Op de Vrijspreker site hebben we het vaak genoeg over de risico’s van fiat geld. Alternatieven zijn onder meer beleggen in goud en zilver. Marc Haagen  http://www.haageninvest.com/ heeft een seminar gegeven over de voor en nadelen van beleggen in goud en zilver. In een serie van 4 artikelen geven we hier zijn presentatie weer. Bij deze het derde deel.

Maar…wanneer u écht groot geld wilt verdienen aan de nog verwachte stijging van de goudprijs, kunt u met iets meer risico en iets agressiever te werk gaan.

Dat doet u door op de NYSE/Euronext beurs in euro te kopen : NL0009694959, een turbo long op de goudprijs in dollars.  De koers deed vanochtend 14,91euro.

Wat zijn turbo’s eigenlijk.  Het lijken voor sommigen riskante, ontoegankelijke producten maar in feite zijn ze heel simpel.  Door het kopen van een turbo (en er bestaan er meer dan tweehonderdvijftig verschillende, op indexen, grondstoffen, munten, noem maar op) doe jij een inleg, de aankoopkoers, maar draagt de uitgevende instelling (in dit geval Royal Bank of Scotland) het grootste deel bij.  Dat geeft u een hefboom.  Met uw relatief kleine inleg kunt u vele malen de onderliggende beweging van in dit geval de goudprijs, behalen.  De net genoemde turbo heeft een hefboom van 7, dus wanneer de goudkoers in dollars met één procent stijgt, verdient u op datzelfde moment 7 procent.  Het omgekeerde is natuurlijk ook waar : daalt goud met één procent, verliest u gelijk 7 procent.  Dit gezegd zijnde zal het u duidelijk worden dat de koers van deze turbo schommelt, en veel ook soms.  Maar daar moet je tegen kunnen, de langere termijn beweging is immers omhoog.

Nog een eigenschap van een turbo is dat er altijd een ingebouwde stop-loss is : u kunt niet meer verliezen dan het niveau van die stop-loss.  Dan wordt de turbo automatisch verkocht en krijgt u de restwaarde.  Daarom is het van uiterst belang dat we die stop-loss laag genoeg nemen, op een niveau dat naar alle waarschijnlijkheid nooit meer bereikt zal worden.  Daarna fluctueert de koers van deze turbo naargelang het verloop van de goudkoers, u profiteert van de hefboom en behaalt prachtige winsten.

De stop-loss van genoemde turbo is 1345 dollar.  Dat niveau willen we en gaan we ook niet opzoeken.

Prognose : wanneer de goudprijs op 2000 dollar zal staan (vandaag 1531 dollar) zult u een winst van 30 procent in de goudprijs kunnen omzetten in 210 procent met deze turbo.  Een inleg van bv. 20000 euro in deze zal dan aangroeien tot 62000 euro.

Nog één belangrijk iets ivm de stop-loss van deze turbo en van turbo’s in het algemeen : die wordt met de tijd (elke 15de van de maand) steeds ietsje hoger naargelang de financieringskost voor RBS stijgt met de tijd (reken op een 3 % per jaar kosten, ongemerkt omdat die in de koers verwerkt worden. .  Indien de goudprijs bv 1750 dollar zal doen, zijn er alweer nieuwe, krachtiger turbo’s bijgemaakt door in dit geval Royal Bank of Scotland.  Daarom gaan we, indien de goudprijs zo hoog zal staan, 1750 dollar, deze turbo verkopen en een nieuwe kopen met weer een andere, hogere hefboom.  Die bestaan er nu nog niet dus ik kan u daar nu nog geen praktisch advies over geven.  Daar wij echter emailcontact zullen houden (ik krijg van u uw emailadres), zal ik u dan doorgeven welke nieuwe turbo we moeten aanschaffen.  Dat bedoel ik dus wanneer ik zeg : ik laat u na dit seminar niet in de steek maar blijf u begeleiden totdat de goudprijs aan 2000 dollar staat!

Dan wil ik nu hebben over ZILVER.  Zilver wordt gebruikt door de industrie, in juwelen en er zijn sinds een aantal jaren ook de zilverfondsen die fysiek zilver uit de merkt weghalen : de professionele en particuliere investeringsvraag.  Deze laatste groeit met de dag.

Zilver wordt al voor het begin van onze jaartelling gebruikt voor versiersels en als betaalmiddel. Uit opgravingen blijkt dat al 4000-3500 v.Chr. zilver werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië. Vaak werd zilver geassocieerd met de maan, de zee en verschillende goden. In de alchemie werd voor zilver het symbool van een halve maan gebruikt en alchemisten noemden het Luna.

