Vandaag is Merkozy-dag. Internationaal wordt uitgekeken naar wat de heersers van de EU vandaag in Parijs beslissen. In Nederland is er een voorstelling van de Tweede Kamer met het kabinet met het doel te laten blijken aan (toekomstige)  kiezers dat “wij” belangrijk zijn en nog iets zouden hebben te zeggen.
Iedereen die door de mooie woorden heen kijkt, heeft echter al lang door dat het allemaal show is. Het kabinet heeft al lang besloten dat Nederland zich al bij voorbaat overgeeft. Onder andere heeft JanKees de Jager de laatste weken al X keer meegedeeld dat er in de EU nog meer financiële, economische discipline moet komen.

In 1940 werd Nederland door bruut geweld gedwongen zich over te geven aan de Duitsers. Nu gaat dit vrijwillig!

En vandaag staat in een NOS bericht:
“Het debat van vanmiddag is ook pikant omdat de top van het kabinet zich gisteren zou hebben uitgesproken voor meer macht voor Europa over het financiële beleid.

En toen?  Slaafs volgen?

50 REACTIES

 1. @Acadeem [30]: Als ik een ‘verplichting’ aan ga die mij is voorgelogen, wie is er dan verantwoordelijk? Degene die moedwillig loog? Degene die tegoedertrouw geloofde? Zegt u het maar, Acadeem..

  Gaat degene die de ander voorloog vrijuit onder het mom van “U ging dit grotendeels zelf aan”?

 2. Waarom weigert u verantwoordelijkheid te nemen voor uw eigen daden en handelen?

  Niemand maar dan ook niemand weet vandaag hoe de wereld er volgend jaar uitziet. Als u het niet weet, waarom gaat u er dan vanuit dat een ander het wel weet?

  Ik vind dat zo gemakkelijk, altijd maar dat afschuiven op anderen.

  We behoren hier in het Westen tot de rijkste en meest vrije mensen op aarde. Ik ben in vrijwel alle krochten van de wereld geweest en ik zou met geen ander land willen ruilen. En niet alleen dat, vergelijk uw eigen levensstandaard eens met hoe mensen moesten leven zo’n 100 of 200 jaar geleden. Die hadden geen van allen ooit van “vakantie” gehoord.

  Hoe verwend kun je zijn. Maar iedereen meent overal maar recht op te moeten hebben tegenwoordig, zonder dat ze bereid zijn er echt iets voor te doen. Het grootste deel van Nederland stelt zich afhankelijk op en houdt de hand op bij een werkgever. Ik heb dat ook jaren gedaan, maar als het dan mis gaat en de werkgever gaat failliet schreeuwen ze moord en brand over hoe dat nou moet met de hypotheek die ze zijn aangegaan en wijzen ze altijd naar anderen of spreken er schande van dat de overheid hun uitkering beperkt. Doe de ogen open en zie dat er feitelijk niemand voor uw welzijn verantwoordelijk is behalve u zelf.

  En als u verplichtingen bent aangegaan die u alleen maar kon bekostigen door u afhankelijk te maken van anderen, bent u toch echt zelf verantwoordelijk als die anderen om wat voor reden dan ook besluiten u los te laten. Het is niet hun schuld maar uw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat u autonoom in staat bent om uw aan eigen aangegane verplichtingen te kunnen voldoen. NIemand anders.

  IIS [33] reageerde op deze reactie.

 3. @Acadeem [32]:

  U bent geen grapjas, maar een regelrechte komiek!

  Een ander zogenaamd arm land mag als maatstaf dienen voor onze rijkdom? En wat is rijkdom en wat is armoe? Als ik naar een land ga waar ze elkaar zowat opvreten van de honger dan zal dat wel een arm land zijn, maar evenzo zou het een corrupt en achterlijk land kunnen zijn, waar wij uiteindelijk verder niks mee kunnen of te maken hebben…Als mijn buren arm zijn, omdat ze te beroerd zijn een vinger krom te maken, moet ik me dan schamen omdat ik wel mijn best doe en heel graag minder i.p.v. meer belastinggeld wil afdragen aan mijn afpersers, maar dat zoiets onmogelijk is omdat ik mij opeens moet schamen omdat mijn buren zo zielig zijn? Wij NL’ers moeten constant aanhoren hoe goed we het hebben en dat we niet moeten klagen en zeuren, maar dergelijke dooddoeners zijn toch totaal achterhaald man. We zouden pas echt rijk zijn als we geen leugenaars en afpersers van regeringen hadden. Wat jij doet is dat wat de (linkse) overheid ook doet en dat is op allerlei mogelijk manieren zoeken naar een manier ons de mond te kunnen snoeren en ons planmatig verder te mogen uitknijpen of ons met de meest stupide regels en wetten aan banden te kunnen leggen.

