien dat het uiteindelijk misgaat. Hij zweeft zorgeloos langs de 15de verdieping zolang de façade van zijn schuld overeind blijft. Met een drugsverslaafde lijkt niets aan de hand zolang hij zijn shot maar krijgt, hij zweeft ook zorgeloos langs de 15de verdieping.

Wij overheden creëren die situatie van een redelijk lopende economie voornamelijk door manipulatie van de media en door schulden aan te gaan. Geld stelen van A om het aan B te geven, levert geen algemeen gevoel van euforie op. Je onmogelijk iedereen omkopen met zijn eigen geld. Maar als wij geld lenen van iemand en het aan iemand anders geven, denkt zowel de ontvanger dat hij rijker is geworden dankzij de overheid en de schuldeiser denkt dat hij in de toekomst het geld met rente terugkrijgt dankzij de overheid en in potentie rijk is. Beiden zweven in zorgeloze rijkdom langs de 15de verdieping. Never change a winning team.

Vrijspreker: Wanneer en hoe gaat het mis?

Opperdienaar: Eerst zie je de situatie ontstaan dat de leners doorkrijgen dat het geld dat ze met rente terugkrijgen, minder waard is dan het geld dat ze uitleenden. Dit komt omdat de rente lager is dan de prijsstijging (onze economen vertellen hem wat de prijsstijging is na hedonische correcties die te moeilijk zijn om te begrijpen voor de onderdaan). De lener stopt met geld lenen aan de overheid. De onderdanen zweven nu voorbij de 10e verdieping. Dit is nog geen probleem, zolang bijvoorbeeld een Chinese overheid nog geld wil lenen om de wisselkoers van hun eigen munt laag te houden. Overheden werken met geld dat ze toch onder dwang kunnen afpakken en zijn niet primair in het rendement geïnteresseerd, maar in machtsbehoud. Nu lijkt het erop dat ook overheden stoppen met lenen. Er is nog niets aan de hand, de onderdaan zweeft zorgeloos langs de 6e verdieping. Overheden gaan nu lenen van de centrale bank die hiervoor de (digitale) geldpers aanzet. De prijzen beginnen te stijgen, de zwakste onderdanen beginnen de pijn te voelen. Er ontstaan links en rechts relletjes en geweldsuitbarstingen. Er is nog niets aan de hand. Wij overheden hebben de onderdaan flinke angst aangejaagd met problemen die we zelf gecreëerd hebben en hij is bereid offers te brengen. Met zijn steun, goedkeuring en aansporing hebben we een enorm repressie en controle apparaat opgericht, zogenaamd bedoeld om de oorzaken van die angst weg te nemen. Dit repressieapparaat richt zich langzaam van buiten naar binnen (de terrorist in ons midden, Noorwegen Anders Breivik, See something Say something en de lone wulf terrorist).

Vrijspreker: Dus onderdanen zitten nu bij de 6de verdieping?

Opperdienaar: Ik denk het wel. Het is overigens wel zo dat in vrije val, de snelheid elke seconde met 9.8 m/s toeneemt. De laatste 6 verdiepingen gaan veel sneller dan de eerste 6. De volledige 60 meter duurt 3.5 seconde, waarvan de eerste 42 meter in ongeveer 3 seconden wordt afgelegd. De laatste 6 duren dus maar en halve seconde en de schuldengrafieken gaan nu dan ook als een raketlancering omhoog.

us_national_debt_chart_2010De eerste meter viel de onderdaan zelfs tergend langzaam en er zijn er maar weinig die toen het probleem al zagen aankomen. De inkomstenbelasting in de VS begon ooit met 3% voor de allerrijksten, geld gebaseerd op goud en nauwelijks schuld. Het equivalent van de eerste meter van de val.
Het verbaast mij dat wel dat het is gelukt zoveel mensen te laten denken dat deze schulden bubble een houdbare situatie van welvaart en vrede was. Er zullen een hoop onderdanen teleurgesteld moeten worden.

Vrijspreker: Betekent dit dat ze verandering zullen eisen?

Opperdienaar: Ze zullen de verandering eisen die wij ze influisteren. Wij hebben ze opgeleid en ze in een mentale tunnel gestopt die het kader geeft waarbinnen ze kunnen denken. Wij bepalen waar de onderdaan zijn gedachten uitkomen. Ze voelen onze macht en zullen om een gevoel van controle over hun machthebbers in stand te houden, onze oplossingen bejubelen. Als wij zeggen dat het door de moslims of de joden komt, dan is dat zo. Als wij zeggen dat het probleem teveel vrijheid was, dan zullen ze dat beamen, als wij zeggen dat de nieuwe kleren van de keizer prachtig zijn, dan zijn ze dat.
Je kent het sprookje van de rattenvanger van Hamelen, die met zijn mooie fluitspel de kinderen van de onderdanen van Hamelen meelokte en ze in een grot opsloot terwijl die onderdanen in de kerk zaten te bidden? Dat sprookje is een metafoor. Wij zijn de rattenvangers van Hamelen.

Vrijspreker: Sprong de onderdaan of werd hij geduwd?

Opperdienaar: Wij overheden stimuleren en dat is alles wat ik er over kwijt wil.

 

5 REACTIES

 1. @The Red Pill [2]:

  Klopt.

  Voor de Opperdienaar:

  Dit klopt niet overigens: “Het is overigens wel zo dat in vrije val, de snelheid elke seconde met 9.8 m/s/s toeneemt”

  Of de snelheid neemt elke s met 9.8 m/s toe, of de snelheid neemt toe met 9.8 m/s/s, of de acceleratie is 9.8 m/s/s

  En wilt u ook even Opgave 2 oplossen: http://www.wiskundeleraar.nl/bestanden/users/kennisbasis/1.%20Analyse/1.5%20differentiaalvergelijkingen.pdf

  😛 lol

  pcrs [4] reageerde op deze reactie.
  pcrs [5] reageerde op deze reactie.

 2. @Andre [3]: Ik denk overigens dat de werkelijke wiskundige functie van deze grafiek een exponentieele curve is en niet de parabolische van een vrije val.

Comments are closed.