Zilver staat tegenwoordig symbool voor de tweede plaats in wedstrijden en voor 25-jarige jubilea.

Tegenwoordig wordt zilver vooral als zilverhalogeniden in de fotografie gebruikt. Andere toepassingen van zilver zijn:

 • De goede elektrische geleiding van zilver maakt het een zeer geschikt materiaal in elektrische en elektronische producten. In circuits wordt zilver (of zilverlegeringen) gebruikt om componenten met elkaar te verbinden. Voor langere verbindingen is zilver te duur.
 • Voor spiegels van zeer hoge kwaliteit is zilver geschikt omdat het over goede licht reflecterende eigenschappen bezit. Maar meestal wordt hiervoor aluminium gebruikt omdat het veel goedkoper is.
 • In sommige landen bevat muntgeld nog zilver, maar hiervoor worden steeds vaker andere metalen gebruikt. Er zijn minstens 14 talen waarin voor zilver en geld hetzelfde woord wordt gebruikt.
 • De glans van zilver maakt het een gewild metaal voor sieraden. Zilver wordt ook gebruikt voor bestek, schalen, kandelaars en dienbladen. Momenteel bestaat er zowel verzilverd als massief zilver. Meestal wordt hiervoor eerste en tweede gehalte zilver gebruikt. Eerste gehalte (925/1000) is een legering is van 92,5% zilver en 7,5% koper. In sommige Engelstalige landen wordt de term “Sterling” gebruikt.
 • Vanwege de desinfecterende eigenschappen wordt zilver tegenwoordig ook weer gebruikt voor het zuiveren of zuiver houden van drinkwater. Speciaal voor kleine hoeveelheden water (100 liter) is zilver (als zilvernitraat, eenvoudiger te doseren en toe te passen dan chloor. In de geneeskunde werd colloïdaal zilver vroeger als antibioticum gebruikt, in de alternatieve geneeskunde wordt het nog steeds voor deze toepassing gebruikt.  De medische toepassingen breiden nu steeds meer uit.
 • Als katalysator wordt zilver in de industrie gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van formaldehyde en etheenoxide

Een zeer opmerkelijke toepassing van zilver is als zilverjodide dat fijn verneveld wordt gebruikt om mist te reduceren rondom vliegvelden.

 • In het laboratorium wordt zilvernitraat veel toegepast als reagens in chloride bepalingen.
 • Tot diep in de 19e eeuw waren munten van zilver en goud de belangrijkste betaalmiddelen van de mensheid.

Zilver is een eenvoudig te bewerken metaal dat iets harder is dan goud en beschikt over een zilverwitte glans. Zilver heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid. Zilver geleidt zelfs beter dan goud of koper. Goud wordt daarentegen vaker gebruikt omdat het niet corrodeert. Daarnaast geleidt zilver van alle metalen warmte het best en heeft het de hoogste optische reflectie

Wanneer zilver verbruikt wordt is het op, weg, de recyclage is zeer beperkt omdat het niet of nauwelijks lonend is, dergelijke minieme hoeveelheden worden er gebruikt in miljoenen gebruiks- en verbruiksvoorwerpen elk jaar.  Op een gegeven moment zal al het zilver ter wereld…op zijn, dit zal voor die tijd de prijs van het witte edelmetaal tot gigantische hoogten drijven.  Het is op die beweging dat wij mee zullen liften om zeer hoge winsten te behalen, zie de titel van dit seminar!

Dit is de 650 jaar zilvergrafiek, de blauwe lijn, ze stopt hier in 2004 dus we moeten die nu doortrekken tot 36 USD.  De gele lijn is de goud-zilver ratio, de verhouding tussen beide, en deze is lichtjes naar beneden gekomen en zal binnen x-aantal jaar terugkeren naar het historische gemiddelde dat op 16 ligt.  Daarvoor moet en zal de zilverprijs nog veel moeten stijgen…

Begin mei jl toen de zilverprijs tot 49 dollar was gestegen in enkele maanden, daalde hij, voor velen onverwacht, op enkele dagen tot 32 dollar.  Hoe kwam dit? Wat lees ik daarover in de pers:

Enorme verkooporders door enkele grote partijen tijdens een rustig handelsuur heeft de prijsval van zilver eerder deze maand in gang gezet. Deze werd nog eens versterkt door een forse verhoging van de marginverplichting voor termijncontracten. Dit stelt oprichter Willem Middelkoop van het Gold & Discovery Fund die zijn futurepositie in zilver vervolgens draaide van short naar long.