  En dat ik met vakantie kan is nog een wonder, maar zal in de toekomst wel iets zijn waar ik me tegenover een ander misschien moet schamen en krijg dit door waarschijnlijk van Brussel eerdaags belerend fijn onder de neus gewreven?
  IIS [34] reageerde op deze reactie.

 4. @IIS [33]:

  Vakantie-Eurotax, solidariteits Eurotax, Eurotax hier en Eurotax daar….Ik zie al die zaken die jij angst noemt al op ons afkomen,…

 5. Ik denk er iets anders en genuanceerder over dan u, maar zal u niet wegzetten als komiek of grapjas. Ik respecteer uw mening.

  Dat ons systeem verre van perfect is beaam ik, maar ik zou in geen enkel ander systeem van deze wereld onderdaan willen zijn. En natuurlijk is het mooi om te wensdromen en te filosoferen over een geweldloze libertarische heilstaat, waar zorgen voor eventuele zwakkeren volledig op basis van vrijwilligheid gebeurt. Erg realistisch vind ik dat echter niet.

  IIS [36] reageerde op deze reactie.
  offthegrid [43] reageerde op deze reactie.

 6. @Acadeem [35]:

  Libertarisme is verre van zweefkunst, maar een manier om mensen zelf verantwoordelijkheden te laten nemen, zelfredzaamheid bij te brengen en dat alles zonder afpersers die de boel op één grote hoop willen gooien en al dat soort zaken waar een burger zonder dwang dat kan doen wat hem zelfstandig op de been houdt en hem niet verplicht te zogen aan de peperdure tieten van de overheid die totaal geen marktwerking kent en geenszins van plan is ons leven aangenamer of simpeler te maken, maar constant brutaalweg kiest voor meer afdragen en opschroeven van de kosten van levensonderhoud met daarbij. last but not least. vooral uit eigen belang handelt en de meest onzinnige overheidsbanen en subsidieclubjes wil zeker stellen.

  Libertarisme is het altijd nieuwe en verfrissende denken waar de gevestigde orde een grote schurft aan heeft. Alleen jammer dat de macht (altijd) bij de kranken ligt, waardoor het libertarisme nog een lange weg heeft te gaan.
  IIS [38] reageerde op deze reactie.

 7. “geenszins van plan is ons leven aangenamer te maken”

  Hoeveel mis er ook is met ons systeem, ik ben het niet met u eens dat het ons leven niet aangenamer gemaakt heeft vergeleken met hoe het 100, 200, 1000, 2000, 10.000 of 100.000 jaar geleden de mensen verging en ik ken ook geen systeem op aarde waar de overgrote meerderheid van de mensen het beter heeft dan onder ons huidige systeem. Dat het beter kan beaam ik, maar dat het allemaal “kudt” is niet.

  IIS [39] reageerde op deze reactie.

 8. @IIS [36]:

  Ze weten wel wat goed is voor ons…..

  Luc Coene, gouverneur van de Belgische centrale bank, meent dat de huidige crisis zeker niet erger is dan die van 2008.

  En dan vooral omdat ze vandaag veel meer ervaring hebben met efficiënt crisisbeheer.

  Wat een dijenkletser. Indien ze in 2008 één ding geleerd moeten hebben, dan is het wel dat alle overheidsinterventies uiteindelijk tot niets hebben geleid.

  De VS spendeerde $11.000 miljard maar moet vaststellen dat de economie nog steeds in een depressie dreigt weg te zinken.

  Sinds de start van de crisis hebben beleidsmakers de zaken constant verkeerd ingeschat.

  Weet je nog hoe Bernanke eerst vertelde dat de subprimecrisis onder controle was? En hoe hij tot diep in 2008 meende dat de Amerikaanse economie een recessie zou kunnen vermijden.

  Van een misser van formaat gesproken? Niettemin is Ben Bernanke 3 jaar later nog steeds de persoon waarop iedereen vertrouwt om de economie op het rechte pad te houden.

  En dan zwijg ik nog over Timothy Geithner die in 2008 bij de FED eveneens aan het roer stond maar later wel gewoon minister kon worden onder Obama.

  Ze vroegen hem enkele weken geleden of het risico bestond dat de VS de AAA-rating zou kwijtspelen.

  “Geen risico”, aldus Geithner.

  Echt niet? “Geen risico”

  We weten ondertussen hoe dat is uitgedraaid.

