Daar waar politici menen dat alles maakbaar is, en met regels alle risico’s te voorkomen, is het interessant om twee ongelukken uit de afgelopen week naast elkaar te zetten. In Nederland een afschuwelijk ongeluk met een dubbeldek bus en in België met een windhoos op een popfestival.

Het eerste wat bij de Nederlandse bus werd geroepen was of die bus daar wel mocht rijden, een personenvervoer vergunning had, etc, kortom: wie was er aansprakelijk want er zouden vast wel regels overtreden zijn, want anders had zo’n ongeluk natuurlijk niet kunnen gebeuren.

In België: jawel een verschrikkelijke windhoos sloeg binnen een kwartier alles kort en klein. En op vragen van vooral Nederlandse journalisten werd steevast geantwoord: nee er waren geen maatregelen tegen windhozen die er nog nooit geweest waren; nee er waren geen weersvoorspellingen of waarschuwingen geweest en die hadden  gezien de snelheid niet veel geholpen.

Natuurlijk van elk ongeluk kun je leren, door te analyseren hoe het gekomen is, maar ‘we’ zijn vaak drukker bezig met de schuldvraag of om nieuwe regels en maatregelen te verzinnen, dan met het afschuwelijke dat de betrokkenen is overkomen. Daarbij is een eenmalig bus ongeluk als hier wordt genoemd, natuurlijk veel spectaculairder dan een minstens zo erg (brom)fietsongeluk, hetgeen dagelijks meerdere malen voorkomt.

Die relativiteit zou wel eens wat vaker toegepast mogen worden, zonder daarmee de slachtoffers van het busongeluk ook maar enigszins te willen kleineren, integendeel.

Laat ons toch accepteren dat het leven vol zit met risico’s, bekende en onbekende. En dat als je geen ongeluk wilt krijgen, je in bed moet blijven. Hoewel: in bed sterven de meeste mensen. En ook die meteoriet zou wel eens verkeerd kunnen vallen.

Nogmaals je kunt leren van ongelukken, maar betrek ook de kans dat er zo iets gebeurt erbij en vraag je dan af of het zin heeft om te verordonneren dat dat niet meer voor mag komen.

5 REACTIES

 1. Net als god zijn politici onfeilbaar. Als er toch wat mis gaat, moet het komen doordat iemand hun wetten overtrad. In de bijbel gaat het ook altijd mis als de onderdanen van god zijn wetten overtreden.
  kerk=staat

 2. Ik ben een fan van Belgie… Ze hebben al heeeeeeel lang geen regering en het schijnt daar heeeeeel goed te gaan. Ik zeg: Belgen zijn een voorbeeld voor de rest van Europa.

 3. Je vergeet een dimensie

  Politici ontlenen een groot deel van hun bestaansrecht aan de regeltjes die ze verzinnen.

  Als de regeltjes dan niet werken, of niet goed worden uitgevoerd maak je gewoon nog meer regels om ook dat af te dekken.

  Overigens betekent het falen van de regels vaak niet dat de politicus niet met succes zijn agenda aan het uitvoeren is.

  Hoe vaak is er geen verschil tussen de reden die wordt uitgesproken en de werkelijke reden voor het invoeren van regels etc.

  Politici weten ook wel (?!) dat je niet elk risico kan uitbannen, maar als je het volk zo gek krijgt om dat van je te vragen dan is dat een prima instrument om je macht te vergroten.

 4. In de politiek gelden maar 2 regels:

  Regel 1: Politici hebben altijd gelijk
  Regel 2: Indien politici geen gelijk hebben, zie regel 1.

 5. @Pendragon

  helaas is het niet zo simpel als je stelt, want is wel een demissionair uitvoerende comite, dus het is geen goede test om te zien of we zonder staat kunnen, helaas. Alle dingen die door de ex-regering al vastgelegt werden worden dan ook gewoon uitgevoerd alleen nieuwe beslissingen komen er niet. Loopt dan ook langzaam vast daar omdat er binnenkort geen geld meer is.

Comments are closed.