De zilverprijs was in amper een jaar met 175% gestegen tot bijna $50 per ounce eind april. Deze enorme prijsstijging werd vooral versterkt door de handel in allerlei afgeleide producten, zoals turbo’s, ETF’s en termijncontracten. „Jaarlijks gaat slechts $15 miljard in fysiek zilver om. De speculatieve handel is 100 keer groter en zorgt voor de grote prijsbewegingen in de markt”, aldus Middelkoop.

Tot daar het bericht in de pers.  Ik herhaal nogeens deze laatste, zeer ware zin : de speculatieve handel is 100 keer groter dan wat er in de fysieke markt omgaat! Precies zoals in goud, opvallend, nietwaar ?

Maar ik denk dat de meerderheid-der-beleggers en zelfs de professionelen het volgende over het hoofd zagen, en dit is erg belangrijk : er werd – minstens – ook gecoverd ! Grote partijen die enorm short zilver zaten hebben teruggekocht, en dàt was de voornaamste reden van de grote stijging in korte tijd van de prijs ! Volgende grafieken van Pragmatic Capitalism.com bewijzen dat:

Let op hoe de open intrest, dat zijn de contracten voor levering die nog open staan, daalt terwijl de koers oploopt ! Er werd veel gekocht , dat is waar, maar vooral en ook doordat zij die short zaten terugkochten…

Enkele harde cijfers nu : in 2010 werd 736 miljoen ounces zilver gemijnd in de wereld.  Plus er kwam 215 miljoen ounces scrap (recuperatie) op de markt.  Dat maakt tezamen 951 m.o.

Nu de vraag : vanwege de industrie en inbegrepen die voor juwelen, die bedroeg 610 m.o.  Dat laat slechts 341 miljoen ounces over voor de investeringsvraag.  Dat is écht niet veel! De wereldvoorraad nu, nogal moeilijk na te gaan,  maar hij wordt geschat door experten op 1,2 miljard ounces.  Met andere woorden : nog een jaar of 10 in dit tempo en al het zilver ter wereld zal zijn opgebruikt…!!!

Ik kan u met een visuele voorstelling nog beter aantonen, ivm die investeringsvraag, hoe klein de zilvermarkt in feite is.  Dit is de zilvermarkt vergeleken met de goudmarkt :

En dit is de verhouding van beide tegenover de wereldmarkt van aandelen en obligaties :

Inderdaad : ontzettend klein dus.  Kunt u zich nu voorstellen wanneer aandelen en obligaties het in de nabije toekomst al slecht zullen doen, en er slechts een paar procent daarvan zouden overgaan naar de goudmarkt of de zilvermarkt…? Inderdaad…

Nu nog een aantal VOORSPELLINGEN:

Zelf zie ik de zilverprijs aan 70 dollar komen tegen 2012/2013, ten laatste binnen drie jaar in 2014, zoals reeds gezegd.  Een gerenommeerde buitenlandse specialist in de edelmetalen, de Amerikaan Chris Weber,  ziet 187 dollar voor zilver.  En wel de grootste zilverspecialist ter wereld, een man die ongelofelijk veel werk in dit veld verricht heeft, de Amerikaan Jason Hommel, ziet zilver in de, letterlijk, vele honderden dollars noteren…!

Om profijt te trekken alleen al van de stijging van de zilverprijs van 36 tot 70 dollar, niet overdreven gezien de feiten, de verwachte toekomstige ontwikkeling en de lange termijn zeer gunstige vooruitzichten, kopen we opnieuw een turbo en wel:

NL0009695675, een turbo long zilver, ook op de NYSE/Euronext beurs  en in euro.

De stop-loss is erg laag gekozen : 29,70.  Dit niveau zullen we naar alle waarschijnlijkheid niet meer opzoeken.  De hefboom is toch nog performant met 4,4 dus voor elke procent dat de zilverprijs in dollars beweegt, beweegt deze turbo met 4,4 procent. De koers vanochtend van deze turbo is 5,74 euro. Wanneer de zilverprijs op 70 dollar komt is dat een beweging van nog 94 procent.  Maal de hefboom van deze turbo betekent dat 413 procent winst.  Een inleg van bv. 20.000 euro wordt dan 102.600 euro.

Gaan we hier ook een nieuwe turbo later kopen, wanneer zilver aan bv 50 dollar staat ? En deze turbo dus net als die van goud “verouderd” zal zijn ? Dat is heel wel mogelijk en ook daarover zal ik u raad geven en praktisch advies via mail. Met de goud turbo kunnen we 210 procent verdienen en met de zilver turbo 413 procent.  Tezamen maakt dat 623 procent gedeeld door twee en zo komen we aan 311 procent in totaal.