  Terwijl heel de wereld schiet op S&P voor de “onfaire” ratingverlaging, moet je je eens even afvragen hoe vaak de voorbije jaren de ratingbureaus de VS gewaarschuwd hebben dat het zo niet verder kan.

  Maar goed. Terug naar de Coene en zijn waanidee dat het vandaag allemaal niet zo erg is als in 2008.

  Nee, het is niet zo erg. Het is veel erger!

  Ik geef je een aantal zaken ter overweging:

  1) De schulden zijn vandaag veel groter. In 2008 ging het om subprimeleningen ter waarde van ongeveer $1.000 miljard. Vandaag spreken we over PIGS-schulden die alleen al 3.100 miljard euro groot zijn. Dat is zonder Frankrijk of België gerekend!

  2) Het banksysteem vat de crisis verzwakt aan. De meeste likken nog steeds hun wonden in 2008 en hebben amper kapitaal om een nieuwe schok op te vangen. Of het moet zijn dat je de stresstesten serieus neemt.

  3) Bail-outs liggen minder voor de hand. Zie jij de overheid banken redden in pakweg Spanje, Italië, Griekenland, Ierland, Portugal of België? Als je zelf failliet bent, kan je moeilijk anderen bijspringen.

  Vooraleer ik afsluit nog even enkele zaken over die Eurobonds die vandaag als mirakeloplossing worden verkocht.

  In 2008 waren we allemaal verbaasd over CDO’s met AAA-rating. Een CDO was immers niet meer dan een hoop slechte leningen bij mekaar gegooid die dan later een toprating kregen van de ratingbureaus.

  Wel, is dat niet precies hetzelfde als hetgeen men nu probeert te doen met die eurobonds? De schulden van de PIGS-landen op een hoop gooien en er dan een AAA-rating aan vasthangen?

  Geloof je echt dat dit wel zou werken?

  groeten,

  Maarten Verheyen

  PS. We kregen de voorbije dagen een mooie rally. Wie aandelen bezit, neemt hier best afscheid. In het beste geval kan het misschien nog een paar procent hoger dan dit maar het neerwaarts risico blijft groot. Dit is geen markt waarin ik long wil zitten.

 9. @Acadeem [37]:

  Er zijn veel zaken die aangenaam zijn, maar minder aangenaam worden naarmate ik de hete adem van een corrupte overheid in mijn nek voel….Om private redenen zal ik daar verder niet over uitweiden, maar het gelieg van de regeringen en staat zou een gepaste afrekening voor de heren mij zeer aangenaam verrassen…

 10. Tsja, wat had je dan gedacht dat autoriteiten zouden zeggen? “Nou we zien er geen gat meer in hoor en gooien het bijltje er maar bij neer” of “zo hoeft het van ons niet meer hoor”?

  De stekker eruit en iedereen maar laten verrekken? Enig idee wat je dan voor situatie creeert?

  Vergeet niet dat geld in ons systeem een fictie is. Het heeft geen intrinsieke waarde. Je kunt het immers onbeperkt bijdrukken. Alleen iets wat schaars is heeft waarde in ons systeem. Dus die schulden, ach, die zijn helemaal niet zo ernstig als men u voorhoudt.

 11. De EU (=VS) is een heel ziek en stervend varken wat zich ronddraait in eigen drek en probeert koste wat het kost in leven te blijven….Zou men er een weddenschap op af mogen sluiten of het varken overleeft dan zal dat m.i. een simpele gok worden die ook nog eens heel slecht uitbetaald.

 12. En daarbovenop komt ook nog eens dat de huidige economie en EU gebouwd is op leugens met daarnaast een aaneenschakeling van list en bedrog en staat op los zand.

  Ik kan me niet voorstellen dat, naast alle andere duidelijke en verborgen problemen (lijken in de kast), dit een gezonde bodem is voor een bloeiende toekomst van een verenigd Europa. Amen.

 13. @Acadeem [35]:

  Dat ons systeem verre van perfect is beaam ik, maar ik zou in geen enkel ander systeem van deze wereld onderdaan willen zijn.

  Dát is het dus: u WILT ONDERDAAN zijn van een systeem. Met deze zin plaatst u zich, wat mij betreft, geheel buiten de discussie op een blog dat over vrijheid en zelfbeschikking gaat. Elk argument dat u aanvoert is nu in uw proporties te plaatsen: u bent graag onderdaan, u weet niet wat vrijheid is, uw argumenten zijn te beschouwen als tegendraads op dit forum, danwel bedoeld om dit forum te ondermijnen, danwel bedoeld om hier duscussies te verzieken. Maar hoe dan ook, u zou zich waarschijnlijk prettiger voelen op communistische fora en socialistische fora. Het is niet erg, dat u zich wegens gebrek aan initiatief, zelfvertrouwen en visie liever onderdanig maakt aan een heerser, maar op dit forum had inmiddels duidelijk mogen worden dat u hier met een ander slag mensen te maken heeft. Mensen die wél zelfstandig kunnen leven, die geen slaaf willen zijn van een heerser, die feiten zoeken en niet op meningen van anderen leven.