Een inleg van 40000 euro, verdeeld over twee maal 20000 euro in goud en zilver, wordt dan een klein vermogentje van 164.400.  Dat betekent dus 311 procent winst.  Wanneer ik als titel van dit seminar zei en schreef 273 % , dat was op moment van schrijven nu twee weken geleden.  De nieuwe titel va dit seminar zou dus moeten luiden : “311 % verdienen met goud en zilver”; maar zo kan die elke dag wel veranderen…

Nu heeft u al veel en naar ik merk ook aandachtig naar mij geluisterd maar…wie ben ik ? Eén man die sterk gelooft, een grote overtuiging heeft en voor zichzelf wéét dat de edelmetalen nog veel en hard gaan stijgen, voor nog vele jaren, maar het is tenslotte maar één stem die u hoort, die van Marc Haagen.  Dus ik dacht : waarom niet eens geluisterd naar wat enkele buitenlandse specialisten, de gekendste ter wereld in deze materie, te vertellen hebben over goud en zilver ?

Maar laat mij eerst toe om zelf even ADVOCAAT VAN DE DUIVEL spelen:

Redenen waarom de goudprijs moet dalen:

–        wanneer we geloven dat de overheden van de Verenigde Staten en Europa erin slagen hun financiële problemen op te lossen

–        wanneer we geloven dat de economie stilaan écht verbetert

–        wanneer we geloven dat de vertrouwenscrisis in de dollar en in Europa voorbij zal gaan

–        wanneer we geloven dat de rente zal stijgen en goud, dat geen intrest oplevert, dus minder aantrekkelijk wordt (behalve wanneer de rente achter de goudprijs aan zal hinken en dat is precies wat er zal gebeuren)

Redenen waarom de goudprijs nog moet stijgen:

–        omdat de huidige goudvoorraad die wordt opgedolven niet volstaat om de investeringsvraag bij te houden

–        omdat China en Rusland nog veel meer goud zullen moeten kopen om aan de zichzelf opgelegde quota te komen (alleen Rusland al wil 10 procent van zijn reserves in goud steken en China bezit pas 1,5 procent)

–        omdat de investeringsvraag niet zal terugvallen want de vertrouwenscrisis heeft een point of no return bereikt, en die vraag ondersteund wordt door vele centrale banken

–        omdat de Europese en Amerikaanse deficieten niet of zelfs nooit meer naar beneden kunnen komen en de “reddingsplannen” gefaald hebben om de economie terug op eigen poten te zetten

–        omdat de Amerikaanse dollar vroeg of laat zijn status van wereldreservemunt zal verliezen

–        omdat uiteindelijk beleggers zullen beseffen dat het nu kopen van Amerikaans waardepapier maar een valse oplossing is, het minste van twee kwaden, en zich meer en meer tot goud zullen richten

Ik laat u zelf uitmaken welke argumenten u het sterkst vindt…

Laat ons eens naar de praktijk kijken: de aloude wet van vraag en aanbod.  Momenteel is de vraag – hoofdzakelijk vanuit investeringshoek – naar goud al 1 procent hoger dan het aanbod.  Dit laatste kan onmogelijk op korte en zelfs op middellange termijn verhoogd worden, terwijl die investeringsvraag maar blijft stijgen.  Dilemma!

Het grotere plaatje toont ondertussen een diepe vertrouwenscrisis, een wantrouwen tegenover de groeiende overheidsschulden (zowel in Europa als in de VS), tegenover papiergeld (de daling in waarde van afwisselend de euro en de dollar); wantrouwen dat m.i. nog zal toenemen.

We zijn echt aan een point of no return gekomen. De grote lijn van de beurzen is nu neerwaarts gericht met af en toe een zogenaamde bear market rally. Ik stel dan ook voor om hier, naargelang uw temperament, op in te spelen en fysiek goud en zilver aan te schaffen en/of iets agressiever genoemde goud- en zilverturbo’s te kopen.

Te zijner tijd zullen beleggers zich massaal van de USD gaan afkeren en als sole refuge gaan voor, inderdaad, goud en zilver.  Goud – dat zilver met zich meetrekt – is immers de anti-dollar bij uitstek.

Ik zou zeggen : voor wie weet waarmee hij bezig is ziet de toekomst er shiny and bright uit, net zo glinsterend als de edelmetalen zelf…

WORDT DE GOUDPRIJS (en de zilverprijs) GEMANIPULEERD, ONDERDRUKT IN DIT GEVAL ?

Londen is historisch de hoofdstad van de goud- en zilverhandel, wat zelfs teruggaat tot de 17de eeuw.  Maar het echte belang en de uitgroei tot wereldcentrum kwam er na de California Gold Rush in 1848.  Tweemaal per dag komen vijf leden van de London Bullion Market Association (LBMA) samen om de prijs van goud vast te stellen in verhouding tot vraag en aanbod. De LBMA bezit haast een feitelijk monopolie in de edelmetaalmarkt.  Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Belangrijk voordeel is dat er een standaard wordt gegeven en ook nageleefd; er zijn regels en er is controle, in het bijzonder op alles wat de stempel London Good Delivery draagt.

De keerzijde van de medaille, het nadeel, is inherent aan alle monopolies: de kans op misbruik van macht is altijd aanwezig.  Soms wordt een organisatie zo groot en invloedrijk dat ze nog moeilijk te controleren en beheersen is door onafhankelijke instanties van buitenaf.  Het kan op een of andere manier mislopen – en dat is dan ook gebeurd…!

De sleutel en oorzaak die de fraude en marktmanipulatie – want dat is waarover we het hier hebben – mogelijk heeft gemaakt is, buiten de genoemde machtspositie van de LBMA, in één zin te omschrijven.  Ik las hem op Goldcore.com : “Most investors do not take delivery of London Good Delivery Bars due to the high cost of insured delivery and security concerns”.  Meestal wordt er niet om fysieke levering gevraagd en daardoor kreeg en krijgt de LBMA vrij spel.  Om wat te doen ? Het goud dat in haar kluizen zit…100 MAAL OP PAPIER VERKOPEN!

Ik maak geen grapje.  In maart 2010 werd een publieke hoorzitting gehouden door de US Commodity Futures Trading Commission over de future handel in edelmetalen.  Tijdens die hoorzitting (bron : Zionistgold.com) heeft Jeffrey Christian, CEO van de CPM Group “acknowledged that what is widely called the ‘physical market’ is in reality a largely ‘paper market’ trading gold and silver as if they are financial assets and not physical metals. Christian stated that 100 ounces of paper gold are traded for every 1 ounce of physical gold”…

Toen de LBMA in 1997 voor de eerste keer haar handelsstatistieken publiek maakte, was er al reden om geschokt te zijn: niemand die begreep hoe de leden-bullionbanken in hemelsnaam meer dan 240.000 ton goud konden verhandelen – bij een jaarlijkse goudproductie van 2400 ton.  Opvallend genoeg weer datzelfde meervoud : maal 100. Het is precies dat soort manipulatie en marktprijsverstoring dat GATA, de Gold Anti Trust Association, al jarenlang tracht aan de kaak te stellen.  Pittig detail : sinds midden 2010  publiceert de LBMA dergelijke gegevens niet meer tenzij voor haar leden…

Er is nog meer geheimdoenerij in dit wereldje gaande : de grootste goldswap (uitwisseling) in de geschiedenis, vorig jaar, door de B.I.S. In Zwitserland, de centrale bank der centrale banken, 347 ton – zowel haar betrokkenheid als wie haar dat goud in bewaring gaf werd in het duister gehuld. Voeg daaraan nog toe dat het al jaren een publiek geheim is dat enkele Amerikaanse grootbanken gigantische shortposities zoals een JP Morgan in de goud- en zilvermarkt aanhouden en u begrijpt dat we vandaag verre van eerlijke edelmetaalprijzen hebben.  Het enige echte tegengewicht dat particulieren kunnen geven is…steeds om fysieke levering vragen.  Als maar genoeg beleggers dat zullen doen, zal er een short-squeeze ontstaan, die zagen we onlangs al toen bv de zilverprijs naar 49 dollar omhoog schoot op enkele weken : banken en andere financiële instellingen die short het metaal zitten – verkocht hebben wat ze niet bezitten – hebben en zullen het in de markt moeten gaan kopen.  Tegen steeds hogere prijzen.  Met als gevolg een goud- en zilverprijs die door het dak zal gaan…

16 REACTIES

 1. Toelichting: een turbo is geen optie. Bij een turbo koop je via de bank bijv voor 100 aan goud / zilver. Je leent bij de bank nog eens 400 en koopt ook daarvoor goud. Als de prijs met 10 procent stijgt realiseer je nu 50 procent winst minus bankkosten. Daalt de prijs dan verkoop je tijdig, dus als prijs daalt 15, dan verkoop je en los je je lening af. Dan ben je dus 75 procent kwijt plus de bankkosten.