  Als uw nickname ook maar iets te maken heeft met uw opleidingsniveau, wordt alles meteen duidelijk: veel napraten en overschrijven wat voorgeschoteld is zonder zelf te onderzoeken (zie mijn berekening in een ander topic over goud, waarbij Acadeem[icus?] niet eens het idee kreeg om eens wat rekenwerk te verrichten, alvorens nonsens te posten), lange staatsopvoeding gehad, en nu graag onderdaan willen zijn.

  U begeeft zich momenteel als gast in een libertarisch huis en u gedraagt zich erg onaangenaam en ongepast. Ben benieuwd hoe lang uw gastheren dat billijken.
  Acadeem [44] reageerde op deze reactie.

 14. @Acadeem [44]: Precies: VRIJ-spreker. Niet SLAVERNIJ-spreker. Of ONDERDAAN-spreker.

  En ik wil u niet de mond snoeren. Ik hoop u alleen te motiveren om eerst eens wat gedachtengoed tot u te nemen, wat onderzoek te doen, alvorens hier de (per definitie) immorele, a-morele en hypocriete ambtenarij en overheden te verdedigen.

  Het is juist goed bedoeld, om u hier niet als een paljas over te laten komen, maar dat men u hier wél serieus gaat nemen. Hetgeen nu niet erg het geval is, blijkt uit meerdere commentaren. U zou veel beter en serieuzer overkomen, als u met kennis van zaken zou reageren. Ik schrijf dit als een goedbedoeld advies, niet als kritiek.

  Acadeem [46] reageerde op deze reactie.

 15. @offthegrid [45]:

  Niemand hoeft het met mij eens te zijn, edoch het staat mij vrij om mijn mening te ventileren en ik doe dat op een respectvolle manier. Aan dat laatste zou u een voorbeeld kunnen nemen, getuige uw woordkeuze richting mij. Mijn mening staat u niet aan en u dreigt terstond met formblokkade en dus sociale uitsluiting. Ik vraag me af wie de beginselen van het libertarisme dan niet begrepen heeft. Verder wil ik het hierbij laten.

  offthegrid [47] reageerde op deze reactie.

 16. @Acadeem [46]: Hilarisch, u verwijt mij dat ik dreig met form (forum?) blokkade en sociale uitsluiting, en u snoert daarna meteen mijn mond door te schrijven dat u het hierbij wilt laten? Erg… ja hoe zal ik het zeggen… zoals de overheid commentaar aanpakt?

  En natuurlijk hoeven wij het niet eens te zijn. Gelukkig niet. Alleen, het gaat hier op Vrijspreker meestal om feiten. En als 2 mensen daar verschillend over spreken/schrijven, dan zit er 1 van de 2 fout, of ze zitten allebei fout. Maar 2 meningen over 1 feit kunnen nooit allebei goed zijn.
  Daarom: verdiep u in feiten, alvorens meningen te posten. En nogmaals: het is een goedbedoeld advies.

  Verder heb ik aan niemand verantwoording af te leggen over mijn woordkeuze. Dat is vrijheid, niet onderworpen zijn aan verzinsels van mensen zoals ethiek e.d.
  En bepaal ik vooral zelf aan wie ik een voorbeeld wil nemen, ook dat is vrijheid, en mensen die commentaren op onderwerpen posten, zoals u doet, liggen heel erg laag in mijn rangorde van voorbeelden. “Met alle respect”, natuurlijk. 😀
  IIS [48] reageerde op deze reactie.

 17. @offthegrid [47]:

  Ik denk dat je gewoon even moet kijken wie de broodheer is van de gemiddelde reageerder en het zal je niet verbazen dat er een aantal zijn die direct of indirect een rode lijn hebben met de overheid. Als er geen sprake is van een broodheer dan moet er toch iets zijn, bijvoorbeeld het instituut kerk die met zijn drammerigheid de monden stuurt.

  Mensen die zich op enigerlei wijze onderwerpen zijn zeker niet (hardwerkende) zelfstandigen die hun zuurverdiende centen afdragen aan de heersende afpersers.
  Alex [49] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.