 2. Een zilver turbo…. dan moet je ballen van titanium hebben!

  Ik vind het overigens wel betekenend dat er mensen zijn die via turbo’s in de edelmetalen speculeren. Eigenlijk koop je edelmetalen omdat je het geloof in het huidig financieel systeem (met al zijn hefboomeffecten) verliest. Als je dan in turbo’s gaat doe je precies het omgekeerde van wat je zelf verwacht.

 3. Opties, aandelen, futures, ETF’s zijn papieren beloftes van financiele bedrijven die allemaal failliet zijn en door de Staat, sorry: belastingbetaler, in leven worden gehouden.

  Deze prachtige beloftes zijn terug te voeren naar Wall Street banken die het onderliggende produkt ook niet echt hebben maar hun “naam” gebruiken om vertrouwen in te boezemen. Belegging in papier heeft “counterpart risk”, dwz dat uw belegging afhankelijk is van het wel en wee van dit financiele bedrijf. Bedrijf weg = uw geld weg.

  U denkt dat U goud heeft met een ETF? Vergeet het maar. Probeer maar eens uit de ETF te stappen en uw goud op te eisen. Dat is onmogelijk, zal in 99% van de prospecten staat. Waarom? Omdat ze het goud niet hebben!! Er is niks, nada. H.E.T. I.S. E.E.N. S.C.A.M.

  Daarom dient U alleen fysiek goud te kopen; de rest is een scam uitgevoerd door een boevenbende die U geinteresseerd wil houden met af en toe wat winst te nemen. Maar niet teveel. Met een knipoog van de politiek want die vreten uit dezelfde ruif.

 4. Zilver kent een hoge mate van volatiliteit. Zelfs Jim Sinclair adviseerd om geen turbo’s ed er aan te hangen.

  Daarnaast: Alles is transparant voor de grote jongens. Ze weten precies tot hoe laag de prijs even moet zakken om de ‘zwakke handen’ er uit te schudden. (De zgn ‘Margin Call’). Aangezien ze tezamen meer dan 80% van de markt bezitten en gesteund worden door de Amerikaanse overheid is het makkelijk scoren voor hen. Ze pushen de prijs naar beneden tot de meesten wel uit moeten stappen (Google maar eens ook Andrew MacGuire’s ’the silver Whistle Blower’ en ‘King World News’). Ik ben het wel met je eens datje dit deels op kunt vangen door een lagere waarde te kiezen trouwens.

  De beste manier om de manipulatie te stoppen is fysiek kopen. (Ook al heeft uw overheid dit bestraft met een verdievoudiging van de BTW. Die wetgeving zat overigens verstopt in de BTW verhoging van de Kunsten).

 5. Je zal maar een zilver turbo hebben gekocht vanmorgen….

  Wordt dat titanium toch nog op de proef gesteld 🙂

 6. Momenteel (donderdag avond) wordt er papier verkocht; prijs gaat omlaag.

  Prima! Reden om weer wat muntjes te kopen!

 7. Laatste kans voor het senario RAMP, die politieke klungels komen er niet uit vandaag en morgen niet en over een maand niet.

  Ook weer een voorbeeld. Italie bankrun
  Griekse kranten leveren bewijs dat EU doelbewust belazerd werd

  Volledig bericht:
  Gegokt en verloren: Reddingsfonds nu al mislukt, Eurozone op rand afgrond – Stilgehouden Griekse bankrun nog steeds aan de gang

  Met een brede glimlach belazerde oud premier Karamanlis heel Europa, en wordt zijn land daar nu met tientallen miljarden -o.a. Nederlandse- euro’s voor beloond.

  In de offici?le Europese media wordt het beeld geschetst dat de Grieken weliswaar een tijd lang min of meer gerommeld hebben met de cijfers van hun werkelijke financi?le situatie, maar verder weinig konden doen aan het feit dat hun land nu op de rand van het bankroet verkeert. Griekse kranten hebben echter brieven van het ministerie van Financi?n aan voormalig premier Karamanlis gepubliceerd waaruit blijkt dat de overheid al jaren geleden precies wist wat er gaande was, maar doelbewust het land financieel kapot liet gaan omdat men er op rekende dat de EU -en dus vooral de rijkere landen Duitsland en Nederland- toch wel met de benodigde miljarden zou bijspringen.

  Oud premier Karamanlis is het grootste deel van de tijd onvindbaar. De man die Griekenland willens en wetens failliet liet gaan heeft dan ook heel veel te verbergen. De Atheense zondagskrant To Vima tis Kyriakis publiceerde vier brieven van de voormalige regering Karamanlis uit het jaar 2008. Hieruit blijkt dat de overheid toen reeds op de hoogte was dat Griekenland op het staatsbankroet afstevende. Maatregelen om dit te voorkomen werden door Karamanlis echter afgewezen, omdat hij erop rekende dat de EU de Griekse tekorten zou betalen.

  Karamanlis leidde zijn land direct naar de financi?le ondergang. De toenmalige staatssecretaris van Financi?n Petros Doukas waarschuwde hem in oktober 2008 persoonlijk dat de gigantische staatsschuld van het land de kredietwaardigheid van het land al binnen enkele maanden in gevaar zou brengen en uiteindelijk het staatsbankroet zou veroorzaken. Omdat het ministerie toen ? 40 miljard nodig had stelde hij voor om allerlei staatsbedrijven -telefonie, aardolie, (lucht)havens, loterij- te privatiseren, hogere inkomstenbelastingen te gaan heffen en te bezuinigingen op defensie.

  Premier Karamanlis sloeg de aanbevelingen van zijn ministerie echter in de wind. Hij wist dat zijn land zonder ingrijpen bankroet zou gaan, maar wist tevens dat hij de EU voor de enorme Griekse tekorten zou kunnen laten opdraaien. Ondertussen kon hij gewoon aanblijven en van zijn macht blijven genieten.

  Alle door het ministerie voorgestelde maatregelen moesten in het kader van het reddingsfonds uiteindelijk toch worden doorgevoerd. De gevolgen van het jarenlange uitstel zijn echter ernstig: de Grieken raken hun staatsbedrijven kwijt en het bankroet valt ondanks het EU-reddingsfonds niet meer te vermijden. Daarnaast moet de EU om de paar maanden vele tientallen miljarden euro’s naar Athene overmaken. (1)

  Reddingsfonds mislukt, EU zelf op rand afgrond
  De EU staat inmiddels zelf ook financieel op de rand van de achtergrond. In Griekenland gaat de door de media stilgehouden bankrun gewoon verder en haalden de Grieken alleen al in mei 5 miljard euro van hun rekeningen af om deze op rekeningen in veiligere landen buiten de eurozone te parkeren (bijvoorbeeld Zwitserland). Ook Itali? heeft vanaf volgende maand geen geld meer en zal net als de Grieken een beroep moeten doen op het reddingsfonds. Spanje wacht hetzelfde lot. De risicopremies die over de Italiaanse en Spaanse staatsschulden moeten worden betaald zijn dan ook nog nooit zo hoog geweest.

  Ergens in september zullen beide landen niet langer kunnen meedoen met het ‘redden’ van Griekenland. Dat betekent dat de bijdragen van landen zoals Duitsland en Nederland fors verhoogd zullen moeten worden. Aangezien zowel het Nederlandse kabinet als de hele oppositie -met uitzondering van de PVV en de SP- gewillig blijven buigen voor Brussel, betekent dit dus dat we ons voor een nieuwe ronde strenge bezuinigingen schrap moeten gaan zetten.

  Het gevaar wordt echter steeds groter dat ook de financieel gezondere landen hierdoor in de problemen komen en de kredietwaardigheid van Duitsland en Nederland eveneens wordt afgewaardeerd. Dan is het hek van de dam. Inmiddels is duidelijk dat Griekenland het grootste deel van de tientallen miljarden hulp nooit zal kunnen terugbetalen, zodat de Nederlandse en Duitse belastingbetalers opnieuw de grote verliezers zullen zijn. Zelfs de linkse globalistische voorzitter van de Europese Commissie, Jos? Manuel Barroso, geeft nu toe dat de crisis inmiddels is overgeslagen op de landen ‘buiten de periferie’ van de eurozone (3). Zijn ‘oplossing’ is echter meer van hetzelfde: een n?g groter noodfonds.

  Beleggers weten al lang waar dit op uitdraait, namelijk de totale financi?le ineenstorting van de h?le EU. Daarom vluchten ze nu naar edelmetalen zoals goud en zilver. Als de euro nooit was ingevoerd, dan hadden probleemlanden zoals Griekenland, Ierland en Portugal eenvoudig hun munten kunnen afwaarderen en desnoods hun schulden kunnen herstructureren. De grote globalistische droom van onze Eurofiele politici over ??n groot verenigd socialistisch Europa heeft dit echter onmogelijk gemaakt, en nu moeten de burgers betalen en nog eens betalen. (2)

  Misschien zouden we als volk eens collectief moeten besluiten dat we voortaan weigeren om aan deze waanzin mee te blijven doen en het lot van ons land weer in eigen hand nemen. Want als het aan Den Haag en Brussel ligt gaan we binnen nu en hooguit enkele jaren samen met Griekenland, Itali?, Spanje naar de totale financi?le verdoemenis.

 8. Zo, net weer even een stukje pensioen gekocht:
  2 stuks Kookaburra 1 ounce zilveren munten om mijn 2 series van momenteel 20 stuks per serie niet te onderbreken.
  1 stuks zilveren munt Kookaburra van 1 kg.
  1 zilverbaar van 1 kg
  20 stuks zilveren munten Libertad van 1 ounce per stuk
  Goudbaar 50 gram.

  Deze keer wat meer zilver dan goud, de rest van het jaar ga ik verder in alleen goudbaren en zilverbaren.

 9. Geweldige truc , al die huismoeders die het goud van oma verkopen vanwege de ‘hoge’ prijs…

  Straks zakt het op papier, door papieren manipulatie, en wordt het fysieke goud weer opgekocht door de grote jongens.

  De leveranties van fysiek zijn alle zeer vertraagd; we zien enkel de totaalcijfers zonder onderscheid te maken tussen fysiek, en niet fysiek aanwezig metaal.

  Ik heb voldoende, maar zoals Offthegrid van de vorige post handelt is beter dan menige spaarloonregeling.

  Af en toe wat kopen, wegleggen en vergeten; het is dan weliswaar geen winstmaker maar wel een goede koopkrachtbehouder.

  Offthegrid [15] reageerde op deze reactie.

 10. @jerry [14]:

  Geweldige truc , al die huismoeders die het goud van oma verkopen vanwege de ‘hoge’ prijs…

  Inderdaad een mooie truc om het goud bij mensen weg te krijgen. Voorloper van een bij overheidsdecreet uitgevaardigd verbod???

  De leveranties van fysiek zijn alle zeer vertraagd; we zien enkel de totaalcijfers zonder onderscheid te maken tussen fysiek, en niet fysiek aanwezig metaal.

  Bedoel je grote leveringen? Want wat ik besteld heb, bij Doijer & Kalff en Amsterdamgold was gewoon in voorraad. Mijn ervaring is, dat ze dit maandag zullen verpakken en versturen (bestelde het vandaag ná kantoortijden) en ik verwacht het woensdag, uiterlijk donderdag, binnen.

  Ik heb voldoende, maar zoals Offthegrid van de vorige post handelt is beter dan menige spaarloonregeling.
  Af en toe wat kopen, wegleggen en vergeten; het is dan weliswaar geen winstmaker maar wel een goede koopkrachtbehouder.

  Dank, u begrijpt mijn bedoeling. Goud is voor mij behoud koopkracht voor mijn oude dag, pensioenopbouw dus. Zilver ook maar vanwege de potentie in de toekomst harder te stijgen (in procenten) dan goud is dit een dubbele reden: pensioen met koopkracht én bovendien een beleggingselement met risico vanwege die potentie zeer hard te gaan stijgen in waarde.

  jerry [16] reageerde op deze reactie.

 11. @Offthegrid [15]:

  -Inderdaad een mooie truc om het goud bij mensen weg te krijgen. Voorloper van een bij overheidsdecreet uitgevaardigd verbod???

  Eerder dmv papieren manipulatie de waarde dusdanig laten stijgen dat veel mensen hun fysiek verkopen waarna er weer een hoop papieren-metaal gedumpt wordt om vervolgens van de waardedaling te profiteren om fysiek in te slaan. Zo krijg de huidige verhoudingen dat maar een klein percentage van het metaal dat in de handel is daadwerkelijk ook fysiek bestaat. De een heeft het over 99%papier-metaal en 1% fysiek, maar die verhouding lijkt me moeilijk te schatten.

  -Bedoel je grote leveringen?
  Ja, grotere spelers die hun papier willen verzilveren.

  -Dank, u begrijpt mijn bedoeling. Goud is voor mij -behoud koopkracht voor mijn oude dag, -pensioenopbouw dus.

  Het is voor mij zeer fijn geweest beide aan te houden. Brussel is hier om de hoek, en voor een redelijke commissie kun je een handelaar vinden die goud voor zilver wil ruilen en vv. Gewoon de ratio in de gaten houden en in mijn geval een gedeelte ruilen wanneer het verschil g/z meer dan 20 is. Dus wanneer je bij 1 op 40 goud gekocht hebt ruil je het voor zilver wanneer dat 1 op 60 staat. Zo kun je verder werken aan je pensioenopbouw zonder telkens bij te kopen, dankzij de papieren handel.

Comments are closed.